Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten

Hoe groot is de kans dat je een steek krijgt die 30 keer pijnlijker is dan een bijensteek? kun je tegen zo'n extreme pijn? sommige insecten kunnen met hun uiterst pijnlijke steken zelfs de grote dieren verdedigen. Hier is de lijst van 10 meest pijnlijke insectenbeten ter wereld.

10. Zweetbij

 

De zweetbij is een algemene naam voor verschillende bijen die worden aangetrokken door de zouten in menselijke transpiratie. Het is een van de meest voorkomende bijen ter wereld. De zweetbijen komen in grote aantallen voor in noordelijke delen van de Verenigde Staten, ongeveer 1000 soorten in totaal.

Zweetbijen worden slechts 3-10 mm lang. De zweetbijen steken als je ze van je huid probeert te verwijderen. Alleen de vrouwelijke zweetbij steekt.

De steek van een vrouwelijke zweetbij veroorzaakt een beetje pijn en een branderig gevoel. Ernstige jeuk en vorming van papule zijn andere veel voorkomende symptomen van zweetbijensteek.

Behandeling van zweetbijensteek

 • Onmiddellijke medische hulp is noodzakelijk voor het slachtoffer dat extreme zwelling vertoont.
 • Huishoudammoniak en appelciderazijn zijn zeer nuttig om de pijn en het branderige effect veroorzaakt door de zweetbijensteek te verminderen.
 • Gebruik zuiveringszout om de jeuk te verlichten.

9. Vuurmier

 

Iedereen die ooit door een vuurmier is gestoken, komt nooit meer in hun buurt. Want de steek van de vuurmier kan scherpe pijn, extreme zwelling en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. De vuurmier komt in grote aantallen voor in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven in kolonies in terpen, verrotte bossen of onder rotsen.

Vuurmieren zijn zeer agressieve soorten. Ze zullen alles aanvallen wat hen verstoort. Eenmaal gestoord klimmen de vuurmieren snel over de indringer heen en beginnen de angel in de huid te steken om gif te injecteren. Ze zullen in groepen aanvallen en herhaaldelijk steken.

Het gif van vuurmieren bevat olieachtige alifatische alkaloïden en piperidine toxine die giftig zijn voor de huid. De groepsaanval van vuurmieren kan ernstige medische aandoeningen veroorzaken, waaronder scherpe pijn, intense jeuk, zwelling, braken, snelle hartslag, ademhalingsmoeilijkheden en de vorming van witte puisten.

Behandeling van een steek door een vuurmier

 • Het slachtoffer moet onmiddellijk medische hulp zoeken.
 • Was de plaats van de beet met water en zeep om infectie te voorkomen.
 • Gebruik hydrocortisoncrème om de pijn en jeuk te verminderen.
 • Leg ijs op het getroffen gebied om schade aan de huid te voorkomen.

8. Acaciamier

 

De acaciamieren (Pseudomyrmex ferruginea) staan bekend om hun symbiotische relatie met de stierenhoornacacia (Acacia cornigera). Deze agressieve mierensoort leeft in stierenhoornacacia planten in heel Centraal-Amerika. De relatie tussen acaciamieren en hun gastheerplanten is voordelig voor beide.

De stierenhoornacaciaplanten bieden nestelgelegenheid en voedsel voor de mieren. Het is de onaangename geur die vrijkomt uit de plant die de acaciamieren aantrekt om de grote symbiotische wederkerigheid te beginnen. De acaciamieren maken hun huis in de vergrote holle doornen van de gastheerplanten. Ze krijgen ook voldoende eiwitten en nectar van de plant.

De acaciamieren zorgen voor de verdediging van de gastheerplant in ruil voor de nestplaats en voedsel. De acaciamieren zijn zeer agressief en vallen insecten, planteneters en zelfs mensen aan die in contact komen met de plant. De acaciamieren steken de indringers voor lange tijd en het is pijnlijk. Het vermijden van contact met stierenhoornacaciaplanten is de beste keuze die je kunt maken om de pijnlijke steek te vermijden.

7. Kale horzel

 

De kale horzel (Dolichovespula maculata) is een stekend insect dat in heel Noord Amerika voorkomt. Eigenlijk zijn kale horzels geen horzels. Ze worden zo genoemd vanwege hun grote afmetingen, die kunnen variëren van 13-20 mm. Kale horzels leven in kolonies van 200-400 leden. Ze bouwen grote nesten in vegetatie en bomen in beboste gebieden.

Kale horzels zijn zeer agressieve insecten. Ze zullen alles aanvallen wat hun nestplaats binnendringt. Ze hebben zeer glibberige vocalisaties en zullen de indringers keer op keer steken. Hun angel bevat ook gif en veroorzaakt scherpe pijn.

De steek van de kale horzel kan pijn, ontsteking, roodheid, intense jeuk en branderigheid veroorzaken. Om het nest te beschermen, spuiten ze ook het gif in de ogen van de indringer. Dit kan leiden tot tijdelijke blindheid van de indringer.

Behandeling van een kale horzelsteek.

 • Onmiddellijke medische verzorging is noodzakelijk voor slachtoffers die meerdere steken hebben opgelopen.
 • Was de plaats van de beet met antibacteriële zeep.
 • Druk ijs tegen het getroffen gebied om de pijn te verminderen.
 • Breng zuiveringszout of azijn aan op de plaats van de beet om roodheid, jeuk en ontsteking te verminderen.

6. Yellow jacket wesp

 

De yellow jacket wesp is een gevaarlijke wespensoort die over de hele wereld voorkomt. Ze zijn genoemd naar hun opvallende gele en zwarte tekening. Ze leven in kolonies in grote papieren nesten die gebouwd worden in bomen, dicht struikgewas of onder de grond. Een nest van de yellow jacket wesp kan tot 4000 leden tellen.

De yellow jacket wespen zijn een zeer agressieve soort wespen. Ze zullen samen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Ze zullen steeds opnieuw steken. De groepsaanval kan resulteren in hevige pijn en ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsmoeilijkheden, zwellingen, benauwdheid, onduidelijke spraak, zwakte en flauwvallen.

Behandeling van de steek van de yellow jacket wesp

 • Zoek onmiddellijk medische hulp voor ernstige gevallen.
 • Leg ijs op de plaats van de beet om de zwelling te verminderen.
 • Gebruik magnesiumsulfaat om de pijn en jeuk te verminderen.
 • Het aanbrengen van azijn op het getroffen gebied kan ook de jeuk verminderen.

5. Honingbij

 

Honingbijen zijn het enige insect ter wereld dat voedsel produceert dat door mensen wordt gegeten. Ze voorzien ons al lang van honing en was. De honingbijen zijn heel sociaal en leven in kolonies. Maar ze steken als ze gestoord worden. Ze hebben een gladde angel aan hun achterlijf. De honingbijensteek is zeer pijnlijk. De symptomen van een honingbijensteek kunnen variëren tussen de slachtoffers. Het hangt af van het aantal steken dat ze ervaren.

Interessant is dat de honingbijen sterven nadat ze de indringer hebben gestoken. Dit gebeurt wanneer ze proberen de angel achter te laten na de aanval. In feite zit de angel van een honingbij vast aan zijn spijsverteringskanaal en zenuwen. Dus als ze proberen de angel van de huid van het slachtoffer af te snijden, zullen ze ook het spijsverteringskanaal en de zenuwen verliezen en uiteindelijk sterven.

Maar zelfs na de dood van de honingbij blijven de spierkleppen toxine in de wond pompen en dat zal tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. De honingbijen laten ook feromonen vrij om andere bijen in de kolonie te alarmeren en het resultaat kan te gevaarlijk zijn.

Normaal gesproken kan een gemiddeld volwassen mens honderden steken van honingbijen verdragen. Maar de meervoudige steken van honingbijen kunnen de dood tot gevolg hebben bij mensen met een slechte hartconditie, vooral bij oude mensen. Braken, roodheid, zwelling, misselijkheid, diarree en duizeligheid zijn de meest voorkomende symptomen van een honingbijensteek.

Behandeling van een honingbijensteek

 • Verwijder onmiddellijk de angel nadat je gestoken bent door de honingbij.
 • Zoek onmiddellijk medische hulp als u ernstige gezondheidsproblemen krijgt.
 • Was het getroffen gebied met water en zeep.
 • Houd ijs op het getroffen gebied om de ontsteking te verminderen.
 • Breng natriumwaterstofcarbonaat aan om een infectie te voorkomen.
 • Breng hydrocortisoncrème aan om de symptomen te verlichten.

4. Rode maaimier

 

De rode maaimier zijn agressieve mierensoorten die inheems zijn in het zuidwesten van de V.S. De rode maaimieren lijken op vuurmieren. Maar ze zijn niet verwant aan enige soort vuurmier. Ze leven in kolonies en bouwen hun nest ondergronds. De rode maaimieren zullen dieren aanvallen als ze zich bedreigd voelen.

De rode maaimieren bijten de indringers venijnig. Ze zijn ook giftig. Ze injecteren krachtig gif in het lichaam van indringers en dat kan zeer pijnlijk zijn. Het gif van rode maaimieren kan allergisch zijn voor sommige mensen. Hun gif kan ook hevige pijn, gevoelloosheid, intense jeuk, zwakte en zwelling veroorzaken.

Behandeling van een beet van een Rode maaimier

 • Zoek medische hulp als de symptomen lang aanhouden.
 • Breng zuiveringszout aan op het getroffen gebied om de ontsteking te verminderen.
 • Gebruik calamine lotion om het branderige gevoel en de jeuk te verlichten.

3. Papierwesp

 

De papierwespen zijn genoemd naar hun prachtige nesten die eruit zien als gemaakt van papier. Ze bouwen nesten op daken en deurkozijnen van gebouwen. Maar papierwespen zijn niet zo agressief. Ze vallen alleen aan als hun nesten worden verstoord. De aanwezigheid van papierwespennesten bij menselijke bewoners kan zeer gevaarlijk zijn.

De steek van de papierwesp is uiterst pijnlijk en kan voor sommige mensen allergisch zijn. Als een papierwesp zich bedreigd voelt zal hij onmiddellijk feromonen afgeven om andere leden van de kolonie te alarmeren. Het resultaat kan erger zijn dan je verwacht. De papierwespen kunnen meerdere malen steken en kunnen zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zelfs de dood van het slachtoffer.

Intense pijn, jeuk, zwelling, allergische reacties en roodheid zijn de veel voorkomende symptomen na een steek door een papierwesp.

Behandeling van een papierwespensteek

 • Onmiddellijke medische verzorging is noodzakelijk voor slachtoffers die allergisch zijn voor de papierwespensteek.
 • Immunotherapie is een goede keuze voor allergische reacties.
 • Leg ijs op de plek van de steek om de pijn te verlichten.

De steek van de tarantula hawk is de op één na pijnlijkste insectensteek ter wereld. Ze komen voor in regenwoudgebieden van Zuidoost-Azië, Amerika en Afrika. De tarantula hawk staan bekend om hun pijnlijkste steek dan alle andere insecten die in Noord-Amerika voorkomen. Het is ook het officiële staatsinsect van de Amerikaanse staat New Mexico.

De angel van tarantula hawk kan een centimeter lang zijn. Ze vallen enkel aan bij provocatie. De pijn van een tarantula hawk is ondraaglijk en duurt 3-4 minuten. De steek kan zwakte en flauwvallen veroorzaken. Het beste wat je kunt doen is uit de buurt blijven van de nesten van de tarantula hawk.

1. Kogelmier

 

De angel van de kogelmier is de ergste pijn die de mens kent. Zoals de naam al aangeeft is de steek van kogelmieren net zo pijnlijk als een geweerschot. De extreme pijn houdt ook 24 uur aan. De dodelijke kogelmieren behoren ook tot de grootste mieren ter wereld. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van 1,2 centimeter. De kogelmieren komen vooral voor in de regenwouden van Nicaragua en Paraguay.

De kogelmieren bouwen nesten aan de voet van bomen. Meestal foerageren ze op de bosbodem. De kogelmieren vallen mensen alleen aan als ze zich bedreigd voelen. Ze hebben een lange scherpe angel en de steek is 30 keer pijnlijker dan een bijensteek.

In tegenstelling tot honingbijen steken de dodelijke kogelmieren keer op keer. De speciale peneratoxineverbinding die het gif van de kogelmier bevat, is zeer krachtig en tast het centrale zenuwstelsel van het slachtoffer aan. Het kan leiden tot beven en tijdelijke verlamming van de ledematen.

Behandeling van de steek van de kogelmier

 • Slachtoffers die herhaaldelijk een steek van een kogelmier hebben opgelopen, moeten onmiddellijk medische hulp inroepen.
 • Was het getroffen gebied met water en zeep.
 • Breng zuiveringszout aan op de beetplek om de zwelling en jeuk te verminderen.
 • Houd ijs op de plaats van de beet om de pijn te verminderen.