Top 10 Sterkste Dieren Ter Wereld

Welk dier is sterker, de Afrikaanse savanneolifant of een bladsnijdersmier? Natuurlijk zijn olifanten een van de grootste dieren op het land, maar wanneer je rekening houd met de sterkte en gewichtsverhouding zijn veel kleinere dieren veel sterker dan de grootste dieren op aarde. Deze top 10 lijst van de sterkste dieren ter wereld is gebaseerd op basis van sterkte-gewichtsverhoudingen.

10. Arend

Arend
Bron: Tambako The Jaguar

Gezien de ongelooflijke kracht van arenden om prooien van de grond op te tillen, zijn adelaars de sterkste vogels ter wereld. Deze middelgrote tot grote roofvogels hebben sterke voeten, krachtige haaksnavels, en sterke, scherpe klauwen. Ze kunnen prooien tot vier keer meer hun lichaamsgewicht optillen van de grond. Adelaars staan erom bekend dat ze jagen op vossen, herten en wilde katten. Adelaars worden ook beschouwd als een symbool van macht, vrijheid en onafhankelijkheid. Er zijn 60 verschillende soorten arenden in de wereld. Met hun sterke en brede vleugels vliegen adelaars tot op een hoogte van 3000 m a 4500 m in de lucht. Ze kunnen ook uren zweefvliegen zonder rust. In tegenstelling tot andere vogels houden adelaars van stormen, ze gebruiken namelijk de kracht van de wind om hoger te kunnen vliegen. Deze onverschrokken roofvogels beschikken ook over een uitstekend gezichtsvermogen. Hun ogen hebben meer lichtgevoelige cellen dan die van de mens, zo kunnen ze op grote afstand moeiteloos prooien en vijanden waarnemen.

9. Anaconda

Anaconda
Bron: Bernard DUPONT

Er zijn 4 verschillende soorten anaconda's in de wereld, de groene anaconda, gele anaconda, donker gevlekte anaconda en de Boliviaanse anaconda. De groene anaconda is de grootste, zwaarste en bekendste slang ter wereld. Groene anaconda's kunnen tot meer dan 9 meter in lengte groeien en wegen tot 250 kg. Als familie van de niet giftige slangen rollen anaconda's hun gespierde lichaam rond hun prooi en wurgen deze dood. Als het prooidier dood is, slikt de anaconda het in een keer door, aangezien de slang het prooi niet in stukken kan scheuren. De grootte van het prooi is niet van belang voor anaconda's, ze kunnen zelfs grote prooien zoals capibara's, jaguars en kaaimannen versmachten.

8. Grizzlybeer

Grizzlybeer
Bron: Rennett Stowe

De grizzlybeer is een van de meest massieve en krachtigste dieren ter wereld. De bruine beer heeft verscheidene habitats in Canada en Noord-Amerika. Grizzlyberen kunnen een maximale hoogte bereiken van 3 meter rechtopstaand en wegen tot 600 kg. Ze hebben een groot hoofd, lange klauwen en een zeer kenmerkende grote uitstekende spierbundel tussen de schouderbladen, die hem veel kracht in de voorpoten oplevert. Ze hebben ook sterke tanden met een bijtkracht van 545 kg per vierkante centimeter. Zo'n krachtige beet kan zelfs een bowlingbal verbrijzelen. Grizzlyberen raken heel snel geïrriteerd, en zullen alle dieren die een bedreiging kunnen vormen aanvallen. In feite kan dit immens krachtige dier alle dieren in de strijd verslaan. Grizzly beren zijn zeer agressief, vooral wanneer de welpen van deze bruine beer in gevaar zijn of worden aangevallen.

7. Os

Os
Bron: Sarath Puthanveettil

Als gecastreerde mannelijke stier is de os een van de oudste door de mens gebruikte trekdieren. Ossen werden in Midden-Europa al in de 6e eeuw voor christus gebruikt in de agricultuur als trekdier. Met een lichaamslengte tussen de 2 a 3 meter en een gewicht tot 640 kg, zijn ossen sterk genoeg om een gewicht van 800 kg te dragen. Omdat een os minder agressief is dan een stier, wordt het dier voornamelijk gebruikt voor het ploegen van akkers en het trekken van karren. Ze kunnen een zware last over een langere tijd dragen dan andere trekdieren. Ossen hebben een rustiger temperament dan de stier en worden beschouwd als een symbool van kracht, stabiliteit en vastberadenheid.

6. Tijger

Tijger
Bron: Bernard Spragg. NZ

Tijgers zijn de sterkste en grootste leden van de katachtigen. Ze zijn te vinden in moerassen, regenwouden en de graslanden in Zuidoost-Azië. Er zijn tien erkende subsoorten tijgers in de wereld. De Siberische tijger is de grootste van de familie. Een volwassen Siberische tijger zou 190,5 cm meten in lengte en tot 306 kg in gewicht. Tijgers hebben krachtige kaken en in totaal 30 tanden. De bovenste hoektanden van de tijgers reiken tot een lengte van 10 centimeter, ontworpen om vlees te verscheuren. Tijgers zijn angstaanjagende jagers en kunnen tot twee keer hun lichaamsgewicht dragen. Tijgers worden gewelddadige vechters door op hun achterpoten te gaan staan. Op basis van hun grootte en kracht kunnen ze zelfs leeuwen verslaan.

5. Gorilla

Gorilla
Bron: angela n.

Gorilla's zijn de grootste primaat ter wereld. Ze staan bekend om hun opmerkelijke kracht. Gorilla's kunnen 1,75 meter hoog worden en tot 200 kg wegen. Vergeleken met mensen zijn de armen van gorilla's erg groot en sterk. De gorilla's kunnen een gewicht tot 2 ton dragen dat tien keer zo zwaar is als hun lichaamsgewicht. De spanwijdte van de arm van volwassen mannelijke gorilla's ligt tussen de 2,2 - 2,6 meter. Gorilla's kunnen ook van de ene tak naar de andere slingeren met één of twee armen. Klimmen en op hun knokkels lopen maken hun armen sterker. In feite is een volwassen mannelijke gorilla 15 tot 20 keer sterker dan een mens.

4. Savanneolifant

African bush elephant
Bron: RENATO CONTI

Afrikaanse olifanten zijn de grootste levende landdieren ter wereld. De savanneolifant is de grootste en bekendste van de twee Afrikaanse olifanten. Voorheen werd de verwante bosolifant beschouwd als een ondersoort van de savanneolifant, maar tegenwoordig worden de twee dieren beschouwd als aparte soorten. De savanneolifant is de grootste van alle zoogdieren op het land. Ze zijn groter en sterker dan Aziatische olifanten. De savanneolifant worden 240 tot 340 centimeter hoog en 600 tot 730 centimeter lang. Een stier weegt tussen de 4000 en 6300 kilogram, een koe 2200 tot 3500 kilogram.

3. Bladsnijdersmier

Bladsnijdersmier
Bron: Egor Kamelev

De 2 cm lange bladsnijdersmier een van de meest ongelooflijk sterke wezens ter wereld. Deze kleine mier kan voorwerpen dragen die 50 keer zwaarder zijn dan hun lichaamsgewicht. Bladsnijdersmieren kunnen ook opmerkelijke afstanden afleggen terwijl ze het gewicht dragen. Ze hebben opvallend krachtige kaken om grote stukken blad naar hun nest te dragen. Hoewel bladsnijdersmieren zeer klein van formaat zijn, hebben ze een grote dwarsdoorsnede van de spieren dan grotere dieren. De mieren kunnen hun kaken ook 1000 keer per seconde laten trillen. Zo kunnen ze een immense kracht produceren om grote objecten te verplaatsen. Bladsnijdersmieren worden ook wel 'parasolmieren' genoemd vanwege de unieke manier waarop ze de bladstukken dragen. De mieren voeden zich niet met bladeren. In plaats daarvan gebruiken ze de bladstukken als bemesting om schimmels te kweken. Een kolonie van bladsnijdersmieren bestaat uit miljoenen individuen. Ze kunnen ook een ernstige bedreiging vormen voor het landbouwecosysteem. Omdat een kolonie bladsnijdersmieren veel waardevolle gewassen en planten kan ontbladeren.

2. Neushoornkever

Neushoornkever
Bron: Paasikivi

Door rekening te houden met de hoeveelheid gewicht die het dier kan dragen in verhouding tot zijn gewicht, zijn neushoornkevers de op één na sterkste dieren op aarde. Ze kunnen voorwerpen dragen die 850 keer zwaarder zijn dan hun lichaamsgewicht. Het is alsof een mens van gemiddelde grootte een gewicht van 65 ton draagt. Neushoornkevers zijn de grootste groep kevers ter wereld. Ze kunnen tot een lengte van 15 cm bereiken. Mannelijke neushoornkevers hebben twee opmerkelijke hoorns, een op hun kop en een op hun borststuk. De hoorns van deze keversoort lijken op neushoorns. De sterke hoorns laten de neushoornkevers zich ook gemakkelijk voorwaarts bewegen in bossen. De neushoornkevers gebruiken hun hoorns ook om met andere mannelijke kevers te vechten om vrouwtjes aan te trekken.

1. Mestkever

Mestkever
Bron: Stef Vanbroekhoven

De 1 cm lange mestkevers zijn de sterkste levende wezens op aarde. De mannelijke insecten van deze kleine insectensoort kunnen voorwerpen optillen die 1141 keer zwaarder zijn dan hun lichaamsgewicht. Het is net alsof een gemiddelde mens 80 ton kan optillen. Mestkevers ontwikkelen zo'n buitengewone kracht door de ongewone strijd om te kunnen paren. Mestkevers gebruiken hun hoorns om te vechten met potentiële rivalen. Deze vechtpartijen helpen de mestkevers om hun kracht te verbeteren. Zoals de naam mestkevers al aangeeft, voeden diverse groepen mestkevers zich met uitwerpselen van dieren. Ze leven op alle continenten behalve Antarctica. Mestkevers kunnen in 3 grote groepen ingedeeld worden naargelang hun voortplantingsmethode: dwellers, tunnelers en rollers. De rollers vormen de mest in balletjes, en rollen ze terug naar de gaten waarin ze leven. De tunnelers zullen een tunnel graven om de mest die ze vinden daar in op te slaan. De dwellers van de mestkevers van woonden vroeger in de mesthopen.