Top 10 Mooiste Paardenrassen Ter Wereld
Daniel Borker - Pixabay

Top 10 Mooiste Paardenrassen Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Dieren

In de loop van de geschiedenis is er een natuurlijk gezelschap geweest tussen mens en paard. Dit gezelschap heeft het paard een speciale plaats in de geschiedenis gegeven, omdat het de mens heeft gediend in de oorlog, de mobiliteit, de productiviteit en de landbouw. Het paard heeft een grote bijdrage geleverd aan de verbetering van de beschaving. Hierdoor heeft het veel erkenning en eer verdiend. Bij het denken aan paarden komen grote kwaliteiten en deugden naar voren zoals: adel, macht, genade, kracht, vrijheid en schoonheid. Wij vinden paarden uitzonderlijk mooie dieren en hebben daarom een lijst van onze favoriete 10 paardenrassen voor jullie samengesteld. Dit zijn de top 10 mooiste paardenrassen ter wereld.

10. Morgan

Morgan
Rosewoman - CC BY 2.0

FCM Coco Bella, 2009 Morgan merrie (RWF Noble Peace x Mantic Bella Rena) Het Morgan paardenras is een van de vroegste rassen die in de Verenigde Staten zijn ontwikkeld. Morgans hebben in de loop van de Amerikaanse geschiedenis vele rollen gediend. Ze dienden als koetspaarden, algemene rijpaarden en zelfs als calvariepaard aan beide zijden van de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit ras staat bekend en wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid.

9. Haflinger

Haflinger
Paula Jantunen - Public Domain

Een Haflinger paard op de wei in Nederland in mei 2006. Het Haflinger ras is ook bekend als de Avelignese. Dit ras is eind 19e eeuw ontwikkeld in Oostenrijk en Noord-Italië. Haflingers zijn over het algemeen compact en kastanjebruin van kleur. Ze hebben een kenmerkende gang die wordt beschreven als zowel energiek als soepel, en ze zijn goed gespierd en toch elegant. Terwijl dit specifieke ras in de late 19e eeuw werd ontwikkeld, kan zijn afkomst worden teruggevoerd naar de middeleeuwen. Haflingers werden ontwikkeld voor bergachtig terrein en staan bekend om hun hardheid.

8. Marwari

Marwari
BOMBMAN - CC BY 2.0

De Marwari is een zeldzaam paardenras uit de streek Marwar (of Jodhpur) van India. De Marwari zijn een zeldzaam ras uit de Marwar (Jodhpur) regio van India. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun unieke, naar binnen gekeerde oortips. De Marwari zijn een winterhard ras dat afstamt van het kruisen van Arabische paarden met inheemse Indiase pony's. De Rathors (of traditionele heersers van de Marwar regio), waren de eerste die dit soort paarden fokten in de 12e eeuw. Deze paarden werden eeuwenlang gebruikt als calvariepaard in de Marwar regio en zijn geprezen voor hun loyaliteit en dapperheid op het slagveld.

7. Appaloosa

Appaloosa
Gailhampshire - CC BY 2.0

De Appaloosa is een Amerikaans paardenras dat vooral bekend is om zijn kleurrijk gevlekt vachtpatroon. Er is een grote verscheidenheid aan lichaamstypen binnen het ras, Dit Amerikaanse ras wordt het best herkend om zijn kenmerkende gevlekte vacht. De Nez Perce mensen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het eerste inheemse ras van Appaloosa in wat nu de Verenigde Staten is. Kolonisten verwezen oorspronkelijk naar dit ras als 'Palouse paard', waarschijnlijk vanwege de Palouse River. Het ras is bijna verdwenen na de Nez Perce oorlog in 1877, maar dankzij enkele toegewijde fokkers is het ras uitgegroeid tot een van de meest populaire rassen in de Verenigde Staten. De Appaloosa werd in 1975 uitgeroepen tot het officiële staatspaard van Idaho.

6. Mustang (paard)

Mustang (paard)
Jitze Couperus - CC BY 2.0

Mustangs worden vaak omschreven als 'wilde paarden', maar omdat ze afstammen van eerder gedomesticeerde paarden, worden ze beter aangeduid als 'verwilderde paarden'. De oorspronkelijke mustang-paarden waren koloniale Spaanse paarden, maar in de loop van de tijd hebben ze zich met andere paarden gemengd. Mustangs worden over het algemeen beschreven als 'zekervoetig' en staan bekend om hun goede uithoudingsvermogen.

5. Akhal-Teke

Akhal-Teke
Heather MoretonCC BY 2.0

Het Akhal-Teke ras is het nationale embleem van Turkmenistan. Ze staan bekend om hun snelheid, uithoudingsvermogen, intelligentie en de kenmerkende metaalglans van hun vacht. Hun glanzende vacht heeft ze de bijnaam 'Gouden Paarden' opgeleverd. Naast het feit dat ze mooi zijn, zijn ze eigenlijk erg winterhard en hebben ze zich vooral aangepast om te overleven in zware klimaatomstandigheden. Ze worden beschouwd als een van de oudste bestaande paardenrassen ter wereld.

4. Andalusiër (paard)

W e n n i - CC BY 2.0

De Andalusiër staat ook bekend als een 'Puur Spaans Paard', en het is een paard dat gefokt is op het Iberisch Schiereiland. Hoewel het zijn voorouders meer dan 1000 jaar terug kan vinden, werd het in de 15e eeuw officieel erkend als ras. Door de geschiedenis heen is het Andalusische paard erkend voor zijn dapperheid als oorlogspaard en het werd zeer gewaardeerd door de adel. Dit ras werd ook gebruikt als een instrument voor diplomatie door de Spaanse regering, en koningen in heel Europa reden op Andalusische paarden. Hoewel ze een geschiedenis hebben als oorlogspaard, staan ze ook bekend om hun intelligentie, gevoeligheid en volgzaamheid.

3. Tinker

Tinker
Mary E. Graybeal - Public Domain

Het tinker paardenras is ook bekend als de 'Irish Cob', Het tinker paard is afkomstig van de Britse eilanden, hoewel het vooral wordt geassocieerd met de reizende Roma (zigeuners) van Groot-Brittannië en Ierland. Het werd pas in 1996 als een ras beschouwd. Dit ras is zeer gewaardeerd om zijn bevedering, of om het lange haar dat onder de knie begint en over de hoeven vloeit. Het tinker paardenras werd gefokt door de Roma van Groot-Brittannië om de vardoes, of wagens, waarin ze leefden en reisden, te trekken.

2. Arabier (paard)

Arabier (paard)
Ealdgyth - CC BY-SA 3.0

Arabische merrie staand in een show halster houding. Met hun kenmerkende hoofdvorm en hoge staartwagen is het Arabische paard een van de meest herkenbare ter wereld. Inheems op het Arabisch schiereiland, is dit ras een van de oudste ter wereld. Er is archeologisch bewijs dat suggereert dat dit ras minstens 4500 jaar oud is. Door de geschiedenis heen heeft dit ras zich over de hele wereld verspreid door oorlog en handel. De Arabische bloedlijnen zijn in bijna alle moderne rijpaardrassen terug te vinden vanwege hun snelheid, verfijning, uithoudingsvermogen en sterke botten.

1. Fries paard

Fries paard
Larissa Allen - CC BY-SA 3.0

Dit prachtige ras is ontstaan in Friesland in Nederland. Laat je niet misleiden door hun grootte, dit ras is verrassend wendbaar en sierlijk. Men gelooft dat tijdens de Middeleeuwen in Europa de voorouders van dit edele ras veel gevraagd waren als oorlogspaard vanwege hun vermogen om ridders in harnas te dragen. Ondanks hun populariteit in de Middeleeuwen is dit ras eigenlijk meer dan eens bijna verdwenen. Maar in de afgelopen decennia zijn de Friese paarden terug in populariteit toegenomen.