Top 10 Meest Gesproken Talen Ter Wereld

Engels, Mandarijn Chinees en Spaans behoren tot de meest gebruikte talen ter wereld. Engels is de de meest gesproken taal ter wereld door 1,5 miljard moedertaal en niet moedertaalsprekers over de hele wereld.

Doorheen de geschiedenis, hebben talen zich ontwikkeld uit verschillende taalkundige elementen en verspreid door middel van handel, veroveringen, kolonisatie, immigratie en culturele interacties.

Nochtans, rangschikt het Engels eigenlijk niet eerst op de eerste plaats in termen van het aantal inheemse sprekers, dat is het Mandarijn Chinees met 1,3 miljard moedertaalsprekers.

De Engelse taal heeft vooral aan bekendheid gewonnen door zijn populariteit als onderwerp van een studie in een vreemde taal. De volgende lijst is een analyse van 's werelds meest populaire talen in termen van alle sprekers (zowel moedertaalsprekers als degenen die een taal hebben aangeleerd). Alle getallen zijn schattingscijfers omdat het moeilijk is om te bepalen hoeveel sprekers er van een bepaalde taal bestaan. Dit zijn de top 10 meest gesproken talen in de wereld.

10. Frans - 229 miljoen

 

De Romaanse taal van het Frans wordt wereldwijd door 229 miljoen mensen gesproken. Historisch gezien werd het Frans overgenomen door de binnenvallende Germaanse groep Franken en werd het beïnvloed door Germaanse elementen, het Latijn en de Gallische taal. Sinds zijn oorsprong in Frankrijk wordt er ook Frans gesproken in België, Luxemburg, Zwitserland, Canada, Ivoorkust, Mali en Haïti.

9. Portugees - 229 miljoen

 

Het Portugees heeft ongeveer 229 miljoen sprekende mensen en is daarmee de negende meest gesproken taal ter wereld. Portugees is een Romaanse taal die zich in het westen van het Iberisch schiereiland (nu Portugal) heeft ontwikkeld. Het is de officiële taal in Portugal, naast Angola, Brazilië, Kaapverdië, Oost-Timor, Mozambique en Guinee-Bissau.

8. Bengaals - 261 miljoen

 

Bengali telt 261 miljoen sprekers over de hele wereld. Bengaals is een Indo-Arische taal die afstamt van het Sanskriet en Magadhi Prakrit dialecten die in het Bengaals gesproken worden. Het Bengaals is de officiële taal in Bangladesh en wordt veel gesproken in India en Sierra Leone, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, de VS en het Midden-Oosten.

7. Russisch - 267 miljoen

 

De Russische taal telt wereldwijd 267 miljoen sprekers. Het Russisch is een Slavische taal van de Indo-Europese taalfamilie. Het Russisch ontwikkelde zich uit het Pools dialect, dat populair was in de hoofdstad van de Russische staat, Kiev. Russisch, de officiële taal van Rusland, wordt ook gesproken in Oekraïne, Letland, Armenië, Kazachstan, Oezbekistan, Oezbekistan en Litouwen, landen die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden.

6. Maleis - 281 miljoen

 

De Maleisische taal, die ook wel Indonesisch wordt genoemd, telt wereldwijd 281 miljoen sprekers. Het is de zesde meest gesproken taal. Geschat wordt dat de taal zijn oorsprong heeft op het eiland Borneo. Maleis wordt beschouwd als een Austronesische taal, een taaltype dat vooral in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan voorkomt, hoewel Malagasy, de officiële taal van Madagaskar, ook een Austronesische taal is.

5. Arabisch - 422 miljoen

 

422 miljoen mensen spreken Arabisch. Het Arabisch maakt deel uit van de Semitische talen die ontstaan zijn op het Arabisch schiereiland. Nomadenstammen op het Arabisch schiereiland hebben de verspreiding van de taal vergemakkelijkt door zich van de ene regio naar de andere te verplaatsen. De taal wordt veel gesproken in het Midden-Oosten en in verschillende Aziatische landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Saudi-Arabië, Jemen, Soedan, Qatar, Afghanistan, Iran en Indonesië.

4. Hindoestani (Hindi/Urdu) - 544 Miljoen

 

Hindoestani verwijst eigenlijk naar zowel Hindi als Urdu, twee talen die vergelijkbaar zijn in grammatica, maar die genuanceerde verschillen in functie hebben. Hindi vindt zijn wortels in het Sanskriet, een vroege taal die gesproken wordt door Arische kolonisten in het noordwesten van India. In de loop der eeuwen werd het Hindoeïstisch beïnvloed door het Dravidisch, Turks, Portugees, Perzisch, Arabisch en Engels. Hindi is vervolgens een moderne Indo-Arische taal. Het Hindi is de dominante taal in India en wordt ook gesproken in Nepal, de VS, Zuid-Afrika, Jemen en Mauritius. Urdu heeft Perzische invloeden en is de officiële taal en de taal van alle schoolonderwijs in Pakistan, evenals sommige gebieden in Noord-India.

3. Spaans - 661 miljoen

 

Spaans is de derde meest gesproken taal ter wereld. Wereldwijd telt het 661 miljoen sprekers. Op het Iberisch schiereiland (Hispania) ontstond Spaans als gevolg van de taalkundige interactie tussen de Keltische Kelten en de Latijn sprekende Romeinen. Na de invasie van de Noord-Afrikaanse Arabieren en Germaanse stammen ontstond het Castiliaanse dialect dat aanleiding gaf tot gestandaardiseerd Spaans. Spaans is de officiële taal in Spanje en vele Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, El Salvador, Chili, Mexico, Guatemala en Costa Rica.

2. Mandarijn Chinees - 1,15 miljard

 

Chinees is de op één na populairste taal ter wereld met een totaal van 1,15 miljard sprekers. Het Chinees maakt deel uit van de Sino-Tibetaanse taalfamilie die zich over een groot deel van Azië uitstrekt. Vanaf zijn oorsprong in China wordt Chinees ook veel gesproken in Taiwan, Singapore en Maleisië. De Chinese taal bestaat uit een aantal dialecten, die sterk van elkaar kunnen verschillen. Chinees kan geschreven worden met vereenvoudigde karakters of in traditionele karakters, waarvan de eerste werd gecreëerd door een overheidsinitiatief in de jaren vijftig dat bedoeld was om het Chinees gemakkelijker te leren.

1. Engels - 1,39 Miljard

 

De geschiedenis van de Engelse taal is nogal legendarisch. De vroegste vormen van Engels werden in Groot-Brittannië geïntroduceerd door een opeenvolging van indringers. Van Germaanse stammen, Kelten, Vikingen tot Normandiërs, ontwikkelde het Engels zich vanuit verschillende taalkundige invloeden. Vanuit Groot-Brittannië verspreidde het Engels zich door veroveringen, handel en interacties. Tegenwoordig is Engels de taal van het internationale bedrijfsleven. Engels is de primaire moedertaal van de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Ierland, Nigeria, Australië, Namibië, en andere landen. Vooral dankzij de globalisering en de populariteit van de Amerikaanse en Britse media is de populariteit van het Engels verder toegenomen, vooral onder jongeren. Vandaag de dag hebben ongeveer 1,39 miljard mensen enige kennis van de Engelse taal, waarvan ongeveer 480 miljoen mensen moedertaalsprekers zijn.