Top 10 Zeldzaamste Edelstenen Ter Wereld

Er bestaan 4.000 mineralen en bijna tweehonderd soorten edelstenen op aarde. Je hebt waarschijnlijk nog nooit van de meeste van deze edelstenen gehoord vanwege hun zeldzaamheid. Het duurt miljoenen jaren om ze te vormen. In deze lijst komen we met de Top 10 Zeldzaamste Edelstenen ter wereld. De volgende zijn 's werelds unieke, dure en meest waardevolle edelstenen.

10. Musgravite

 

Musgravite werd ontdekt in de Musgrave regio van Zuid-Australië in 1967. De kleur is varieert van groenachtig grijs tot paars en het is in dezelfde familie als Taaffeite, een andere edelsteen op deze lijst. Toen Musgravite voor het eerst werd gevonden, waren er slechts 8 edelstenen van edelsteenkwaliteit. Vandaag de dag worden ze echter gevonden in Tanzania, Madagaskar, Antarctica, Groenland en Sri Lanka. De waarde ervan is vastgesteld op ongeveer 35.000 dollar per karaat.

9. Jadeiet

 

Jadeiet is een olijfgroene tot smaragdgroene steen die voorkomt in Myanmar. De kleur van deze steen is verschillend en de meest waardevolle exemplaren hebben een doorschijnende groene tint, hoewel het ook geel, lavendel, grijs of oranje kan zijn. Dit is een van de twee vormen van pure jade en de duurste. Jadeiet is een uiterst duurzame steen en werd in de oudheid gebruikt om wapens en gereedschappen te maken, vooral in de Maya en Azteekse culturen. Er werd ook gedacht dat het pijn zou genezen. Sommige exemplaren zijn ontdekt in Guatemala, de VS, Canada en Rusland. Deze edelsteen werd gebruikt in kettingen en heeft een gemiddelde marktwaarde van 20.000 dollar per karaat.

8. Alexandriet

 

Alexandriet is interessant qua uiterlijk door zijn kleurveranderende eigenschappen. Afhankelijk van de slijpvorm van de steen en de verlichting waarin deze wordt gepresenteerd, kan alexandriet veranderen van roodpaarse tinten naar groenblauw. Ontdekt in het Oeralgebergte van Rusland in 1830, dachten de gemmologen ooit dat de voorraad bijna op was. Later werd het gevonden in Oost-Afrika, Sri Lanka en Brazilië. Alexandriet wordt gevormd wanneer beryllium en chroom op dezelfde plaats aanwezig zijn, dezelfde elementen die nodig zijn voor de meer gangbare smaragdgroene edelsteen. Deze steen zit in verschillende sieraden en kan voor 12.000 dollar per karaat verkocht worden. Veel van de alexandriet sieraden vandaag de dag zijn synthetisch, gemaakt in plaats van korund en vanadium.

7. Rode Beryl

 

De rode beryl edelsteen wordt commercieel gedolven in het Wah Wah gebergte van Utah, een staat in de VS. Deze steen, 1000 keer waardevoller dan goud, wordt alleen in Utah en New Mexico gevonden (edelstenen van juwelenkwaliteit komen alleen uit Utah). De Utah Geological Survey schat dat voor elke 150.000 edelsteen kwaliteit diamanten, 1 rode beryl kristal zal worden gevonden. Het grootste kristal dat op de mijnbouwlocatie werd gevonden was 2 centimeter breed en 5 centimeter lang. De hoogste kwaliteit stenen zijn meestal minder dan 1 centimeter lang. Sommige mensen hebben deze steen ten onrechte een Rode Smaragd genoemd. Wanneer de rode beryl geslepen en gepolijst wordt, kan deze tussen de $2.000 en $10.000 per karaat verkopen.

6. Grandidierite

 

Ontdekt in 1902, in de zuidelijke regio van Madagaskar, is grandidierite een uiterst zeldzame edelsteen. Er zijn enkele stenen gevonden in Sri Lanka, Namibië en Malawi, maar ze waren niet van juwelenkwaliteit. De steen is blauwachtig groen van kleur, met de meer transparante tint die bijna lijkt op de tropische oceaan. Hoe ondoorzichtiger de kleur, hoe minder waardevol de steen. Het is een relatief harde steen, alhoewel een ringzetting wel eens krasgevoelig zou kunnen zijn. Door de grote variatie in kleurstelling is de prijsstelling voor deze steen ook vrij variabel. Specimens kunnen worden gekocht voor overal van $ 1.000 tot $ 3.000 per karaat.

5. Benitoiet

 

De benitoiet edelsteen is afkomstig van de San Benito rivier in de Amerikaanse staat Californië. Deze zeldzame steen werd ontdekt in 1907 en wordt gekenmerkt door zijn diepblauwe paarse kleur. Interessant genoeg gloeit hij onder UV-licht. Er zijn enkele stenen gevonden in Japan en de staat Arkansas, maar de enige mijn bevindt zich in de plaats van herkomst. Verzamelaars zoeken de benitoiet op; stenen van meer dan 1 karaat zijn echter uiterst zeldzaam. De staatsedelsteen van Californië, de Benitoiet wordt vaak in sieraden gezet en is te koop voor tussen de $3.000 en $4.000 per karaat.

4. Zwart Opaal

 

Opalen zijn meestal wit, melkachtig of blauwachtig van kleur. Het zwarte opaal neemt echter een mooie grijsachtige tot zwarte tint aan met vlekken van iriserende, veelkleurige 'vuur' fonkelend van binnen. Deze kleuring wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van koolstof en ijzeroxide. Hoe donkerder de toon, zonder volledig ondoorzichtig te zijn, hoe waardevoller de steen. Deze edelstenen zijn zeer zacht, waardoor ze het best geschikt zijn voor oorbellen die niet worden blootgesteld aan zware omstandigheden. De mijnbouw voor het zwarte opaal komt bijna uitsluitend voor bij de Lightning Ridge Mine in New South Wales. In 2008 werd het zwarte opaal de nationale edelsteen van het land. Door zijn zeldzame aard is het zwarte opaal normaal gesproken iets meer dan $2.300 per karaat waard.

3. Tanzaniet

 

Tanzaniet is afkomstig van een zeer specifieke locatie, de uitlopers van de Kilimanjaro in Tanzania. Deze edelsteen werd pas in de jaren zestig van de vorige eeuw ontdekt, waardoor het relatief nieuw is voor de juwelenmarkt. Tiffany & Co. bevorderde deze zeldzame steen totdat het de tweede meest populaire blauwe edelsteen werd (na de blauwe saffier). Deze steen heeft een blauwachtige paarse kleur die varieert in intensiteit, soms lichtblauw en andere keren zeer donkerpaars. Hoe levendiger de kleur, hoe duurder de steen. Deze blauwe kleur komt door de aanwezigheid van vanadium, dat na 30 minuten verhitting donkerder wordt. De meeste tanzanieten op de markt hebben enige warmtebehandeling gekregen. Door de schaarse aanwezigheid ervan, suggereren de schattingen dat de tanzanietmijnen de komende 20 tot 30 jaar uitgeput zullen raken. Deze edelsteen kan worden gekocht tussen 600 en 1.000 dollar per karaat.

2. Taaffeite

 

De taaffeite werd in 1945 ontdekt, variërend van bijna kleurloos tot steeds meer violette tinten. De naam komt van de ontdekker, Richard Taaffe. De eerste taaffeite werd niet ontdekt tijdens het graven of ontginnen zoals de meeste andere edelstenen. In plaats daarvan was het al een geslepen en gepolijste steen die eerder werd verward met een Spinel. Op dit moment zijn slechts enkele van deze stenen in bezit en ze zijn alleen nog maar in Sri Lanka en Tanzania gevonden. Het enige gebruik voor deze edelsteen is in sieraden, hoewel het zo zeldzaam is dat taaffeite sieraden niet direct beschikbaar zijn op de markt. Totdat er meer afzettingen worden gevonden, blijven ze overal de moeite waard, van 1.500 tot 2.500 dollar per karaat.

1. Rode Diamant

 

Diamanten komen voor in een breed scala aan kleuren, waaronder: geel, blauw, wit, roze, rood en zwart. De zeldzaamste daarvan is de rode diamant. Vooral gevonden in Brazilië, Afrika en Australië, worden minder dan 50 echte rode diamanten verondersteld te bestaan. Deze echte stenen wegen elk minder dan een halve karaat. Andere gekleurde diamanten zijn ontstaan door een onzuiverheid, maar niet de rode diamant. Deze edelsteen krijgt zijn kleur door een atomaire vervorming in zijn structuur. Natuurlijke rode diamanten zijn meestal geprijsd op meer dan $100.000 voor iets meer dan .2 karaat.