Top 10 Rijkste Mensen Ter Wereld

Miljardairs spelen een grote rol in de vormgeving van de wereldeconomie, de politiek en de filantropie. Forbes schat het aantal miljardairs in de wereld op 2.668 in 2022.

De rijksten onder hen behoren tot een nog exclusievere club en hebben nog meer macht. Veel van deze miljardairs zijn oprichters van technologiegiganten, waarbij een groot deel van hun vermogen nog steeds is geïnvesteerd in de bedrijven die zij hebben opgericht.

Ze kunnen echter nog steeds lenen tegen dat vermogen om aandelen niet te hoeven verkopen, waardoor ze de belasting op ongerealiseerde vermogenswinsten kunnen uitstellen (of afschaffen voor de erfgenamen).

Multimiljonairs kunnen ook gebruik maken van een groot aantal aftrekposten om hun inkomen te compenseren, waardoor sommigen op deze lijst de laatste jaren geen inkomstenbelasting meer betalen.

Omdat een groot deel van hun vermogen in beursgenoteerde aandelen zit, kan de nettowaarde van de rijksten fluctueren met de marktwaarderingen. Elon Musk bijvoorbeeld, oprichter en CEO van Tesla Inc. (TSLA) en de rijkste persoon ter wereld, zag zijn nettowaarde in 2021 stijgen dankzij de stijging van de aandelenkoers van Tesla (waar hij momenteel 16% van het bedrijf bezit) - met Tesla-aandelen die in 2021 met bijna 50% zijn gestegen.

Meta Platforms Inc. (META) oprichter en CEO Mark Zuckerberg viel daarentegen in februari 2022 uit de top 10, toen de aandelenkoers van Meta kelderde na een teleurstellend winstrapport. Zuckerbergs nettowaarde is in 2022 met 54 miljard dollar gedaald.

Hieronder staan de 10 rijkste mensen op de planeet op dezelfde datum, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

10. Steve Ballmer

Leeftijd: 66
Woonplaats: Washington
Eigenaar: Los Angeles Clippers
Netto vermogen: 95.9 miljard dollar
Microsoft-belang: 4% (in totaal 86.8 miljard dollar)
Andere bezittingen: Los Angeles Clippers (3.16 miljard dollar privé vermogen), 6.0 miljard dollar in contanten

Steve Ballmer
Bron: Aanjhan Ranganathan

Steve Ballmer kwam in 1980 bij Microsoft nadat Bill Gates hem had overgehaald te stoppen met het MBA-programma van Stanford University. Hij was de 30e werknemer van Microsoft. Ballmer volgde Gates in 2000 op als CEO van Microsoft. Hij bekleedde deze functie tot hij in 2014 aftrad. Ballmer zag toe op de aankoop van Skype door Microsoft in 2011 voor 8,5 miljard dollar.

 

Ballmer bezit naar schatting 4% van Microsoft, waarmee hij de grootste individuele aandeelhouder van de softwaregigant is. In 2014, kort na zijn aftreden als Microsoft CEO, kocht Ballmer het Los Angeles Clippers basketbalteam voor 2 miljard dollar.

 

Ballmer woonde in hetzelfde studentenhuis en op dezelfde verdieping als Bill Gates toen de twee naar Harvard University gingen. De "broederlijke" relatie tussen de twee kwam onder druk te staan toen Ballmer tijdens zijn ambtstermijn als CEO het techbedrijf begon te pushen naar hardware, zoals de Surface-tablet en de Windows mobiele telefoon.

9. Mukesh Ambani

Leeftijd: 65
Woonplaats: Mumbai, India
Voorzitter en algemeen directeur: Reliance Industries
Netto vermogen: 96.0 miljard dollar
Aandeel in Reliance Industries: 42% (96.5 miljard dollar)
Andere bezittingen: Woonhuis in Mumbai (410 miljoen dollar privévermogen)

Mukesh Ambani
Bron: wikimedia

Mukesh Ambani werd geboren in het door de Britten gecontroleerde Jemen als zoon van een klerk van een handelsmaatschappij. Het jaar daarop verhuisde zijn vader, Dhirubhai Ambani, terug naar India, vestigde zich met zijn gezin in een tweekamerappartement in Mumbai en begon een bedrijf in de specerijenhandel. Dhirubhai Ambani opende zijn eerste textielfabriek in 1966; zijn bedrijf, Reliance Industries, werd in 1977 aan de beurs van Mumbai genoteerd en heeft sindsdien een grote en trouwe aanhang van aandeelhouders verworven.

 

Mukesh Ambani behaalde een graad in de chemische technologie aan de universiteit van Mumbai. Hij is sinds 1977 lid van de raad van bestuur van Reliance.

 

Mukesh Ambani ging in 1979 naar de universiteit van Stanford voor een master in bedrijfskunde, maar verliet die in 1981 zonder diploma en keerde terug naar India om toezicht te houden op de expansie van Reliance in de petrochemie, olieraffinage en olie- en gasboringen.

 

Nadat Dhirubhai Ambani een beroerte kreeg en in 2002 overleed, kreeg Mukesh Ambani samen met zijn broer Anil de leiding over Reliance. De broers vochten om de zeggenschap en hun moeder kwam in 2005 tot een schikking waarbij het bedrijf werd opgesplitst. Mukesh behield de raffinage-, petrochemische, olie- en gas- en textielactiviteiten, terwijl de groep van Anil de leiding kreeg over de activa van Reliance op het gebied van telecommunicatie, energie, amusement en financiële diensten.

 

De vete duurde tot 2010, toen de broers een juridisch geschil over aardgas bijlegden en de niet-concurrentiebedingen ontbonden die in de schikking van 2005 waren opgenomen. In 2013 begroeven Mukesh en Anil Ambani schijnbaar de strijdbijl met de eerste overeenkomst tussen dochterondernemingen van hun respectieve bedrijven, een pact ter waarde van 220 miljoen dollar om een glasvezelnetwerk te delen.

 

Onder leiding van Mukesh Ambani heeft Reliance Industries zich uitgebreid naar de detailhandel en telecommunicatie. In 2007 werd hij door twee Indiase kranten uitgeroepen tot 's werelds rijkste man. Ambani is lid van de raad van bestuur van het World Economic Forum. In 2010 richtte hij namens zijn bedrijf de Reliance Foundation op ter bevordering van plattelandsontwikkeling, gezondheid en onderwijs. Ambani woont met zijn vrouw, drie kinderen en moeder in een door hem gebouwd herenhuis met 27 verdiepingen in Mumbai. Het gebouw heeft drie helipads en drie verdiepingen met tuinen. In 2020 kondigde Ambani een donatie van 66,7 miljoen dollar aan het COVID-19-fonds van de regering aan, nadat een video van hem waarin hij vanaf het balkon van zijn herenhuis een bel luidde om gezondheidswerkers te bedanken, critici op sociale media aan het klagen had gebracht dat hij niet genoeg hulp had geboden bij de pandemie.

8. Gautam Adani

Leeftijd: 59
Woonplaats: Gurgaon, India
Oprichter en voorzitter: Adani Groep
Netto vermogen: 98.1 miljard dollar
Adani Enterprises, Power. en Transmissions Aandelenbezit: 75% elk (51.1 miljard dollar)
Overige activa: 65% van Adani Ports & Special Economic Zone (overheidsactiva ter waarde van 11.3 miljard dollar), 61% van Adani Green Energy (overheidsactiva ter waarde van 23.1 miljard dollar), 37% van Adani Total Gas (overheidsactiva ter waarde van 12.7 miljard dollar)

Gautam Adani
Bron: U.S. Embassy New Delhi

Ambassadeur Timothy Roemer wordt begroet door Gautam Adani, voorzitter van de Adani Group, in het Adani House in Ahmedabad, Gujarat. Gautam Adani, de oprichter van Adani Group, is in maart 2022 Mukesh Ambani voorbijgestreefd als de rijkste persoon in Azië. Adani bezit via zijn eigendom van de Adani Group grote belangen in zes belangrijke Indiase bedrijven, waaronder een 75%-belang in Adani Enterprises, Adani Power en Adani Transmissions, alsook een 65%-belang in Adani Ports & Special Economic Zone, een 61%-belang in Adani Green Energy en een 37%-belang in Adani Total Gas.

 

De gecombineerde marktwaarde van de bedrijven die eigendom zijn van de Adani Group is 174 miljard dollar (per 1 juni 2022). Adani betrad de markt voor energieopwekking in 2009 met Adani Power. Adani richtte in 1988 Adani Enterprises op voor de import en export van grondstoffen. In 1994 kreeg zijn bedrijf toestemming om een havenfaciliteit te ontwikkelen in de haven van Mundra, die nu de grootste particuliere haven van India is.

 

Adani kwam van de universiteit en werkte voorheen in de diamanthandel. Nu is Adani de grootste havenexploitant, kolenproducent en kolenhandelaar in India. In 2020 kocht hij een belang van 74% in de op één na drukste luchthaven van India, Mumbai International Airport. De miljardair werd in 1997 ontvoerd en vastgehouden voor losgeld. Adani was ook in het Taj-hotel in Mumbai tijdens de terroristische aanslag van 2008.

7. Sergey Brin

Leeftijd: 48
Woonplaats: Californië
Medeoprichter en bestuurslid: Alphabet (GOOG)
Netto vermogen: 99.1 miljard dollar
Alphabet-belang: 6% (totaal 84.4 miljard dollar)
Overige activa: 14.8 miljard dollar in contanten

Sergey Brin
Bron: Steve Jurvetson

Sergey Brin werd geboren in Moskou, Rusland, en verhuisde in 1979 als 6-jarige met zijn familie naar de VS. Nadat hij in 1998 samen met Larry Page Google had opgericht, werd Brin de technologische president van Google toen Eric Schmidt in 2001 de leiding overnam als CEO. Hij bekleedde dezelfde functie bij de Alphabet-holding nadat deze in 2015 was opgericht en trad in 2019 af toen Sundar Pichai het roer overnam als CEO.

 

Naast zijn dominante internetzoekmachine biedt Google een suite van online tools en diensten die bekend staan als Google Workspace, waaronder Gmail, Google Drive, Google Calendar, Google Meet, Google Chat, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, en meer. Google biedt ook een verscheidenheid aan elektronische apparaten, waaronder Pixel-smartphones, -computers en -tablets, Nest-apparaten voor slimme woningen en het gamingplatform Stadia. Brin besteedde een groot deel van 2019 aan het focussen op X, Alphabet's onderzoekslaboratorium dat verantwoordelijk is voor innovatieve technologieën zoals Waymo zelfrijdende auto's en Google Glass slimme bril. Hij heeft ook miljoenen dollars gedoneerd aan onderzoek naar de ziekte van Parkinson, in samenwerking met The Michael J. Fox Foundation.

6. Larry Page

Leeftijd: 49
Woonplaats: Californië
Medeoprichter en bestuurslid: Alphabet (GOOG)
Netto vermogen: 103 miljard dollar
Alphabet-belang: 6% (in totaal 88.8 miljard dollar)
Overige activa: 14,6 miljard dollar in contanten

Larry Page
Bron: Joi Ito

Van  Net als een aantal andere techmiljardairs op deze lijst, begon Larry Page zijn weg naar roem en fortuin in een studentenkamer. Tijdens hun studie aan de Stanford University in 1995 kwamen Page en zijn vriend Sergey Brin op het idee om de extractie van internetgegevens te verbeteren. Het duo bedacht een nieuwe zoekmachinetechnologie die ze "Backrub" noemden, naar de mogelijkheid om "backing links" te analyseren. Van daaruit richtten Page en Brin in 1998 Google op, waarvan Page tot 2001 CEO was en tussen 2011 en 2019 opnieuw.

 

Google is de dominante internetzoekmachine, goed voor meer dan 92% van de wereldwijde zoekopdrachten. In 2006 kocht het bedrijf YouTube, het topplatform voor door gebruikers ingezonden video's. Na de overname van Android, Inc. in 2005, bracht Google in 2008 het Android-besturingssysteem voor mobiele telefoons uit. Google reorganiseerde in 2015 en werd een dochteronderneming van Alphabet, een holdingmaatschappij.

 

Page was een van de vroege investeerders in Planetary Resources, een bedrijf dat ruimte-exploratie en asteroïden ontgint. Opgericht in 2009, werd het bedrijf in 2018 overgenomen door blockchainbedrijf ConsenSys te midden van financieringsproblemen.

 

Hij heeft ook interesse getoond in "vliegende auto" bedrijven, door te investeren in zowel Kitty Hawk als Opener. De aandelen van Google stegen in 2021 met bijna 50%, waardoor Page en Brin hoger op de miljardairslijst kwamen. Page's nettowaarde ging van iets minder dan 52 miljard dollar in maart 2020 naar de huidige 105 miljard dollar.

5. Warren Buffett

Leeftijd: 91
Woonplaats: Nebraska
CEO: Berkshire Hathaway (BRK.A)
Netto Waarde: 114 miljard dollar
Berkshire Hathaway-eigendomsbelang: 16% (113 miljard dollar)
Overige activa: 1.1 miljard dollar in contanten

Warren Buffett
Bron: Aaron Friedman

Warren Buffett, de beroemdste belegger die nog in leven is, diende zijn eerste belastingaangifte in 1944 in, toen hij 14 jaar oud was, met de inkomsten van zijn krantenwijk. In 1962 kocht hij voor het eerst aandelen in een textielbedrijf, Berkshire Hathaway genaamd. In 1965 werd hij meerderheidsaandeelhouder. In 1967 breidde hij het bedrijf uit met verzekeringen en andere investeringen. Nu is Berkshire Hathaway een bedrijf met een marktkapitalisatie van 705 miljard dollar, met een enkel aandeel (klasse A-aandelen) dat op 5 mei 2022 werd verhandeld voor meer dan 481.000 dollar.

 

Buffett, die algemeen bekend staat als het "Orakel van Omaha", is een buy-and-hold belegger die zijn fortuin heeft opgebouwd door ondergewaardeerde bedrijven over te nemen. Meer recent heeft Berkshire Hathaway geïnvesteerd in grote, bekende bedrijven. Zijn portefeuille van volledige dochterondernemingen omvat belangen in verzekeringen, energiedistributie en spoorwegen, maar ook in consumentenproducten. Buffett is een bekende Bitcoin-scepticus.

 

Buffett heeft een groot deel van zijn rijkdom aan filantropie gewijd. Tussen 2006 en 2020 heeft hij 41 miljard dollar weggegeven, voornamelijk aan de Bill & Melinda Gates Foundation en de goede doelen van zijn kinderen. Buffett lanceerde samen met Bill Gates de Giving Pledge in 2010.

 

Buffett, 91 jaar oud, is nog steeds CEO, maar in 2021 liet hij doorschemeren wie zijn opvolger zou kunnen zijn-Gregory Abel. Abel is het hoofd van de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire.

4. Bill Gates

Leeftijd: 66
Woonplaats: Washington
Medeoprichter: Microsoft Corp. (MSFT)
Netto vermogen: 123 miljard dollar
Microsoft-eigendomsbelang: 1,3% (28 miljard dollar)
Andere bezittingen: Cascade Investment LLC (53.4 miljard dollar publiek vermogen), 56.6 miljard dollar in contanten

Bill Gates
Bron: MEDEF

Toen Bill Gates in 1975 naar Harvard ging, werkte hij samen met zijn jeugdvriend Paul Allen aan de ontwikkeling van nieuwe software voor de oorspronkelijke microcomputers. Na het succes van dit project stopte Gates met Harvard tijdens zijn eerste jaar en richtte hij samen met Allen Microsoft op.

 

Microsoft is het grootste softwarebedrijf ter wereld, maar produceert ook personal computers, geeft boeken uit via Microsoft Press, levert e-maildiensten via zijn Exchange-server en verkoopt videospelsystemen en bijbehorende randapparatuur. Gates was oorspronkelijk de belangrijkste software-architect van Microsoft, maar werd in 2008 voorzitter van de raad van bestuur. Hij was in 2004 toegetreden tot de raad van bestuur van Berkshire Hathaway. Op 13 maart 2020 trad hij terug uit beide raden van bestuur.

 

Bill Gates heeft een groot deel van zijn vermogen in Cascade Investment LLC. Cascade is een particulier investeringsvehikel dat verschillende aandelen bezit, waaronder Canadian National Railway (CNR), Deere (DE) en Republic Services (RSG), alsook privébeleggingen in vastgoed en energie.

 

In 2000 werden de twee filantropische organisaties van Gates - de William H. Gates Foundation en de Gates Learning Foundation - samengevoegd tot de Bill & Melinda Gates Foundation, waarvan Gates en zijn ex-vrouw, Melinda French Gates, nog steeds samen voorzitter zijn. Via de stichting hebben zij miljarden uitgegeven aan de bestrijding van polio en malaria. De stichting heeft in 2014 50 miljoen dollar toegezegd om ebola te helpen bestrijden. In 2021 had de stichting meer dan 1,9 miljard dollar uitgegeven aan de bestrijding van de COVID-19-pandemie.

 

In 2010 lanceerde Bill Gates, samen met Warren Buffett, de Giving Pledge, een campagne die de rijken aanmoedigt zich ertoe te verbinden het grootste deel van hun rijkdom aan filantropische doelen te doneren. Bill en Melinda French Gates zijn op 2 augustus 2021 gescheiden. Bij de scheiding werd ongeveer 5 miljard dollar aan aandelen overgedragen aan French Gates. Bill Gates is ook de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in de VS met meer dan 108.456 ha.

3. Bernard Arnault

Leeftijd: 73
Woonplaats: Parijs, Frankrijk
CEO en voorzitter: LVMH (LVMUY)
Netto vermogen: 136 miljard dollar
Aandelen Christian Dior: 97,5% (totaal 110 miljard dollar)
Overige activa: Moelis & Company aandelen (20.2 miljard dollar publiek bezit), Hermès aandelen (niet nader genoemd belang), en 11.1 miljard dollar in contanten

Bernard Arnault
Bron: Jérémy Barande

Bernard Arnault, van Franse nationaliteit, is voorzitter en CEO van LVMH, 's werelds grootste onderneming in luxegoederen. LVMH is eigenaar van merken als Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs en Sephora.

 

Het grootste deel van de rijkdom van Arnault is afkomstig van zijn enorme belang in Christian Dior SE, de holding die 41,3% van LVMH in handen heeft. Zijn aandelen in Christian Dior SE, plus nog eens 6,2% in LVMH, zijn in handen van zijn familieholding, Groupe Familial Arnault.

 

Arnault, die van opleiding ingenieur was, gaf blijk van zijn zakelijk inzicht toen hij voor het bouwbedrijf van zijn vader, Ferret-Savinel, werkte. In 1971 nam hij de leiding van het bedrijf op zich. In 1979 vormde hij Ferret-Savinel om tot een vastgoedmaatschappij, Férinel Inc.

 

Arnault bleef nog zes jaar voorzitter van Férinel, tot hij in 1984 de luxegoederenproducent Financière Agache overnam en reorganiseerde, en uiteindelijk al haar participaties verkocht, behalve Christian Dior en Le Bon Marché. In 1987 werd hij uitgenodigd om in LVMH te investeren en twee jaar later werd hij meerderheidsaandeelhouder, voorzitter van de raad van bestuur en CEO van het bedrijf.

2. Jeff Bezos

Leeftijd: 58
Woonplaats: Washington
Oprichter en uitvoerend voorzitter: Amazon (AMZN)
Netto vermogen: 144 miljard dollar
Eigendomsbelang Amazon: 10% (120 miljard dollar)
Andere bezittingen: Blue Origin (9.15 miljard privévermogen), The Washington Post (250 miljoen dollar privévermogen), en 14.9 miljard dollar in contanten

Jeff Bezos
Bron: Steve Jurvetson

In 1994 richtte Jeff Bezos Amazon.com op in een garage in Seattle, kort nadat hij ontslag had genomen bij de hedgefondsgigant D.E. Shaw. Hij had het idee van een online boekenwinkel oorspronkelijk aan zijn voormalige baas David E. Shaw voorgelegd, maar die was niet geïnteresseerd.

 

Hoewel Amazon.com oorspronkelijk begon met de verkoop van boeken, is het sindsdien uitgegroeid tot een one-stop shop voor alles onder de zon en is het misschien wel 's werelds grootste detailhandelaar. Amazons patroon van voortdurende diversificatie blijkt duidelijk uit enkele van zijn onverwachte uitbreidingen, waaronder de overname van Whole Foods in 2017 en het betreden van de apotheekbusiness in datzelfde jaar.

 

Bezos bezat in 2019 maar liefst 16% van Amazon voordat hij 4% overdroeg aan ex-vrouw MacKenzie Scott als onderdeel van de echtscheidingsprocedure. In 2020 maakte de aandelenkoers van Amazon een sprong van 76% op de verhoogde vraag naar online winkelen te midden van de COVID-19 pandemie. Op 5 juli 2021 trad Bezos terug als CEO van de e-commercegigant en werd hij de uitvoerende voorzitter.

 

Bezos bracht Amazon in 1997 naar de beurs en werd de eerste man sinds Bill Gates in 1999 die een nettowaarde van meer dan 100 miljard dollar bereikte. Bezos' andere projecten omvatten ruimtevaartbedrijf Blue Origin, The Washington Post (die hij in 2013 kocht), en de klok van 10.000 jaar - ook bekend als de Long Now.

 

Op 20 juli 2021 voltooiden Bezos, zijn broer Mark, luchtvaartpionier Wally Funk en de Nederlandse student Oliver Daemen de eerste succesvolle bemande vlucht van Blue Origin, waarbij ze een hoogte van meer dan 106 km bereikten en veilig landden. Bezos' rijkdom bereikte in dezelfde maand een hoogtepunt van 211 miljard dollar.

1. Elon Musk

Leeftijd: 50
Woonplaats: Texas
Medeoprichter en CEO: Tesla
Netto vermogen: 224 miljard dollar
Tesla-eigendomsbelang: 16% (107 miljard dollar)
Andere bezittingen: Space Exploration Technologies (40.3 miljard dollar particulier vermogen), The Boring Company (3.4 miljard dollar particulier vermogen), Twitter (2.9 miljard dollar publiek vermogen), 11.3 miljard dollar in contanten

Elon Musk
Bron: Daniel Oberhaus

Elon Musk werd geboren in Zuid-Afrika en studeerde aan een universiteit in Canada alvorens over te stappen naar de Universiteit van Pennsylvania, waar hij bachelor's in fysica en economie behaalde. Twee dagen nadat hij zich had ingeschreven voor een fysicaprogramma aan de Stanford University, stelde Musk zijn studies uit om Zip2 te lanceren, een van de eerste online navigatiediensten. Hij herinvesteerde een deel van de opbrengst van deze startup om X.com op te richten, het online betalingssysteem dat werd verkocht aan eBay Inc. (EBAY) en uiteindelijk PayPal Holdings Inc. (PYPL) werd.

 

In 2004 werd Musk een belangrijke financier van Tesla Motors (nu Tesla), wat leidde tot zijn huidige positie als CEO van het bedrijf voor elektrische voertuigen. Naast zijn lijn van elektrische auto's, produceert Tesla ook energieopslagapparaten, auto-accessoires en, door zijn overname van SolarCity in 2016, zonne-energiesystemen. Musk is ook CEO en hoofdingenieur van Space Exploration Technologies (SpaceX), een ontwikkelaar van ruimtelanceerraketten.

 

In 2020 stegen de Tesla-aandelen met 740% en steeg Musk op de vermogensranglijst. In december 2020 trad Tesla toe tot de S&P 500 en werd daarmee het grootste bedrijf dat werd toegevoegd. In januari 2021 werd Musk de rijkste persoon ter wereld (een titel die hij sindsdien voert).

 

In een tweet van 6 november 2021 vroeg Musk zijn Twitter-publiek of hij 10% van zijn Tesla-aandelen moest verkopen, waarbij hij de kwestie framing als een reactie op kritiek op ongerealiseerde vermogenswinsten als een middel om belastingen te ontwijken. Hij ging verder met het verkopen van aandelen ter waarde van 16,4 miljard dollar gedurende de rest van 2021.

 

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren, een Democraat uit Massachusetts, heeft een mediabericht aangehaald dat Musk geen inkomstenbelasting betaalde voor 2018 om te pleiten voor de invoering van een vermogensbelasting. "En als je je ogen voor 2 seconden zou openen, zou je beseffen dat ik dit jaar meer belastingen zal betalen dan elke Amerikaan in de geschiedenis", reageerde Musk op Twitter.

 

Dankzij de stijging van de Tesla-aandelen in 2021 en privétransacties die de gerapporteerde waardering van SpaceX opdreven, is de voorsprong van Musk op de wereldwijde vermogensranglijst blijven groeien. Zijn nettowaarde bereikte een hoogtepunt van 340 miljard dollar in november 2021.

 

In april 2022 begon Musk een campagne om Twitter privé te nemen, wat culmineerde in een buy-out van $44 miljard. Musk is van plan om de deal te financieren met 21 miljard dollar eigen kapitaal. In de aanloop naar de aankondiging van de overname verkocht Musk 9,6 miljoen aandelen Tesla, ter waarde van ongeveer 8,5 miljard dollar.