Top 10 Zeldzaamste Hagedissoorten

Top 10 zeldzaamste hagedissoorten in de wereld.

Reptielen zijn er in vele soorten en maten. Hagedissen, een vorm van reptielen, hebben een schilferige of stekelige huid, maar ook een lang lichaam en een staart, vier poten en beweeglijke oogleden. Ze kunnen bestaan in verschillende omgevingen, waaronder prairies, moerassen, woestijnen, rotsachtige omgevingen en bossen, om er maar een paar te noemen, en er zouden nu meer dan 4.675 hagedissoorten bestaan.

Deze wezens zijn koudbloedig, wat betekent dat ze geen eigen lichaamswarmte produceren en in de zon op een warme rots moeten zitten om zich te verwarmen.

Wat zijn enkele van de zeldzaamste hagedissen op aarde? Hier is een blik op de top 10 zeldzaamste hagedissoorten die je gelukkig in het wild zou kunnen vinden.

10. Heloderma horridum charlesbogerti

Zeldzame Hagedis Heloderma horridum charlesbogerti

Bron: Danny S. | CC BY-SA 4.0 International

Deze hagedis leeft maar op één plek op aarde. Hij leeft in een geïsoleerd stuk woestijn in Guatemala. Hij is giftig en werd ontdekt door wetenschappers in de jaren ’80, maar is al lang bekend bij de lokale bevolking die in de buurt van zijn huis woont.

9. Cnemaspis psychedelica

Cnemaspis chanthaburiensis, Chanthaburi rock geckoBron: Thai National Parks | CC BY-SA 2.0 Generic

Chanthaburi-rotsgekko representatief als de Cnemaspis psychedelica.

Deze gekko is afkomstig van een eiland in Vietnam genaamd Hon Khoai Island, en het bewoont een ruimte die naar verluidt slechts 300 vierkante meter groot is. Naar schatting zijn er nu nog maar ongeveer 500 volwassen Cnemaspis psychedelica gekko’s in het wild. Deze kleurrijke beestjes lijken meer op een gekonfijte hagedis dan op een echte hagedis, en kunnen zelf gevangen worden bij het zonnen op rotsen en boomtakken in het Vietnamese regenwoud.

  Top 10 Grootste Wilde Katten

8. Jewelled Gecko

Zeldzame Hagedis Jewelled GeckoBron: wikimedia | CC BY 2.0 Generic

Juweelgroene gekko’s vertrouwen op camouflage om roofdieren voor de gek te houden. Ze kunnen tot 18 cm lang worden van snuit tot uiteinde van de staart) en leven meer dan 40 jaar.

Inheems op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland, de juweeltjesgekko is felgekleurd en heeft een patroon. Hij kan strepen of ruitvormige patronen op zijn rug hebben, en ze staan bekend om hun lange levensduur. Helaas hebben smokkelaars deze wezens de laatste tijd uit Nieuw-Zeeland gehaald om ze in het buitenland te verkopen als exotische huisdieren, waardoor hun aantal in hun geboorteland is gedaald.

7. Oligosoma polychroma

Zeldzame Hagedis Oligosoma polychromaBron: Tim Park | CC BY-SA 4.0 International

Een andere inheemse hagedis in Nieuw-Zeeland, de canterbury grass skink leeft graag in beboste gebieden, maar ook in rotsachtige habitats. Het jaagt overdag. Deze skink is bruin en gestreept, bijna als een slang, en werpt zijn schubben één voor één af.

6. Oligosoma salmo

Oligosoma salmoBron: Lynn Adams | CC BY-SA 4.0 International

Oligosoma salmo is beperkt tot een kleine strook kustvegetatie ten noorden van Hokitika, Nieuw-Zeeland

De chesterfield skink, die als uiterst zeldzaam wordt beschreven, wordt alleen aan de westkust van Nieuw-Zeeland gevonden in een gebied dat kleiner is dan een hectare. Deze soort werd voor het eerst ontdekt in 1994. Het is zo zeldzaam dat er tussen de waarnemingen wel zeven jaar voorbij zouden zijn gegaan. Zijn prachtige kleurstelling mengt koper met groen, goud en zwart voor een unieke uitstraling. Hij kan zijn staart hergroeien als hij hem verliest, maar de nieuwe heeft niet zijn oorspronkelijke patroon.

  10 Dieren Met Een Ongelooflijk Lange Levensduur

5. Varanus olivaceus

Zeldzame Hagedis Varanus olivaceusBron: wikipedia | CC BY-SA 4.0 International

Varanus olivaceus (Bhutaan) in de Bronx zoo.

Deze zeldzame hagedis leeft slechts op een paar geselecteerde eilanden in de Filippijnen. Hij kan vrij lang worden, ongeveer 1,5 meter, en leeft op een dieet van fruit, in tegenstelling tot veel hagedissen die vlees eten. De autoriteiten zijn er niet helemaal zeker van hoeveel grijze varanen er nu in het wild leven, maar er wordt gedacht dat het aantal laag is. Deze soort staat op de lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur.

4. Ctenophorus pictus

Zeldzame Hagedis Ctenophorus pictusBron: Bahudhara | CC BY-SA 3.0 Unported

Ctenophorus pictus – Geverfde draak, uit Tennyson, Zuid Australië.

Ctenophorus pictus, in de volksmond bekend als de geverfde grondvaraan of geverfde draak, leeft in de Kimberley-regio van West-Australië en kan zichzelf heel goed camoufleren, wat zijn naam een goede betekenis geeft. Een stoffige bruine kleurstelling zorgt ervoor dat deze hagedis zich bijna naadloos in zijn rotsachtige omgeving kan mengen. Hij is zeer ongrijpbaar en kan jaren lang – zelfs tientallen jaren – zonder gezien te worden door botanici.

3. Sceloporus arenicolus

Zeldzame Hagedis Sceloporus arenicolusBron: Franco Folini | CC BY-SA 2.0 Generic

Deze bleke hagedis leeft alleen in de glanzende eikenhouten zandduinen van het zuidoosten van New Mexico, en in enkele graafschappen in Texas. De dunes sagebrush lizard is als de Hidden Dragon in die zin dat hij heel goed gecamoufleerd is om zich te verbergen in zijn leefruimte, omdat hij een lichtbruine kleur heeft die past bij het omringende zand en de rotsen.

  Top 10 Grootste Dieren In De Wereld

De olie- en gasontwikkeling in de VS bedreigt het leefgebied van deze hagedis en staat momenteel op de lijst van het New Mexico Department of Game and Fish. Sinds 2001 staat hij ook op de lijst van de Endangered Species Act van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service.

2. Anolis roosevelti

Anolis rooseveltiBron: wikipedia | CC BY 2.0 Generic

Deze hagedis staat bekend als bedreigd, en sommigen beweren zelfs dat hij is uitgestorven. De Culebra Island Giant Anole is sinds 1932 niet meer gezien in zijn geboorteland Puerto Rico. Men denkt dat ontbossing in Culebra zijn verlies heeft veroorzaakt, of dat wilde katten te veel op hem hebben gejaagd, waardoor hij is uitgestorven. Als het nog zou bestaan, zou het een van de zeldzaamste hagedissen op aarde zijn.

1. Nieuw-Zeelandse gekko’s (Hoplodactylus)

Zeldzame Hagedis Nieuw-Zeelandse gekko's (Hoplodactylus)Bron: Jennifer Moore | CC BY 3.0 Unported

Een andere hagedis die in Nieuw-Zeeland inheems is, staat ook op de lijst van bedreigde hagedissen en heeft een status van ‘National Critical’ in zijn thuisland. Het is een van de ongeveer 39 gekko’s waarvan nu bekend is dat ze in Nieuw-Zeeland leven. Er is niet veel bekend over veel van de gekko’s in dit land, en er worden voortdurend pogingen gedaan door onderzoekers om meer over hen te documenteren voordat ze misschien verdwijnen.