Top 10 Snelste Hondenrassen

Top 10 Lijstjes Dieren

In de afgelopen eeuwen zijn bepaalde soorten honden gefokt voor jacht- en racedoeleinden. Maar veel van deze snelle rassen zijn ook geweldige huisdieren! Wil je een actieve, energieke hond die van rennen houdt? Bekijk dan deze lijst met 10 van de snelste hondenrassen.

10. Bordercollie - 48.28 km/u

Bordercollie
Bron: Leo Bao

De bordercollie wordt beschouwd als een herdershonden, omdat het gefokt is om vee te hoeden. Het hondenras kan tot 48.28 km per uur lopen, waardoor de bordercollie de 9e snelste hond ter wereld is. Deze hond staat bekend als extreem intelligent, gehoorzaam en energiek.

9. Dobermann - 51.50 km/u

Dobermann
Bron: Yama Zsuzsanna Márkus

De dobermann is de 8e snelste hond ter wereld, met een snelheid van 51.50 kilometer per uur. Deze hond is in het begin van de 20e eeuw in Duitsland gefokt, specifiek als waakhond. In de loop van de geschiedenis is dit ras gebruikt als oorlogshond, politiehond en voor persoonlijke verdediging. De dobermann wordt beschouwd als een van de meest intelligente hondenrassen.

8. Whippet - 54.72 km/u

Whippet
Bron: Léa Quertier

Oorspronkelijk was het Whippet-ras een windhond die als te klein werd beschouwd voor de jacht. De lokale wet verbood het gebruik ervan voor de jacht, zodat ze samen werden gefokt en voornamelijk werden gebruikt om ratten te doden. Toen de wet echter veranderde, werden de whippet populair in de hondenraces vanwege hun snelheid. Dit ras kan tot 54.72 kilometer per uur lopen, hoewel sommige zijn geregistreerd met 64.37 kilometer per uur. Het wordt beschouwd als de snelste hond van zijn formaat en is de snelste accelererende hond ter wereld.

7. Barzoi - 57.94 km km/u

Barzoi
Bron: Billyboum

De barzoi, ook wel bekend als de Russische Wolfshond, is een windhond die is ontstaan in en werd geïntroduceerd in Rusland, waar hij werd gefokt om op wolven te jagen. Het is de 6e snelste hond en kan snelheden bereiken tot 57.94 kilometer per uur. In feite komt zijn naam van een oud Russisch woord voor 'snel'.

6. Dalmatiër - 59.55 km/u

Dalmatiër
Bron: Peter Kaul

De dalmatiër is in staat om snelheden van 59.55 kilometer per uur te bereiken en is daarmee de 5e snelste hond ter wereld. Dit ras is een populair huisdier en gemakkelijk te herkennen aan zijn uiterlijk, dat wit is met zwarte of bruine vlekken. De eerste vermelding van deze hond dateert uit een schilderij uit 1600 in Kroatië. Historisch gezien zijn de Dalmatiërs waakhonden en werden ze vaak gebruikt om naast de koetsen te lopen om ze te beschermen tegen overvallen.

5. Jackrussellterriër - 61.16 km/u

Jackrussellterriër
Bron: Melanie

De jackrussellterriër is een klein, stevig en zeer energiek hondenras. Het is de 4e snelste hond ter wereld en kan tot 61.16 kilometer per uur rennen. De moderne versie van dit ras kan worden getraceerd tot 1795, toen vossenjagers in Engeland de behoefte hadden aan een volledig witte hond die gemakkelijk te onderscheiden was van het wild. Zijn voorouder is de Engelse Witte Terriër, die nu is uitgestorven.

4. Vizsla - 64.37 km/u

Vizsla
Bron: Chiemsee2016

De vizsla, die snelheden van 64.37 kilometer per uur bereikt, deelt de 3e plaats met de Afghaanse windhond in de lijst van de snelste hondenrassen. Dit ras is ontstaan in Hongarije, waar het bekend staat om zijn beschermende instincten, zijn aanwijsbare jachtvaardigheden en zijn hoog niveau van energie.

3. Afghaanse windhond - 64.37 km/u

Afghaanse windhond
Bron: Peter Kaul

De Afghaanse windhond deelt de derde plaats voor zijn loopsnelheid tot 64.37 kilometer per uur. Hij wordt beschouwd als een basaal ras, wat betekent dat zijn DNA minder gemengd is dan dat van modernere rassen. De Afghaanse windhond is het meest verwant aan de saloeki. Dit ras is getraceerd tot in Afghanistan, waar het specifiek gefokt is om de koude temperaturen van hoge berghoogtes te kunnen weerstaan.

2. Saloeki - 67.59 km/u

Saloeki
Bron: Elisabetta Bellomi

De op één na snelste hond ter wereld is de saloeki, die snelheden tot 67.59 kilometer per uur kan halen. Sommige experts geloven zelfs dat de saloeki hoge snelheden kan aanhouden over langere afstanden dan de greyhound. Afbeeldingen van de saloeki zijn gevonden op oude Egyptische graven die teruggaan tot 2134 voor Christus. Dit ras is een windhond en heeft in het verleden op gazellen, vossen en konijnen gejaagd.

1. Greyhound (hond) - 72.42 km/u

Greyhound (hond)
Bron: Herbert Aust

De snelste hond ter wereld is de greyhound (hond), die snelheden tot 72.42 kilometer per uur kan halen. Men gelooft dat de oorsprong van dit ras terug te herleiden is tot de oude Kelten in Oost-Europa. Sinds die tijd is hij specifiek gefokt als windhond en wordt hij gebruikt voor de jacht, de jacht op wild en voor wedstrijden.