Top 10 Oudste Talen In De Wereld

10. Litouws

Litouws
Litouws behoort tot de Indo-Europese taalfamilie, waaruit moderne talen als Duits, Italiaans en Engels zijn ontstaan. Het Litouws is nauw verbonden met het Sanskriet, Latijn en Oudgrieks, en heeft veel beter bewaarde oude klanken en grammaticaregels dan enige van zijn taalverwanten. Daardoor wordt het beschouwd als een van de oudste talen ter wereld. Tegenwoordig is Litouws de officiële taal van de Republiek Litouwen, en ook een van de officiële talen van de Europese Unie. Speciale organisaties en taalwetten beschermen de taal.

9. Arabisch

Arabisch
Het Arabisch is een heilige taal, omdat het al heel lang vóór de Islam bestond. Arabisch is de moedertaal van vele talen, waaronder Urdu en Maleis. Suiker, algebra, alcohol, en emir zijn voorbeelden van Engelse woorden met Arabische wortels. De eerste Arabische inscriptie stamt uit het jaar 512 CE. In de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Iran, Israël, Egypte, Jordanië, Koeweit en Oman gebruiken ongeveer 290 miljoen mensen Arabisch als hun eerste taal.

8. Perzisch

Perzisch
Het Parsa volk beheerste Iran tussen 550 en 330 v. Chr., en hun taal was Parsi of Perzisch. Het maakt deel uit van de Indo-Iraanse taalfamilie, volgens deskundigen. Het werd de officiële taal van het Perzische Rijk en werd in de hele oude wereld gesproken, van de grenzen van India in het oosten tot die van Rusland in het noorden, de zuidelijke kusten van de Perzische Golf tot Egypte, en de Middellandse Zee in het westen. Parsi heeft zich in de loop der jaren tot zijn hedendaagse vorm ontwikkeld, en Perzisch wordt nu vooral gesproken in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, en delen van Oezbekistan.

7. Baskisch

Baskisch
Het Baskisch is een minderheidstaal die door een kleine groep mensen in Spanje en Frankrijk gesproken wordt. Het heeft niets te maken met Frans of Spaans, of met welke andere taal op de planeet dan ook. Taalkundigen hebben eeuwenlang over de oorsprong van deze cryptische taal gepiekerd, maar geen van de verklaringen heeft stand kunnen houden. Eén ding is zeker: het Baskisch werd in Europa gesproken lang voordat de Romaanse talen kwamen, en het heeft zich door de eeuwen heen in afgelegen uithoeken van het continent gehandhaafd.

6. Chinees

Chinees
De meest gesproken taal op de planeet is het Chinees. Het wordt gesproken in China en in enkele Oost-Aziatische naties. De Chinese taal is een groep talen en dialecten die tot de Chinees-Tibetaanse taalfamilie behoren. De gestandaardiseerde Chinese taal staat bekend als "mandarijn". Deze taal bestond al 1200 jaar voordat Jezus kwam. Ongeveer 1,2 miljard mensen spreken nu Chinees. Er zijn talloze dialecten van de taal. De hiërogliefen dateren van de 16e tot de 11e eeuw v.C., tijdens de Shang Dynastie. In 1956 werd de geschreven vorm echter gestroomlijnd om ze gemakkelijker te kunnen begrijpen.

5. Grieks

Grieks
Grieks wordt nog steeds door ongeveer 13 miljoen mensen gesproken en is het best bekend als de taal van filosofen en geleerden. De taal zou rond 1500 v. Chr. begonnen zijn en wordt nu door de Europese Unie als officiële taal erkend. Griekenland en Klein-Azië, dat nu deel uitmaakt van Turkije, waren de eerste plaatsen waar Grieks gesproken werd.

4. Latijn

Latijn
Latijn is een van de oudste klassieke talen die de tand des tijds heeft doorstaan. Latijn heeft, net als het Sanskriet, in de loop van de tijd een grote verscheidenheid van talen beïnvloed. Frans, Italiaans, Spaans, Roemeens, Portugees, en de meest gesproken taal van vandaag, het Engels, komen hier vandaan. Het begin van deze taal kan teruggevoerd worden tot het Romeinse Rijk, dat rond 75 v.Chr. ontstond. Latijn is nog steeds de officiële taal van Polen en Vaticaanstad, en wordt door miljoenen mensen over de hele wereld bestudeerd.

3. Hebreeuws

Hebreeuws
Veel mensen geloven dat Hebreeuws al 5000 jaar bestaat, maar het eerste schriftelijke bewijs dateert van rond 1000 v. Chr. Het is ook een fascinerende zaak omdat het als gesproken taal uitstierf tussen 200 en 400 CE, en pas als levende taal herboren werd na de oprichting van de staat Israël tijdens WO II. Ongeveer 9 miljoen mensen spreken nu Hebreeuws over de hele wereld. Het is in ere hersteld als Israëls officiële taal nadat het Israëlische volk het had uitgestorven. Het Joodse volk beschouwt het als een "heilige taal", en het Oude Testament van de Bijbel werd er in geschreven. Aan westerse universiteiten wordt de studie van het Hebreeuws steeds populairder.

2. Tamil

Tamil
Tamil is de officiële taal van Sri Lanka en Singapore, en het is een van de oudste talen ter wereld, gesproken door 78 miljoen mensen. Het is de enige oude taal die het tot in de huidige wereld gered heeft. Tamil is een van India's officiële talen en de meest gesproken taal in de deelstaat Tamil Nadu. Het maakt deel uit van de Dravidische familie, waartoe ook andere inheemse zuidelijke en oostelijke Indiase talen behoren. In het Tamil zijn inscripties ontdekt die teruggaan tot de derde eeuw v. Chr.

1. Sanskriet

Sanskriet
Het Sanskriet is een van de oudste, zo niet de oudste, menselijke talen. Het betekent "vervolmaakt" of "gepolijst". Het is een lid van de Indo-Arische tak van de Indo-Europese familie. De oudste vorm van het Sanskriet is het Vedisch Sanskriet, dat uit het tweede millennium v. Chr. stamt. Het Sanskriet, ook bekend als "de moeder van alle talen", is de meest gesproken klassieke taal op het Indiase subcontinent en een van de 22 officiële talen van het land. Hindoeïsme, boeddhisme en jainisme gebruiken het allemaal als hun liturgische taal. Geleerden maken onderscheid tussen het Vedische Sanskriet en zijn afstammeling, het Klassieke Sanskriet; toch lijken deze twee soorten sterk op elkaar, op belangrijke verschillen in uitspraak, grammatica en woordenschat na. Het Sanskriet werd oorspronkelijk eerder beschouwd als een verfijnde manier van spreken, een symbool van positie en opleiding, bestudeerd en gebruikt door Brahmanen, dan als een aparte taal. Het coëxisteerde met Prakrits, gesproken volkstalen die later evolueerden tot de huidige Indo-Arische talen. Lang nadat het niet meer gesproken werd, werd het Sanskriet aangenomen als eerste taal.