Top 10 Landen Met De Hoogste Koffieconsumptie
Chevanon - StockSnap

Top 10 Landen Met De Hoogste Koffieconsumptie

Met een Starbucks op bijna elke hoek, McDonald's die zich tot McCafé bekeren en Dunkin Donuts als onlosmakelijk onderdeel van vele ochtendpendellaars, is het moeilijk te geloven dat iemand meer koffie drinkt dan de Amerikanen. Toch is de Verenigde Staten, op basis van koffieconsumptie per inwoner, een middelgrote koffiedrinker, in een zee van extra grote koffiedrinkende landen.


Terwijl het drinken van koffie zijn oorsprong vindt in Jemen in de 15e eeuw, en het imago van een Parijse koffiebar of een Romeinse espressobar vaak de eerste gedachte is als het gaat om om een koffiehuis voor koffiedrinkers, breekt geen van deze naties de top tien als het gaat om de hoeveelheid koffie die elke inwoner drinkt. Dus hoe verhouden de landen van de wereld zich tot elkaar als het gaat om koffieconsumptie?

10. Canada - 6.5 kg per hoofd van de bevolking

 

Canada onderscheidt zich als enig niet-Europees land dat als enige niet-Europees land tot de top tien van de koffieproducenten. Van oost naar west houden de Canadezen van hun koffie. Hoewel populaire ketens in het hele land gebruikelijk zijn, is elke stad in Canada vaak ook de thuisbasis van een aantal onafhankelijke winkels. De drank is zo populair in dit land van 33 miljoen mensen dat de Coffee Association of Canada het de meest geconsumeerde drank in het land noemt.

 

Ondanks het overwicht van coffeeshops in Canada geven veel Canadezen er de voorkeur aan om hun koffie thuis te drinken. Koud weer en lange winters zijn genoemd als een populaire aantrekkingsfactor, die de bewoners in de allure van de warme bruine drank trekt.

9. Luxemburg - 6.5 kg per hoofd van de bevolking

 

Luxemburg mag dan een klein land zijn, maar de liefde voor koffie is groot. Dit kleine West-Europese land drinkt gemiddeld 6.5 kg per hoofd van de bevolking per jaar. In de hoofdstad van Luxemburg-Stad zijn er veel coffeeshops die zowel eenvoudige filterkoffie als ambachtelijke dranken serveren. Sommige van de espressodranken die uniek zijn voor Luxemburg zijn onder andere een 'lait Russe', die in wezen een latte is, of een 'café gourmand', een soort espressodrank van oorsprong uit het Frans, die bedoeld is om als dessert te worden geserveerd.

 

8. België - 6.8 kg per hoofd van de bevolking

Als je aan België denkt, kunnen beelden van wafels en bier in je hoofd dansen, maar België heeft een lange geschiedenis van het combineren van hun nationale obsessie met chocolade en hun 1.35 kopjes koffie per dag. Als voormalige koloniale grootmacht in Afrika kon België zijn vraag naar koffie voeden door de koffieproductie in Congo en Rwanda te laten groeien. Vandaag de dag, met coffeeshops in elke stad, is het gemakkelijk om snel een kopje koffie te pakken bij de wereldberoemde wafels die het antwoord van het land zijn op een donut.

7. Zwitserland - 7.9 kg per hoofd van de bevolking

 

Zoals veel landen die deze lijst maken, is koffie een sociale activiteit in Zwitserland. Vooral in dit Midden-Europese land zijn de dranken op basis van espresso populair, zoals de 'caffè crema', een soort espressodrank die vergelijkbaar is met een Americano die naar verluidt afkomstig is uit Zwitserland, vlakbij de Italiaanse grens. In tegenstelling tot veel van zijn Scandinavische tegenhangers is filterkoffie minder populair bij de Zwitsers. Voor de gemiddelde Zwitser die tot vijf kopjes per dag drinkt, kan koffie een dure bezigheid zijn, omdat een kopje koffie in een café wel 3.5 dollar kan kosten.

6. Zweden - 8.2 kg per hoofd van de bevolking

 

In Zweden bestaat er een concept dat bekend staat als 'fika', wat letterlijk 'koffie drinken' betekent. Binnen dit concept wordt de koppeling van koekjes of gebakjes geïmpliceerd. Verschillende situaties kunnen zich kwalificeren als een 'fika', of het nu gaat om een pauze tijdens de werkdag of een sociale bijeenkomst. Een belangrijke gemene deler is dat het om koffie gaat. Veel Zweden nemen hun koffie zeer serieus, zodat het niet alleen een drankje in het land is, maar ook een manier van leven. Hoewel koffie zeker in het comfort van thuis kan worden genuttigd, is koffie in zijn eentje, maar voor het grootste deel is koffie een sociale interactie. In grote steden zoals de hoofdstad van Stockholm, kunnen coffeeshops, ketens en onafhankelijke locaties zowel in overvloed worden gevonden.

 

5. Nederland - 8.4 kg per hoofd van de bevolking

 

In 1616 waren de Nederlanders de eerste Europeanen die levende koffiebomen, die door Pieter van den Broecke uit Mokka, Jemen, werden meegebracht, kregen. De bonen uit deze koffiestruiken werden vervolgens gebruikt voor de Nederlandse koffieteelt, waarbij de koloniën van Java en Suriname uiteindelijk belangrijke leveranciers van koffie aan Europa werden. Tegenwoordig staan Amsterdamse koffiehuizen bekend om het serveren van koffie naast een andere specialiteit, marihuana, maar laat dat je blik niet vertroebelen, de koffiecultuur is nog steeds sterk en rijk in Nederland. Nederlanders drinken gemiddeld 1.84 kopjes per dag. Koffie wordt thuis geserveerd voor Koffietijd, meestal met koekjes en gebak. Interessant is dat de koffiecultuur enigszins verdeeld is tussen noord en zuid en langs religieuze lijnen. Het noorden werd van oudsher bevolkt door protestanten die de voorkeur geven aan het serveren van koffie met slechts één koekje, gezien als een gebaar van bescheidenheid. In het zuiden, van oudsher bewoond door rooms-katholieken, bevat Koffietijd typisch 'vlaai', een grote zoete taart.

4. Denemarken - 8.7 kg per hoofd van de bevolking

 

Als de Noordse landen de koningen van de koffie zijn, is dit land de Deense prins van de warme bruine drank. Bewoners van het koninkrijk drinken ongeveer 1.46 kopjes koffie per dag. Net als andere Scandinaviërs, wordt koffie in Denemarken traditioneel geserveerd bij elke maaltijd en wordt de centrale focus tijdens speciale gelegenheden, geserveerd met koekjes, gebak en kleine broodjes. Denen scoren iets beter op een andere statistiek, met de 6e duurste koffie ter wereld, dus elk van die 1.46 kopjes kostte hen een mooie kroon. Dus pak een Deense Bodum Cafetiere en een aantal toepasselijk genoemde dansjes, en droom over de lente in Kopenhagen.

3. IJsland - 9 kg per hoofd van de bevolking

 

Er moet een verband bestaan tussen een koud klimaat en een kopje koffie - misschien is het wel een perfect vleugje gezelligheid om binnen te blijven op een koude, donkere dag. Net als zijn andere Noord-Europese tegenhangers geniet het eiland IJsland gemiddeld van 5 kopjes koffie per dag per persoon! In de hoofdstad Reykjavik vind je geen koffiereuzen zoals Starbucks of Second Cup. Er is echter geen tekort aan kleinere, onafhankelijke coffeeshops verspreid over de stad, vele in een nabije omgeving. Voor het geval dat er een vraag was of IJsland zijn koffie drinken serieus neemt of niet, het land organiseert wedstrijden die barista's en branders tegen elkaar uitspelen, in een zoektocht naar de hoogste kwaliteit van het land brouwsel te vinden.

2. Noorwegen - 9.9 kg per hoofd van de bevolking

 

Zoals de meeste Europese landen werd ook in Noorwegen in het begin van de 18e eeuw voor het eerst koffie populair gemaakt bij de rijken. Hoewel Noorwegen een relatief arm land was, had het toenmalige Deense bewind zijn voordelen; in dit geval veel goedkope java. Kaffe wordt meestal zwart geserveerd bij het ontbijt, en bij het dessert na het avondeten. Noren nodigen ook vaak mensen uit voor een kopje koffie, geserveerd met cakes en gebak. De gemiddelde Noor drinkt bijna 2 kopjes koffie per dag, wat betekent dat de ongeveer 5 miljoen mensen van het land in 2012 in totaal 36.472.000 kg hebben gedronken. Als je ooit op het platteland van Noorwegen bent, vergeet dan niet om 'karsk' te proberen, een cocktail gemaakt met zwak gezette koffie en een flinke portie wodka of moonshine. Maak je geen zorgen, als het te sterk is, kun je het altijd ontsteken om een deel van de alcohol te laten verdampen!

1. Finland - 12 kg per hoofd van de bevolking

 

Als je ooit een Fin hebt ontmoet, weet je dat het nationale gemiddelde van 12 kg per hoofd van de bevolking in Finland waarschijnlijk aan de lage kant is. Als je kinderen uit de berekening zou halen, zou het landelijk gemiddelde nog hoger liggen! Koffie wordt meestal de hele dag en elke dag gedronken en de meeste werknemersvakbonden hebben koffiepauzes verplicht gesteld. Speciale gelegenheden en lunches na de kerk worden gevierd met een koffietafel - een buffet van koude broodjes, brood, koekjes en gebak, en natuurlijk eindeloze 'khavi'. De meest populaire koffiesoorten in Finland zijn zeer licht gebraad, veel lichter dan waar ook ter wereld. Dit is waarschijnlijk al vroeg ontstaan toen de Finnen groene koffiebessen kochten om zelf thuis te roosteren. De traditionele Finse manier om koffie te zetten is een variant op Turkse koffie, waarbij water en koffiedik nauwelijks herhaaldelijk aan de kook worden gebracht. De Finse koffiecultuur kan het gevolg zijn van verschillende invloeden zoals de lutherse arbeidsethiek, de Zweedse heerschappij en verschillende verboden op koffie, maar één ding is zeker: koffie gaat niet snel ergens heen. Als je ooit in een Fins huis wordt uitgenodigd om je thuis te laten kennismaken met hete potten koffie - vraag alleen niet om cafeïnevrije koffie, die is er in dit Scandinavische land vrijwel niet.