Weetjes Over Spinnen
Josch13 - Pixabay

10 Weetjes Over Spinnen

Veel mensen hebben een angst voor spinnen, maar het zijn eigenlijk een van de meest indrukwekkende, goed uitgeruste dieren op aarde. Ze zijn de hoogste orde van roofdieren, gebouwd om te doden en te overleven. Hun adaptieve lichamen maken ze tot de meest succesvolle carnivoren op de planeet. In de afgelopen 400 miljoen jaar zijn ze erin geslaagd om elk continent en elk milieu te bedekken. Er zijn 40.000 bekende spinnensoorten en waarschijnlijk nog veel die nog moeten ontdekt worden. Deze lijst bevat alle leuke weetjes en interessante feiten over spinnen die je ooit had willen weten.

Hoeveel spinnen zijn er in de wereld? Er wordt geschat dat er tot een miljoen spinnen per hectare op aarde zijn, en in de tropen zou dat aantal dichter bij drie miljoen liggen. Zijn er ook goede dingen aan spinnen? Jazeker. Hieronder staan 10 interessantere weetjes over spinnen.

10. Spinnen zijn nuttige dieren

Spinnen zijn nuttige dieren
Nicod5300 - Pixabay

Spinnen eten meer insecten dan vogels en vleermuizen samen, dus ze moeten worden beschouwd als een van de beste vrienden van de mens. Ze spelen een grote rol in het beheersen van insectenpopulaties.

9. Spinzijde is ongelooflijk sterk en soepel

Spinzijde is ongelooflijk sterk en soepel
Christoph Schütz - Pixabay

Spinzijde is ongelooflijk sterk en soepel. Sommige soorten zijn vijf keer zo sterk als een gelijke massa staal en twee keer zo sterk als een gelijke massa Kevlar. Dit heeft de aandacht getrokken van wetenschappers in een aantal toegepaste wetenschapsgebieden, maar tot voor kort was de mens niet in staat om veel uit deze natuurlijke hulpbron te halen. Het is gewoonweg te moeilijk om zijde uit spinnen te halen, en elke spin heeft er maar een kleine hoeveelheid van.

Spinnen gebruiken hun zijde op verschillende manieren, maar wielwebspinnen zijn de spinnen die de meesten van ons kennen: de soort die webben bouwt in bomen en struiken en de hoeken van onze plafonds. Wanneer het web van wielwebspinnen is verslechterd en niet meer bruikbaar is, zullen veel spinnensoorten het vernietigen en alle draden opeten, zodat het ruwe zijdemateriaal kan worden gerecycled. Spinnen kunnen de zware brugdraad verlaten, zodat ze het web op een later tijdstip weer gemakkelijk kunnen opbouwen.

8. Bolaspin vangt prooi met een lijn

Bolaspin vangt prooi met een lijn
Judy Gallagher - CC BY 2.0

Terwijl veel spinnen hun zijde gebruiken om hun prooi te vangen, hun jongen te beschermen of hun nest te bouwen, gebruikt de bolaspin het als een soort van lijn om hun prooi te vangen. Deze spinnen spinnen niet het typische web. In plaats daarvan jagen ze met behulp van een kleverige zogenaamde 'vang blob' van zijde aan het einde van een lijn, bekend als een 'bolas'. Eerst trekken ze hun prooi (meestal motten of mottenvliegen) aan met krachtige feromonen die speciaal ontworpen zijn om hun slachtoffers te lokken.

Dan, slingerend de bolaspin met de bolas en laat het dan los, zo kan de spin zijn prooi vastgrijpen als een visser die een vis aan de haak slaat. De bolaspin gebruikt zijn web ook voor meer dan alleen het ophangen van een bolas. Ze spint kleine netten die ze dan met haar voorpoten vasthoudt, hangend boven de bosbodem, wachtend. Als ze haar prooi ziet, gebruikt ze het net precies zoals je een kat met een kussensloop zou vangen.

7. Sommige spinachtigen kunnen kleine visjes vangen en consumeren

Sommige spinachtigen kunnen kleine visjes vangen en consumeren
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Acht van de 109 spinachtigen in de wereld kunnen kleine visjes vangen en consumeren. Sommige van hen kunnen zelfs vijf keer zwaardere vissen vangen en consumeren dan ze zijn. Minstens 18 soorten kunnen daadwerkelijk vis vangen. Sommigen kunnen zelfs zwemmen, duiken en lopen over het wateroppervlak. Deze specifieke jagers verankeren hun achterpoten aan een steen of een plant, met hun voorpoten rustend op het wateroppervlak en wachten dan geduldig tot ze hun prooi in een hinderlaag lokken. Net als bij hun webben kan de geringste beweging in het water of onder hun poten hen aanzetten tot een aanval. Naast de jagende spinnen op het water zijn er verschillende verbazingwekkende soorten spinnen die daadwerkelijk onder water kunnen zwemmen. Ze kunnen zich 20 minuten tot een uur onderdompelen, waardoor ze eigenlijk een 'duikklok' van lucht creëren die hun boeklongen omringt.

6. Springspinnen zijn een van de meest voorkomende soorten spinnen

Springspinnen zijn een van de meest voorkomende soorten spinnen
David Mark - Pixabay

Springspinnen, een van de meest voorkomende soorten spinnen ter wereld, hebben de mogelijkheid om grote afstanden te springen - tot 50 keer hun eigen lengte. Wat het meest verbazingwekkend is aan deze springspinnen is dat ze geen bijzonder sterke spieren in hun benen hebben. Ze springen eigenlijk naar voren met behulp van hydraulische druk. Een krachtige spier in de cephalothorax (Kopborststuk) drukt vloeistoffen uit het lichaam in de benen om ze te laten uitzetten. Met meer dan 5.000 soorten over de hele wereld zijn springspinnen een van de meest voorkomende spinnensoorten. Ze worden gekenmerkt door grote ogen, die hen helpen om potentiële prooien op een behoorlijke afstand te spotten. In tegenstelling tot webspinnen, jagen de meeste springspinnen als katten, stalken hun prooi en springen dan met hoge snelheid op hen.

5. Spinnen kunnen luchttrillingen waarnemen

Spinnen kunnen luchttrillingen waarnemen
Steve Roberts - Pixabay

Terwijl de meeste spinnen meerdere paar ogen hebben, is het gezichtsvermogen in de overgrote meerderheid van de soorten secundair (de opvallende uitzondering zijn springende spinnen, die een uitstekend gezichtsvermogen hebben). De meeste spinnen hebben vooral contact met de wereld door middel van tastzin. Ze zijn bedekt met zeer gevoelige haren die zelfs trillingen van een laag niveau opvangen, waar de spin ook op staat (de grond, de vloer, het blad of het web, bijvoorbeeld). Veel spinnen hebben extra haren, trichobothria genaamd, die trillingen in de lucht (geluid) oppikken. Bij sommige soorten tarantula kunnen ze zelfs hun haren gebruiken voor de verdediging, waarbij ze van hun lichaam worden geschoten om zich in te bedden in hun vijanden.

4. Sommige spinnensoorten zijn sociaal

Sommige spinnensoorten zijn sociaal
Bernard DUPONT - CC BY-SA 2.0

Het merendeel van de spinnensoorten zijn agressieve en solitaire wezens, maar er zijn ongeveer 40 soorten die iets gemeen hebben met mieren en bijen: Ze zijn sociaal. De meeste soorten sociale spinnen leven in de tropische gebieden van de wereld waar de insecten het grootst zijn, maar er zijn er ook een paar in het oosten van de Verenigde Staten. Door het bouwen van een gemeenschappelijk web denken de spinnen hun kansen om prooien te vangen te vergroten. Het hebben van een groter web en meerdere spinnen om samen te werken om hun prooi te onderwerpen stelt hen in staat om te prooien op grotere organismen die onmogelijk zouden zijn als ze een alleenstaand bestaan zouden leiden. De kolonies kunnen zodanig groot worden dat ze zowel vogels en vleermuizen als zeer grote insecten kunnen vangen.

3. Spinnen die geen web maken

Spinnen die geen web maken
Raphaël Poupon - CC BY-SA 4.0

Er zijn een aantal soorten spinnen die geen spinnenwebben maken, maar die in plaats daarvan over de grond zwerven, zoals wolfspinnen en vogelspinnen. Maar er is een subgroep van wolfspinnen die tunnels, trechters en holen bouwt om zich te verbergen en hun prooi op de grond te vangen. Deze insecten hebben de neiging om niet-agressief te zijn, maar wanneer ze bedreigd worden, heffen ze hun voorpoten op in een poging om groter en meer intimiderend te lijken voor potentiële roofdieren.

Valdeurspinnen zijn bodembewoners, met een met zijde bekleed hol van maximaal 25 cm in de diepte en ongeveer een 2,5 cm in de breedte. Ze geven de voorkeur aan het nestelen in drogere blootgestelde locaties. Ze hebben vaak een wafelachtig deksel op de ingang van het hol, waar ze zich achter verschuilen en openspringen, en hun prooi naar binnen slepen als de kans zich voordoet.

Agelenopsis spinnen zijn ook schuw en niet-agressief. Deze spinnen worden vaak grasspinnen genoemd omdat ze hun webben bouwen in hoog gras, zware bodembedekking en de takken van dikke struiken. Zelden zal een Agelenopsis spin binnenshuis te zien zijn.

Wolfspinnen maken ook holen waarin ze zich verschuilen, soms met een deksel of bedekt met bladafval of gras dat met zijde geweven is als een klein hekje rond de rand. Ze zwerven ook 's nachts over de grond op zoek naar een prooi, net als een wolf waar ze naar vernoemd zijn. De wolfspin kan zich heel snel verplaatsen als hij gestoord wordt.

2. Vogelspinnen zijn de grootste spinnen volgens gewicht

Vogelspinnen zijn de grootste spinnen volgens gewicht
Abimana30 Abimana - Pixabay

Goliathvogelspin zijn 's werelds grootste tarantula, en worden beschouwd als de tweede grootste spin ter wereld (voor de Heteropoda maxima, de grootste jachtkrabspin, maar ze heersen nog steeds in de gewichtsklasse). Tarantula is een soortnaam voor harige spinnen. Deze harige spin heeft een spanwijdte van 28 cm in doorsnee, of ongeveer de grootte van een eetbordje of kleine pizza, en ze kunnen tot 250 gram wegen. Hoewel ze vogelspinnen worden genoemd, eten ze maar zelden vogels. Ze voeden zich met kleine dieren en staan erom bekend dat ze vechten met giftige slangen en deze doden.

1. Spinachtigen kunnen ledematen hergroeien

Spinachtigen kunnen ledematen hergroeien
Marcel - Pixabay

Spinachtigen hebben, net als insecten, uitwendige skeletten (exoskeletten), dat is hun huid of schelp. Als een spin vervelt, splijt hij zijn oude skelet open en wringt zich eruit. Het nieuwe skelet dat eronder groeide is zacht en plooibaar, voor een korte tijd. Als de spin eenmaal vrij is, rekt hij het nieuwe skelet uit om ruimte te maken voor nieuwe groei, en dan verhardt het nieuwe skelet. En net als bij reptielen kunnen spinnen bij het hergroeien van een nieuw skelet verloren ledematen hergroeien. Spinnen vervellen om groter te worden, maar als ze een ledemaat zijn kwijtgeraakt, duurt de vervelling aanzienlijk langer, waardoor ze kwetsbaar worden. Tarantula's, die bodembewoners zijn, zijn het meest kwetsbaar, omdat hun nieuwe exoskeletten soms een paar dagen nodig hebben om te verharden tot hun pantser een verdediging is.