Top 10 Smerigste Gerechten Ter Wereld

Elk land heeft zijn eigen traditionele gerechten, zoals in België mosselen met friet een traditioneel gerecht is, is stamppot een traditioneel gerecht uit Nederland dat doorgaans tijdens de winter periode wordt gegeten, of het typisch Spaanse gerecht paella en de traditionele Italiaanse ovenschotel lasagne, maar er zijn ook landen met meer bijzondere delicatessen. We begrijpen misschien niet helemaal waarom mensen over de hele wereld soms de vreemdste dingen eten, zoals in China, waar het de normaalste zaak is om de ogen van een tonijn te eten. In Schotland de inwendige organen van een schaap, of een nog vreemder gerecht uit de Verenigde Staten van Amerika, gefrituurde hersenen tussen een broodje. Neem een kijkje op de volgende lijst van de 10 smerigste gerechten ter wereld en zie of je perspectief niet verandert op de internationale keuken, en misschien wil je wel zelf één van deze vreemde gerechten uitproberen.

10. Haggis

 

Dit Schotse gerecht bevat de inwendige organen van een schaap, waaronder de lever, het hart en de longen. Meng dit met wat fijngehakte uien, rauw rundvlees of schapenvet, en kruid naar wens met zout en specerijen. Gemengd met bouillon wordt dit traditioneel gerecht ingepakt in de maag van het dier en gestoofd gedurende ongeveer drie uren. De meeste commerciële haggis worden bereid in een kunstdarm in plaats van in een echte maag.

9. Yak penis

 

Yak penis is een Chinese delicatesse en staat ook bekend als 'Dragon in the Flame of Desire'. Het wordt meestal geserveerd in het Guolizhuang Restaurant in Peking dat bekend staat om het serveren van penis en testikel gerechten, de yak penis schotel is erg populair omdat wordt verondersteld dat het zeer goed zou zijn voor de huid.

8. Gebakken hersenen sandwich

 

Een broodje met gebakken hersenen is meestal een broodje met gesneden kalverenhersenen op gesneden brood. Lang voor het tijdperk van de gekke koeienziekte, was een broodje gemaakt van gefrituurde kalverenhersenen, dun gesneden op wit brood, een veelvoorkomend gerecht op de menukaart in St. Louis, Missouri, USA. Het broodje is nog steeds verkrijgbaar in de Ohio River Valley, waar de hersenen nu fijn worden vermalen en geserveerd op hamburger broodjes. In El Salvador en Mexico worden de hersenen van rundvlees, in het Spaans liefdevol 'sesos' genoemd, gebruikt in taco's en burritos. Hersenen van koeien ouder dan 30 maanden bij de slacht zijn in de Verenigde Staten verboden voor menselijke consumptie. Als gevolg van de gekke koeienziekte hebben sommige restaurants de hersenen van koeien ingeruild met hersenen van varkens om op te dienen.

7. Fugu

 

Fugu is het Japanse woord voor de giftige kogelvis, gevuld met voldoende giftige tetrodotoxine om dodelijk te zijn. Alleen speciaal opgeleide koks, die twee tot drie jaar trainen en een officiële test hebben doorstaan, mogen de vis voorbereiden. Sommige koks kiezen ervoor om een minieme hoeveelheid gif in de vis achter te laten om een tintelend gevoel op de tong en lippen te veroorzaken, omdat fugu nogal saai en eentonig kan zijn van smaak. Misschien is het gedoe van fugu meer het overleven van de ervaring dan de werkelijke smaak van de dodelijke vis.

6. Sannakji

 

Sannakji is een rauw gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit levende 'nakji' (een kleine octopus) die in kleine stukjes is gesneden en direct wordt geserveerd, meestal licht gekruid met sesam en sesamolie. De in stukjes gesneden kleine octopus beweegt meestal nog wat na op het bord als dit gerecht wordt geserveerd en als er niet zorgvuldig wordt gekauwd, kunnen de kleine zuignapjes aan de mond of in de keel blijven plakken. Dit gerecht is niet voor mensen met een zwakke maag.

5. Balut

 

Balut lijkt wel een van de vreemdste gerechten op deze lijst, het is echter een van de populairste gerechten in de Filippijnen, waar het vaak wordt verkocht als straatvoedsel. Een balut is een bevruchte (meestal half bevruchte) eend of kippenembryo dat in de schelp wordt gekookt en gegeten. Zo onaantrekkelijk als half ontwikkelde eendenkuikens zijn, is balut rijk aan proteïne en een natuurlijk afrodisiacum. Het is helemaal aan jou om te beslissen of dit smerig gerecht de moeite waard is om op te eten, maar als het een troost mag zijn, volgens de mensen die dit vreemd gerecht balut al hebben geprobeerd zou het beter smaken dan dat het er uitziet. Het is een veel voorkomend hapje in landen uit Zuidoost-Azië, zoals Laos, Cambodja en Vietnam. Dit vies eten wordt vaak geserveerd met bier.

4. Gefrituurde spin

 

In Cambodja is gefrituurde spin een regionale lekkernij. In de Cambodjaanse stad Skuon is de verkoop van gebakken spinnen als specialiteitssnack een populaire attractie voor toeristen die door deze stad reizen. Gefrituurde spinnen zijn ook elders in Cambodja verkrijgbaar. De spinnensoort die worden gebakken zijn vogelspinnen die ongeveer zo groot zijn als een menselijke handpalm. Meestal worden alleen de poten van de gefrituurde spin gegeten, maar sommigen durven zich ook wagen aan het achterlijf.

3. Prairie oesters

 

Prairie oesters of Rocky Mountain oesters zijn enige van de namen voor een culinaire delicatesse gemaakt van de testikels van stieren of zwijnen. Het is een welbekende specialiteit in delen van het Amerikaanse westen en westen van Canada waar veeteelt en castratie van jonge dieren veel voorkomt. Rocky Mountain oesters zijn stierenkalveren testikels die gebruikt worden voor menselijke consumptie. Ze worden vaak gefrituurd na het ontvellen, met een laagje bloem, peper en zout, en soms geplet. Deze delicatesse wordt meestal geserveerd als voorgerecht met een cocktailsausje.

2. Tonijn oogbol

 

Dit soort voedingswaren wordt gewoonlijk gegeten in China en Japan. Tonijn ogen kan je vinden in de meeste Japanse winkels voor minder dan €1. In Japan wordt het gerecht gebakken met knoflook en sojasaus geserveerd. Blijkbaar smaakt het een beetje naar inktvis en wordt de oogbol omgeven door vet en afgehakte spieren die ook heel lekker moeten zijn. Voor de bereiding kookt je het gewoon en brengt je het vervolgens op smaak.

1. Kraakbeen van kip

 

Kraakbeen van kippen is ongetwijfeld een van de meest vreemde gerechten, die vaak in Japan worden geserveerd in bars als een lekkere snack. Het kan gefrituurd of op een Shish kebab worden gegeten. De textuur is zeer taai en vereist het nodige kauwwerk om dit vreemd eten binnen te slikken.