Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde

Dieren die onder natuurlijke omstandigheden leven, naderen zelden hun maximale leeftijd vanwege zeer hoge sterftecijfers als gevolg van kindersterfte, ziekten, roofdieren, slecht weer, vernietiging van habitats of concurrentie om voedsel en onderdak. Hier sommen we 10 dieren op die onder ideale omstandigheden de langste levensduur zouden hebben.

10. Mesocentrotus franciscanus

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde


Rode zee-egels worden verondersteld bijna onsterfelijk te zijn. Ze komen voor in het ondiepe water van de Stille Oceaan langs de westkust van Noord-Amerika. Van deze kleine, stekelige wezens is bekend dat ze al meer dan 200 jaar kunnen leven.

9. Koi

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Koi leven meestal 25-30 jaar, maar er zijn meldingen van koi die ouder zijn dan 200 jaar! Een beroemde koi in Japan, genaamd ‘Hanako’, stierf in 1977 en een studie van de groeiringen van een van haar schubben vertelde dat ze 226 jaar oud was! Dit maakte haar ouder dan de Verenigde Staten van Amerika!

  Top 10 Dieren Met De Langste Draagtijd

8. Nieuw-Zeelandse paling

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Inheems in Nieuw-Zeeland en Australië, deze palingen leven vaak tot 60 jaar oud met de oudste levende Nieuw-Zeelandse paling geregistreerd als zijnde 106 jaar oud! Net als de Groenlandse haai groeien deze vissen heel langzaam, waardoor ze zo oud kunnen worden.

7. Ara

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Ara’s kunnen tot 60-80 jaar oud worden, terwijl hun voortplantingsleeftijd varieert van 30 tot 35 jaar. Helaas is het merendeel van de ara’s nu in het wild in gevaar en zijn er al enkele uitgestorven als gevolg van de achteruitgang van de habitat en de illegale handel in huisdieren.

6. Afrikaanse olifant

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
De grootste overlevende landdieren hebben een gemiddelde levensverwachting van 70 jaar en een recente Zimbabwaanse studie heeft aangetoond dat vrouwelijke Afrikaanse olifanten potentieel vruchtbaar kunnen blijven tot hun dood!

  Top 10 Dieren Met Sterkste Bijtkracht

5. Galapagosreuzenschildpad

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
De grootste levende schildpadsoort die goed kan overleven tot ver voorbij de honderd, waarvan de oudste op 152 jaar oud is. De bekendste Galapagosreuzenschildpad ‘Lonesome George’, een subsoort die op de eilanden leefde, hij was 100 jaar oud en nog steeds geclassificeerd als een jonge volwassene! Hij was een soort ambassadeur geworden voor de eilanden voor de kust van Ecuador waarvan de unieke flora en fauna Charles Darwin’s theorieën over evolutie hielpen inspireren.

4. Groenlandse walvis

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Groenlandse walvissen hebben een gemiddelde levensduur van 200 jaar en zijn het tweede grootste zoogdier na de blauwe walvis. Ze zijn oud geworden toen er een levend dier werd gevonden met een harpoen die meer dan 100 jaar geleden in zijn huid was ingebed!

3. Groenlandse haai

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Deze haaien kunnen een leeftijd van 200 jaar bereiken, hoewel er een individu werd gevonden dat 400 jaar oud was – waardoor het het oudste gewervelde dier ter wereld is. Ze leven zo lang omdat ze heel langzaam groeien. Ze groeien ongeveer 1 cm per jaar en worden volwassen op ongeveer 100 jaar oud, nou dat is een lange kindertijd!

  Top 10 Luie Dieren

2. Noordkromp

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Sommige verzamelde exemplaren zijn berekend op meer dan 400 jaar oud. Deze dieren hebben een uitzonderlijke levensduur met de hoogste gerapporteerde leeftijd, voor ‘Ming’ de mossel, van 507 jaar. Het schelpdier werd zo genoemd aangezien het tijdens de Ming-dynastie in leven zou zijn geweest.

1. Turritopsis nutricula

Top 10 Langste Levende Dieren Op Aarde
Een zeer unieke kwal die bij blootstelling aan stress of verwondingen terug kan keren naar zijn vroegtijdige gezondheidstoestand. Hoewel dit betekent dat het biologisch onsterfelijk is, leven ze in de praktijk niet eeuwig en raken ze net als andere dieren gewond en opgegeten.