Top 10 Populairste Bijgeloven

Over de hele wereld geloven veel verschillende mensen in verschillende dingen. Het is belangrijk om het geloof van andere mensen te respecteren zolang ze zich bezig houden met het verspreiden van positiviteit en niemand zijn vrijheid ontnemen of haat verspreiden. Als een bepaald geloof anderen beter laat omgaan met de ontberingen van het leven, moeten we ze niet beoordelen. Maar als het gaat om bijgeloof is het soms moeilijk om een strak gezicht te houden. Er zijn letterlijk honderden verschillende bijgeloven over de hele wereld, en ze kunnen extreem gek zijn. We hebben een lijst samengesteld van enkele van de bekendste bijgeloven ter wereld. Dit zijn de top 10 populairste bijgeloven.

10. Kloppen op hout

Kloppen op hout

Kloppen op hout is misschien wel het meest populaire bijgeloof ter wereld. Zelfs mensen die normaal gesproken niet bijgelovig zijn, gebruiken deze uitdrukking vaak. Voor degenen die het niet weten, is het kloppen op hout een bijgeloof dat ons helpt te voorkomen dat we onszelf vervloekten. Het is ontstaan in de Middeleeuwen, toen mensen hout aanraakten dat de kerken beweerden dat het van het heilige kruis was voor geluk. Tegenwoordig is elk stuk hout voldoende. Er zijn variaties over de hele wereld, waarbij de Italianen er bijvoorbeeld voor kozen om "staal aan te raken".

9. Zout over je schouder gooien

 

Een ander bijgeloof dat ons zogenaamd helpt om "het kwaad af te weren" en te voorkomen dat we onszelf vervloekten door zout over de schouder te gooien, is erg populair. Het is heel gewoon, en je hebt het waarschijnlijk al een paar keer in je leven meegemaakt. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, hoewel men aanneemt dat het verband houdt met het feit dat Judas wordt afgeschilderd als iemand die zout heeft gemorst op Leonardo Da Vinci's "Het Laatste Avondmaal". Aangezien Judas over het algemeen als slecht wordt beschouwd, moet de daad van het gooien van zout over de schouder de duivel afweren.

8. Wandelen onder een ladder

 

Dit is een ander bijgeloof met wortels in het christendom. Het bijgeloof is natuurlijk dat het onder een ladder door gaan ongeluk brengt. Het verhaal erachter is verbonden met de Heilige Drie-eenheid in het christelijk geloof. Omdat ze een driehoek vormen, en een ladder de vorm heeft van een driehoek, vernietigt het passeren ervan symbolisch de heiligheid van de Heilige Drie-eenheid. Dat is natuurlijk al lang vergeten, en men vermijdt gewoon om onder ladders door te gaan zonder de oorsprong van het bijgeloof te kennen.

7. Gebroken spiegel

 

Meer pech! Het breken van een spiegel brengt je zogenaamd jaren van pech, en de oorsprong van dit bijgeloof is op zijn zachtst gezegd interessant. Het begon in Griekse mythen, waarbij Narcissus geloofde dat een scheur in een spiegel iemands ziel zou kunnen vangen, wat betekent dat door het te breken, de ziel zou verbrijzelen. De oude Romeinen voegden daar het deel aan toe dat gaat over zeven jaar pech vanwege een bepaald geloof dat het zeven jaar duurt om een cyclus van ziekte en vernieuwing te voltooien.

6. Geluksmunten

 

Laten we een beetje van de pech afgaan, zullen we? Het bijgeloof dat het vinden van een cent geluk brengt, begon ook in de folklore. Metaal werd in veel oude culturen zo waardevol geacht, en sommigen gingen zo ver om te geloven dat het een geschenk van de goden was. Het metaal werd door de goden gezonden om de mensen te beschermen, en omdat centen van metaal zijn gemaakt, brengen ze geluk. Het is gek hoe overtuigingen die zo begonnen zijn, zelfs vandaag de dag nog kunnen standhouden!

5. Hoefijzer boven de deur hangen zou geluk brengen

 

Geluksmunten zijn niet de enige objecten die als geluksbrengers worden beschouwd. Hoefijzers zijn net zo goed bekend als geluksbrenger. De oorsprong van dit geloof wordt iets vreemder, en het is moeilijk om een goede verklaring te vinden. Wat we wel weten is dat het verbonden is met de heidense godin Diana en haar "heilige vulva", en het feit dat een hoefijzer de vorm van een vulva heeft. Ook het feit dat de hoefijzers van metaal zijn gemaakt, en het feit dat ze zeven nagelgaten hebben, hebben geholpen. Dit houdt verband met het bijgeloof dat zeven een geluksgetal is.

4. Vrijdag de 13e

 

Terug naar pech, met de dag dat iedereen voorzichtiger is met alles wat ze doen. Vrijdag 13e wordt beschouwd als een ongelukkige dag, is gebonden aan de oude Romeinen geloven in de betekenis van de cijfers. Zij geloofden dat het getal 7 geluk had en dat 13 pech had. De precieze reden is onbekend, maar sommigen geloven dat het verband houdt met het feit dat het getal 12 als extreem positief wordt gezien, waardoor het ene na het andere getal negatiever is dan het andere. De reden waarom vrijdag wordt gekozen als de dag van het bijgeloof hangt samen met de gebeurtenis die plaatsvond op vrijdag 13 oktober 1307, toen koning Filips IV van Frankrijk honderden Tempeliers doodde.

3. Zwarte Katten

 

Een andere bron van pech, zwarte katten werden in 1232 door paus Gregorius IX tot "incarnatie van Satan" verklaard. Dat is alles wat er is, en zo is het bijgeloof begonnen. In de Middeleeuwen begon men hen te verbinden met hekserij, en de rest is geschiedenis, men beschouwt hen nog steeds als een teken van pech. Arme katten.

2. Vingers gekruist

 

Op een lichtere noot, de volgende op onze lijst van de meest populaire bijgeloven is het geloof dat het kruisen van de vingers geluk brengt voor de mensen. Dit is ook een oud geloof dat voortkomt uit de heidense tijd. Toen geloofde men dat het maken van een kruis met je vingers de krachten van goede geesten zou concentreren.

1. Zitten op de hoek van de tafel

 

Deze is populairder in Europa, Hongarije en Rusland om specifieker te zijn, maar hij is zo bekend dat hij het vermelden waard is. Blijkbaar brengt het zitten op de hoek van de tafel ongeluk, maar dan wel op een ongelooflijk specifieke manier. Volgens het bijgeloof zal de persoon die daar zit nooit trouwen. Deze vloek zou zeven jaar duren, wat ons terugbrengt naar de oude Romeinen en de numerologie.