Raarste Vogels
Jaclyn Wildcat - Pixabay

Top 10 Raarste Vogels Ter Wereld

Er zijn meer dan 10.000 nog levende vogelsoorten op aarde. Vogels hebben twee zeer kenmerkende eigenschappen gemeen, ze hebben vleugels en veren.

Vogels zijn zeer merkwaardige dieren, waaronder de Rüppells gier dat de hoogst vliegende vogel ter wereld is, dat tot wel 11 km hoogte kan vliegen. Of de nog sterkere prestatie van de slechtvalk dat het snelste dier ter wereld is in duikvlucht met een topsnelheid van 389 km/uur.

Sommige vogels lijken heel erg hard op elkaar, terwijl anderen vogelsoorten er heel apart en uniek uitzien. In de onderstaande lijst staan enkele van de meest vreemde vogels waarvan je bijna zou denken dat ze van een andere planeet komen.

We vliegen erin, met de top 10 vreemdste vogels ter wereld.

10. Schoenbekooievaar

Schoenbekooievaar
Jonas Wiemann - Pixabay

De schoenbekooievaar is misschien wel een van de vreemdste vogels die je al ooit hebt gezien.

De schoenbekooievaar is een zeer grote ooievaar-achtige vogel die zijn naam ontleent aan zijn enorme schoenvormige snavel.

Een volwassen schoenbekooievaar heeft een voornamelijk grijs verenkleed, terwijl de juvenielen bruiner zijn. De lichaamslengte bedraagt 110 tot 140 cm en het gewicht van een volwassen schoenbekooievaar varieert van 5,5 tot 6,5 kg.

Het dier leeft in Oostelijk Afrika in grote moerassen van Zuid-Soedan tot Zambia.

Hoewel hij neerstrijkt en slaapt in bomen, bevindt hij zich meestal op de grond, in de buurt van water. De schoenbekooievaar is een trage vogel en brengt de meeste tijd door met onbeweeglijk stilstaan, terwijl hij uitrust en spiedt naar vis. Als hij wil vliegen, stellen zijn sterke vleugels hem in staat om na een paar sprongen vrijwel verticaal op te stijgen.

De schoenbekooievaar jaagt door zijn prooi in een hinderlaag te lokken. Hij wacht op de oever van zandbanken met drijvende vegetatie tot een vis langszwemt. De snavel van deze anders zo trage vogel wijst daarbij naar beneden. Als hij een vis ziet, stoot hij plots zijn kop naar voren, waardoor zijn hele lijf in het water valt. Dan duwt hij zijn kop onder water. Zijn zware en vlijmscherpe snavel kan de vis makkelijk grijpen, pletten en doorboren in één beslissende beweging. Als hij eenmaal ondergedompeld is geweest, kost het hem heel wat moeite om weer op zijn poten te staan. Hij moet zich daarvoor met zijn vleugels tegen de modderige bodem afzetten.

9. Blauwvoetgent

Blauwvoetgent
Peter Mill - Pixabay

De volgende rare vogel met blauwe poten is de blauwvoetgent of blauwpootgent.

Het is een zeevogel die inheems is in subtropische en tropische gebieden in het oosten van de Stille Oceaan.

De blauwvoetgent is een vogel die gemakkelijk te herkennen is aan zijn kenmerkende helderblauwe voeten, die een seksuele eigenschap zijn. Tijdens de balts tonen mannetjes hun voeten om indruk te maken op een vrouwtje tijdens een uitgebreid paringsritueel door ze op en neer te tillen terwijl ze voor het vrouwtje staan. Om zo meer kans te maken om te paren.

Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en kan tot 90 cm lang worden met een spanwijdte tot 1,5 m.

De blauwvoetgent is net als andere zeevogels, nogal onhandig op het land. Ze worden algemeen als dwaas beschouwd vanwege hun schijnbare onbevreesdheid voor de mens.

De blauwvoetgent een gespecialiseerde viseter, die zich voedt met kleine schoolvissen zoals sardientjes, ansjovis, makreel en vliegende vis. De blauwvoetgent voedt zich door te jagen naar een prooi in de oceaan door er naar te duiken, en dit soms vanop een grote hoogte, ook kunnen ze onder water zwemmen in de jacht naar hun prooi. Deze vogels gaan afzonderlijk, in paren of in grotere groepen op jacht.

8. Fregatvogels

Fregatvogels
Charles J. Sharp - CC BY-SA 3.0

Deze vreemde snuiter is de fregatvogel dat een familie van zeevogels is dat in alle tropische en subtropische oceanen voorkomen. De vijf overgebleven soorten zijn ingedeeld in een enkel geslacht, fregatvogels.

Ze hebben allemaal een overwegend zwart verenkleed, lange, diep gevorkte staarten en lange haakvormige snavels. De vrouwtjes hebben witte vlek op de borst en de mannetjes hebben een zeer merkwaardige grote rode keelzak, die ze tijdens het broedseizoen opblazen.

De felheid van de rode kleur van de grote rode keelzak geeft vaak de conditie van het mannetje aan, waardoor de mannetjes met fellere keelzakken aantrekkelijker zijn voor de vrouwtjes en zo meer kans maken om te paren.

Hun vleugels zijn lang en puntig en kunnen tot 2,3 meter lang zijn, het grootste vleugeloppervlak in verhouding tot het lichaamsgewicht van alle vogels.

Fregatvogels zijn in staat om wekenlang in de lucht te blijven zweven op de windstroming.

Naast het grootste deel van de dag in de lucht door te brengen opzoek en op jacht naar voedsel zijn de belangrijkste prooien van deze dieren, vissen en pijlinktvissen. Fregatvogels wachten geduldig hun moment af wanneer grote roofvissen zoals tonijn prooidieren opjagen naar het wateroppervlak.

Fregatvogels worden kleptoparasieten genoemd, omdat ze af en toe andere zeevogels beroven voor voedsel, en ze staan erom bekend dat ze zeevogel kuikens uit het nest halen.

7. Gierparelhoen

Gierparelhoen
Gary Leavens - CC BY-SA 2.0

Hoewel deze vreemde vogel mooie blauwe kleuren heeft is de kale kop van deze vogel echt om te gieren.

De gierparelhoen is te vinden van Ethiopië tot Kenia en Tanzania in Oost-Afrika, waar ze in droge streken met hoog gras in groepen leven van 20 tot 50 dieren samen.

De gierparelhoen is een Afrikaanse hoendervogel die blauwe kleuren heeft en een lange kale nek en kop die doet denken aan de kop van een gier. Vandaar ook de naam.

Ze worden ongeveer 70 centimeter groot en staan vrij hoog op hun poten. Het zijn mooie vogels die vaak als siervogels worden gehouden. Ze voeden zich met zaden van planten, maar ook larven, insecten en wormen.

6. Kiwi's

Kiwi's
Judi Lapsley Miller - CC BY 4.0

Kiwi's, en neen we bedoelen hiermee niet de eetbare vruchten, zijn kleine loopvogels die van nature alleen maar in Nieuw-Zeeland voorkomen.

Kiwi's zijn ongeveer zo groot als een gewone kip, en zijn de kleinste levende loopvogels (die ook bestaan uit struisvogels, emoes, nandoes en kasuarissen).

Het kiwi ei is een van de grootste in verhouding tot de lichaamsgrootte (tot 20% van het gewicht van het vrouwtje) van alle vogelsoorten ter wereld.

De kiwi wordt erkend als een icoon van Nieuw-Zeeland, en de associatie is zo sterk dat de term kiwi internationaal wordt gebruikt als het spreekwoordelijke demoniem voor Nieuw-Zeelanders

Kiwi's hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen, wat ongewoon is voor een vogel, en zijn de enige vogels met neusgaten aan het einde van hun lange snavels. Kiwi's eten kleine ongewervelde dieren, zaden, engerlingen en vele soorten wormen. Ze kunnen ook fruit, kleine kreeften, palingen en amfibieën eten. Omdat hun neusgaten zich aan het einde van hun lange snavels bevinden, kunnen kiwi's insecten en wormen ondergronds lokaliseren met behulp van hun scherpe reukzin, zonder ze daadwerkelijk te zien of te voelen.

5. Helmneushoornvogel

 

Halverwege de top 10 vreemdste vogels ter wereld komen we aan bij het buitenbeentje de helmneushoornvogel.

De helmneushoornvogel is een zeer grote vogel in de neushoornvogel familie.

De vogel komt voor op het Maleisische schiereiland, Sumatra, Borneo, Thailand en Myanmar.

De helmneushoornvogel is een van de grootste neushoornvogelsoorten. Het mannetje is makkelijk te herkennen aan de massieve oranjerode snavel, waarbij de 'hoorn' niet omhoog krult. Deze hoorn is massief en niet hol zoals bij de andere neushoornvogels. De huid aan de zijkanten van de nek en onderkant van de hals is naakt en is donker of rood van kleur. De borst is zwart, de buik is wit. De rug en vleugels zijn overwegend zwart.

De soort is qua lengte (maar niet qua gewicht), de grootste neushoornvogel. De lengte is 110 tot 120 centimeter, waarbij de lengte van de twee middelste staartpennen (25 cm) nog moet worden opgeteld. De vogel weegt gemiddeld 3,1 kg.

De helmneushoornvogel is net als alle neushoornvogels een luidruchtige vogel met een zeer karakteristiek geluid dat klinkt als een luid en hol toek toek, waarbij de frequentie toeneemt en dan overgaat in iets wat lijkt op een uitbundige schaterlach.

Neushoornvogels zijn omnivore vogels, die fruit, insecten en kleine dieren eten. Ze kunnen geen voedsel doorslikken dat aan het puntje van de snavel is gevangen, omdat hun tong te kort is, dus gooien ze het terug naar de keel door hun kop achterover te slaan.

4. Dubbelhoornige neushoornvogel

Dubbelhoornige neushoornvogel
Doug Janson - CC BY-SA 3.0

De dubbelhoornige neushoornvogel nog zo'n vreemde vogel.

Dubbelhoornige neushoornvogels komen voor in Zuid- en Zuidoost-Azië.

De dubbelhoornige neushoornvogel is een van de grootste neushoornvogels, met een lengte van ongeveer 150 cm. De soort kan zo'n 5,5 kilogram wegen en heeft een maximale spanwijdte van zo'n 150 cm hebben met een staart van zo'n 90 cm. De vogel is zwart op de wangen en een grote gele snavel met een forse "hoorn". De hals en de buik zijn wit. Naar de kop toe wordt de hals geleidelijk okerkleurig. De vleugels zijn zwart met twee witte banden, een aan het eind van de vleugel en een midden op de vleugel. De staart is wit, met een brede zwarte band die meer naar het staarteinde ligt dan bij de gewone neushoornvogel.

Dubbelhoornige neushoornvogels eten voornamelijk wilde vruchten, maar ook kleine zoogdieren, hagedissen, slangen en insecten. Gevangen zoogdieren en reptielen moeten eerst worden opgeworpen, alvorens ze in het keelgat verdwijnen.

3. Koningsgier

Koningsgier
Kevin - Pixabay

De koningsgier is een gek uitziende grote vogel die in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. Deze gier leeft voornamelijk in tropische laaglandbossen die zich uitstrekken van het zuiden van Mexico tot het noorden van Argentinië.

De vogel heeft een lengte van 71 tot 85 cm, een vleugelspanwijdte van 180 tot 200 cm en een gewicht van 3 tot 4,5 kg.

De koningsgier zijn krachtige snavel is rood met zwart en bevat een roodgele vlezige kam. De kop is rood, oranje, grijs en zwart. De ogen zijn omgeven door een rode kring. De rest van het lichaam is grijs of grijsbruin van kleur. De variaties in het kleurrijke gezicht tonen leeftijd, status en gezondheid aan soortgenoten. De kale krop, bedoeld om tijdelijk voedsel in op te slaan, speelt een belangrijke rol bij de balts. De vleugels zijn zeer breed en de brede staart is relatief klein. Er bestaat geen verschil in uiterlijk en grootte tussen de twee geslachten bij de koningsgier.

De koningsgier is met zijn krachtige snavel in staat allerlei soorten aas te verwerken, waaronder ook dood vee en gestrande vissen. Verder vangt hij ook levende prooi, zoals muizen, kleine vogels en hagedissen.

2. Waaierhoen

Waaierhoen
Bureau of Land Management - CC BY 2.0

De waaierhoen is een vreemde vogel die uitsluitend voor komt in het zuidelijke deel van Centraal-Canada tot de westelijk-centrale Verenigde Staten. Hun leefgebied bestaat uit een lage houtige vegetatie van planten.

Het waaierhoen is 66 tot 76 cm lang. Volwassenen hoenders hebben een lange, omhoogstaande staart en met veren bedekte poten. Volwassen mannetjes hebben bovendien een gele streep bij het oog en hebben een witte borst, een donkere bruine keel en een zwarte buik. Tijdens de balts kunnen zij twee geelachtige luchtzakken op de hals opgeblazen om zo het vrouwtje te imponeren. Volwassen wijfjes zijn gevlekt grijsbruin van kleur en hebben een lichtbruine keel en donkere buik.

Waaierhoenders eten voornamelijk plantaardig voedsel, maar soms ook insecten.

1. Grote kraagparadijsvogel

De grote kraagparadijsvogel is de vreemdste vogel ter wereld.

De grote kraagparadijsvogel is verspreid over de regenwouden van Nieuw-Guinea. Het komt het meest voor in regenwouden of bosranden van Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze zijn ook te vinden in de bergachtige habitats van de bossen in Nieuw-Guinea. De grote kraagparadijsvogel wordt ook meestal gevonden bovenop de bomen die in het regenwoud leven.

Het mannetje van de kraagparadijsvogel is geheel zwart met een wigvormige, iriserende blauwe kraag en cape van zwarte veren met een fraaie zijdeglans. Deze kraag en de cape worden tijdens de balts op gezet.

De grote kraagparadijsvogel reist over de bomen in het bos om zijn prooi te vangen, die kan variëren afhankelijk van de seizoensgebonden beschikbaarheid van voedsel. De grote kraagparadijsvogel staat er niet alleen om bekend om fruit en insecten te eten, ze azen ook op grotere dieren als prooi zoals kikkers, reptielen en andere kleine vogels.