Top 10 Snelste Dieren Op Het Land

Wat is nu het allersnelste dier op het land? Wij zochten het uit en hebben weer een top 10 samengesteld, namelijk de top 10 snelste dieren op het land. Wist je al dat de maximale snelheid van een mens 45 km per uur is? Dat is behoorlijk snel, maar vergeleken met al deze mega snelle landdieren is dat nog niks. Wist je dat het állersnelste dier op het land een topsnelheid kan bereiken van maar liefst 105 km per uur? Ben je benieuwd welk dier dit is, lees dan snel verder!

10. Afrikaanse wilde hond – 71 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land


We bijten het spits af met de nummer 10 in onze top 10 snelste dieren op het land; de Afrikaanse wilde hond. Het is geen hyena, maar wordt soms wel een hyenahond genoemd. Ze lijken namelijk behoorlijk op honden. Maar vergis je niet, deze hondachtigen zijn echte roofdieren en geen directe verwanten van de huidige huishonden. De Afrikaanse wilde hond leeft in Oost- en Zuid-Afrika en jaagt voornamelijk op verschillende antilopesoorten. Daarnaast vind je op het menu ook kleinere dieren zoals hazen, maar soms jagen ze ook op zebra’s. Nu bergrijp je vast waarom deze dieren zeker niet op puppy’s lijken. Ze leven in groepen van tot wel 40 dieren en hebben een zeer goede conditie. Hierdoor kunnen hun prooi uitputten en uiteindelijk aanvallen.

9. Jackrabbit (Echte haas) – 72 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
Ja echt, de echte haas vinden we op nummer 9 in de top 10 snelste dieren op het land. Ze zijn rood- geel- of grijsbruin van kleur waardoor ze niet opvallen in hun leefgebied. Je vindt deze hazen eigenlijk bijna overal ter wereld wel. Ze leven voornamelijk op open terrein, zoals in woestijnen, toendra’s en grasvlaktes. Echte hazen worden, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, helemaal ‘af’ geboren. Hiermee bedoelen we dat ze gelijk hun vacht al hebben, hun ogen geopend zijn en ze kunnen lopen. Echte hazen hebben behoorlijk grote oren en poten en wegen gemiddeld zo’n 3,5 kg. Als er gevaar dreigt, zullen ze zich laag tegen de grond aandrukken. Dankzij hun schutkleur vallen ze zo niet op voor roofdieren. Echte hazen kunnen lange afstanden sprinten en daarbij een topsnelheid behalen van wel 72 km per uur.

8. Greyhound – 74 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
De greyhound kan een topsnelheid van wel 74 km per uur bereiken en staat daarmee op nummer 8. Deze hond behoort tot de windhonden en is wellicht de meest bekende hond uit deze groep. Deze slank gebouwde honden kun je herkennen aan hun hoge poten en gestroomlijnde lichaam. Reutjes worden gemiddeld zo’n 72 cm hoog en teefjes maximaal 70 cm. Daarnaast kun je ze herkennen aan hun korte, gladde vacht en vrij spitse snuit. Het zijn aanhankelijke, intelligente en atletische honden. Wist je trouwens dat een greyhound behoorlijk gevoelig zijn? Omdat ze zo snel zijn, worden windhonden vaak gebruikt voor hondenraces. Hierbij ‘jagen’ de honden op een renbaan op een kunsthaas. De greyhound is vooral goed in sprintjes trekken.

  10 Weetjes Over Spinnen

7. Indische antilope – 76 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
De Indische antilope is wellicht een van de meeste bekendste van zijn soort. Zoals de naam al doet verwachten, komt deze antilope voor in het Zuid van Azië, namelijk in India en Pakistan. Hier leven ze voornamelijk op open vlakten. Indische antilopes zijn vegetariërs en eten graag granen en gras. Danzkij hun hoge, slanke poten kunnen ze grote sprongen maken en zeer hard rennen. Deze antilope kan tijdens het sprinten een snelheid behalen van ruim 76 km per uur. De Indische antilope is daarmee de snelste antilope van Azië. De Indische antilope leeft in groepen en je kunt mannetjes goed herkennen aan hun donkere rug. Bij vrouwtjes is de rug namelijk een stuk lichter. Maar natuurlijk is er een veel opvallender verschil, namelijk alleen de mannetjes hebben grote, golvende hoorns. De vrouwtjes zien er, zonder deze hoorns, een stuk schattiger uit!

6. Leeuw – 80 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
We zijn nét niet halverwege de top 10 snelste dieren op het land, maar op nummer 6 staat geen katje op zonder handschoenen vast te pakken. Dit is namelijk de leeuw. Dankzij de imposante manen die mannetjesleeuwen hebben, wordt de leeuw ook wel de koning van de jungle genoemd. De leeuw leeft in gebieden van Afrika en een klein stukje van India. Wist je dat de mannetjes een gewicht kunnen behalen van wel 280 kg! De vrouwtjes zijn een stuk lichter (namelijk 180 kg) maar verrichten veel meer werk tijdens de jacht. In tegenstelling tot andere katachtigen, leven leeuwen in groepen. De vrouwtjes blijven hun hele leven bij dezelfde groep, maar de mannetjes verlaten vaak de groep na zo’n drie jaar. Hierdoor worden vrouwtjesleeuwen ouder dan de mannetjes. Als er een nieuw mannetje in de groep komt, zal deze alle welpen uit de groep doden. Dit doen ze om de vrouwtjes weer vruchtbaar te maken, zij zijn dit namelijk alleen als er geen jongen zijn. Zielig he! Leeuwen kunnen tijdens de jacht een snelheid behalen van 80 km per uur. Roar!

5. Wildebeest – 80,5 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
Nummer 5 in de top 10 snelste dieren op het land is de wildebeest. Ook wel een gnoe genoemd. Hoewel de wildebeest redelijk op een koe lijkt, is het familie van de antilopes. Ze hebben een erg grote kop, korte hoorns, een bijna zilverkleurige vacht met bruine strepen, manen en een zwarte staart. Deze dieren leven in het Zuiden en Oosten van Afrika in kuddes van zo’n 30 dieren. Ze leven op savannes en steppe vanwege het korte gras dat ze eten. Voor de groei van gras is regen nodig. Hierdoor volgen deze dieren de regen. Bij droogte trekken ze weg naar gebieden met voldoende water en voedsel. Grote kans dat je de wereldberoemde ‘Grote Trek’ wel kent. Hierbij trekken miljoenen dieren gelijktijdig van Tanzania naar Kenia, en terug. Deze trek bestaat uit voornamelijk gnoes, zebra’s en gazelles. Gnoes leven dan wel in groepen, maar alleen moeder en jong hebben een band met elkaar. Verder zijn het eigenlijk individuen die allemaal afzonderlijk van elkaar in een groep leven. Tijdens de trek kunnen deze kuddes uit wel tienduizenden gnoes bestaan.

  Top 10 Pluizigste Dieren Ter Wereld

4. Springbok – 88 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
De springbok is een middelgrote soort antilope, met een schofthoogte van zo’n 75 cm. De naam springbok draagt dit dier niet voor niets, het kan namelijk enorm hoge sprongen maken. Deze sprongen maken ze als ze op de vlucht zijn voor roofdieren. Wist je dat zo’n sprong tot wel drie meter hoog kan zijn?! Dat zou je op het eerste gezicht niet verwachten! Behalve dat ze met het springen een grotere overlevingskans hebben, communiceren de springbokken hier ook mee. Andere springbokken weten zo dat er gevaar dreigt en naar de roofdieren toe stralen ze gezondheid uit. Roofdieren jagen liever op de zwakste dieren uit een kudde. Handig! In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Indische antilope, hebben zowel de mannetjes als vrouwen hoorns. Wel zijn die van de mannetjes groter. Springbokken leven in een deel van Zuid-Afrika en in Botswana. Naast dat ze perfecte springers zijn, zijn ze ook erg snel. Ze halen snelheden tot wel 88 km per uur!

3. Gaffelbok – 88,5 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
We zijn aangekomen bij de top 3 van de top 10 snelste dieren op het land! De gaffelbok behoort tot de familie gaffelantilopen. Het is een middelgroot dier met een kleine staart en lange, slanke poten. Gaffelbokken hebben een zeer goed ontwikkeld gezichtsvermogen dankzij hun grote ogen aan beide zijkanten van hun (smalle) kop. Ze hebben daarmee namelijk een gezichtsveld van 360 graden! Om deze grote ogen te beschermen hebben ze lange wimpers. Deze bokken hebben een wollige vacht die op hun rug en ledematen roodkleurig is, en wit op hun buik. Ook in hun hals hebben ze witte strepen. Vlak boven hun ogen hebben ze hoorns, waar ze ook hun naam aan te danken hebben. De mannetjes hebben namelijk ‘gaffelvormige’ hoorns. Aha! Je vindt deze dieren in woestijnen, graslanden en bergachtige gebieden van Noord-Amerika. Ze zijn vaak prooien van coyotes en leven in de winter in grote groepen. In de zomer zijn de groepen vaak wat kleiner. Dit zijn de snelste hoefdieren ter wereld en zelfs hun organen zijn speciaal ontwikkeld om hoge snelheden aan te kunnen. Tijdens het sprinten kunnen gaffelbokken eigenlijk wel 100 km per uur halen, maar gemiddeld komen ze uit op een snelheid van 88,5 km per uur.

  10 Weetjes Over Uilen

2. Gazelle – 97 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
Het is een nek-aan-nek race maar een stukje sneller dan de gaffelbok en daarmee onze nummer 2, is de gazelle. Gazellen behoren tot de familie van de echte antilopen en het zijn sierlijke, kleine dieren met dunne poten en een lange nek. Bovenop hun kop hebben ze naar achter gedraaide hoorns. Gazellen zijn vrij klein en wegen gemiddeld slechts zo’n 20 kg. Dankzij hun slanke bouw en hoge poten zijn ze zeer snel én wendbaar, wat erg goed van pas komt voor deze prooidieren. De gazelles zijn namelijk een van de favoriete hapjes van de nummer 1 van onze top 10 snelste dieren op het land. Meer zeggen we daar nu nog niet over. Zelf eten gazellen voornamelijk ruwe en makkelijk verteerbare planten. Gazellen komen voor in drogere gebieden en graslanden in Afrika, Arabië en Azië. Ze leven in kuddes van tot wel 60 dieren. Aan het hoofd van de kudde staat een territoriaal mannetje. Wist je dat er ook kuddes bestaan met alleen maar (oude) mannetjes? Dit soort kuddes worden ‘vrijgezellenkuddes’ genoemd. Ook is er een bepaalde hiërarchie in de kuddes, de dieren die lager in rang staan, grazen namelijk aan de buitenkant. Dit zijn vaak de zwakkere dieren en die vallen zo gemakkelijker ten prooi aan dé nummer 1… Ben je er klaar voor?

1. Jachtluipaard – 105 km/u

Top 10 Snelste Dieren Op Het Land
Er kan er natuurlijk maar 1 de allersnelste zijn. Op nummer 1 van de top 10 snelste dieren op het land vinden we… het jachtluipaard (ook wel de cheeta genoemd). Wij vinden het een prachtig dier! Het jachtluipaard komt vandaag de dag voor in Afrika en een gedeelte van Azië, waar ze in open gebieden en struiken leven. Er is maar één soort jachtluipaard, maar wel zijn er kleine verschillen tussen de dieren in andere gebieden. Deze snelheidsduivels zijn speciaal aangepast aan het jagen. Ze zijn namelijk slank, gespierd en flexibel gebouwd en hebben zeer lange poten en een lange staart. Met hun lange poten kunnen ze zich goed en gemakkelijk afzetten en dankzij zijn staart blijft hij in balans. Volwassen jachtluipaarden wegen gemiddeld 50 kg en kunnen wel 1,5 meter lang worden. Ze zijn dus zeker niet zwaar. Het jachtluipaard is de enige katachtige die zijn nagels niet volledig in kan trekken. Jachtluipaarden worden vaak verward met luipaarden en jaguars. Deze twee laatstgenoemden zijn een stuk zwaarder en ook is het vachtpatroon anders. Jachtluipaarden hebben namelijk zwarte stippen. Jachtluipaarden leven soms in kleine groepjes en soms solitair (alleen). Ze jagen op gazelles, antilopes, impala’s en ook de eerdergenoemde springbok. Tijdens de jacht sprinten ze vooral het laatste stuk, waarbij ze snelheden van meer dan 100 km per uur bereiken.