Top 10 Scheve Torens Ter Wereld

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Scheve Toren van Pisa, maar wat velen zich niet realiseren is dat er nog tonnen andere beroemde scheve gebouwen over de hele wereld zijn - sommige nog schever dan die van Pisa. Deze lijst toont enkele van de beroemdste onbedoeld scheve bouwwerken ter wereld - van oude Chinese pagodes tot wolkenkrabbers uit de 21e eeuw. Het zal je verbazen welke blunders en natuurrampen door toedoen van de mens deze torens zo hebben doen kantelen.

10. Millennium Tower - San Francisco, CA

 

Van alle beroemde gebouwen die overhellen, is de Millennium Tower de jongste. De Millennium Tower in San Francisco, die in 2009 werd voltooid, is al twee centimeter naar het noordwesten gekanteld en zestien centimeter gezakt. Na veel vingerwijzen hebben experts vastgesteld dat dit te wijten is aan het feit dat de steunbalken van het gebouw slechts 80 voet diep in dicht zand zijn geboord in plaats van 200 voet diep in stevig gesteente - een maatregel die is genomen om de bouwkosten te drukken. Oeps.

9. Big Ben - Londen, Engeland

 

De klokkentoren van het Parlement (AKA "Big Ben"), gebouwd in 1858, helt ongeveer 0,26 graden over naar het noordwesten. Ingenieurs zeggen dat dit waarschijnlijk te wijten is aan ondergrondse bouwprojecten in de afgelopen decennia. Hoewel subtiel, zeggen onderzoekers dat de helling in de loop der tijd zal blijven toenemen. Het lijkt erop dat we met een nieuw Pisa te maken hebben.

8. Suurhusen kerktoren - Suurhusen, Duitsland

 

Volgens het Guinness Book of World Records heeft de kerktoren van Suurhusen in Duitsland de grootste onbedoelde helling van alle gebouwen ter wereld. De kerk werd gebouwd op moerassig land en de fundering van eikenhouten boomstammen hield de kerk eeuwenlang stabiel en rechtop. In de 18e eeuw werd het land echter op grote schaal drooggelegd, waardoor de fundering niet meer klopte en de toren begon over te hellen.

7. De twee torens van Bologna - Bologna, Italië

 

De "Due Torri" werden beide vroeg in de 12e eeuw gebouwd als statussymbool door de families Asinelli en Garisenda. De toren van Garisenda was oorspronkelijk even hoog, maar moest in de 14e eeuw worden ingekort vanwege een onstabiele fundering en een gevaarlijke helling. De torens hebben aanleiding gegeven tot talrijke legenden over romantiek en ruzies en werden zelfs genoemd in Dante's Goddelijke Komedie.

6. De toren van de Onze-Lieve-Vrouw op de Bergkerk - Frankenhausen, Duitsland

 

De kerk van Onze Lieve Vrouw op de Berg in Bad Frankenhausen, Duitsland, staat bekend als Oberkirche (Bovenkerk) en werd gebouwd in 1382. De granieten toren van de kerk stond tot de 17e eeuw recht overeind, toen door verzakkingen van de omliggende zoutmijnen de toren begon over te hellen. Hij helt over onder een hoek van 4,8 graden, wat meer is dan de Scheve Toren van Pisa.

5. Tiger Hill Pagode - Souzhou, China

 

Met een sterke helling van ongeveer 3,59 graden is de Tiger Hill Pagode een van de bekendste scheve torens van China. De pagode werd rond 960 n.Chr. gebouwd en staat 148 voet hoog op de top van Tiger Hill in Souzhou, China. De toren leunt omdat twee van zijn steunpilaren zijn gebarsten, maar maak je geen zorgen: hij werd versterkt met beton, dus is hij nu (waarschijnlijk) veilig.

4. Scheve toren van Nevjansk - Sverdlovsk Oblast, Rusland

 

Deze Russische toren werd in de 18e eeuw gefinancierd door de familie Demidov, maar er is nog veel onbekend over hem, zoals de precieze datum waarop hij werd gebouwd en het doel waarvoor hij diende. Theorieën gaan onder meer over een wachttoren, een gevangenis, een ruimte voor chemische experimenten en het maken van vals geld, en een klokkentoren. De reden voor de scheefstand van de toren is ook onbekend, hoewel restaurateurs bouwfouten als waarschijnlijke oorzaak hebben genoemd.

3. Toren van de Milices - Rome, Italië

 

De Toren van de Milices, of Torre delle Milizie, werd gebouwd in het begin van de 13e eeuw en bevindt zich tussen de kerk van S. Caterina en de Markt van Trajanus in Rome. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor "militie", omdat het ooit een vesting was. De oude toren heeft de laatste eeuwen heel wat meegemaakt, maar een aardbeving in 1348 is niet alleen verantwoordelijk voor het wegvallen van de derde verdieping, maar ook voor de aanzienlijke scheefstand.

2. Oude Kerk - Delft, Nederland

 

Oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk in 1246, werd de Oude Kerk tijdens de protestantse reformatie omgebouwd voor protestants gebruik. De toren werd gebouwd in het midden van de 14e eeuw en begon vrijwel onmiddellijk over te hellen als gevolg van natuurlijke zettingen en mogelijk onstabiele grond van het nabijgelegen kanaal.

1. Church Of St. Mary And All Saints - Chesterfield, UK

 

Er zijn een aantal grappige legenden ontstaan om te verklaren hoe de torenspits van de St. Mary and All Saints Church aan zijn unieke draai en kromming is gekomen. Volgens één verhaal zou er in de kerk een maagd getrouwd zijn en zou de torenspits van schrik rondgedraaid zijn om een blik te kunnen stelen. Waarschijnlijker is dat de vreemde asymmetrie te wijten is aan het feit dat onervaren arbeiders tijdens de bouw in het midden van de 15e eeuw onbehandeld hout gebruikten om de torenspits te bouwen. Toen de zware loden dakspanen er bovenop werden gelegd, kon het hout het gewicht niet aan en trok het krom als reactie daarop.