Top 10 Snelste Landdieren

Snelheid kan een kwestie van dood of overleven zijn in de natuur. De hieronder genoemde snelste landdieren ter wereld zijn allemaal prooidieren of roofdieren, en het is hun snelheid die hen in het wild een voorsprong geeft. De lijst heeft betrekking op alle landdieren wereldwijd, met zes van deze top tien snelste landdieren die inheems zijn in Afrika.

 

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van snelle dieren te rangschikken - sommige lijsten kijken naar de snelheid in verhouding tot de lichaamslengte, waardoor insecten tot de snelste landdieren worden gerekend, en sommige lijsten kijken naar de versnelling, waardoor sommige van deze slangen tot de snelsten zouden worden gerekend. Deze lijst van snelste landdieren ter wereld kijkt gewoon naar de hoogste geregistreerde snelheid van een soort en rangschikt ze van 10 tot tot de absolute nummer 1.

 

Het is interessant op te merken dat als we zouden kijken naar de snelheid van de snelste dieren ter wereld (land, zee en lucht), het jachtluipaard niet eens in de top tien zou komen, vanwege de vele vogels die zich sneller kunnen voortbewegen. (Wil je weten wat het snelste dier ter wereld is - te land, ter zee of in de lucht?)

 

Met deze gegevens in gedachten, lees verder voor de volledige lijst van de top 10 snelste landdieren ter wereld.

10. Afrikaanse wilde hond - 71 km/u

Afrikaanse wilde hond
Bron: Mathias Appel 

De met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde honden zijn indrukwekkend door hun succespercentage bij de jacht van meer dan 60% - een resultaat van onder meer hun snelheid en uithoudingsvermogen. Ze kunnen in korte spurten 66 km per uur halen en langere afstanden afleggen met 60 km per uur.

9. Kangoeroe - 71 km/u

Kangoeroe
Bron: Bidgee

Kangoeroes zijn grote buideldieren die alleen in Australië en op sommige eilanden van Nieuw-Guinea voorkomen. Hun lange, sterke achterpoten en gespierde staarten zijn gemaakt voor snelheid, en er is vastgesteld dat ze in korte stoten 71 km per uur halen, aanzienlijk sneller dan hun kruissnelheid van ongeveer 25 km per uur.

8. Greyhound (hond) - 74 km/u

Greyhound
Bron: AngMoKio

Greyhounds behoren tot een familie van jachthonden die windhonden worden genoemd en zijn in de loop van honderden jaren gefokt om de snelste honden ter wereld te worden, met een geregistreerde topsnelheid van 74 km per uur.

7. Haas - 80 km/u

Haas
Bron: pixabay

Hazen hebben lange, krachtige achterpoten die hen helpen snelheden tot 80 km per uur te halen om roofdieren in hun graslandhabitat te ontwijken. Ze lijken qua vorm op gewone konijnen, maar hebben langere oren en leven alleen of in paren boven de grond, vandaar hun snelheid.

6. Indische antilope - 80 km/u

Indische antilope
Bron: Pranav Yaddanapudi

De Indische antilope komt voor in Zuid-Azië in India, Nepal en Pakistan. Ze kunnen hun topsnelheid van 80 km per uur meer dan 1,5 km volhouden, geholpen door hun enorme passen van 6,5 meter. Vanwege de indrukwekkende hoorns van de mannetjes, zijn de Indische antilopen helaas een populaire trofee voor jagers.

5. Leeuw - 80.5 km/u

Leeuw
Bron: William Warby

De leeuw, het enige lid van de grote vijf dieren die op deze lijst van snelste landdieren staat, is de snelste grote kat ter wereld (een jachtluipaard is geen grote kat!) met een topsnelheid van 80 km per uur. Net als het jachtluipaard kan de leeuw zijn topsnelheid slechts korte tijd halen, wat betekent dat hij dicht op zijn prooi moet jagen en als team moet samenwerken om de jacht tot een succes te maken.

4. Gnoes - 80.5 km/u

Gnoes
Bron: Bernard DUPONT

Er zijn twee soorten gnoes in Oost- en Zuidelijk Afrika - de blauwe en de zwarte gnoe - die beide verrassend snel zijn voor hun grootte. Hun lichaamsbouw leent hen eerder voor duurlopen dan voor sprinten, wat hen helpt bij hun epische, voortdurende trek over land.

3. Springbok - 88 km/u

Springbok
Bron: Yathin S Krishnappa

De springbok is een kleine gazelle die in kuddes in zuidelijk Afrika leeft. Afgezien van hun snelheid - die zij slechts over korte afstanden kunnen volhouden - zijn hun speciale vaardigheden 3 meter hoge stuiterachtige sprongen, en scherpe bochten terwijl zij op tempo lopen, waardoor zij achtervolgende roofdieren kunnen afschudden.

2. Gaffelbok - 88.5 km/u

Gaffelbok
Bron: USFWS Mountain-Prairie

De pronghorn, die van Canada tot Californië reikt, is niet alleen het op één na snelste landdier, maar heeft ook het uithoudingsvermogen om over lange afstanden te rennen, met een maximumsnelheid van 56 km/u gedurende 6 km.

1. Jachtluipaard - 128 km/u

Jachtluipaard
Bron: Christoph Strässler

Het jachtluipaard kan vanuit stilstand in 3 seconden optrekken tot meer dan 95 km per uur. De topsnelheid van het jachtluipaard bedraagt ongeveer 128 km per uur - veruit het snelste landdier ter wereld, met een grote voorsprong op alle andere wilde katten, en het snelst rennende dier. Deze hoge snelheid is echter beperkt tot zeer korte uitbarstingen, want cheeta's kunnen maar ongeveer 60 seconden op topsnelheid sprinten.

 

Leuk cheetah-feitje: tijdens het sprinten brengen cheetahs meer tijd door in de lucht dan op de grond... dus ze zijn het snelste dier op het land, maar begeven zich niet al te veel op de grond tijdens het sprinten!