10 Blobvis Weetjes - Het Lelijkste Dier Ter Wereld

De blobvis. Misschien heb je er wel al van gehoord, of misschien ook niet. Hoe dan ook, het is een uiterst zeldzaam wezen dat in 2013 verkozen werd tot het lelijkste dier ter wereld.

Waarom wordt de blobvis zo lelijk bevonden? En wat is er nog meer met dit mysterieuze, ellendig uitziende wezen? Is het een freak van de natuur, of een wonder van de natuur? Je komt het allemaal te weten in onderstaande lijst met 10 weetjes over de blobvis - het lelijkste dier ter wereld.

10. Is de blobvis een echt dier?

 

De eerste keer dat je het woord 'blobvis' hoort, zou je kunnen twijfelen of het echt is. Wie noemt een vis immers een blob? Het klinkt als een slechte grap, toch? Maar goed, de dombo-octopus, de vampierinktvis, de kippenschildpad en de kerstboomworm zijn ook allemaal echt, wat alleen maar aantoont dat je een dier niet moet beoordelen om zijn rare naam - of dat het voor wetenschappers niet altijd gemakkelijk is om een unieke dierennaam te verzinnen.

Ja, de blobvis is echt. Het lijkt misschien iets uit een fantasie- of horrorfilm, maar het is een echte vis. Zijn wetenschappelijke naam is Psychrolutes marcidus, wat betekent dat hij behoort tot een familie van vissen die bekend staan als straalvinnige - je zou kunnen zeggen dat lelijkheid in het bloed van de blobvis zit. Er is niet veel bekend over de Pyschrolutidae familie, behalve dat ze grote koppen hebben, op de oceaanbodem leven en dat hun familienaam afkomstig is van het Griekse woord psychrolouteo, wat 'een koud bad' betekent. Ze leven immers graag daar waar het water koud is.

Vooral de blobvis leeft op dieptes tot 1189 meter waar de normale druk ongeveer 118 keer zo hoog is als op zeeniveau. Hij komt voor de kusten van het vasteland van Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

9. Het verhaal achter de blob

 

Laten we de transformatie van de blobvis eens van dichtbij bekijken. Waarom verandert het zo drastisch? Omdat de blobvis geen skelet heeft en geen echte spieren. Het bestaat gewoon uit een gelei-achtige substantie. Waarom zou het zo zijn? Het is eigenlijk een van de blobvissen die zich aanpassen.

Zie je, de meeste vissen hebben een orgaan dat een zwemblaas heet, waardoor ze kunnen drijven en zwemmen. Zo'n met lucht gevuld orgaan zou echter onder extreme druk in elkaar zakken, waardoor de vis in stukken wordt geblazen. Dus in plaats van een suïcidale zwemblaas, bestaat de blobvis uit gelatineachtig vlees. Dit vlees is minder dicht dan water, waardoor de blobvis van nature boven de oceaanbodem zweeft. Inderdaad, de blobvis hoeft geen energie te verbruiken om te zwemmen, wat goed is, omdat er niet echt veel voedsel is op de donkere oceaanbodem.

8. Is de blobvis het lelijkste dier ter wereld?

 

Waarom wordt de blobvis als lelijk beschouwd? Zoals de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) het zegt, ziet de blobvis er 'uit als een grote, blobbige kikkervis, slechts een massa bleek, gelei-achtig vlees met gezwollen, losse huid, een grote neus en kraalvormige, starende ogen'. De blobvis ziet er vergelijkbaar uit met het stripfiguur Ziggy, maar dan met de mond die permanent op de hoeken valt. Inderdaad, één blik op de blobvis en je weet waarom hij zo heet - hij ziet eruit als een hoopje roze blob, in de oceaan of daarboven, in tegenstelling tot welk ander wezen dan ook.

7. Of, is de blobvis dan toch niet het lelijkste dier ter wereld?

 

De blobvis ziet er echter alleen maar zo lelijk uit als het dier uit het water is. Omdat hij in zulke diepe wateren leeft is hij eigenlijk nog niet in het water gefotografeerd. Maar wetenschappers zijn er van overtuigd dat hij er net zo uitziet als zijn neef, blob sculpin (Psychrolutes phrictus) met een grote kop, een taps toelopend lichaam, een platte staart en stekels in plaats van schubben. De reden dat het er zo drastisch anders uitziet, is de verandering in de druk. Uit het water neemt de luchtdruk exponentieel af en zo wordt de blobvis gereduceerd tot... nou ja, een blob. Daartegenover staat dat ook de mens gereduceerd wordt tot blobs (of erger nog) wanneer hij wordt blootgesteld aan de hoge druk die de blobvis gewend is. Dan zouden we de lelijkste wezens op aarde zijn.

6. Bijten blobvissen?

 

Blobvissen hebben geen botten en dus ook geen tanden. Zelfs als hij zou kunnen bijten, zou hij al in een blob veranderen voordat hij de kans krijgt om een mens te bijten - ze overleven de verandering in waterdruk niet goed en wij mensen zouden verpletterd worden lang voordat we de diepten bereiken waar de blobvissen leven.

5. Wat eten blobvissen?

 

Niemand heeft ooit een blobvis zien eten. Wetenschappers geloven echter dat hij zich voedt met krabben, zee-egels, zeepennen en schelpdieren. Hoe eet een blobvis? Omdat hij geen spieren heeft, kan de blobvis niet jagen, dus opent hij gewoon zijn mond en zuigt hij alles wat voorbij komt op. Ja, de blobvis is een lui dier, maar dat zou jij ook zijn als je in de kou, het donker en de extreme waterdruk leefde.

4. Kan je blobvissen eten?

 

De ironie is dat, terwijl blobvissen vaak in sleepnetten worden gevangen als bijvangst, ze nooit het bord belandden. Op het moment dat de blobvis de oppervlakte bereikt, verandert hij in een blob en sterft hij, waardoor hij niet alleen saai maar ook volledig oneetbaar wordt. Laten we eerlijk zijn. Wie zou er nu een blobvis willen eten?

3. Blobvis reproductie

 

Hoe blobvissen paren blijft een mysterie, net als de meeste dingen die eraan vastzitten. Het enige dat bekend is, is dat het vrouwtje duizenden kleine roze eitjes op de oceaanbodem legt en of zij of haar partner de eitjes bewaakt door erop te gaan 'zitten' tot ze uitkomen. Dit is voor hen de meest efficiënte manier om het overleven van hun jongen te garanderen, aangezien er geen planten in de buurt zijn om de eitjes te beschutten, of grotten waar ze een nest kunnen maken.

2. Wordt de blobvis bedreigd?

Helaas zijn de blobvissen op dit moment bedreigd. In feite zijn ze bijna uitgestorven. Terwijl ze niet worden opgejaagd, worden de blobvissen vaak gevangen in bodemtrawlnetten. Deze netten gaan over de oceaanbodem, waar ze kreeften en andere diepzeevissen opscheppen. Helaas wordt de blobvis ook gevangen, en hoewel hij vaak terug in de oceaan wordt gegooid, is het dan al te laat.

In 2006 kwamen natuurbeschermers van over de hele wereld bijeen om een beperking van de bodemtrawlvisserij op de volle zee voor te stellen, maar ze konden geen overeenstemming bereiken, waardoor het lot van de hulpeloze blobvis zeer onzeker werd, vooral omdat de diepzeevisvloten van Australië en Nieuw-Zeeland zeer actief zijn, en de blobvis nergens anders ter wereld te vinden is.

1. Kun je een blobvis als huisdier houden?

 

Het houden van een blobvis in een aquarium lijkt misschien een goede manier om jezelf en je vrienden te vermaken, maar het is een gek idee dat je maar beter kunt vergeten. Geen enkele blobvis is ooit levend gevangen en zelfs als dat wel zo was, zou je een bak met extreem hoge waterdruk nodig hebben om hem in leven te houden. Je zou meer geluk hebben als je een dode bewaart en hem onderdompelt in alcohol (zoals degene die te zien is in het Australian Museum), tenminste als je elke dag naar een ellendig uitziend wezen wilt staren.