Top 10 Rustige Honden

Honden zijn opmerkelijke dieren vanwege hun genetische flexibiliteit; ze kunnen worden geselecteerd op bijna elke lichaamsgrootte, vachtkleur en persoonlijkheidskenmerken die men maar wenst. Afhankelijk van wat voor soort hond je zoekt, is kalmte misschien wel één van de meest belangrijke eigenschappen bij het fokken. Een kalme hond zal zijn kalmte bewaren in reactie op verschillende mensen, omstandigheden, of stimuli. Dit is een bijzonder belangrijke eigenschap in huizen met kleinere kinderen of andere huisdieren. Het is geen verrassing dat veel van de honden op deze lijst ook behoren tot de meest populaire rassen in de wereld. Laten we eens meer leren over de rustigste honden die er zijn!

Een kalme hond kan komen in allerlei verschillende vormen, maten, en verschijningen, er zijn kalme vogelhonden, kalme werkhonden, en kalme schoothonden. Deze persoonlijkheidstrek is niet exclusief voor een bepaald type ras. Echter, een kalme hond is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als een inactieve of luie hond. Sommige honden op deze lijst zijn ongelooflijk energiek, maar ze weten hoe ze hun gedrag onder controle moeten houden en tot rust moeten komen wanneer ze klaar zijn met trainen. Dat betekent niet dat je training en socialisatie moet verwaarlozen. Zelfs met een van nature gelijkmatig temperament, hebben deze honden nog steeds baat bij een goed trainingsregime om te voorkomen dat ze slecht of asociaal gedrag gaan vertonen. Het trainen van uw puppy in een bench kan ook helpen om hun angst te verminderen.

Met dat alles gezegd, zullen de 10 rustigste hondenrassen op deze lijst je dag opfleuren en je helpen ontspannen.

10. Golden retriever

Top 10 Rustige Honden

Golden retrievers zijn uitstekende geleidehonden vanwege hun zachtaardige temperament.

De Golden Retriever vindt zijn oorsprong in het 19e-eeuwse Schotland. Zijn oorspronkelijke doel was het apporteren van neergeschoten gevogelte uit zowel het water als het land, wat een grote atletische en behendige houding vereiste. Gekenmerkt door zijn weelderige gouden vacht, heeft dit ras ook een opgewekt en vriendelijk karakter. Omdat ze een van de rustigste honden zijn, zijn ze zeer geschikt voor zoek- en reddingsacties of als geleidehond voor blinden en doven. Ze worden ook door velen beschouwd als de ideale allround familiehond en sociale vlinder.

9. Buldog

Top 10 Rustige Honden

Buldogs zijn vriendelijke, volgzame honden.

Zowel de Franse Buldog als de Engelse buldog zijn ongelooflijk populaire rassen. De Amerikaanse Kennel Club rangschikt ze consequent in de top vijf van elk jaar. Wat ze gemeen hebben, naast hun kleine gestalte, korte snuit, en rimpelig gezicht, is hun rustige, chill, en vriendelijk gedrag, een beetje gepolijst door een domme streak. Ze verschillen echter in één belangrijk opzicht: hun lichaamsgrootte.
  Top 10 Zeldzaamste Hagedissoorten

De Engelse Buldog heeft een grotere, meer gespierde bouw; de kleinere omvang van de Franse Buldog is het resultaat van kruisingen met Toy Bulldoggen en Franse terriërs. Niettemin vallen beide rassen in de niet-sportieve groep; ze zijn uitstekende metgezellen en huisdieren, ongeacht de leefomstandigheden.

8. Greyhound

Top 10 Rustige Honden
De Greyhound wordt beschouwd als het snelste hondenras ter wereld, dat snelheden haalt tot 72,42 km per uur, waardoor het een populair ras in het racecircuit is. Met al die snelheid en energie zal het je misschien verbazen te horen dat dit ras ook tot de rustigste hondenrassen ter wereld behoort. Mensen hebben een heel gewone misvatting dat dit een hyperactief hondenras is. In feite brengen ze, als ze maar genoeg beweging krijgen (gewoonlijk ongeveer een uur per dag), het grootste deel van de dag door met rusten en slapen zonder zich iets van de wereld aan te trekken, soms wel tot 18 uur. Dit maakt ze tot verrassend goede huisdieren voor een appartement, beter zelfs dan sommige kleinere rassen die half zo groot zijn.

7. Sint-bernard

Top 10 Rustige Honden

Sint Bernards staan algemeen bekend als zachtaardige reuzen.

Deze grote, beminnelijke, zachtaardige reuzen zijn ontstaan in de frigide, met sneeuw bedekte Alpen van de 11e eeuw, waar ze monniken hielpen om vermiste reizigers op te sporen. Met zo’n lieve houding en een grote tolerantie voor ongunstige omstandigheden heeft dit ras een groot hart dat past bij zijn grote omvang. Laat zijn lieve persoonlijkheid je er echter niet toe verleiden de socialisatie en training van deze hond als pup te verwaarlozen. Met hun grote lichamen moet de Sint-bernard de juiste grenzen en begrenzingen van zijn sociale en fysieke omgeving begrijpen. Omdat ze de neiging hebben jongere kinderen per ongeluk omver te stoten, is zorgvuldig toezicht noodzakelijk.

6. Basset hound

Top 10 Rustige Honden

Basset hounds zijn een geweldig gezinshuisdier vanwege hun houding tegenover kinderen.

De Basset hound is een jachthond die eeuwen geleden uit het Franse en Belgische gebied kwam. Hij heeft een uitzonderlijk sterk reukvermogen om hazen over lange afstanden te achtervolgen. Dit gaat gepaard met een opvallend opvallend uiterlijk, dankzij de korte poten, het rimpelige gezicht, en de grote, afhangende oren. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om kalm te blijven op de jacht en een heel sterk partnerschap met hun eigenaar te ontwikkelen.
  Top 10 Snelste Hondenrassen

Hoewel ze een beetje onafhankelijk zijn en een uitdaging kunnen zijn om te trainen, zijn er maar heel weinig dingen die deze hond van streek zullen maken, en daarom wordt hij beschouwd als een van de rustigste hondenrassen. In feite staan ze heel bekend om hun zachtmoedigheid tegenover baby’s en peuters. Ze hebben een hoge tolerantie voor ruw spel en harde geluiden.

5. Cavalier King Charles-spaniël

Top 10 Rustige Honden

De Cavalier King Charles-spaniël is een zeer trouwe hond.

Een favoriet ras van de Britse adel en de hogere klasse, heeft de Cavalier King Charles-spaniël ronde ogen en een expressief gezicht dat ze bij allerlei verschillende mensen vertedert. Hun kleine gestalte maakt ze ook tot geweldige schoothondjes met een neiging tot knuffelen. Ze willen zelden van de zijde van hun baasje wijken. Hoewel ze sterke jacht- en achtervolgingsinstincten hebben (zozeer zelfs dat het geen goed idee is ze buiten van de lijn te laten), rekent de American Kennel Club ze eigenlijk tot de toy groep, niet tot de jachtgroep. Ze werden van oudsher gehouden als gezelschaps- of schoothondjes.

4. Ierse wolfshond

Top 10 Rustige Honden

Deze grote kruising is, verrassend genoeg, heel rustig en gereserveerd.

De Ierse Wolfshond heeft een lange en fascinerende geschiedenis die verschillende eeuwen teruggaat. Een eerdere versie van deze hond was waarschijnlijk al rond de Romeinse tijd op de Britse eilanden aanwezig, maar pas rond de Middeleeuwen ontstond een echte Ierse Wolfshond. Het oorspronkelijke doel van dit ras was bescherming te bieden tegen en zelfs te jagen op wolven. Door hun dapperheid en trouw kregen ze een plaats in een Iers verhaal dat “Gelert, the Faithful Hound” heet.

Er is ook een beroemd verhaal (misschien verzonnen) over een wolfshond die de zoon van een Welshe prins redde. Ze waren echter zo succesvol in hun taak dat de wolven tegen het eind van de 18e eeuw al uit Ierland verdwenen waren, en het aantal wolfshonden nam daarna af, misschien wel tot bijna uitgestorven. Verscheidene decennia gingen voorbij voordat iemand probeerde de oude Ierse wolfshond te herscheppen door verschillende rassen te kruisen, waaronder een Duitse Dog.

Je zou waarschijnlijk niet verwachten dat deze enorm grote en ruige honden, die tot 86 centimeter groot kunnen worden en meer dan 40 kilogram wegen, zo’n rustige inborst hebben. Maar de Ierse Wolfshond is gereserveerd, rustig, meegaand, trouw, en vriendelijk op zijn eigen unieke manier. Hoewel ze wel enige jachtinstincten en onafhankelijk gedrag vertonen, is hun eigenlijke persoonlijkheid vriendelijk en zachtaardig.

  Top 10 Lelijkste Dieren

3. Pekingees

Top 10 Rustige Honden

De Pekingees werd oorspronkelijk gefokt als hechte metgezel van Chinese koningshuizen.

Deze kleine schoothondjes, die een vorstelijke vacht van lange, vloeiende vacht en een platte snuit hebben, waren gedurende vele eeuwen uitzonderlijk populaire gezelschapsdieren bij de Chinese adel. De Pekingees is een liefdevolle, uitgaande en vriendelijke hond die praktisch gefokt is om door mensen vertroeteld en verzorgd te worden. Dit komt tot uiting in de sterke band die ze met hun eigenaars kunnen vormen. Maar er is een addertje onder het gras: ze wonen niet noodzakelijk het liefst in een huis met jongere kinderen. Met hun kleine fragiele lichaampjes verdragen ze het niet om geprikt of gegrepen te worden en kunnen ze bij ruw spel net een beetje agressief worden. Houd hier rekening mee als je besluit een Pekingees mee naar huis te nemen.

2. Tibetaanse spaniël

Top 10 Rustige Honden

De Tibetaanse spaniël is zich zeer bewust van de emoties van zijn eigenaar.

Dit ras ontstond eeuwen geleden als zeer bekwame waakhonden en begeleiders van boeddhistische monniken in de afgelegen Tibetaanse kloosters van de onherbergzame Himalaya. Het is dan ook misschien geen verrassing dat hun kalme, rustige houding perfect past bij hun plaats van herkomst. De kleine Tibetaanse Spaniëls, gekenmerkt door een zijdeachtige dubbele vacht, een gewelfd hoofd, en een gekrulde staart, zijn geen echte spaniëls omdat ze niet voor de jacht gefokt werden. In plaats daarvan maken hun speelse gedrag en liefdevolle persoonlijkheid hen tot ideale sociale metgezellen. Ze gedijen bij regelmatig menselijk contact en zijn goed afgestemd op de emoties van hun eigenaar, waardoor ze één van de rustigste hondenrassen ter wereld zijn.

1. Boerboel

Top 10 Rustige Honden

Het Boerboel ras is een goede hond voor jongere kinderen, gezien zijn kalmerende en liefdevolle aanwezigheid.

Dit grote mastiff-achtige huisdier werd oorspronkelijk gefokt door Nederlandse en Duitse kolonisten van Zuid-Afrika in de 17de eeuw. De naam zelf is een combinatie van de termen bore (verwijzend naar de boeren die zich in de streek vestigden) en boel (de verkorte term voor een bulldog). Ze dienden om de hofstede te beschermen tegen zowel dierlijke als menselijke indringers. Hoewel ze niet per se een ideale metgezel zijn voor onervaren hondenbezitters, vormen ze wel een kalmerende en liefdevolle aanwezigheid, vooral rond jongere kinderen in het gezin, voor wie hun fijne kneepjes en nuances kan leren. Het zijn dominante en zelfverzekerde honden die beschermend en territoriaal gedrag vertonen. Ze hebben beslist een ervaren eigenaar nodig om goed te gedijen.