Top 10 Koudste Landen In De Wereld
Murrrr - Pixabay

Top 10 Koudste Landen In De Wereld

De verscheidenheid aan landvormen leidt tot klimaatvariatie en seizoensgebonden veranderingen. Het weer is geen constant verschijnsel, maar verandert voortdurend en elke verandering in de toestand van het milieu kan een grote klimatologische omwenteling teweegbrengen.

Landen die dicht bij de polen van onze planeet liggen, hebben te maken met extreem lange en strenge winters dan andere. Daar is de winter niet zomaar een kerstcadeautje, maar een jaar lang een periode van problemen en een strijd om te overleven.


De mensen in de landen met extreme koude ondervinden veel moeilijkheden bij de voedselproductie, warm onderdak en kleding. Zij hebben meer brandstof of energie nodig om hun plaatsen warm te houden en als zij er niet in slagen aan deze behoeften te voldoen, worden zij al snel het doelwit van kou, longontsteking of bevriezing. Vandaag ontdekken we welke landen de top 10 koudste landen in de wereld zijn.

10. Zweden

Zweden
Brian Dooley - Public Domain

De zomers zijn gematigd in het noorden van Zweden, maar de winters zijn bitter koud, met sneeuw die het landschap maandenlang bedekt. In Malgova, in de provincie Västerbotten, bedroeg de laagste temperatuur die ooit in Zweden geregistreerd werd 53,0 °C. In de winter zijn temperaturen tot -40 graden Celsius gebruikelijk in "Norrland". De temperaturen in Midden-Zweden en de zuidelijke helft van het land zijn daarentegen vaak aanzienlijk lager.

9. Estland

Estland
Hans Põldoja - CC BY 2.0

Estland is een heel klein land dat in Noord-Europa ligt en iets meer dan een miljoen inwoners telt. Hoewel het klimaat er beduidend warmer is dan in sommige van de andere landen op deze lijst, kan de onregelmatige regenval in het land de temperaturen op elk moment van het jaar doen dalen. De ijskoude temperaturen van het land in de winter worden veroorzaakt door moessonwinden, die de streek buitengewoon koud maken, waardoor het land eeuwig koud is. Februari is de koudste maand van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van -5.7°C. -43,5°C is de laagste temperatuur ooit gemeten.

8. Noorwegen

Noorwegen
El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video - CC BY-SA 2.0

Aangezien de totale koude van Rusland vooral te danken is aan het milieu in het overwegend Aziatische gebied van Siberië, is het misschien juister om Noorwegen als het koudste land van Europa te beschouwen. Er is echter niet veel verschil tussen de Scandinavische landen, waarbij Zweden, Finland en IJsland alle in de top tien van de wereld staan, met gemiddelde temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt liggen. Noorwegen verschilt van de top drie doordat het overwegend een kustnatie is, met het grootste deel van zijn provincies grenzend aan de zee. In theorie zou het daardoor warmer moeten worden, maar omdat zo'n groot deel van Noorwegen boven de poolcirkel ligt, dalen de temperaturen in de wintermaanden pijlsnel, met rond de eeuwwisseling recorddiepten van -51°C in de nederzetting Karasjok.

7. Finland

Finland
Timo Newton-Syms - CC BY-SA 2.0

Finland, een van de noordelijkste landen ter wereld, heeft de laagste bevolkingsdichtheid van de Europese Unie, als gevolg van de verschrikkelijke weersomstandigheden die er heersen, vooral in de winter. Finland ligt in de boreale zone, die door zijn geografische ligging koude winters en hete zomers kent. De winter duurt in het grootste deel van Finland 100 dagen, maar in Lapland duurt de winter 200 dagen, met een constant sneeuwdek van half oktober tot begin mei. Op erg koude dagen kunnen de temperaturen in Lapland dalen tot -45°C, waardoor Finland een van de koudste landen ter wereld is. Het noordelijkste gebied van Finland ziet de zon in de winter maar liefst 51 dagen niet opkomen, terwijl de zon in de zomer bijna 73 dagen niet ondergaat.

6. IJsland

IJsland
Patrick McFall - CC BY-SA 2.0

Anders dan Groenland is IJsland een passende moniker voor deze Noordse eilandnatie met een aanzienlijke sneeuw- en ijslaag. Verrassend genoeg krijgt IJsland niet zo'n strenge winter als sommige andere landen op dezelfde breedtegraad. Dit komt door de ligging van het land langs de Noord-Atlantische Stroom, die delen van de streek gematigder maakt. De temperatuur in de hooglanden van IJsland ligt 's winters gemiddeld rond -10°C, maar in het noorden kan het -30° C worden. In de winter is IJsland een van de grootste plaatsen om het noorderlicht te zien.

5. Groenland

Groenland
Bernd Hildebrandt - Pixabay

Omdat driekwart van Groenland eeuwig in een ijskap is ingekapseld, is de naam van het eiland eerder wit dan groen. De hoofdstad, Nuuk, heeft een warmere gemiddelde dagtemperatuur dan de rest van het land, variërend van -8° C in februari tot 7° C in juli. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het, ondanks een van de langste winters ter wereld, een van de dichtstbevolkte plaatsen in de regio is. In de winter echter kennen bepaalde delen van Groenland temperaturen tot -50° C. -65° C is de koudste temperatuur die ooit in de kern van het eiland geregistreerd werd.

4. Mongolië

Mongolië
François Philipp - CC BY 2.0

Mongolië is het enige andere land met een gemiddelde temperatuur die het hele jaar door onder nul ligt. Mongolië, dat ingeklemd ligt tussen Rusland en China, is qua oppervlakte het 18de grootste land ter wereld, maar het heeft slechts iets meer dan 3 miljoen inwoners die het moeten afleggen tegen het barre klimaat, dat wordt gekenmerkt door zinderende zomers en zeer ijskoude winters. Siberische winden, die bitter koude lucht uit het noorden aanvoeren, zijn grotendeels de schuld van die bitter koude winters. De koude lucht zit meestal opgesloten in de vele rivierdalen en lage bekkens van Mongolië, wat leidt tot lange winters tot de lente aanbreekt. Maar het is niet allemaal vreselijk nieuws. Mongolië staat ook bekend als het "Land van de Eeuwige Blauwe Lucht" omdat het er het grootste deel van de tijd zonnig is.

3. Kirgizië

Kyrgyzstan
Mike Mirano - CC BY 2.0

Skigebied Chunkurchak bij Bishkek. Ondanks zijn piepkleine omvang heeft Kirgizië een zeer gevarieerd klimaat, dankzij zijn bergachtige geografie. De zomers in de Fergana vallei in het zuidwesten van het land zijn extreem heet, met dagtemperaturen tot 40°C. Tijdens de wintermaanden dalen de temperaturen 's nachts echter aanzienlijk en in het hele land, met op bergtoppen en in valleien vaak dieptepunten van onder de -30°C.

2. Canada

Canada
G. Lamar - CC BY 2.0

Het is geen verrassing dat Canada het koudste land ter wereld is, met enkele van 's werelds koudste steden en een groot gebied dat de helft van het jaar bevriest. In bepaalde noordelijke delen van Canada kan de sneeuw een heel jaar blijven liggen, en ver van de stranden kunnen de temperaturen onder de 40 graden Celsius duiken, met krachtige windstiltes die het probleem nog verergeren. De opwarming van de aarde is bijzonder ernstig in het noordpoolgebied, waardoor de toekomst van delen van Noord-Canada die hoofdzakelijk uit ijs en permafrost bestaan, in gevaar komt. De temperaturen in Canada zijn er sinds het midden van de twintigste eeuw meer dan 2°C door gestegen, volgens schattingen.

1. Rusland

Rusland
Ilya Kuzniatsou - CC BY 2.0

In werkelijkheid zijn Canada en Rusland nek-aan-nek om de twijfelachtige eer 's werelds koudste land te zijn. Omdat het ook 's werelds twee grootste landen zijn in omvang, is het vrij moeilijk om voor een van beide een nauwkeurige gemiddelde temperatuurmeting te krijgen. De uitgestrekte provincie Siberië, die het grootste deel van Noord-Azië omvat, sleept het gemiddelde van Rusland naar beneden. Siberië is weliswaar dunbevolkt, maar beslaat meer dan 77 procent van het totale landoppervlak van Rusland en herbergt enkele van de schilderachtigste streken van het land. Zelfs Novosibirsk, de grootste Siberische stad, kent typische wintertemperaturen van ruwweg -20°C, en elders wordt het nog veel en veel kouder.