Top 10 Sterkste Avengers Aller Tijden

De Avengers zijn het superteam in comics, dus rangschikken we officieel 10 van de machtigste leden van zwakste naar sterkste.

De Avengers werden in 1963 opgericht door de legendarische Stan Lee en Jack Kirby, en zijn sindsdien misschien wel het meest herkenbare superheldenteam op aarde geworden. Het oorspronkelijke team bestond uit mensen als Wasp, Ant-Man, Iron Man, Thor en de Hulk, maar het bescheiden team van de Avengers is sindsdien gegroeid en heeft in de loop van zijn 55-jarige geschiedenis meer dan honderd helden (en soms schurken) in zijn gelederen gehad. De belangstelling voor de Avengers is momenteel zelfs ongekend groot, met de release van Avengers: Infinity War niet alleen The Avengers uit 2012 heeft verdrongen, maar ook de op drie na best verdienende film aller tijden is geworden.

Met zoveel hype momenteel rond de franchise, is het geen verrassing dat fan discussies weer draaien op welke Avengers zijn echt de meest krachtige, en welke van die personages hebben we nog niet te zien op het scherm. In de geest daarvan vond CBR dat het tijd werd om ons officieel in het gesprek te mengen, en een ranglijst op te stellen van de 25 machtigste Avengers die ooit in de comics verschenen. Naast namen die je ongetwijfeld zult herkennen, bevat de lijst ook een aantal verrassend obscure vermeldingen - met veel van de meest krachtige teamleden van de Avengers, die ook tot hun minst bekende behoren. Dit zijn de top 10 sterkste Avengers aller tijden.

10. Captain Marvel

 

Dankzij de hype rond de langverwachte Captain Marvel film van volgend jaar, is de populariteit van Carol Danvers de laatste jaren enorm gestegen, ondanks het feit dat ze al een zeer geliefd personage was. Carol Danvers, die in 1968 debuteerde in Marvel Super-Heroes #13, was ooit lid van de Amerikaanse luchtmacht en vergezelde de Kree held Mar-Vell, de originele Captain Marvel, op verschillende avonturen, voordat een explosief ongeluk Carol's menselijke genen samensmolt met Mar-Vell's Kree genen. Hierdoor werd Carol in feite een Kree-mens hybride, wat resulteerde in de geboorte van een van Marvel's machtigste kosmische helden. Carol Danvers heeft in de loop van haar carrière verschillende namen gedragen, zoals Ms. Marvel, Warbird en Binary, maar is nu Captain Marvel. Ze heeft bovenmenselijke kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Carol kan zes keer zo snel vliegen als het geluid, wat haar in combinatie met haar kracht ongelooflijk krachtig maakt.

 

Carol is ook een van de meest getalenteerde energiemanipulatoren van Marvel en kan met haar vingertoppen zeer krachtige explosies van explosieve energie afvuren. Ze kan ook de meeste vormen van energie absorberen om haar kracht nog te vergroten, waarbij ze op een bepaald moment zelfs een nucleaire ontploffing in deze hoedanigheid heeft gebruikt. In haar tijd als Binary kreeg Carol toegang tot de energie van een "wit gat", waardoor ze energie op een veel kosmischer schaal kon manipuleren en de zwaartekracht, het licht en het elektromagnetisme kon controleren. Hoewel deze krachten uiteindelijk vervaagden, zijn er af en toe nog restanten van aanwezig in Captain Marvel.

9. Gilgamesh

 

Gilgamesh wordt vaak de Vergetene genoemd. Zijn heldendaden zijn in de loop van duizenden jaren zo legendarisch geworden dat hij vaak ten onrechte wordt vereenzelvigd met verschillende helden uit de mythen, waaronder Hercules en Gilgamesh -- vandaar de naam. Het personage is één van de sterkste leden van de verborgen groep superkrachtige wezens die bekend staan als de Eternals, een oud ras van genetisch gemanipuleerde mensen, gecreëerd door de Celestials, en samen met zijn teamgenoten beschermt hij de mensheid tegen de plaag van de gemene Deviants, hoewel Gilgamesh een bijzondere voorliefde heeft voor het beschermen van de mensen op Aarde. Gilgamesh kwam bij de Avengers in een tijd dat hun ledenaantal op een historisch dieptepunt zat en was een relatief kortstondig, maar absoluut onmisbaar lid van het team.

 

Alle Eternals worden geboren met een aantal bovenmenselijke eigenschappen, waaronder superkracht, maar Gilgamesh's kracht overtreft die van zijn tegenhangers, waardoor hij één van de fysiek sterkste personages in heel Marvel is, met kracht vergelijkbaar met die van Hercules, Thor en andere goddelijke wezens. Als gevolg van ontelbare millennia training is Gilgamesh ook een zeer bedreven hand-tot-hand strijder, wat hem samen met zijn ongevoeligheid voor schade tot één van de gevaarlijkste personages in Marvel maakt. Net als de meeste andere Eternals kan Gilgamesh dodelijke licht-, hitte- en krachtstralen uit zijn handen en ogen zenden en kan hij in beperkte mate materie manipuleren.

8. Sersi

 

Sersi, een ander lid van de extreem machtige Eternals, is met gemak één van de meest overmachtige leden van de groep, en blijft één van de meest ondergewaardeerde personages in het Marvel Universum wat capaciteiten betreft. Sersi, die werd geïntroduceerd in The Eternals #3, is tienduizenden jaren oud en is in de loop der millennia verschillende keren in contact gekomen met Thor. Ze sluit zich officieel aan bij de Machtigste Helden van de Aarde in Avengers #314, deels door haar verlangen om de mensheid te beschermen, maar ook door haar voorliefde voor Captain America.

 

Ze bezit de kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, gevechtsvaardigheden en onkwetsbaarheid die typisch zijn voor de gemiddelde Eeuwige, en er wordt gezegd dat de enige manier om Sersi voorgoed te doden, het verstrooien van haar atomen is. Net als haar mede-Eeuwelingen kan Sersi kosmische stralen uit haar handen afvuren, maar door haar sterke telekinetische vermogens is ze enigszins uniek onder haar gelijken. Wat Sersi echter tot een van de machtigste helden van Marvel maakt, is haar ongelooflijke transmutatievermogen, waarmee ze materie op moleculair niveau kan vervormen. Ze wordt beschouwd als een "vijfde niveau adept" in transmutatie - wat ook het hoogst mogelijke niveau is - Sersi heeft haar kracht gebruikt om een Deviant in rubber te veranderen, de Avengers kieuwen te geven en zelfs lucht te desintegreren, om maar een paar van haar verbazingwekkende prestaties te noemen. Het schijnt dat ze zelfs leven met gevoel kan creëren, door stenen standbeelden tot leven te wekken en levenloze voorwerpen naar believen in verschillende dieren en wezens te veranderen.

7. Hyperion

 

De oorsprong van Hyperion, een personage met verschillende incarnaties in het multiversum, hangt sterk af van het universum waaruit hij afkomstig is, maar ze zijn niettemin allemaal belachelijk krachtig. De Hyperion die het meest met de Avengers wordt geassocieerd, is ontworpen om op Superman te lijken, en komt uit een recent verwoest universum, waarbij zijn herinneringen niet-lineair als licht worden opgeslagen - wat betekent dat hij de dood van zijn thuiswereld voortdurend ervaart. Daarom hoopt Hyperion nieuwe herinneringen te creëren in een betere wereld, wat zijn voornaamste reden is om zich bij de Avengers aan te sluiten.

 

Als één van de sterkste wezens in het universum heeft Hyperion's superkracht hem door de jaren heen in staat gesteld enkele schijnbaar onmogelijke prestaties te leveren, zoals het stoppen van een razende planeet en zelfs het voor korte tijd uit elkaar houden van twee Universums. Naast kracht, duurzaamheid en zijn beroemde "atomic vision" is Hyperion ook extreem snel, hij vliegt van Nevada naar Sumatraan en terug in minder dan een minuut. Sommige versies van het personage kunnen zelfs kosmische energie gebruiken om hun vitaliteit te verhogen, wonden te genezen en de effecten van ouderdom teniet te doen. Hyperion's meest schokkende daad kwam misschien wel in Squadron Supreme #1, waarin hij erin slaagt Atlantis op te tillen en te vernietigen, voordat hij Namor's hoofd eraf knalt met een enkele straal van heat vision.

6. Scarlet Witch

 

Wanda Maximoff, beter bekend als Scarlet Witch, heeft haar reputatie verdiend als één van de gevaarlijkste entiteiten in het Marvel Universum. Sinds haar introductie in The X-Men #4 uit 1964 heeft ze een tumultueuze carrière gehad. Als dochter van Magneto en zus van Quicksilver, werd Scarlet Witch aanvankelijk door haar vader gerekruteerd voor de gemene Brotherhood of Evil Mutants en nam het meerdere malen op tegen de X-Men. Pas toen ze zich bij het team van goedbedoelende mutanten voegde, kwamen haar krachten volledig tot uiting en werd ze één van de krachtigste personages die de X-Men ooit hebben gezien.

 

Hoewel Scarlet Witch's krachten aanvankelijk wat vaag waren en voornamelijk "hex krachten" werden genoemd - waarmee ze willekeurige gebeurtenissen in haar voordeel kon laten werken - werden Wanda's krachten later duidelijker omschreven en veel krachtiger. In staat om de werkelijkheid op kosmische schaal te manipuleren, is het meest bekende gebruik van Scarlet Witch's krachten verbonden aan de gebeurtenissen van "House of M", waarin ze 99% van de mutantkrachten uitwiste met een fluistering nadat ze een mentale inzinking had. Scarlet Witch bewijst dat ze in staat is om hele Universums in een opwelling te veranderen, of misschien zelfs nieuwe Universums te creëren. Scarlet Witch zou misschien dichter bij de top van deze lijst hebben gestaan in termen van pure kracht, maar op dit moment betekent de vluchtigheid van Wanda's gaven dat ze vaak niet in staat is om ze volledig onder controle te houden, ondanks dat ze een doorgewinterd lid van de X-Men is.

5. Doctor Strange

 

Dr. Stephen Strange, voor het eerst verschenen in het toepasselijk getitelde Strange Tales #110, is een arrogante chirurg die in de wereld van magie terechtkomt na een noodlottig auto-ongeluk waarbij zijn handen blijvend beschadigd raken. Onder de hoede van de Ancient One wordt hij al snel meester in de mystieke kunsten en na de dood van zijn mentor wordt Dr. Strange uiteindelijk de Allerhoogste Tovenaar. Als 's werelds meest vooraanstaande expert in mystiek is Doctor Strange, bijgestaan door het trouwe Boek van Vishanti, in staat om ontelbare krachtige spreuken uit te voeren die het weefsel van de realiteit zelf kunnen beïnvloeden. Als één van de machtigste mensen ooit heeft Strange een spreuk voor elke gelegenheid, en hij bewijst zelfs dat hij kosmische entiteiten als de In-Betweener en Adam Warlock in de strijd kan verslaan.

 

Hoewel het personage de laatste decennia wat is afgezwakt, weerhoudt dat Doctor Strange er niet van één van de meest onmisbare leden van de Avengers te zijn. In staat om de tijd te manipuleren, zijn bewustzijn te projecteren in het astrale vlak en zowel mystieke als fysieke bedreigingen op te sporen, heeft de Sorcerer Supreme een zekere alwetendheid dankzij zijn ongeëvenaarde magische vaardigheden. Doctor Strange maakt gebruik van verschillende mystieke artefacten om hem daarbij te helpen, waaronder het Oog van Agamotto en de Cloak of Levitation, en is duidelijk een van de MVP's van Marvel, zoals onlangs nog werd bewezen in Avengers: Infinity War.

4. Blue Marvel

 

Gezien zijn status als één van de machtigste helden in het hele Marvel Multiversum, is het vreemd dat niet meer mensen hebben gehoord van Adam Brashear, beter bekend als Blue Marvel. Adam is een gedecoreerde veteraan, afgestudeerd aan Cornell en een getalenteerd wetenschapper. Hij kreeg zijn krachten in de jaren '60 samen met zijn vriend Conner Sims na een mislukt antimaterie-experiment. Het ongeluk veranderde Conner in de verbitterde schurk Anti-Man en veranderde Adam in Blue Marvel - één van de machtigste helden die de wereld ooit heeft gezien. Toen Adam's identiteit als Afro-Amerikaan bekend werd, werd de held gedwongen met pensioen te gaan vanwege het racisme van die tijd.

 

Jaren later echter, zou Blue Marvel zijn rol als superheld weer opnemen in Age of Heroes #3, waar hij zijn ongelooflijke krachten gebruikte om het op te nemen tegen King Hyperion. Qua pure kracht staat Blue Marvel op het niveau van Thor en de Hulk, hij kan asteroïden zo groot als Arkansas verplaatsen en zelfs de Sentry de ruimte in sturen met een enkele stoot. In combinatie met zijn verbeterde reacties, snelheid, vlucht en bijna-onkwetsbaarheid, is Blue Marvel bijna onmogelijk neer te halen. Alsof hij nog niet machtig genoeg was, heeft Adam ook enorme energie- en materiemanipulatiecapaciteiten, waardoor hij antimaterie kan gebruiken om constructies te maken en materie op moleculair niveau kan transmuteren - een kracht die hij zelfs kan gebruiken om de wonden van zijn medeteamgenoten te genezen.

3. Sentry

 

Robert Reynolds, alias de Sentry, wordt door velen beschouwd als één van de machtigste entiteiten in het universum en is één van de meest gecompliceerde en vaak frustrerende personages van Marvel. De Sentry is meer een plotwendel dan een volwaardig personage en de ware omvang van zijn krachten varieert van schrijver tot schrijver, waardoor zijn krachten enigszins inconsistent zijn. Eén van de vele superhelden die zijn krachten kreeg door een poging tot replicatie van het Super Soldaat experiment, reageerden de chemicaliën die in het project werden gebruikt onverwacht op de drugs in Robert's systeem, waardoor hij de almachtige Sentry werd.

 

De Sentry zou de kracht hebben van "een miljoen exploderende zonnen", heeft de kracht van de Hulk, transmutatiekrachten, enorme psionische vermogens, kan licht manipuleren en is zelfs in staat zichzelf te regenereren uit louter moleculen, waardoor hij in wezen niet te doden is. Sentry's kwaadaardige alter ego, de Leegte, lijdt echter aan een dissociatieve identiteitsstoornis en is zelfs nog krachtiger dan Sentry zelf. Hij vernietigde Asgard met gemak en schakelde terloops tientallen van de machtigste personages van het universum uit tijdens de gebeurtenissen van "Siege". Robert's versplinterde geest is misschien wel zijn grootste zwakte, en de Hulk gebruikte dit feit tegen hem in "World War Hulk" om Sentry tot moes te slaan. Zo kon Thor ook de Leegte verslaan dankzij een kortstondige onderbreking van Reynolds' Sentry-persoonlijkheid, waardoor Thor de entiteit een fatale klap kon toebrengen.

2. Hulk

 

De Hulk is het summum van fysieke kracht in het Marvel Universum en is eenvoudig gezegd de sterkste die er is. Bruce Banner kreeg zijn krachten na de explosie van een experimentele gamma bom. Hij veranderde in de verschrikkelijke Hulk in The Incredible Hulk #1 uit 1962 en is sindsdien één van Marvel's meest iconische helden gebleven. De Hulk, die in het hele universum gevreesd wordt voor zijn tomeloze woede en wereldschokkende kracht, heeft misschien niet de materiemanipulatie, energieprojectie of algemene veelzijdigheid van de andere helden op deze lijst, maar hij blijft toch een van Marvel's meest onstopbare helden.

 

De kracht van de Hulk wordt exponentieel sterker naarmate hij kwader wordt en is in wezen grenzeloos, wat in de loop der jaren tot een aantal ongelooflijk indrukwekkende prestaties heeft geleid. De Hulk heeft een tektonische plaat bij elkaar gehouden - waarvan het gewicht rond de 4 triljoen ton ligt - en is zelfs in staat geweest het ruimte-tijd continuüm te beschadigen door letterlijk door de tijd heen te slaan. In staat om hele sterren op te tillen en zelfs Hemelse wezens tot stilstand te brengen, zijn er niet veel Marvel-personages zo waanzinnig overpowered als de Incredible Hulk. De Hulk, één van de stichtende leden van de Avengers, heeft door de jaren heen een af en aan relatie met het team gehad, dankzij zijn onstabiele persoonlijkheid, maar is nog steeds één van de zwaarste strijders die het team ooit heeft gezien.

1. Thor

 

Hoewel het debat over wie de sterkste is tussen Thor en de Hulk al tientallen jaren woedt, heeft Stan Lee lang verklaard dat de introductie van Thor in Journey Into Mystery #83 gebeurde met de bedoeling een personage te creëren dat in staat was de Hulk uit te dagen. Met zijn kracht op het niveau van de Hulk is Thor misschien niet zo sterk als zijn rivaal, maar hij maakt dat ruimschoots goed met een hele reeks andere superkrachten, die zelfs hoog staan in de lijst van de enorm overpowerde goden in Marvel Comics.

 

Thor, die onsterfelijk is gemaakt door de mysterieuze Appels of Idunn, kan ook met lichtsnelheid reizen, het weer manipuleren (met name de bliksem) en is een ongeëvenaarde krijger door zijn duizenden jaren ervaring. Thor's Gordel van Kracht verdubbelt zijn kracht en zijn beroemde hamer Mjolnir is één van de krachtigste wapens in het universum, waarmee Thor zijn op het weer gebaseerde vaardigheden, energie-explosies en manipulatie van materie effectief kan kan kanaliseren. Tot de bijzonder indrukwekkende prestaties van Thor behoren het ontsnappen aan de event horizon van een zwart gat terwijl hij de Rode Hulk draagt, het openbreken van dimensionale poorten met zijn blote handen, het zo hard slaan dat het door de tijd heen gevoeld werd en het uitschakelen van de Phoenix Force. Vergeet niet dat hij dit allemaal kan doen zonder zijn God Blast te gebruiken, die in staat is om wezens zo krachtig als Galactus te vernietigen, of "Warrior's Madness Thor" te worden - wat zijn kracht naar verluidt vertienvoudigt, waardoor Thor gemakkelijk de sterkste Avenger aller tijden wordt.