Koudste Landen
Siggy Nowak - Pixabay

Top 10 Koudste Landen Ter Wereld

De koude landen van de wereld worden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden en uitdagende leefomstandigheden. De verscheidenheid aan landvormen leidt tot klimaatvariatie en seizoensgebonden veranderingen. Landen die dicht bij de polen van onze planeet liggen, hebben te maken met extreem lange en strenge winters dan andere. De mensen in deze landen ondervinden veel moeilijkheden bij de voedselproductie, warm onderdak en kleding. Ze hebben meer brandstof of energie nodig om hun plaatsen warm te houden en als zij er niet in slagen aan deze behoeften te voldoen, worden zij al snel het doelwit van kou, longontsteking of bevriezing. De top 10 koudste landen in de wereld zijn onder andere Rusland, Canada, Kirgizië, Mongolië, Groenland, IJsland, Finland, Noorwegen, Zweden en Estland. Deze landen ervaren extreme temperaturen en uitdagende weersomstandigheden, waardoor ze tot de koudste plekken op aarde behoren.

10. Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. De gemiddelde jaartemperatuur in Denemarken is 7 graden Celsius, wat iets kouder is dan in Nederland. De zomer in Denemarken loopt van de maanden juni tot en met augustus, en de gemiddelde temperatuur in de zomer is ongeveer 20 graden Celsius. In de winter is het vrij koud en grijs in Denemarken, en de temperatuur kan gemiddeld zo’n 15 tot 28 dagen op jaarbasis niet boven het vriespunt uitkomen. Er zijn zelfs 10 tot 20 dagen op jaarbasis waarbij de temperatuur onder de -10 graden Celsius blijft. De temperatuur kan zelfs verder dalen tot -20 graden Celsius.

9. Mongolië

Mongolië behoort tot de koudste landen ter wereld vanwege zijn extreme continentale klimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers. De gemiddelde temperatuur in Mongolië varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In de lange winters, die van oktober tot en met april duren, liggen de temperaturen overdag tussen -15°C en -30°C, en 's nachts dalen ze nog verder, tot onder de -35°C. In de zomermaanden, van juni tot en met augustus, kunnen de maximumtemperaturen rond de 30°C liggen, vooral in de Gobiwoestijn. De gemiddelde jaartemperatuur voor Mongolië varieert van -17°C in januari tot 22°C in juli. Kortom, Mongolië ervaart aanzienlijke temperatuurverschillen tussen de seizoenen, met zeer lage temperaturen in de winter en hoge temperaturen in de zomer.

8. Finland

De gemiddelde temperatuur in Finland varieert sterk afhankelijk van de tijd van het jaar en de regio. In de zomermaanden, zoals juli, kan de maximumtemperatuur oplopen tot ongeveer 20°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in het voorjaar rond de 10°C ligt. In de winter, vooral in januari, daalt de gemiddelde temperatuur tot ongeveer -3°C, met nachttemperaturen tussen -6°C en -15°C. In Lapland vriest het in januari gemiddeld 20 graden, terwijl het aan de zuidkust gemiddeld 10 graden vriest. In sommige delen van het land, zoals Lapland, kunnen de temperaturen in de winter zelfs dalen tot -30°C.

7. IJsland

IJsland heeft een gematigd zeeklimaat met koele zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in IJsland varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In de zomermaanden, zoals juli, ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 10°C en 15°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter rond de 0°C ligt. In de hoofdstad Reykjavík ligt de gemiddelde temperatuur rond 1°C in de winter en rond 12°C in de zomer. Kortom, IJsland ervaart milde temperaturen in vergelijking met andere koude landen, vanwege de invloed van de warme zeestromingen.

5. Canada

Canada is een van de koudste landen ter wereld, met een gemiddelde temperatuur die sterk varieert afhankelijk van de regio en het seizoen. Grote delen van Canada hebben een toendraklimaat met temperaturen die in het noorden en op de prairies regelmatig onder de −40°C duiken. De kustgebieden in Brits-Columbia kennen daarentegen milde en regenachtige winters. De gemiddelde temperatuur in Canada ligt gemiddeld flink wat graden onder nul. In de winter kunnen de temperaturen in sommige delen van het land zelfs dalen tot -50°C of lager.

4. Groenland

Het gemiddelde temperatuur in Groenland varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In de zomermaanden, zoals juli, ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 5°C en 10°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter rond de -10°C ligt. In het uiterste noorden van Groenland, waar de zon enkele maanden niet opkomt, kan de gemiddelde temperatuur over een etmaal rond de -30°C liggen.

3. Rusland

De gemiddelde temperatuur in Rusland varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In het Europese deel van Rusland is de gemiddelde temperatuur in januari ongeveer -7°C, terwijl de warmste maand, juli, een gemiddelde temperatuur van ongeveer 25°C heeft. In het oostelijke deel van Rusland kunnen de temperaturen veel extremer zijn, met middagtemperaturen rond de -5°C in januari en rond de 20°C in juni. Kortom, Rusland kent een zeer divers klimaat met zowel zeer koude als warme temperaturen, afhankelijk van de regio en het seizoen.

2. Kazachstan

Kazachstan ligt op een belangrijke breedtegraad en heeft een kontinentaal klimaat met zowel koude als warme temperaturen. De gemiddelde temperatuur in Kazachstan varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In het noorden van Kazachstan ligt de gemiddelde temperatuur in januari rond min 18°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in juli rond 19°C ligt. In het zuiden van Kazachstan is het in januari gemiddeld min 3°C, terwijl de gemiddelde temperatuur in juli 30°C is. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur tussen de -12°C en 25°C, terwijl de gemiddelde temperatuur 's nachts tussen de -19°C en 15°C ligt.

1. Antarctica

Antarctica is de koudste plaats op aarde en heeft een extreem klimaat met zeer lage temperaturen. De gemiddelde temperatuur op Antarctica varieert sterk afhankelijk van de regio en het seizoen. In de zomermaanden, zoals januari, kan de gemiddelde temperatuur op het Antarctisch Schiereiland rond de 1 tot 2 graden Celsius liggen. In het binnenland van Antarctica ligt de gemiddelde temperatuur echter veel lager, rond de -57°C. In sommige delen van Antarctica zijn temperaturen van -89,2°C gemeten, terwijl de hoogste temperatuur ooit gemeten op het continent 20,75°C was. Het klimaat op Antarctica is zeer droog en er is weinig invloed van seizoenen op het continent.

De koudste landen ter wereld, waaronder Canada, Rusland, en Groenland, worden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden en uitdagende leefomstandigheden. De mensen in deze landen ondervinden veel moeilijkheden bij de voedselproductie, warm onderdak en kleding, en hebben meer brandstof of energie nodig om hun plaatsen warm te houden. De kou kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals longontsteking of bevriezing. Deze landen ervaren extreme temperaturen en uitdagende weersomstandigheden, waardoor ze tot de koudste plekken op aarde behoren.