Top 10 Langste Mensen In De Geschiedenis

Top 10 Langste Mensen In De Geschiedenis

Top 10 Lijstjes Mensen

Terwijl we niet tot de top 10 langste dieren ter wereld behoren, behoren wij mensen zeker tot de langste. De gemiddelde mens is vandaag de dag 1,65 m lang. Meer in het bijzonder, de gemiddelde man wereldwijd is 171 cm lang, terwijl de gemiddelde vrouw wereldwijd 159 cm lang is.

De lengte van de mens varieert echter enorm tussen de vele regio's op onze planeet. Het is bijvoorbeeld bekend dat Europese mannen en vrouwen over het algemeen de langste mensen zijn, terwijl Aziaten gemiddeld tot de kleinste mensen ter wereld behoren.

Toch blijven de meeste mensen, zelfs mannen, ver onder de 2 meter. Maar af en toe worden er uitzondelijke mensen geboren, waar ook ter wereld, die gewoon extreem lang zijn. Er zijn in de geschiedenis 15 mensen geweest die elk zelfs langer waren dan 2,44 m, waarvan het merendeel hun lengte werd bevestigd door het Guinness Book Of World Records of andere betrouwbare bronnen.

Hoewel veel van deze mensen de geschiedenis zijn ingegaan als de langste mensen ter wereld, zijn er nog enkele van de langste mensen in leven waaronder Sultan Kösen.

Vandaag bekijken we 10 van de langste mensen en rangschikken we ze naar de lengte. We leren ook meer over de personen in kwestie.

10. Bernard Coyne

Geboren: 27 juli 1897
Gestorven: 20 mei 1921 (24 jaar oud)
Geboorteland: Verenigde Staten
Lengte: 248,9 cm

Bernard Coyne

We starten de lijst van de top 10 langste mensen in de geschiedenis met Bernard Coyne die werd geboren in 1897 in Anthon, Iowa, geboren als zoon van Sylvester en Catherine Coyne. Volgens het Guinness World Records werd Coyne niet toegelaten tot de eerste wereldoorlog vanwege zijn lengte. Coyne's dienstkaart voor de Eerste Wereldoorlog, gedateerd 29 augustus, gaf zijn lengte aan als 240 cm, hoewel hij bij zijn dood een lengte had bereikt van 248 cm, mogelijk zelfs 254 cm.

Volgens zijn nicht Theresa Coyne Kvidera, had Bernard vaak moeite om de juiste kledij te vinden die bij zijn groot lichaam paste, tot hij het zoeken uiteindelijk beu was en leerde hoe hij zijn eigen truien moest breien.

Bernard Coyne was een tijdlang de langste man ter wereld. Zelfs toen hij op 24-jarige leeftijd stierf, groeide hij nog steeds. De lijkwagen moest verlengd worden en de achterdeuren moesten open blijven om hem te kunnen herbergen.

Wist je dat?

Coyne's ouders gebruikten hun zoon kortstondig als extra attractie op een lokale kermis waar mensen naar hem konden kijken. Maar al snel vonden ze dat het beter was om ermee te stoppen. Ze zagen het tentoonstellen van hun zoon als zondig en waren bang dat God hen daarvoor zou straffen.

9. Don Koehler

Geboren: 1 september 1925
Gestorven: 26 februari 1981 (55 jaar oud)
Geboorteland: Verenigde Staten
Lengte: 248,9 cm

Don Koehler

Don Koehler is één van de 24 bekende mensen in de medische geschiedenis die een lengte van 240 cm of meer hebben bereikt. Algemeen werd hij erkend als de langste levende man ter wereld van tenminste 1969 tot zijn dood in 1981. Koehler was bijna 249 cm lang, een gevolg van de medische aandoening gigantisme.

Hij werd geboren in Denton, Montana, Verenigde Staten. Koehler en zijn tweelingzus werden geboren uit ouders van meer dan de gemiddelde lengte. Hun moeder was 178 cm; hun vader 188 cm lang. Koehler zijn abnormale groeiperiode begon toen hij 10 jaar oud was. Guinness Book of Records bevestigt dat Koehler op zijn hoogtepunt bijna 249 cm lang was. Zijn tweelingzus was 175 cm wat voor een recordverschil van 74 cm tussen de tweelingen zoals erkend door kennis Guinness.

Gedurende 25 jaar werkte Koehler als verkoper voor de Big Joe Manufacturing Company en ging drie jaar voor zijn dood met pensioen. Hij beschouwde zijn grootte als een voordeel, want potentiële klanten wilden hem vaak uit nieuwsgierigheid ontmoeten en ze herinnerden zich hem altijd.

Wist je dat?

Don Koehler droeg op volwassen leefdtijd schoenen van maat 52, maar ooit verklaarde hij dat zijn lastigste kledingprobleem het vinden van gepaste sokken was. Later vond hij in Pennsylvania een kousenbedrijf dat sokken voor hem op maat begon te maken. 

8. Sultan Kösen

Geboren: 10 december 1982 (leeftijd 39)
Geboorteland: Turkije
Lengte: 251 cm

Sultan Kösen
Maarten - CC BY 2.0 - Sultan Kösen, de langste man ter wereld.

Sultan Kösen geboren in Mardin, een stad in het zuidoosten van Turkije op 10 december 1982, is een Turkse-Koerd landbouwer met een verbluffende lichaamslengte van 251 cm, en is volgens Guinness World Record de langste levende man ter wereld. Sultan Kösen is de 7de langste man in de geschiedenis.

Kösen's  enorme lichaamslengte is het gevolg van de aandoeningen gigantisme en acromegalie, veroorzaakt door een tumor die zijn hypofyse aantast. Door deze medische aandoeningen gebruikt hij krukken om te kunnen wandelen.

Kösen kon zijn schoolopleiding niet afmaken vanwege zijn lengte, in plaats daarvan werkte hij parttime als boer. Volgens Kösen zijn de vele voordelen van zijn grote lichaamslengte dat hij zijn familie van op een grote afstand kan zien en kan helpen met huishoudelijke taken zoals het vervangen van lampen en het ophangen van gordijnen.

De nadelen van zijn enorme lichaamslengte zijn volgens hem het niet vinden van kleding voor zijn benen 126 cm en voor zijn armen met een mouwlengte van 97 cm of schoenen die passen (zijn ooit record lengte van 36,5 cm voor de linkervoet en 35,5 cm voor de rechtervoet, terwijl zijn handen met 28,5 cm de langste gemeten zijn bij een levend persoon), maar ook dat hij moeite heeft om een auto van een gemiddelde grootte te passen.

Wist je dat?

Als onderdeel van Guinness World Records Day ontmoette Kösen op 13 november 2014 voor het eerst 's werelds kortste man ooit, Chandra Bahadur Dangi (54,6 cm), tijdens een evenement in Londen.

7. Väinö Myllyrinne

Geboren: 27 februari 1909
Gestorven: 13 april 1963 (54 jaar oud)
Geboorteland: Finland
Lengte: 251,4 cm

Väinö Myllyrinne

Väinö Myllyrinne geboren op 27 februari 1909 was een Finse acromegalische reus die ooit (1940-1963) 's werelds langste levende persoon was, en mogelijk de langste werd na de dood van Robert Wadlow. Hij was 224 cm lang en woog 141 kg op 21-jarige leeftijd, maar beleefde een tweede groeifase in zijn late dertiger jaren en bereikte een lengte van 251,4 cm.

Myllyrinne werd geboren in Helsinki, Groothertogdom Finland, en wordt beschouwd als de langste soldaat ooit, omdat hij bij de Finse defensiemacht heeft gediend. Hij volgde zijn dienstplichtige opleiding in 1929 in het Viipuri Heavy Artillery Regiment en was 220 cm lang en zeer sterk. In de jaren dertig reisde hij door Europa als professioneel worstelaar en circusartiest. In 1939 keerde hij terug naar Finland om tijdens de Winteroorlog in het Finse leger te dienen. In 1946 verhuisde hij naar Järvenpää en runde een kippenboerderij. Hij stierf in Helsinki in 1963 en ligt begraven in Järvenpää.

Wist je dat?

In 1962, slechts een jaar voor zijn dood, werd hij door artsen gemeten op 2,48 m. Hij had een handomvang van 290 mm, de grootste die bekend is.

6. Franz Winkelmeier

Geboren: 27 april 1860
Gestorven: 23 augustus 1887 (27 jaar oud)
Geboorteland: Oostenrijk
Lengte: 258 cm

Franz Winkelmeier

Franz Winkelmeier geboren op 27 april 1860  was een Oostenrijkse man die met 2,58 m de op acht na langste geregistreerde man is, en ooit de langste persoon in de geschiedenis was. Hij stond bekend als de Reus (Duits: Riese) van Friedburg-Lengau.

Hij werd geboren als zoon van een boerenfamilie in Lengau, Opper-Oostenrijk. Twee jaar later kochten zijn ouders het Schöscharngut tussen Friedburg en Lengau. In Friedburg ging Franz Winkelmeier naar de lagere school. Tot zijn veertiende jaar was zijn groei normaal.

Franz Winkelmeier maakte zijn eerste publieke optreden als afwijking op 6 oktober 1881 in Braunau. Hij werd gepromoot door een efficiënte kleermaker uit Friedburg, en trad op in Neder-Oostenrijk, Steiermark, Karinthië, Görz, Triest, Fiume, Hongarije en Siebenbürgen.

In de zomer van 1885 was hij in Tirol, en van 1 september tot 30 november was hij te zien in het Concordia-Theater in Berlijn. Zelfs de lange soldaten van keizer Wilhelm leken dwergen naast hem.

Na optredens in meer Duitse steden ging hij naar Parijs in het Folies Bergère-theater. Op 9 november 1886 werd hij ingehuurd door R. Rosingky om naar Londen te gaan. Op 22 juni 1887 werd hij gepresenteerd aan Koningin Victoria. De beroemde arts Rudolf Virchow bevestigde zijn grootte.

Wist je dat?

Zodra hij klaar was met zijn reizen, stierf Franz Winkelmeier aan tuberculose. Hij werd begraven op het kerkhof in Lengau. In het restaurant Zum Riesen bevinden zich veel gedenkwaardigheden van Franz Winkelmeier.

5. Jack Earle

Geboren: 3 juli 1906
Gestorven: 18 juli 1952 (46 jaar oud)
Geboorteland: Verenigde Staten
Lengte: 262 cm

Jack Earle
Halfweg de top 10 langste mensen in de geschiedenis komen we aan bij Jacob Rheuben Erlich die werd geboren op 3 juli 1906, die beroepshalve Jack Earle werd genoemd, was een Amerikaanse acteur in stomme films en sideshow-artiest.  Als gevolg van acromegalisch gigantisme was Earle een van de langste mensen ter wereld op het moment van zijn dood,  met een lengte van 262 cm. Gedurende 14 jaar reisde hij met Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, daarna werd hij verkoper. Hij wordt genoemd in het liedje "Get Behind The Mule" van Tom Waits.

Hij werd geboren in Denver, Colorado, in 1906, als zoon van Pools-Joodse immigranten. Hij werd geboren met een gewicht van minder dan 1,8 kg. De eerste jaren van zijn leven was Jacob klein voor zijn leeftijd, tot hij zijn zevende verjaardag bereikte. Tegen de tijd dat hij tien was, was hij meer dan 1,80 m lang. Zijn familie woonde toen in El Paso, Texas, en de plaatselijke bevolking gaf hem de bijnaam "Pecos Bill" (een titel die hij meer dan twintig jaar gebruikte).

Vanwege zijn intimiderende lengte ging hij mensen uit de weg door de steegjes op weg naar school, zodat hij zich kon verstoppen als hij iemand tegenkwam (uit angst ze bang te maken).

Toen hij 13 was maakte hij met zijn vader een reis naar Los Angeles. Hij was toen ruim 2 meter lang en trok de aandacht van Century Comedies, een filmproductiemaatschappij. Jerry Ash en Zion Meyers boden hem een baan in de film aan. Hij overtuigde zijn vader dat dit een goede kans was, en hij mocht blijven. Jacob nam de artiestennaam Jack Earle aan toen hij ging werken in de stomme filmindustrie, waar hij in vele films optrad. Hij verscheen in films als Hans en Grietje in 1923 en Jack and the Beanstalk in 1924.

Aan zijn prominente filmcarrière kwam al heel snel een einde toen hij tijdens het filmen van de steiger viel. Hij brak toen zijn neus en werd in het ziekenhuis opgenomen. Terwijl hij in het ziekenhuis lag, werd zijn gezichtsvermogen wazig en verloor binnen enkele dagen volledig zijn zicht. Toen hij onderzocht werd door de dokter, werd een hypofyse tumor gevonden. De tumor was tijdens de val tegen zijn oogzenuw gedrukt. De 4 volgende maanden onderging Earle verschillende röntgenbehandelingen. Gelukkig voor hem kwam zijn gezichtsvermogen terug, hoewel gespeculeerd wordt dat de behandeling zijn groei heeft gestopt. Tijdens zijn ziekenhuisopname was hij 260 cm lang.

Tijdens een tournee in El Paso, Texas, bood Ringling Bros. Earle een eenjarig contract aan, wat uitmondde in veertien jaar dienstverband. Gedurende zijn tijd bij de Ringling Bros. ontmoette Earle de meeste reuzen die tijdens zijn leven leefden.

Hij bleef bij het circus tot eind jaren dertig of begin jaren veertig. Hij was moe van de routine en besloot de zaak te verlaten. Onbeslist over zijn toekomst, besloot hij de "Pecos Bill" persona te laten rusten en keerde hij terug naar Californië.

Op latere leeftijd werkte hij als verkoper bij Roma Wine Company en werkte zich op tot public relations specialist.

Wist je dat?

Jack Earle was naast acteur in stomme films en sideshow-artiest ook een getalenteerde kunstenaar en werkte in verschillende media, waaronder schilderen, beeldhouwen, fotografie en poëzie. Hij stierf in El Paso, Texas op 46-jarige leeftijd.

4. Willie Camper

Geboren: 1 oktober 1924
Gestorven: 1 mei 1943 (18 jaar oud)
Geboorteland: Verenigde Staten
Lengte: 262 cm

Willie Camper

De Afro-Amerikaan Guicel Camper was geboren op 1 oktober 1924, in Mendenhall, Mississippi. Beter bekend als Willie Camper.

Hij woog 221 kg en was 262 cm lang op 18 jarige leeftijd. Er konden wel twee dozijn appels in zijn schoenen rusten en elke hand kon een dozijn eieren bevatten.

Wist je dat?

Willie Camper is op veel te jonge leeftijd gestorven. Hij stierf op 18 jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een show.

3. John F. Carroll

Geboren: 1932
Gestorven: 1969 (leeftijd 36-37)
Geboorteland: Verenigde Staten
Lengte: 263,5 cm

John F. Carroll

John F. Carroll  geboren in 1932 Buffalo, New York was een van de 23 bekende mensen in de medische geschiedenis die een lengte hebben bereikt van 240 cm of meer.

Hij leed aan ernstige tweedimensionale kromming van de wervelkolom (Kyfoscoliose) en acromegalisch gigantisme. Op 14 oktober 1959, op 27-jarige leeftijd, had hij een lengte van 244 cm, maar volgens berekeningen van een ingenieur zou hij 264 cm lang zijn geweest, uitgaande van een normale kromming van de wervelkolom. Hij werd in 1968 gemeten op 240cm en was een gestalte gekrompen als gevolg van zijn verslechterde toestand van de wervelkolom.

John F. Carroll  werd in de medische literatuur ook wel Baflo Giant genoemd. Hij is de derde langste mens ter wereld in gestalte na John rogan en Robert Mellow.

Wist je dat?

Op 16 jarige leeftijd begon zijn buitengewone groei en ging door tot aan zijn dood ondanks uitgebreide behandelingen in het Mercy Hospital. Op een gegeven moment groeide hij in 1 jaar tijd 20 cm in lengte.

2. John Rogan

Geboren: Circa 1867 of 1871
Gestorven: 11 september 1905 (36-37 jaar oud)
Nationaliteit: Verenigde Staten
Lengte: 267 cm

John Rogan

John William "Bud" Rogan, beter bekend als John Rogan, zou geboren zijn in het jaar 1867, maar volgens sommige bronnen zou dat ook 1868 of 1871 kunnen zijn. Wat wel duidelijk vaststaat is dat John Rogan de op één na langste persoon ooit was met een lengte van 267 cm, achter Robert Wadlow.

John Rogan werd geboren in Hendersonville, Tennessee. Hij was de zoon van de voormalige slaaf William Rogan, als vierde van twaalf kinderen. Hij begon op 13-jarige leeftijd zeer snel te groeien als gevolg van gigantisme. Dit leidde tot ankylose (abnormale stijfheid van de skeletgewrichten). Tegen 1882 kon hij niet meer staan of lopen.

Hoewel hij niet meer in staat was om lichamelijke arbeid te verrichten verdiende Rogan de kost met verkoop van portretten en ansichtkaarten op een treinstation.

In 1899 werd hij gemeten op 260 cm, toen samen met Franz Winkelmeier de langste persoon ooit. Hij woog tussen 79 kg en 93 kg, vaak in kranten aangekondigd als de "negerreus" en "levend skelet". Hij gebruikte een geitenkar als een rolstoel en was altijd het middelpunt van de belangstelling, vaak opgemerkt om zijn diepe stem en speelse houding.

Wist je dat?

John Rogan was de langste persoon van Afrikaanse afkomst en de op één na langste persoon in de geschiedenis. De lengte van Robert Wadlow overtrof die van Rogan in 1939.

1. Robert Wadlow

Geboren: 22 februari 1918
Gestorven: 15 juli 1940 (22 jaar oud)
Nationaliteit: Verenigde Staten
Lengte: 272 cm

Robert Wadlow

Robert Pershing Wadlow geboren op 22 februari 1918 in Alton, Illinois, ook bekend als de Reus van Alton en de Reus van Illinois, was de langste man ter wereld in de geregistreerde geschiedenis waarvoor onweerlegbaar bewijs bestaat.

Robert Wadlow's lengte was 272 cm terwijl zijn gewicht 199 kg bereikte bij zijn dood op 22-jarige leeftijd. Zijn voortdurende groei en grote omvang op volwassen leeftijd waren het gevolg van hypertrofie van zijn hypofyse, met als gevolg een abnormaal hoog niveau van menselijk groeihormoon (HGH). Zelfs bij zijn dood waren er geen aanwijzingen dat zijn groei was gestopt.

Wadlow werd geboren in Alton, Illinois, op 22 februari 1918, als zoon van Harold Franklin en Addie May (Johnson) Wadlow, en was de oudste van vijf kinderen. Op 8-jarige leeftijd was hij groter dan zijn vader en op de lagere school werd een speciaal bureau voor hem gemaakt. Toen hij in 1936 afstudeerde aan de Alton High School, was hij 254 cm.

Wadlow had beenbraces nodig bij het stappen en had weinig gevoel in zijn benen en voeten. Hij gebruikte nooit een rolstoel.

Wadlow werd een beroemdheid na zijn Amerikaanse tournee in 1936 met het Ringling Brothers Circus, optredend in Madison Square Garden en de Boston Garden in de middelste ring (nooit in de sideshow). Tijdens zijn optredens, kleedde hij zich in zijn alledaagse kleding en weigerde het verzoek van het circus dat hij een hoge hoed en staarten droeg.

In 1938 begon hij een promotietournee met de International Shoe Company, die hem gratis schoenen ter beschikking stelde, wederom alleen in zijn alledaagse straatkleren. Wadlow zag zichzelf als werkzaam in de reclame, niet als een freak.

Wadlow behoorde tot de Orde van DeMolay, de door de vrijmetselaars gesponsorde organisatie voor jonge mannen, en was later vrijmetselaar. In november 1939, was Wadlow een Master Mason onder de jurisdictie van de Grand Lodge of Illinois A.F. and A.M.

Een jaar voor zijn dood, passeerde Wadlow John Rogan als de langste persoon ooit. Op 27 juni 1940 (18 dagen voor zijn dood), werd hij door artsen gemeten op 272 cm.

Op 4 juli 1940, tijdens een professioneel optreden op het Manistee National Forest Festival, irriteerde een defecte brace zijn enkel, wat leidde tot een infectie. Hij werd behandeld met een bloedtransfusie en een operatie, maar zijn toestand verslechterde door een auto-immuunziekte; hij stierf in zijn slaap op 15 juli.

Wist je dat?

In 1986 werd een levensgroot standbeeld van Wadlow opgericht tegenover het Alton Museum of History and Art.