Top 10 Middelgrote Hondenrassen

Top 10 Middelgrote Hondenrassen

Top 10 Lijstjes Dieren

The man's best friend is er in allerlei soorten en maten. Ben je benieuwd naar de top 10 middelgrote hondenrassen? Wij zochten het voor je uit en stelden een lijst samen van klein naar groot. Begrijp ons niet verkeerd als jouw favoriete middelmaat hond niet in het rijtje staat. De top 10 is gerangschikt op basis van formaat en niet op basis van liefde ;-). Zie hier onze top 10 middelgrote hondenrassen.

10. Beagle

Beagle
Bron: rawpixel

Beagle hond die op gras loopt. De nummer 10 van onze top 10 middelgrote hondenrassen is de kleine maar fijne Beagle. Deze twee- of driekleurige jachthond komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en werd gefokt voor de jacht op hazen, konijnen en fazanten. Hierbij volgden Beagles de sporen van de dieren met hun neus en dat is nog altijd goed terug te zien. Er zijn weinig Beagles die niet met hun neus aan de grond lopen. Beagles komen voor in verschillende kleurcombinaties. De bekendste hiervan is zwart, bruin en wit (ook wel tricolore genoemd). Ze hebben een kortharige vacht en een schofthoogte van zo’n 33 a 41 cm. Deze honden zijn enthousiast, leergierig, speels en intelligent en hebben een bijzonder goed reukvermogen. Beagles zijn zeer geschikte gezinshonden. Wel kunnen ze eigenwijs zijn en kan het een behoorlijke uitdaging zijn om je Beagle los te laten lopen. Ze pikken snel sporen op en het is hun instinct om deze sporen te volgen. Wanneer je een Beagle hebt, is het belangrijk hem goed te laten gehoorzamen.

9. Finse Spits

Finse Spits
Bron: pixabay

Zoals zijn naam doet vermoeden, komt dit hondenras uit Finland. In 1892 werd dit ras als eerste officieel omschreven en het is nog altijd een veelvoorkomende hond in Scandinavië. De Finse Spits is zelfs de Nationale Hond van Finland! De Spitsen zijn voskleurig en de schofthoogte ligt tussen de 38 en 51 cm. De reutjes zijn wat groter dan de teefjes. De Finse Spits is een jachthond. Tijdens de jacht blaft hij naar een prooi en zo weet de jager precies waar het prooi te vinden is. Spitsen zijn speels, actief, intelligent en gevoelig. Vanwege hun instinct zullen ze zeker blaffen wanneer er visite komt. Ze geven over het algemeen hun grenzen goed aan en zullen meestal weglopen wanneer een situatie niet prettig voor hen is. Deze honden kun je goed trainen maar let op, hun concentratievermogen kan vrij laag liggen. Een Spits verveelt zich snel. Deze actieve honden hebben veel beweging en uitdaging nodig. Als dit in acht wordt genomen, is de Finse Spits een waar maatje voor het leven.

8. Engelse Cockerspaniël

Engelse Cockerspaniël
Bron: pixabay

De nummer 8 op de lijst middelgrote hondenrassen is de Engelse Cockerspaniël. Spaniël staat voor een groep jachthonden die met name op vogels jagen. Ze hebben lange hangoren en een lange, zachte vacht. Deze vacht dient om de dag te worden geborsteld om klitten te voorkomen. De gemiddelde schofthoogte van een Engelse Cocker is zo’n 40 cm en ze hebben een vrij robuuste bouw. Spaniëls komen voor in verschillende kleuren waaronder black and tan, red and tan, schimmelkleurig, leverkleurig en zwart. De Engelse Cocker dankt zijn naam aan de jacht op de houtsnip (wood cock). Hij loopt hierbij voor de jager uit om het spoor van dit vogeltje te vinden. De hond zal de vogel verjagen en zo kan de jager het dier vinden. Nog altijd wordt er gejaagd met Engelse Cockerspaniëls. Naast goede jagers zijn het vriendelijke, aanhankelijke en blije honden. Ze houden erg van eten en vanwege hun goede neus sporen ze vaak allerlei lekkers op onderweg.

7. Border Collie

Border Collie
Bron: pixabay

De Border Collie is een bekend ras en staat met recht op nummer 7 in de top 10 middelgrote hondenrassen. Border Collies vallen onder de groep herdershonden. Deze honden komen oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland (border) en werden gefokt om schapen bijeen te drijven. Het zijn vandaag de dag nog altijd uitmuntende schapen drijvers. Border Collies staan erom bekend met hun ‘stare’ de kudde onder controle te houden. Tijdens het drijven zal de Border Collie zich laag over het veld bewegen. Je kunt dit bijna vergelijken met een tijger. Border Collies willen graag voor hun baas werken en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Het is zeer belangrijk dat een Border Collie voldoende (lees: veel) beweging krijgt. Heb je een Border en wil je hem een groot plezier doen? Ga met hem schapen drijven. Border Collies zijn bijzonder intelligent, actief, alert en wereldwijd blinken ze uit in diverse hondensporten. Wanneer je veel doet met een Border, heb je aan hem ook een ideale gezinshond. De schofthoogte van een Border Collie ligt tussen de 46 en 56 cm en ze komen voor in veel verschillende kleuren waaronder o.a. merle (gemengde kleuren), zwart-wit en brown and tan.

6. Samojeed

Samojeed
Bron: pixabay

We zijn bijna op de helft van onze top 10 middelgrote hondenrassen. Nummer 6 is de Samojeed. Dit Russische hondenras valt onder de pool- en keeshonden. De Samojeed komt uit Siberië en werd oorspronkelijk gefokt om kuddes bijeen te drijven, prooien te slepen en te jagen. Deze honden hebben een zeer warme vacht, dit is ook wel nodig gezien hun afkomst. Vroeger lagen de honden soms op hun baasje om hen warm te houden. Deze prachtige vacht heeft veel verzorging nodig om mooi te blijven en ze verharen twee keer per jaar behoorlijk. Meestal is een Samojeed wit, crèmekleurig of wit met lichtbruin. De schofthoogte ligt rond de 50 en 60 cm en ook voor dit ras geldt, reutjes worden groter dan teefjes. Deze honden zijn intelligent en vriendelijk. Vergis je echter niet, dit ras kan zeer koppig zijn. Ze hebben een zogeheten pluriform karakter. Dit wil zeggen dat hun karakter kan wisselen. Hierdoor zijn ze niet zo voorspelbaar. Over het algemeen zijn het waakzame honden en hebben ze veel afwisseling nodig omdat ze zich niet heel lang op hetzelfde kunnen focussen. De Samojeed heeft een groot uithoudingsvermogen en doet het goed in de hondensport. Uiteraard is het belangrijk om bij warm weer rustig aan te doen.

5. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Bron: Harold Meerveld

Geen hond vol, maar een mond vol. Oké, dat is flauw. Hoe dan ook, halverwege onze top 10 van middelgrote hondenrassen staat de Nova Scotia Duck Tolling Retriever, beter bekend als de Toller. Deze langharige middelgrote honden zijn rood of oranje van kleur met vaak witte markeringen en hebben een schofthoogte van zo’n 45 – 51 cm. De Toller komt oorspronkelijk uit Nova Scotia in Canada. Tollen betekent lokken en dat is waar ze voor gefokt zijn. Met hun pluizige staart lokken ze eenden naar de waterkant. Nadat het wild is geschoten, apporteert de Toller het dier naar de jager. Deze Retrievers hebben, net als veel andere Retrievers, een dubbele vacht die hen in koud water goed warm houdt. Dit was zeer belangrijk aangezien ze wild uit ijskoud water moesten halen. Tollers zijn speels, vriendelijk, vrij gemakkelijk te trainen en intelligent. Daarnaast hebben ze een groot uithoudingsvermogen en zijn ze dol op apporteren. Hoewel ze vriendelijk zijn, kunnen ze wat gereserveerd zijn aan het begin. De Toller is de ideale hond om jachttraining mee te doen. Wanneer je een Toller voldoende laat doen, krijg je er een perfecte gezelschapshond voor terug.

4. Engelse Bulldog

Engelse Bulldog
Bron: pixabay

Deze compacte, stoere hond staat op nummer 4 van de top 10 middelgrote hondenrassen. De Bulldog werd vroeger gebruikt voor een gruwelijk doel: het aanvallen van stieren (Bulls) in arena’s. Deze stoere, sterke honden die laag op hun poten staan, konden hierdoor goed in de poten van stieren bijten. Gelukkig kwam er een einde aan het zogeheten 'bull-baiting'. Hierdoor werd de Bulldog een stuk minder populair. Er werd door liefhebbers doorgefokt met deze honden en ze werden steeds minder agressief. Tegenwoordig zijn deze Bulldogs zacht van aard en een populaire gezinshond. Engelse Bullen zijn vrij voorspelbaar, gemakkelijk te trainen en moedig. Wel worden ze vaak omschreven als lui. Dit kunnen ze te danken hebben aan de bijzondere lichaamsbouw. Ze zijn erg gespierd, hebben ze een korte, brede nek, een korte staart, korte pootjes en zijn ze behoorlijk breed gebouwd. Ze hebben brede kaken en een onderbeet. De snuit van de Engelse Bulldog is zeer plat. Dit komt de gezondheid van dit ras zeker niet ten goede. Door deze korte, stompe snuit hebben veel Bulldogs ademhalingsproblemen, met name bij warm weer. Voorzichtigheid is hierbij belangrijk! Ze hebben het snel benauwd en bijna alle Buldoggen snurken. Ook kwijlen ze veel. Deze honden hebben een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft en komen voor in het wit, getijgerd, gevlekt of bruin. Wel dienen de rimpels goed schoongemaakt te worden. Reutjes worden gemiddeld 30 – 35 cm hoog en teefjes blijven gewoonlijk iets kleiner. Ze hebben weinig behoefte aan beweging en doen het vanwege hun gezondheidsproblemen het beste in koele temperaturen.

3. Basset Hound

Basset Hound
Bron: pixabay

Op nummer 3 van de top 10 middelgrote hondenrassen vinden we een bijzondere hond: de Basset Hound. De Basset heeft zeer korte pootjes, veel huid, hangende oogleden, een bijzonder lange rug, zware botten en zeer lange oren. Al met al is het uiterlijk van de Basset Hound zeker bijzonder te noemen. De schofthoogte is tussen de 28 en 38 cm hoog en ze wegen maximaal 29 kg. Basset’s zijn er o.a. in de kleuren bruin-wit, zwart-wit, rood-wit en tricolore. Door de lange rug heeft dit ras een groot risico op wervelaandoeningen, zoals hernia’s. Vanwege de korte pootjes is ook HD (heupdyslplasie) een veelvoorkomende aandoening van dit ras. Ze zien er erg aandoenlijk uit maar hebben veel last van hun bouw. Bijzondere bouw bij dieren ontstaat vaak door (extreem) fokken. Denk maar eens aan de kleine ‘teacup’ Chihuahua’s of mopshondjes met de uitpuilende ogen. Maar ook de Basset Hound is een goed voorbeeld van doorfokken. Dat gezegd hebbende gaan we terug naar de oorsprong van dit ras. Basset’s komen uit Frankrijk en werden gebruikt om konijnen op te sporen bij de jacht. ‘Bas’ staat voor laag en dit omschrijft de bouw van de Basset. Door de korte pootjes zijn ze niet snel en zo konden de jagers de dieren goed bijhouden. Bassets hebben een goed speurvermogen en spoorden allerlei soorten wild op. Tegenwoordig zijn het gezelschapshonden die omschreven worden als lief en makkelijk. Ze zijn misschien niet bepaald atletisch, maar een wandeling is zeker nodig om ze fit en op gewicht te houden. Ook dient de eigenaar goed op de voeding te letten. Overgewicht is voor deze hond met zijn lage rug funest. Al met al komt deze hond op nummer 3 van onze top 10 middelgrote hondenrassen.

2. Australische herdershond

Australische herdershond
Bron: pixabay

Op nummer 2 van de top 10 middelgrote hondenrassen vinden we de Australian Shepherd. Anders dan zijn naam doet vermoeden, komt deze hond uit de VS. De historie over het ontstaan van het ras is niet precies bekend. Deze hond is in Amerika verder ontwikkeld toen er veel boeren van over de hele wereld naar de VS kwamen. Deze boeren hadden schapen en die werden gehoed door honden. Deze honden werden met elkaar gekruist om een perfecte herdershond te creëren en dit wordt ook wel gezien als het begin van de Aussies. Hoe dan ook, de Australische herdershond is een prachtig en populair ras. Dit ras staat bekend om haar bijzondere kleuren, zoals merle en heeft vaak felblauwe ogen of twee verschillende oogkleuren. De schofthoogte is gemiddeld tussen de 45 en 59 cm en ze hebben een lange, zachte vacht. Omdat het hebben van een staart nadelig kon zijn bij het drijven, worden sommige Aussies tegenwoordig geboren met een korte staart. Deze dieren zijn bijzonder intelligent en vriendelijk. Wel zijn ze soms wat terughoudend naar vreemden. Ze hebben enorm veel uithoudingsvermogen en dienen absoluut goed uitgedaagd te worden. Deze honden willen voor je werken. Hondensport of schapen drijven is uiteraard de perfecte bezigheid voor deze bijzondere honden. Ze zijn zeer behendig en gracieus. Als ze voldoende doen, zijn het ook graag schoothonden. Ze zijn zeer toegewijd aan hun familie.

1. Labrador Retriever

Labrador Retriever
Bron: pixabay

Op nummer 1 van de middelgrote hondenrassen top 10 vinden we de Labrador Retriever. Wereldwijd is dit een zeer geliefde en populaire gezinshond. Deze enthousiaste, intelligente allemansvriend kent iedereen. Labradors hebben een dubbele vacht en verharen twee keer per jaar. De erkende kleuren zijn geel (blond), chocoladebruin en zwart. Leuk aan de bruine versie is dat zij ook een bruine neus en bruine ogen hebben. Deze honden komen uit Newfoundland, Canada. Met vissersboten reisden ze naar Engeland en hier werd dit ras ontwikkeld tot jachthond voor het ophalen van geschoten wild. De Labrador moest door ijskoud water zwemen en tegenwoordig zijn de meeste Labradors nog altijd dol op water en apporteren. Labradors zijn zeer vrolijk, dol op alles en iedereen en kunnen erg goed overweg met andere huisdieren. Ze zijn goed te trainen en altijd in voor een wandeling. De vacht dient zo nu en dan geborsteld te worden en ze worden zo’n 55 – 58 cm hoog (schofthoogte). Labradors worden vanwege hun trainbaarheid, intelligentie en ‘will to please’ ook veel ingezet als hulp- of geleidehond.