Top 10 Meest Onverwachte Tekorten In De Geschiedenis

Het is waarschijnlijk voor niemand nieuws dat markten af en toe een tekort aan iets hebben, en niet alleen aan basisproducten zoals voedsel, water en toiletpapier - soms is het veel vreemder dan dat. Of het nu te wijten is aan problemen met de bevoorradingsketen of aan iets snode ernstigers, in de 21e eeuw is er al een tekort geweest aan kimchi, een tekort aan hazelnoten en de korte verdwijning van alle Twinkies, en dat is nog maar een greep uit de vele producten waar de mensheid tijdelijk een tekort aan heeft gekregen door recente verzachtende omstandigheden.

 

Deze tekorten kunnen vele vormen aannemen en worden veroorzaakt door zeer uiteenlopende gebeurtenissen - om nog maar te zwijgen van het feit dat de impact van de tekorten kan verschillen naargelang van wat er tekort komt. Van bepaalde producten, zoals helium voor feestballonnen, raakt de wereld gewoonweg uitgeput, wat heeft geleid tot een voortdurende daling van de beschikbaarheid die waarschijnlijk nooit meer ongedaan zal worden gemaakt. Andere tekorten - zoals een gedenkwaardig incident waarbij Rusland een hele dag zonder wodka zat - zijn een stuk dwazer, maar niet zonder hun eigen graad van ernst.

10. In 2012, nadat Hostess Brands failliet ging, gingen mensen Twinkies hamsteren.

Twinkies
Bron: Christian Cable

Toen Hostess Brands Inc., de maker van Twinkies en andere gekoesterde Amerikaanse lekkernijen, in 2012 het faillissement en de sluiting aankondigde, haastten consumenten zich naar hun plaatselijke supermarkten om de met room gevulde gebakjes te bemachtigen voordat ze voorgoed verdwenen waren - ongetwijfeld deels ingegeven door de mythologie van de onbeperkte houdbaarheid van Twinkies.

 

De meeste winkels waren snel uitverkocht, en klanten schepten gretig op tegen de media over hun hamsteren van Hostess goodies, maar de hele goudbruine stormloop bleek een overreactie te zijn. Hostess en al haar merkbedrijven, waaronder Twinkies, werden in 2013 uit het faillissement gekocht door de private-equitybedrijven Apollo Global Management en Metropoulos & Co, en de snacks lagen tegen de zomer weer in de winkelschappen.

9. In de jaren 1500, had Engeland geen brandhout meer.

brandhout
Bron: pxhere

Het tekort aan brandhout dat Groot-Brittannië in de 16e eeuw trof, is niet zozeer een mysterie, maar een eenvoudig geval van ontbossing. Met een toenemende vraag naar andere toepassingen van houtproducten - namelijk scheepsbouw, papierproductie en bouw - begonnen de Britten meer bomen te kappen dan hun beperkte bossen tijdig konden aangroeien, wat leidde tot een brandhoutcrisis die al snel een groot deel van Europa trof.

 

In die tijd was brandhout voor de gemiddelde mens van aanzienlijk groter belang dan tegenwoordig, en de gemiddelde Britse burger was er bijna volledig van afhankelijk om zijn huis te verwarmen. Dit tekort leidde ertoe dat velen besloten hun kans te wagen in een van de nieuwe Noord-Amerikaanse kolonies waar hout nog in overvloed aanwezig was, en er zijn er die het tekort aan brandhout toeschrijven aan de uiteindelijke geboorte van de Verenigde Staten van Amerika.

8. In 2011 leidde de Japanse tsunami tot een tekort aan kwalitatief hoogstaande tape voor film- en tv-studio's.

tape voor film- en tv-studio's
Bron: pxhere

Een specifiek type hoogwaardige tape, Sony's HDCAM-SR tape, wordt wereldwijd gebruikt voor een groot deel van de film- en televisieproductie, en het product kwam vroeger slechts uit één fabriek in Miyagi, Japan. Dat bleek rampzalig voor de filmindustrie in 2011 toen een echte ramp, in de vorm van een nu beruchte aardbeving en daaropvolgende tsunami, enorme schade aanrichtte aan de fabriek.

 

Toen het nieuws bekend werd, begonnen diverse studio's en productiemaatschappijen alle resterende voorraden Sony-tapes tegen sterk opgeblazen prijzen op te kopen, wat leidde tot een vrijwel onmiddellijk tekort dat niet snel kon worden verholpen. Zodra Sony de fabriek weer op orde had, ging alles weer als vanouds - zij het met een grotere stimulans om alternatieve opnamemethoden te vinden.

7. In de jaren 1800, kampten de medische scholen in Schotland met een tekort aan legale kadavers.

legale kadavers
Bron: Federigo Federighi

Door wetgeving in 1823 daalde het aantal legale executies in Groot-Brittannië drastisch, wat over het algemeen als positief wordt beschouwd - tenzij men op het gebied van medisch onderzoek werkzaam was. De wet van die tijd bepaalde dat medische studenten alleen mochten werken met de kadavers van geëxecuteerden, dus minder executies leidden al snel tot een tekort aan beschikbare kadavers - en een aantal gruwelijk creatieve oplossingen om in die behoefte te voorzien.

 

Toen medische scholen steeds hogere bedragen voor kadavers boden - en er weinig vragen werden gesteld - begonnen enkele ondernemende individuen graven te beroven en de kadavers te verkopen. Toen de vraag naar verse specimens groeide, wendden potentiële kadaververkopers zich echter tot het afslachten van dieren om het aanbod op peil te houden. Twee bijzonder beruchte individuen, William Burke en William Hare, verstikten tenminste 16 mensen in de loop van twee jaar en verkochten hun kadavers voor ongeveer 10 pond per stuk.

 

Toen ze werden betrapt, rolde Hare over Burke heen, en Burke werd veroordeeld tot de strop - waarna zijn lichaam aan de Edinburgh Medical School werd gegeven voor anatomisch onderzoek in een van de meest passende straffen uit de geschiedenis.

6. In 2017, waren kerstbomen schaars als gevolg van de recessie van 10 jaar eerder.

kerstbomen
Bron: NastyaSensei

Het tekort aan kerstbomen dat de Verenigde Staten trof, duurt nog steeds voort, maar vindt zijn oorsprong in de nationale recessie die van 2007 tot 2009 duurde. Die moeilijke economische tijden overtuigden velen in de landbouwsector om het aantal aanplantingen sterk te verminderen, maar wanneer je product er tien jaar over doet om te rijpen, zoals bij bomen het geval is, zullen de gevolgen van zo'n beslissing pas na jaren voelbaar worden.

 

De VS heeft die recessie al achter de rug - en mogelijk nog een - en er worden nu weer regelmatig kerstbomen geplant, maar dat kan de gewassen die in het verleden niet werden geplant, niet redden. Gehoopt wordt dat de boomvoorraden tegen de feestdagen van 2020 weer op het vroegere niveau zullen liggen.

5. Slecht weer beperkt de graastijd in 2011 en leidt tot botertekort in Noorwegen.

botertekort
Bron: Dwayne Madden

De Noren kregen een vervelend cadeau voor de feestdagen van 2011: een tekort aan boter, een van hun meest geliefde nationale producten. Het tekort aan het heerlijke broodbeleg ontstond na een uitzonderlijk natte zomer die heel Scandinavië trof, met als gevolg een lagere kwaliteit diervoeder en dus een lagere melkproductie van het vee in de regio.

 

Het botertekort trof andere Scandinavische landen, zoals Zweden, maar was het sterkst voelbaar in Noorwegen, waar één door de overheid gecontroleerde coöperatie, Tine, 90% van de nationale boterproductie voor haar rekening neemt. Het eindresultaat was een hele feestperiode waarin de boter sporadisch in de winkelschappen opdook en snel door gretige consumenten in beslag werd genomen, waardoor alle anderen met onbeboterde kerststollen bleven zitten.

4. In 1973, resulteerde een grap van Johnny Carson in een tekort aan toiletpapier.

toiletpapier
Bron: pxhere

Zelfs wanneer de oorsprong van een bevoorradingstekort bij benadering bekend is, is het terugbrengen van de gebeurtenis tot één enkele oorzaak meestal een oefening in oversimplificatie. Dat is echter niet het geval met het tekort aan toiletpapier in de Verenigde Staten in 1973, dat het gevolg was van The Tonight Show Starring Johnny Carson en de openingsmonoloog van gastheer Johnny Carson:

 

Weet je, we hebben allerlei soorten tekorten deze dagen. Maar heb je het laatste gehoord? Ik maak geen grapje. Ik zag het in de kranten. Er is een acuut tekort aan toiletpapier!

 

Het land had al een tekort aan toiletpapier, maar Carson's team van schrijvers nam de vrijheid om een paar onschuldige grappen te maken over een algemeen tekort - waardoor paniekerige consumenten hem op zijn woord geloofden. Toen TP uit de schappen begon te vliegen en winkels zonder voorraad kwamen te zitten, versterkte dit alleen maar het verhaal dat het land zich midden in een echt tekort bevond.

 

Sommige winkels begonnen met rantsoeneren, wat de spanning nog verder deed oplopen, totdat Carson zelf de ether inging om zich te verontschuldigen en zei: "Ik wil niet herinnerd worden als de man die een valse wc-papier paniek heeft gecreëerd. Ik heb gewoon het artikel uit de krant gehaald en het wat uitvergroot... er is geen tekort."

3. In 1946 leidde een tekort aan kwasten om huizen te schilderen in Australië tot 'Operatie varkenshaar'.

kwasten
Bron: Swathysuren

Veel militaire missies hebben onnozel klinkende codenamen, maar "Operation Pig Bristle" doet zijn vreemde titel alle eer aan. In 1946 kende Australië een hausse in de woningbouw, maar had het een extreem tekort aan kwasten om al die nieuwe huizen te schilderen - wat ertoe leidde dat het 38e squadron van de RAAF een verrassend gevaarlijke missie kreeg om het probleem op te lossen.

 

China was in een burgeroorlog verwikkeld, was niet in kaart gebracht en was moeilijk bereikbaar door de lucht. De RAAF stuurde drie vliegtuigen op verschillende missies om in twee weken tijd 25 ton varkenshaar - een belangrijk bestanddeel van verfkwasten - van Chungking naar Australië te vervoeren. De missie omvatte een traject van 1.100 kilometer ononderbroken vliegen van Hong Kong naar Chungking. Operatie varkenshaar was een succes, en de hausse op de huizenmarkt ging door.

2. In 2018 had KFC geen kip meer in het Verenigd Koninkrijk.

KFC kip
Bron: wikimedia 

Wanneer je bedrijfsnaam (nou ja, voordat het alleen bekend werd door een acroniem) het woord "kip" in zich heeft, kan het opraken van de vogel in kwestie een groot probleem zijn - zoals het was voor KFC in het Verenigd Koninkrijk in 2018. Het tekort was volledig intern - het resultaat van het overschakelen van KFC UK & Ireland van leveringscontracten naar DHL, wat leidde tot massale vertragingen in de verzending van kip en de tijdelijke sluiting van 600 restaurants.

 

Zoals KFC destijds aan zijn Britse klanten tweette: "De kip stak de weg over, alleen niet naar onze restaurants." Het bedrijf zei ook dat "de kolonel eraan werkt", en dat moet hij ook gedaan hebben, want het tekort duurde maar even en al snel was KFC weer op de been, maar niet zonder de nodige kritiek te krijgen.

 

KFC plaatste een brutale advertentie in de Sun, waarin het zich verontschuldigde voor het tekort, en won weer wat goodwill terug.

1. Tijdens de Amerikaanse revolutie was papier zo schaars dat fabrieksarbeiders vrijgesteld konden worden van militaire dienst.

papier
Bron: Anete Lusina

Tijdens de Amerikaanse Revolutie, toen het gebruik van papier in kranten, boeken en elders sterk toenam, werden tekorten aan papier schering en inslag. Toen de Stamp Act van 1765 voorschreef dat al het materiaal dat in de koloniën werd gepubliceerd op gestempeld papier moest worden gedrukt, waardoor de toch al hoge papierkosten nog stegen, was dat een reden te meer om de onafhankelijkheid uit te roepen.

 

Papiertekorten werden een alledaags probleem dat niet licht werd opgevat. De Amerikanen hadden vroeger veel papier uit Europa geïmporteerd, maar moesten nu zelf papier produceren. Verschillende staten staken geld in de uitbreiding van de industrie, en sommige voerden regels in waardoor geschoolde papiermakers en fabrieksarbeiders vrijgesteld konden worden van militaire dienst - als ze hun gloednieuwe natie in zoet perkament lieten rollen.