Top 10 Langste Bruggen Ter Wereld

Op onze reizen steken we lange en hoge bruggen over. Bruggen, vooral verkeersbruggen, maken deel uit van het landschap dat wij als gewoon beschouwen wanneer wij ons langs wegen begeven die tientallen meters boven een rivier of een dal uitsteken. In sommige gevallen hebben we echter te maken met kunstwerken die ons, wat hun omvang en technische aspecten betreft, sprakeloos maken. Denk maar aan het Viaduct van Millau in Frankrijk, dat een hoogte van 341 meter heeft, of aan de brug van Beipanjiang in China, die 565 meter boven de Beipan-rivier uitsteekt.

Soms zijn het niet de hoogten van de bruggen die ons verbazen, maar wel hun lengte. In Italië bijvoorbeeld gaat het record naar het Coltano-viaduct op de A12, dat 9,6 kilometer lang is. Op de tweede plaats komt in ons land het viaduct van de autosnelweg A19, dat met een lengte van zeven kilometer de beek Fichera oversteekt. Maar de langste brug ter wereld heeft nog opmerkelijker afmetingen: hij bereikt namelijk een lengte van 164.800 meter, meer dan de afstand tussen Bari en Lecce in Italië.

Waar ligt de langste brug ter wereld? En hoe lang zijn de andere viaducten die opvallen door hun verlenging? Dit zijn mometeel de 10 langste bruggen ter wereld.

10. Wuhan Metro Brug

Wuhan Metro Brug
Bron: Howchou

Wuhan Metro Bridge - Met de 10e langste brug ter wereld die deze rangschikking afsluit, keren we terug naar China, en meer bepaald naar de stad Wuhan. De Wuhan Metro Bridge vormt met zijn 37.788 meter de volledige Lijn 1 van de stadsmetro, en sleept zo de titel van langste ononderbroken viaduct ter wereld in de wacht. Lijn 1 werd in 2004 aangelegd, waardoor Wuhan de vijfde Chinese stad met een metro werd.

9. Lake Pontchartrain Causeway

Lake Pontchartrain Causeway
Bron: Navin75

Lake Pontchartrain Causeway - Dit is de eerste en enige brug in de rangschikking die zich buiten Azië bevindt. De Lake Pontchartrain Causeway ligt namelijk in Louisiana, de Verenigde Staten, tussen de steden Mandeville en Metairie. Hij overspant Lake Pontchartrain in zijn geheel. In werkelijkheid zijn er twee bruggen, de ene parallel aan de andere: de eerste werd in 1956 gebouwd en is 38.400 meter lang; de tweede, voltooid in 1969, is 15 meter langer en wordt gebruikt voor verkeer naar het zuiden, in de richting van Metairie. Langs het traject naar het noorden wordt de brug gekenmerkt door een scharnierend gedeelte dat de doorvaart van grote boten mogelijk maakt.

8. Beijing Grote Brug

Beijing Grote Brug
Bron: pinterest

Beijing Grote Brug - Om de achtste plaats te ontdekken, keren we terug naar de hogesnelheidslijn Peking-Shanghai. Dit spoorwegviaduct, met een lengte van 48.153 meter, werd in 2010 voltooid en het jaar daarop ingehuldigd.

7. Bang Na Expressway

Bang Na Expressway
Bron: Ken Lund

Bang Na Expressway - De zevende plaats in de rangschikking wordt toegekend aan een brug die zich in Thailand bevindt. Hij is 54 kilometer lang, dus iets minder dan de Hongkong-Zhuhai-Macaubrug. Afgezien van de oversteek van een rivier loopt het spoorwegviaduct over kilometers en kilometers droog land. De brug werd in 1994 ontworpen door Louis Berger en was in 2000 klaar. Tot 2004 was het de langste brug ter wereld.

6. Hongkong-Zhuhai-Macau-brug

Hongkong-Zhuhai-Macau-brug
Bron: N509FZ

Hongkong-Zhuhai-Macau-brug - Op de zesde plaats staat een nieuwe binnenkomer, de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug, geopend in 2018. Dit bouwwerk verbindt Hongkong, Zhuhai en Macau - de belangrijkste steden van de delta van de Parelrivier - door het Lingdingyang-kanaal over te steken. De brug is 55.717 meter lang en werd in 2017 voltooid na acht jaar werk. Enkele interessante gegevens: de brug werd gebouwd met 400.000 ton staal en heeft een onderwatertunnel van bijna zeven kilometer lang. De kosten van het hele werk bedroegen, hoewel onofficieel, ongeveer 7 miljard dollar. Nog een laatste curiositeit over deze nieuwkomer: de vorm van de brug doet denken aan de typische Chinese draak.

5. Weinan Weihe Grote Brug

Weinan Weihe Grote Brug
Bron: Xinxinworm

Weinan Weihe Grote Brug - We blijven in China zelfs voor de vijfde plaats, maar dit bouwwerk staat los van de uitbreidingen van de eerder genoemde viaducten. De Weinan Weihe Grand Bridge is in feite 79,732 meter lang. De bouw ervan eindigde in 2008, om - zij het kortstondig - de titel van langste brug ter wereld te veroveren. Dit viaduct maakt deel uit van de hogesnelheidslijn Zhengzhou - Xi'an.

4. Grote brug van Tianjin

Grote brug van Tianjin
Bron: Wuyouyuan

Grote brug van Tianjin - Zelfs de op drie na langste brug ter wereld bevindt zich in Azië, opnieuw in China, en altijd op het spoorwegnet. Hij is in totaal 113.700 meter lang en strekt zich uit tussen Langfang en Qingxian. De werkzaamheden begonnen in 2006 en eindigden in 2010. De brug werd in 2011 ingehuldigd.

3. Grote brug van Cangde

Grote brug van Cangde
Bron: Sparktour

Grote brug van Cangde - De Cangde Grand Bridge staat op de derde plaats met een lengte van 115.900 meter. Ook deze brug ligt, net als de Danyang-Kunshan Grand Bridge, langs de hogesnelheidslijn Beijing-Shanghai. Het viaduct heeft in totaal 3.092 pijlers en werd in 2010 voltooid, in hetzelfde jaar als de grootste brug ter wereld.

2. Changhua–Kaohsiung Viaduct

Changhua–Kaohsiung Viaduct
Bron: wikipedia

Changhua-Koahsiung Viaduct - De op één na langste brug ter wereld ligt in Taiwan, en is ongeveer zeven kilometer korter dan de Danyang-Kunshan Grand Bridge. Het viaduct Changhua-Koahsiung is 157.317 meter lang en is een belangrijk onderdeel van de Taiwan High-Speed Rail-lijn. Deze brug, die in 2007 werd voltooid, werd - gezien het bijzondere geografische gebied tussen Baguazhang en Zuoying - gebouwd volgens strenge anti-seismische criteria.

1. Danyang–Kunshan-brug

Danyang–Kunshan-brug
Bron: MNXANL

De Danyang–Kunshan-brug - Met zijn voornoemde lengte van 164 800 meter is dit viaduct de langste brug ter wereld. De bouw ervan begon in 2006 en werd, met meer dan 10.000 werknemers, voltooid in 2010 tegen een totale kostprijs van 8,5 miljard dollar. Zo'n ongelooflijk lange brug was nodig om een gebied te doorkruisen dat bezaaid is met kanalen, rivieren, meren en rijstvelden. De langste brug ter wereld, die deel uitmaakt van de hogesnelheidslijn Peking-Shanghai, ligt tussen Sjanghai en Nanjing in de provincie Jiangsu. Over een lengte van negen kilometer loopt hij over het water van het Yangcheng-meer.