Top 10 Oudste Levende Bomen Ter Wereld

Er zijn kolonies van klonenbomen die al tienduizenden jaren leven, maar er is iets majestueus aan een enkele boom die duizenden jaren lang op zichzelf kan staan. Deze eeuwenoude bomen hebben de opkomst en ondergang van beschavingen meegemaakt, hebben een veranderend klimaat overleefd en hebben zelfs de vurige ontwikkeling van de menselijke industrie volgehouden. Ze zijn een bewijs van de lange termijn visie die moeder natuur heeft op het verzorgen van de aarde. Met dat in het achterhoofd, aanschouw deze 10 van 's werelds oudste levende bomen.

10. General Sherman

 

Generaal Sherman is vermoedelijk zo'n 2500 jaar oud en is de machtigste mammoetboom die er nog is. Alleen al het volume van zijn stam maakt hem tot de grootste niet-klonale boom ter wereld, ook al is zijn grootste tak in 2006 afgebroken, waardoor een deel van zijn omheining is vernield en het trottoir van de omringende loopbrug is vernield. Misschien was dit een teken dat Generaal Sherman niet in een kooi kon worden opgesloten? Sherman is te vinden in Sequoia National Park in Californië, waar vijf van de tien grootste bomen ter wereld staan.

9. Kastanjeboom van de Honderd Paarden (Hundred Horse Chestnut)

 

Deze boom, gelegen op de Etna in Sicilië, is de grootste en oudste bekende kastanjeboom ter wereld. De leeftijd van deze boom, die vermoedelijk tussen 2.000 en 4.000 jaar oud is, is bijzonder indrukwekkend omdat de Etna een van de meest actieve vulkanen ter wereld is. De boom ligt op slechts op 8 kilometer van de krater van de Etna. De naam van de boom is afkomstig van een legende waarin een gezelschap van 100 ridders gevangen werd in een zware onweersbui. Volgens de legende konden ze allemaal onder de enorme boom schuilen.

8. Jomonsugi (Jōmon Sugi)

 

Jomonsugi, gelegen in Yakushima, Japan, is de oudste en grootste Sikkelcipres boom van het eiland, en is een van de vele redenen waarom het eiland is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De boom is minstens 2000 jaar oud, maar sommige deskundigen denken dat hij wel eens ouder zou kunnen zijn dan 5000 jaar. Volgens die theorie is het mogelijk dat Jomonsugi de oudste boom ter wereld is - zelfs ouder dan Methuselah en zijn broeders. Ongeacht de cijfers, het is een boom die het vermelden waard is.

7. Olijfboom van Vouves (Olive Tree of Vouves)

 

Deze oude olijfboom staat op het Griekse eiland Kreta en is een van de zeven olijfbomen in de Middellandse Zee die vermoedelijk minstens 2.000 tot 3.000 jaar oud zijn. Hoewel de exacte leeftijd niet kan worden geverifieerd, is de Olijfboom van Vouves misschien wel de oudste, geschat op meer dan 3.000 jaar oud. Hij produceert nog steeds olijven, en ze zijn zeer gewaardeerd. Olijfbomen zijn winterhard en droogte-, ziekte- en brandwerend - een deel van de reden voor hun lange levensduur en hun wijdverbreide gebruik in de regio.

6. The Senator

 

Hoewel de Senator in 2012 een tragedie onderging nadat een brand een groot deel van de boom had doen instorten, moet deze iconische boom hier toch worden vermeld. De Senator, die vroeger in Florida stond, was de grootste moerascipres in de V.S. en werd algemeen beschouwd als de oudste van zijn soort die nog bestond.

Het was waarschijnlijk ook de grootste Amerikaanse boom van welke soort dan ook ten oosten van de Mississippi. De Senator werd ongeveer 3500 jaar oud geschat en werd gebruikt als oriëntatiepunt voor de Seminole Indianen en andere inheemse stammen. De omvang van de Senator was bijzonder indrukwekkend omdat hij vele orkanen heeft doorstaan, waaronder een in 1925 die hem 12 meter in hoogte deed afnemen.

De boom dankt zijn naam aan Sen. M.O. Overstreet, die de boom en het omringende land in 1927 schonk.

5. Patriarca da Floresta

 

Deze boom, een voorbeeld van de soort Cariniana legalis genaamd Patriarca da Floresta in Brazilië, wordt geschat op meer dan 2.000 jaar oud, waardoor het de oudste naaldboom in Brazilië is. De boom wordt verondersteld heilig te zijn, maar zijn soort wordt op grote schaal bedreigd door de ontbossing in Brazilië, Colombia en Venezuela.

4. Fitzroya (Alerce)

 

De Alerce is een veel voorkomende naam voor Fitzroya cupressoides, een torenhoge boomsoort die inheems is in het Andesgebergte. Het is bijna niet te zeggen hoe oud deze bomen kunnen worden, aangezien de meeste van de grotere exemplaren in de 19e en 20e eeuw zwaar werden gekapt. Veel botanici geloven dat ze de op één na langst levende bomen op aarde zijn, afgezien van de bristleconepijnboom van Noord-Amerika. Tot op heden is het oudst bekende levende exemplaar 3.646 jaar oud en wordt het toepasselijk 'Grand Abuelo' genoemd, wat 'opa' betekent in het Spaans.

3. Venijnboom van Llangernyw

 

Deze ongelooflijke taxus staat op een klein kerkhof van St. Dygain's Church in Llangernyw, Noord-Wales. Ongeveer 4.000 jaar oud, werd de Llangernyw taxus ergens in de prehistorische bronstijd geplant - en hij groeit nog steeds. In 2002, ter gelegenheid van het gouden jubileum van koningin Elizabeth II, werd de boom door de Tree Council aangewezen als één van de 50 grote Britse bomen.

2. Sarv-e Abarqu

 

Sarv-e Abarqu, ook wel de 'Zoroastrische Sarv' genoemd, is een cipresboom in de provincie Yazd, Iran. De boom wordt geschat op minstens 4000 jaar oud en wordt, na het begin van de menselijke beschaving niet ver weg, beschouwd als een Iraans nationaal monument. Velen hebben opgemerkt dat Sarv-e Abarqu waarschijnlijk het oudste levende ding in Azië is.

1. Methuselah

 

Terwijl Methuselah vanaf 2016 nog steeds op de rijpe leeftijd van 4.848 jaar staat in de White Mountains van Californië, in Inyo National Forest, werd ontdekt dat een andere langlevende den in het gebied meer dan 5.000 jaar oud is. De exacte locatie van Methusalem en zijn naamloze senior-dennen wordt geheim gehouden om ze te beschermen. Je kunt het bosje waar Methusalem zich schuilhoudt nog steeds bezoeken, maar dan moet je wel raden welke boom het is. Zou het deze kunnen zijn?