Top 10 Luie Dieren

In onze drukke wereld is het altijd leuk om eens dagje op de bank te kunnen relaxen. Maar voor veel dieren, waaronder luiaards en koala’s is iedere dag een luie dag, het is zelfs zo dat sommige dieren in deze top 10 van luie dieren zelfs maar een paar uurtjes wakker zijn per dag.

10. Tiliqua adelaidensis

Tiliqua adelaidensis
De tiliqua adelaidensisis een van de zeven soorten blauwtongskinken hagedissen, die ontzettend moeilijk te vinden zijn in de wilde natuur dat men zelfs op een gegeven moment dacht dat deze hagedissensoort uitgestorven was. Ze komen oorspronkelijk uit Australië en leven voornamelijk in spinnenholtes en voeden zich met voorbijgaande insecten. Ze vangen echter niet actief hun prooi, maar leggen zich liever neer in het hol met hun kop naar boven gericht naar de uitgang, wachtend totdat er een prooidier in het hol terechtkomt. Deze dieren doen zelfs niet eens de moeite om op zoek te gaan naar drinkbaar water om te drinken, maar vertrouwen in plaats daarvan op regendruppels en dauw die zich rond de holteopening vormen. Hoe lui de levensstijl van dit dier ook mag klinken, het is vooral een manier van leven om roofdieren te vermijden.

9. Koekoek

Koekoek
Je moet echt wel een lui dier zijn als je je eieren in het nest van andere vogelsoorten legt, zodat je er zelf niet hoeft voor te zorgen, en dat is precies wat koekoek vogels doen! In plaats van het ouderschap op zich te nemen, laten ze hun eieren achter in de nesten van andere soorten, en laten ze hun kuikens als hun eigen kuikens grootbrengen, een tactiek die bekend staat als broedparasitisme.

8. Verpleegsterhaai

Verpleegsterhaai
Veel haaiensoorten moeten blijven zwemmen om te kunnen ademen, dus je zal niet snel veronderstellen dat het luie dieren zijn, maar de verpleegsterhaai is een andere soort haai. Ze migreren niet zoals vele haaiensoorten en brengen het grootste deel van hun tijd onbeweeglijk op de zeebodem door, een activiteit die mogelijk wordt gemaakt door het feit dat ze actief water over hun kieuwen kunnen pompen. Ze hoeven niet veel te eten om hun levensstijl in stand te houden en brengen een groot deel van de dag door met slapen en ‘s nachts te jagen op vissen, weekdieren en kreeftachtigen. Ook staan ze niet bekend om hun jachtvaardigheden en ze voeden zich door langzaam hun prooi op te zuigen.

7. Reuzenpanda

Reuzenpanda
Reuzenpanda’s staan bekend om hun stuntelige en trage gang van zaken. Ze slapen ongeveer 10 uren per dag, voor ongeveer 3 uren per keer, en doen vrijwel overal een dutje. Als ze wakker zijn, brengen ze het grootste deel van hun tijd door met eten. Ze eten voornamelijk bamboe, wat heel laag is in voedingsstoffen, dus moeten ze ongeveer 20 kg bamboe per dag consumeren om hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan calorieën naar binnen te krijgen. Door al dat slapen en eten is het dan ook geen wonder dat ze nog maar weinig tijd over hebben om iets anders te doen.

6. Mierenegels

Mierenegels
Mierenegels bewegen zich maar heel langzaam voort en slapen ongeveer 12 uren per dag ze hebben een laag lichaamstemperatuur voor een zoogdier te zijn en kunnen niet hijgen of zweten, wat betekent dat ze worstelen bij warmere temperaturen. ‘S Nachts zijn ze meestal actiever en slapen ze overdag om te voorkomen dat ze te maken krijgen met de hete Australische zon.

5. Pythons

Pythons
Pythons zijn langzaam bewegende dieren die de neiging hebben om vrij passief te zijn. Ze slapen gewoonlijk tot 18 uren per dag en zijn snel moe. Bij het verteren van voedsel, wat eenmaal per week gebeurt, slapen ze nog meer. En voordat ze gaan vervellen, wat zeer energieverslindend is, kunnen ze gedurende een week slapen om zich voor te bereiden.

4. Nijlpaard

Nijlpaard
Nijlpaarden hebben de kunst van het luieren en slapen voor 16 tot 20 uur per dag onder de knie. Op het land zie je ze vaak in de zon liggen en samen in grote groepen luieren, maar ze slapen niet alleen op het land, ze nemen hun dutjes mee naar het water en slagen er zelfs in om aan de oppervlakte te komen om te ademen terwijl ze nog snoozen. Nijlpaarden zijn herbivoren en doen ‘s nachts het grootste deel van hun foerageren. Ze kunnen een indrukwekkende vijf uur per etmaal doorbrengen met gras grazen.

3. Opossums

Opossums
Opossums zijn kampioen in het slapen, met een indrukwekkende 18 tot 20 uur slaap per dag. Ze bewegen zich ongelooflijk langzaam, en als ze eenmaal een plek hebben gevonden die hen voedsel en onderdak biedt die ze nodig hebben, blijven ze, en kiezen ze er alleen voor om te bewegen als dat absoluut noodzakelijk is.

2. Luiaards

Luiaards
Als mensen denken aan het woord ‘lui’, zijn luiaards vaak een van de eerste dieren die in hun gedachten opkomen, en dat is niet zo verwonderlijk. Ze slapen tot 20 uren per dag en staan erom bekend dat zij zich extreem langzaam bewegen. Ze leven in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en brengen het grootste deel van hun tijd door met het ophangen aan boomtakken en bewegen alleen wanneer het noodzakelijk is. Het kan enkele uren duren vooraleer ze iets gedaan krijgen, waarna ze meestal nog wat meer rusten.

1. Koala

Koala
Koala’s staan bekend om hun luiheid en hun slaapprestaties, waarbij ze slechts twee tot zes uur per dag wakker zijn. Hun dieet is echter de oorzaak van hun slaperigheid. Eucalyptusbladeren bevatten giftige stoffen, zijn zeer vezelrijk en nemen dus veel energie in beslag om te verteren.

LEES  Top 10 Mooiste Hondenrassen
Loading...