Top 10 Schattigste Dieren Ter Wereld (Volgens De Wetenschap)
HUNG QUACH - Pixabay

Top 10 Schattigste Dieren Ter Wereld (Volgens De Wetenschap)

Mensen zijn het over het algemeen eens over wat een dier schattig maakt, en daar is een goede reden voor. Wat we schattig vinden wordt bepaald door onze evolutie, die ervoor zorgt dat we aandacht hebben voor menselijke baby's. Dit is overgewaaid naar andere dieren, en voor het grootste deel hebben babydieren van allerlei soort de neiging onze aandacht te trekken. Om schattig te zijn moet een dier de trekken vertonen van een babyschema, dat ons mesocorticolimbisch systeem activeert, waardoor we gillen van verrukking bij schattige beestjes. Of het nu komt door een onevenredig grote, ronde kop, of grote ogen die het hart veroveren, deze 10 dieren maken volop gebruik van de behoefte van de mens om van baby's te houden.

10. De meeste baby zoogdieren

De meeste baby zoogdieren
PxHere - CC0

De schattigheid van dieren wordt gemeten aan de hand van een Babyshema. In het algemeen worden bijna alle babydieren door mensen als schattig beschouwd, wat een van de manieren is waarop ze in de loop der tijden gedomesticeerd werden. Als we een blik werpen op een van de vele soorten, dan is Canis lupus familiaris, ook bekend als de gedomesticeerde hond, geëvolueerd om te overleven door de genen door te geven die ze schattig maken. Serieus. Honden profiteerden ten volle van de behoefte van de mensheid om van schattige dingen te houden door ervoor te zorgen dat hun nageslacht alle eigenschappen had die wij waarderen. Ze zijn klein, hun hoofd is groot in verhouding tot hun lichaam, en hun ogen zijn groot in verhouding tot hun hoofd.

Bijna elke zoogdiersoort volgt deze trend, maar degenen die dat niet doen worden vaak als plaagdieren beschouwd. Knaagdieren, bijvoorbeeld, zijn meestal haarloos en kunnen hun ogen niet openen als ze geboren worden. Dit geldt ook voor de meeste vogels, en andere soorten die mensen niet regelmatig van verrukking laten gillen bij het zien. Interessant is dat de aard van "schattigheid" in termen van babydieren uitgebreid bestudeerd is, waarbij sommige studies erop wijzen dat babydieren vaak hoger scoren in termen van het baby-schema dan de meeste menselijke baby's.

9. Grote plompe lori

Grote plompe lori
David Haring - CC BY-SA 3.0

Als je ooit van die pluchen speeltjes met onmogelijk grote ogen gezien hebt, is dat een van de manieren waarop speelgoedfabrikanten ons aangeboren verlangen naar schattigheid gebruiken om tot een aankoop te verleiden. Eén van de dieren die op dat gebied geen hulp nodig hebben is de grote plompe lori . Er zijn meerdere soorten plompe lori's, maar ze hebben allemaal enkele van dezelfde hoofdkenmerken, die we universeel schattig vinden. De meest opvallende daarvan zijn hun vergrote ogen, die niet geëvolueerd zijn om ze begeerlijk te maken voor mensen; ze zijn eerder een aanpassing aan hun nachtelijke levensstijl.

Grote plompe lori's hebben een kleine snuit en neus en vergrote ogen, die meerdere hokjes op het babyschema aanvinken. Daardoor beschouwen de meeste mensen die ze zien ze als schattig, maar hun schattigheid mag niemand ertoe verleiden deze kleine primaten te benaderen. De beet van een plompe lori's is zeer giftig, wat zeldzaam is bij zoogdieren. Ze ontstaat door het likken aan een geslachtsklier op hun arm, die een vloeistof afscheidt die met hun speeksel samengaat en giftig wordt. Ze smeren deze stof op hun vacht als afschrikking voor roofdieren. Grote plompe lori's zijn schattig, maar ze zijn meer een 'kijken maar niet aanraken' soort.

8. Stokstaartje

Stokstaartje
Sharkolot - Pixabay

Stokstaartjes zijn kleine mangoesten die inheems zijn in zuidelijk Afrika, en ze behoren tot de schattigste sociale dieren op de planeet. Ze leven in grote roedels van soms wel 30 individuen en hebben een eigenzinnig overlevingsinstinct. Het roept op dat één of meer stokstaartjes in een groep buiten hun hol op hun achterpoten gaan zitten of staan om op roofdieren te letten. Dit geeft ze hun bekende houding die in dierentuinen over de hele wereld te zien is, maar voor de meeste mensen is het geen overlevingsinstinct, het is gewoon schattig gedrag. In werkelijkheid is het allesbehalve schattig, want ze zijn voortdurend op hun hoede voor roofvogels en andere bedreigingen.

Een typische stokstaart heeft een brede kop, vergrote ogen, kleine buitenoren, en een spitse snuit. Al zijn gelaatstrekken maken hem schattig volgens het baby-schema. Hoewel de volwassenen hun aantrekkingskracht hebben, zijn stokstaartbaby's verontrustend schattig - meer nog dan de meeste babydieren. Door hun grootte is hun hoofd vergroot, en dat geldt ook voor hun ogen. Ze groeien in hun lichaam als ze volwassen worden, maar de baby's roepen bij de meeste mensen vaak een "aww" reactie op. Dit geldt ook voor stokstaartjes, die altruïstisch voor elkaars baby's zorgen, wat bij de meeste soorten zeldzaam is.

7. Koala

Koala
StockSnap - Pixabay

Koalaberen zijn schattig, ze zijn aaibaar, en ze moeten ten koste van alles vermeden worden. Het is algemeen aanvaard dat deze buideldieren die endemisch zijn in Australië door de meeste mensen als schattig beschouwd worden. Toch zijn koala's een ander dier dat schattig is maar beter vermeden wordt. Dit komt door hun scherpe tanden en klauwen, die ze meer dan bereid zijn te gebruiken als ze zich bedreigd voelen. Koala's staan op de lijst van "bedreigde" dieren, en hun aantal kreeg een zware klap door de Australische bosbranden van 2020. Ondanks het wijdverbreide verlies van habitat kan het voortbestaan van de koala's geholpen worden door het simpele feit dat wij ze schattig vinden.

Mensen zijn meer geneigd om een soort te helpen redden als we hem schattig vinden. Dit blijkt duidelijk uit hoeveel tijd en geld er gaan naar het beschermen van de koala versus het redden van een slakkensoort. Eén van de belangrijkste kenmerken die we bij koala's schattig vinden is hun grote, ronde kop en kleine gelaatstrekken. Deze weerspiegelen de hoofden van onze eigen baby's, wat een grote aantrekkingskracht heeft op mensen voor hun benarde situatie. Andere aspecten, zoals het feit dat ze 20 uur per dag slapen, zich langzaam voortbewegen, en pluizige oren hebben, doen hun wijdverbreide aantrekkingskracht geen kwaad.

6. Opisthoteuthis californiana & Dombo-octopus

Dombo-octopus
NOAA Ocean Exploration - CC BY-SA 2.0

In veel gevallen zijn dieren schattig voor mensen door onze interacties met hen gedurende tienduizenden jaren evolutie. Andere keren is hun schattigheid geheel toevallig. Dat is het geval bij een soort Opisthoteuthis californiana octopus, die, van alle dingen, schattig is. De soort werd in 2015 ontdekt, en hij lijkt bijna op een spookje uit Pac-Man. Ze zijn felroze, hebben stompe tentakels, en grote ogen. Het zijn abyssale wezens, wat betekent dat ze geëvolueerd zijn om in de diepzee op de oceaanbodem te overleven, dus hun schattigheid heeft niets te maken met menselijke waardering, hoewel het zeker een pluspunt is.

Hoewel ze niet de enige soort Opisthoteuthis californiana octopus in de oceaan zijn, is hun wetenschappelijke naam voorgesteld als Opisthoteuthis adorabilis, wat passend lijkt. Minuscule Opisthoteuthis californiana octopussen zijn niet de enige soorten octopussen die mensen als schattig beschouwen. De zogenaamde Dombo-octopus heeft soortgelijke trekken, maar heeft grote flappen die lijken op de grote oren van het Disney personage.

5. Biggetjes

Biggetjes
Herbert Aust - Pixabay

Varkens zijn een interessant dier voor deze lijst omdat een big schattig is, maar een varken is dat allesbehalve. Dat feit is een probleem geweest in de huisdierenhandel, want mensen zullen met plezier een big adopteren, maar als dat dier volwassen wordt, gaat het van een klein, schattig dier over in een massief beest dat het best geschikt is voor spek. Een biggetje vinkt verschillende vakjes aan op het babyschema, want ze hebben korte snuitjes met vergrote neuzen, grote hoofden en ogen in verhouding tot de rest van hun lichaam, en ze hebben een afgerond gezicht.

Een typisch biggetje weegt rond de 15.9 kg met acht weken, en dat is een handelbare maat voor veel huisdieren. Veel honden wegen veel meer, maar neem datzelfde biggetje op zes maanden, en afhankelijk van de soort kun je opgescheept zitten met een varken van gemiddeld 113 kg of meer. In tegenstelling tot de andere dieren op deze lijst, wordt een varken minder begeerlijk in termen van schattigheid naarmate het langer in de buurt van mensen is. Dit is al lang een probleem in de zogenaamde minivarken huisdierenhandel, zoals iedereen die er één bezat zal weten; ze verliezen de schattigheid als ze enorm groot worden.

4. Fennek

Fennek
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

De fennek of woestijnvos is een kleine vossensoort die inheems is in de Sahara woestijn en op het Sinaï schiereiland. Ze zijn zeer aangepast aan hun woestijnomgeving, voor een groot deel dankzij hun oren.Bij zoogdieren geldt dat hoe groter de oren zijn, hoe beter ze in staat zijn warmte af te voeren, wat de voornaamste reden is dat de Afrikaanse Olifant de grootste oren ter wereld heeft. Voor de fennek zijn hun oren niet de enige aanpassingen die het hen mogelijk maken in de woestijn te leven. Hun nieren en pelsvacht zijn evenzo aangepast om het mogelijk te maken te overleven in een hete, water-arme omgeving.

Als het om schattigheid bij mensen gaat, worden ze door mensen gewaardeerd om hun massieve oren, die de grootste oor-lichaamsratio vormen bij de familie van de caniden. Dat is een belangrijk onderscheid, want de fennek is de kleinste canid ter wereld. Hun maximum gewicht schommelt tussen 1,3 tot 1,9 kg. Fennek vossen zijn niet gedomesticeerd, maar ze worden vaak als exotische huisdieren verkocht. Dit gebeurt door ze tam te maken nadat ze de jongen bij hun moeder weggehaald hebben om ze met de hand groot te brengen.

3. Kleine panda

Kleine panda
Mathias Appel - Public Domain

Toen de kleine panda of rode panda in 1825 voor het eerst door Frédéric Cuvier beschreven werd, noemde hij hem "tamelijk het knapste zoogdier dat er bestaat". Ze zijn in de jaren daarna op allerlei manieren beschreven, maar Seth Meyers zei het waarschijnlijk het beste toen hij zei: "Ze zijn als een vos en een wasbeer en een beer en een hond en een kat. Ze zijn als elk schattig dier in één dier." Hoewel het geen wetenschappelijke beschrijving is, zou iedereen die één van deze wezens gezien heeft het waarschijnlijk met hem eens zijn.

kleine panda's zijn aanzienlijk kleiner dan de reuzenpanda, wat logisch is, want ze zijn niet nauw verwant. Hun lange pluizige staarten zijn een ander kenmerk dat mensen mooi vinden, maar ze zijn een bedreigde soort, ondanks hun wijdverbreide aantrekkingskracht. Hun belangrijkste bedreigingen zijn het verlies van hun leefgebied door concurrentie met vee, ontbossing, en het oogsten door mensen, zowel levend als dood. Sinds 2008 worden er beschermingsmaatregelen genomen, en de soort heeft zich in sommige gebieden hersteld. Bovendien zijn fokprogramma's in gevangenschap over de hele wereld grotendeels succesvol.

2. Zeeotter

Zeeotter
NOAA Office of National Marine Sanctuaries - Public Domain

Zeeotters behoren tot de schattigste dieren ter wereld, en hoewel dat veel te maken heeft met hun gelaatstrekken, is hun sociale gedrag wat de meeste mensen naar dierentuinen brengt om ze te zien. Zeeotters houden elkaars hand regelmatig vast terwijl ze slapen. Dit dient als een overlevingsmechanisme dat hen bij elkaar houdt zodat ze niet uit elkaar drijven. Het is ook een afspiegeling van menselijk gedrag, iets wat we bij andere soorten schattig vinden. De zeeotter is alleen maar bezig met niet weg te drijven, maar voor een mens is het weinig meer dan schattig vertoond gedrag.

Een ander interessant gedrag van zeeotters is dat ze een buidel hebben waarin ze hun favoriete stenen bewaren, die ze gebruiken om allerlei schelpdieren open te breken. Ook is bekend dat ze in gevangenschap met speelgoed spelen en in het wild met geïmproviseerd speelgoed, wat lijkt op het gedrag van puppy's. Veel van hun gedrag lijkt dat van ons te weerspiegelen, maar ook hun uiterlijke kenmerken zijn voor de meeste mensen aantrekkelijk. Ze hebben grote neuzen en ogen die in een rond gezicht zitten, die allemaal binnen het baby-schema vallen dat mensen tot andere dieren aantrekt.

1. Quokka

Quokka
Ruerto42 - CC BY-SA 2.0

Quokka zijn kleine buideldieren in dezelfde familie als kangoeroes en wallaby's, die inheems zijn in het zuidwesten van Australië. Ze zijn wereldwijd alom bekend vanwege hun unieke gezichtsuitdrukking, die erg op een glimlach lijkt, en dit is iets wat mensen de laatste jaren online verspreid hebben. Quokka zijn zo geliefd om hun uitdrukking dat de meeste mensen die ze in het wild vinden precies doen wat ze niet moeten doen: ze nemen een selfie met ze. Dit heeft geleid tot tientallen schattige foto's van mensen die met wilde dieren poseren, maar ook tot verscheidene beten omdat... wel, het zijn wilde dieren.

Hoe dan ook, quokka zijn over het algemeen niet bang voor mensen, en hun voorliefde om te glimlachen heeft hen tot "de gelukkigste dieren ter wereld" gemaakt. Maar hoewel ze beslist schattig zijn, moet je niet met ze in het wild omgaan, want ze staan momenteel op de lijst van kwetsbare dieren die bescherming nodig hebben.