Top 10 Rijkste Belgen
QuinceCreative - Pixabay

Top 10 Rijkste Belgen in 2023

België is in 2023 de thuisbasis van enkele van de rijkste individuen ter wereld, met een totaal van 261 Belgische miljardairs op basis van een jaarlijkse schatting van rijkdom en vermogen samengesteld en gepubliceerd door Forbes magazine. Deze vermogende personen hebben hun fortuin gemaakt in verschillende sectoren, waaronder investeringen, auto-onderdelen, distributie, textiel en chemie. Als je je verdiept in de lijst van de top 10 rijkste Belgen, ontdek je de fascinerende verhalen achter hun succes en de impact die ze hebben op de economie van het land. Blijf lezen om meer te weten te komen over deze opmerkelijke individuen en hun bedrijven.

10. Ackermans & van Haaren - 1,7 miljard euro

Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep gevestigd in België die investeert in bedrijven met internationaal groeipotentieel. De groep is actief in vijf sectoren: Maritieme engineering & aanneming, privébankieren, vastgoed, energie & grondstoffen en groeikapitaal. Ze nemen de rol van 'actieve aandeelhouder' op zich en nemen verantwoordelijkheid in de raden van bestuur en adviescomités van hun participaties. De groep streeft ernaar aandeelhouderswaarde te creëren door langetermijninvesteringen in een beperkt aantal bedrijven.

9. Luc Tack - 1,2 miljard euro

Luc Tack, geboren in 1961 in Waregem, is een Belgisch ondernemer. Hij is de CEO van de textielmachineproducent Picanol in Ieper en het chemiebedrijf Tessenderlo Group in Tessenderlo. Hij trad in 2009 in dienst bij Picanol, een producent van weefmachines en gietijzeren onderdelen, en is nu meerderheidsaandeelhouder met meer dan 90% van het bedrijf. Hij is ook de CEO en uitvoerend directeur van Tessenderlo Group, dat in 2019 meer dan 2 miljard dollar aan inkomsten rapporteerde.

8. Jan De Nul - 2,8 miljard euro

De familie De Nul, vertegenwoordigd door Jan De Nul, is eigenaar van de Jan De Nul Group, een Belgisch familiebedrijf dat internationaal diensten verleent voor de bouw en het onderhoud van maritieme infrastructuur. De belangrijkste focus van het bedrijf is baggeren, wat goed is voor 85% van de omzet. Ze zijn experts in bagger- en maritieme constructieactiviteiten, evenals in gespecialiseerde diensten voor de offshore-industrie van olie, gas en hernieuwbare energie. Deze maritieme kernactiviteiten worden verder versterkt door de interne civiele en milieucapaciteiten van Jan De Nul Group die klanten een totaaloplossing bieden.

7. De familie Janssen (UCB and Solvay) - 2,46 miljard euro

De familie Janssen is al sinds het ontstaan van het Koninkrijk België actief in de banksector. De doorbraak van de familie kwam er met baron Emmanuel Janssen (1879-1955), die door zijn huwelijk met Jeanne Solvay de kleinzoon werd van Solvay-oprichter Ernest Solvay. De familie is betrokken geweest bij de chemische industrie en vermogensbeheer, met een belangrijke participatie in de Generale Bank, die later deel ging uitmaken van Fortis. De familie controleert nog steeds een groot pakket aandelen in de farmaceutische multinational UCB via de holdings Financière de Tubize en Obourg. De sleutelfiguur van de familie was jarenlang baron Daniel Janssen, een notoire vrijdenker en voormalig voorzitter van het VBO.

6. Catheline Perier D'Ieteren - 2,7 miljard euro

Catheline Perier D'Ieteren, geboren op 5 juli 1944 in Lasne-Chapelle-Saint-Lambert, is een gerenommeerd kunsthistorica gespecialiseerd in Vlaamse schilderijen en altaarstukken uit de 15e en 16e eeuw, alsook in de conservatie en restauratie van erfgoed. Ze is professor emeritus aan de Université Libre de Bruxelles en heeft belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van kunstgeschiedenis en restauratie. Catheline Perier D'Ieteren en haar overleden broer Roland zijn de achterkleinkinderen van Jean-Joseph D'Ieteren, die in 1805 het bedrijf D'Ieteren oprichtte. De portefeuille van de groep omvat vijf bedrijven, gaande van autodistributie tot immobiliën en glasherstelling. De groep is eigenaar van D'Ieteren Auto, dat exclusief Volkswagen, Audi, Lamborghini, Bugatti en Porsche verdeelt in België.

5. Lhoist - 2,79 miljard euro

De familie Lhoist-Berghmans, beter bekend als Lhoist, is een familiebedrijf en een wereldwijd toonaangevende producent van kalk, dolomiet en mineralen. De familiegroep Lhoist wordt vaak omschreven als 'een industriële parel uit Wallonië' en is de grootste producent van kalk en dolomiet ter wereld. Ze hebben een goed doordachte strategie en zijn actief in verschillende industriële sectoren zoals landbouw, bouw, glas, staal, papier en waterzuivering. 

4. Frans Colruyt - 3,6 miljard euro

Frans Colruyt is een Belgische ondernemer die commercieel directeur was van de Groep Colruyt, een retailgroep die ontstaan is uit de winkelketen Colruyt en nu andere winkelformules en niet-retailactiviteiten omvat. Hij heeft de voorbije 29 jaar een gevarieerde carrière gehad binnen de Groep Colruyt. De familie Colruyt begon in de jaren 1950 als groothandel in Vlaams-Brabant. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een distributeur van voedingsproducten en heeft nieuwe winkelformules ontwikkeld zoals Okay, Dreambaby, Dreamland en Spar. Ze hebben ook geïnvesteerd in groene energie, waaronder wind- en zonne-energie.

3. Nicolas D'Ieteren - 3,6 miljard euro

Nicolas D'Ieteren, geboren in 1975, is een Belgische ondernemer die voorzitter is van de Belgische groep D'Ieteren. De portefeuille van de groep omvat vijf activiteiten, gaande van autodistributie tot vastgoed en glasherstelling. De groep is eigenaar van D'Ieteren Auto, dat exclusief Volkswagen, Audi, Lamborghini, Bugatti en Porsche verdeelt in België. Het bedrijf is al zes generaties in de familie en werd in 1805 opgericht door Jean-Joseph D'Ieteren. Nicolas werd benoemd tot Chief Investment Officer en vervoegde het Directiecomité van de D'Ieteren Groep in september 2023. Als Chief Investment Officer staat Nicolas aan het hoofd van het Investeringsteam bij het zoeken naar nieuwe investeringsopportuniteiten in alle sectoren en is hij ook verantwoordelijk voor grote fusies en overnames, financieringen of wijzigingen in de kapitaalstructuur.

2. Albert Frère - 6.2 miljard euro

Albert Frère (4 februari 1926 - 3 december 2018) was een Belgisch zakenman die de reputatie had de rijkste man van België te zijn. Hij was hoofdaandeelhouder van de holdings Groep Brussel Lambert (GBL) en Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). Hij begon zijn carrière in het familiebedrijf van ijzerwaren (spijkers, kettingen), Etablissement Frère-Bourgeois. In de loop der jaren groeide hij uit tot een dominante figuur in de staalindustrie rond Charleroi. Hij speelde ook een sleutelrol in de consolidatie van verschillende sectoren: hij verkocht Bank Brussel Lambert aan ING Groep, Royale Belge aan AXA, Tractebel aan Suez, Petrofina aan Total S.A. en RTL aan Bertelsmann². In 2018 zou de familie Frère 6,2 miljard euro waard zijn.

1. Eric Wittouck - 10,8 miljard euro

Eric Wittouck (geboren op 5 oktober 1946) is een Belgisch zakenman en de rijkste persoon van België. Hij stamt af van de familie Wittouck, die in de 19e eeuw actief was in de suikerraffinage. Zijn grootvader, Paul Wittouck, stichtte suikerraffinaderijen in Wanze, Breda en Bergen op Zoom. In 1989 verkocht Eric Wittouck de Tiense Suikerfabriek voor 945 miljoen euro aan het Duitse bedrijf Südzucker. Hij diversifieerde zijn fortuin via de Luxemburgse holding Artal in verschillende bedrijven op Wall Street. De bekendste daarvan is het afslankbedrijf Weight Watchers. In 2020 werd zijn nettowaarde geschat op meer dan 10,8 miljard euro.

Samengevat, de top 10 van rijkste Belgen in 2023 vertegenwoordigt een brede waaier aan sectoren, waaronder investeringen, auto-onderdelen, distributie, textiel en chemie. Hun aanzienlijke rijkdom onderstreept niet alleen hun individuele succes, maar ook hun aanzienlijke impact op de Belgische economie. Als sleutelfiguren in het zakenlandschap van het land spelen hun ondernemersinspanningen en strategische investeringen een cruciale rol in het stimuleren van economische groei, het creëren van werkgelegenheid en het vormgeven van de toekomst van verschillende sectoren. Hun invloed gaat verder dan financiële welvaart, want ze spelen ook een belangrijke rol in filantropie, innovatie en wereldwijd zakelijk leiderschap.