Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld

Gestoken worden door een bij kan heel veel pijn doen, maar wat als je gebeten of gestoken wordt door een insect dat 30 maal zo pijnlijk aanvoelt in vergelijking met een eenvoudige bij, dan zal je hoogstwaarschijnlijk een paniekaanval krijgen, of zelfs flauwvallen van de pijn. Op onze planeet is er een grote diversiteit aan verschillende insecten die zich verdedigen en beschermen tegen andere grote dieren met extreem krachtige en pijnlijke insectensteken of insectenbeten. In de onderstaande lijst zullen we zo goed mogelijk proberen beschrijven hoe pijnlijk het precies is om gebeten of gestoken worden door een van deze insecten, zonder verder oponthoud dit zijn de top 10 pijnlijkste insectenbeten en insectensteken ter wereld.

10. Zweetbij / Sweat Bee (Halictidae)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld


Zweetbijen danken hun naam aan het feit dat ze zich aangetrokken voelen tot zout in het zweet van een mens. Het is een van de meest voorkomende bijensoorten ter wereld. De meeste van deze bijen komen voor in de noordelijke delen van Amerika. Na gestoken te zijn door een zweet bij, zal het slachtoffer een hevig branderig gevoel krijgen waar de bij aanviel. Sommige mensen kunnen een allergische reactie hebben op de angel van de bij en dit vereist dringende medische hulp. Een veel voorkomende manier om de pijn te verzachten is door appelciderazijn of ammoniak te gebruiken op de aangevallen plek.

9. Vuurmieren (Solenopsis)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Als je ooit wordt gestoken door een vuurmier zal je er zeker voor zorgen dat je nooit meer in de buurt van een vuurmier komt. Ze zijn in grote aantallen te vinden in Zuid en Midden-Amerika. Ze maken hun nesten in rottende wouden en onder rotsen. Vuurmieren zijn extreem agressief en vallen alles aan wat hun in de verte stoort. Een enkele steek van een vuurmier zal een scherpe en intense pijn veroorzaken, en mogelijk zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. Deze mieren vallen in grote kolonies aan en dit kan een ondraaglijke pijn teweegbrengen en soms ook misselijkheid en braken veroorzaken.

  Top 10 Middelgrote Hondenrassen

8. Bullhorn Acacia mier (Pseudomyrmex ferruginea)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Deze mieren hebben hun naam te danken aan het feit dat ze in Centraal-Amerika in Bullhorn Acacia planten leven. Deze mieren vallen alles aan wat ze zien, ook andere insecten, dieren en mensen. Deze mieren vallen voortdurend aan en nadat je gestoken bent, voel je een intense prik die heel lang zal aanhouden. De enige manier om te voorkomen dat je gestoken wordt door Bullhorn Acacia mieren is door ze te ontwijken en zo ver mogelijk uit hun buurt te blijven.

7. Kaalhoofdige hoornaar (Dolichovespula maculata)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
De kaalhoofdige hoornaar is geen echte hornet, maar wordt zo genoemd vanwege hun grote formaat, variërend van 15-20 mm. Deze insecten komen in heel Noord-Amerika voor en leven in kolonies van 200-400 leden. De insecten zijn buitengewoon agressief en vallen alles aan wat hun nest probeert binnen te dringen of schade aan te richten. Ze steken steeds opnieuw en opnieuw en laten een gif vrij dat extreme pijn veroorzaakt, gepaard met hevige jeuk dat door het hele lichaam met roodheid en zwelling.

6. Kortkopwespen / Yellowjacket (Vespula squamosa)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Kortkopwespen worden over de hele wereld gevonden. Ze danken hun naam aan de zwarte en gele strepen op hun lichaam. Ze bouwen hun nesten aan bomen en struiken en leven in kolonies in aantallen tot 6000 exemplaren. Deze wespen zijn uiterst gevaarlijke insecten en staan er om bekend dat ze samen in grote groepen slachtoffers aanvallen. Deze gezamenlijke aanval kan leiden tot hevige pijn in de borst, zwakte in het lichaam, een verstoorde ademhaling, onduidelijke spraak en ook flauwvallen.

5. Honingbijen (Anthophila)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Halverwege de top 10 pijnlijkste insectenbeten en insectensteken komen we aan bij de honingbijen. Honingbijen zijn verantwoordelijk voor het maken van honing die wij als mensen zo heerlijk vinden en zo graag eten, het zijn eveneens ook de enigste insecten die voedsel produceren dat door mensen wordt gegeten. Honingbijen leven in kolonies en vallen aan wanneer ze zich bedreigd voelen net zoals papierwespen (Vespinae), laten ze feromonen vrij om andere bijen in de kolonie te waarschuwen en daardoor zullen er nog meer bijen aanvallen. Sommige mensen zijn allergisch voor het gif van honingbijen, en steken van honingbijen kunnen leiden tot braken, duizeligheid, zwellingen, misselijkheid, roodheid en zelfs diarree. Van honingbijen is bekend dat ze sterven eens ze gestoken hebben met hun angel. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van de honingbij zijn ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven. Hun enigste manier van verdedigen betekend dan ook meteen hun dood.

  Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld

4. Rode maaimier (Pogonomyrmex barbatus)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Deze mier is afkomstig uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en hoewel de mieren op rode mieren lijken, zijn ze geen familie van elkaar. Deze mieren leven in kolonies en bouwen hun nesten ondergronds. Zelfs als ze licht bang of geïntimideerd lijken door iets of iemand, zullen ze agressief aanvallen, door hun slachtoffers steeds opnieuw te bijten en een krachtig gif afgegeven, vandaar dat deze mieren ook als giftig worden beschouwd. Dit gif kan extreme pijn, meedogenloze jeuk, zwellingen, gevoelloosheid en zwakte in het lichaam veroorzaken.

3. Papierwespen (Vespinae)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
De papierwespen danken hun naam aan de prachtige bijenkorven die ze bouwen die er bijna uitzien alsof ze gemaakt zijn van papier. Vaak bouwen ze hun nesten op deurkozijnen of op daken van gebouwen. Ze zijn extreem agressief en vallen mensen alleen aan als ze hun nesten verstoren. Als deze wespen het gevoel hebben dat ze bedreigd worden, laten ze feromonen vrij om andere leden in het nest te waarschuwen. Ze kunnen binnen een paar seconden meerdere keren prikken en het kan intense pijn, hevige jeuk en roodheid van de huid veroorzaken. Als een persoon allergisch is voor wespen kunnen deze steken zelfs dodelijk zijn.

  10 Jachtluipaard Weetjes

2. Spinnendoders / Tarantula hawk (Pompilidae)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Door een enkele steek van een spinnewesp, ervaar je een verblindende pijn die bijna gelijk is aan een elektrische schok. Gevonden in het zuidoosten van Amerika, Azië en Afrika, is de pijn bij een steek 5-10 minuten ondraaglijk. Het is ook bekend dat slachtoffers flauwvallen en extreme lichamelijke zwakte kunnen krijgen door de ondraaglijke pijn. Deze insecten vallen echter vaker wel dan niet aan wanneer ze worden geprovoceerd, dus het is beter om ze te mijden.

1. Kogelmier (Paraponera clavata)

Top 10 Meest Pijnlijke Insectenbeten En -Steken Ter Wereld
Als we de pijn moeten beschrijven als je gebeten wordt door een kogelmier, dan gaat het als volgt: pure, intense en extreem felle pijn. Het is de pijnlijkste insectenbeet ter wereld. De soort komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. In de volksmond is hij beter bekend als de kogelmier. De mier heeft deze naam te danken aan het feit dat z’n steek aanvoelt als een pistoolschot. De mier wordt ook wel de ’24 (hour) ant’ genoemd, door de pijn die volgt na een steek en wel een dag aan kan houden. De mier is tamelijk agressief en zal bij een confrontatie met de mens niet schromen om te steken. Het gif van de mier is uitzonderlijk krachtig in vergelijking tot dat van andere mieren. Enkele onderzoekers hebben zich vrijwillig laten steken door de mier. Het resultaat van deze steek was ondraaglijke pijn waarbij men het letterlijk uitschreeuwde. Verder kan men ook ongecontroleerd beven, zweten en in sommige gevallen ook schelden.