Top 10 Kleinste Mensen Die Ooit Leefden (Mannen & Vrouwen)

Top 10 Lijstjes Algemeen

Ze mogen dan klein van gestalte zijn, maar veel van de kortste mensen ter wereld hebben een indrukwekkend groot leven geleid. Van Hollywoodsterren en -auteurs tot sociale activisten die campagne voeren voor de rechten van gehandicapten, veel van de kortste mensen ter wereld streven ernaar om van de wereld een betere plek te maken om te zijn. Veel plezier bij het lezen van deze top 10 over het leven van de tien kortste mensen die ooit hebben geleefd.

10. Lin Yü-chih - 67,50 cm

 

Lin Yü-chih was op nummer 10 de kortste man ter wereld tot 2009, volgens het Guinness Book of Records. Lin, die in Taipei, Taiwan, woont, lijdt aan osteogenesis imperfecta, een genetische aandoening, ook wel bekend als brosse bottenziekte, en meet 67,50 cm in hoogte. Osteogenesis imperfecta belemmert de groei van de botten, waardoor de hoogte van de botten wordt belemmerd. Lin Yü-chih, een sociaal activist die ooit het onderwerp was van een documentaire over Channel 4, werkt als auteur en is ook de oprichter van de Osteogenesis Imperfecta Association.

9. Khagendra Thapa Magar - 67 cm

 

Bekend als 'Little Buddha' onder de lokale bevolking in het Baglung District van Nepal waar hij in 1992 werd geboren, woog Khagendra Thapa Magar bij de geboorte een kleine 600 gram. Tegenwoordig meet hij 67 cm. Toen hij in 2010 achttien jaar oud werd, kreeg hij de titel 'Shortest Man in the World', die hij tot 2011 hield. Khagendra Thapa Magar is een oerdwerg, een vorm van dwerggroei die bekend is van voor de geboorte. Hij is het onderwerp geweest van een documentaire over Channel 4, getiteld 'The World's Smallest Man and Me'.

8. István Tóth - 65 cm

 

Er bestaat niet veel informatie op het web over de Hongaar István Tóth, die ooit beweerde dat hij met een hoogte van 26 centimeter de kortste man ter wereld was. Deze bewering is niet geverifieerd door het Guinness Book of Records, en nu zullen we misschien nooit weten of Tóth's bewering juist was, aangezien hij in 2011 op achtenveertigjarige leeftijd is overleden.

7. Madge Bester - 65 cm

 

De Zuid-Afrikaanse Madge Bester, op 65 cm, is een voormalige houder van de titel 'Shortest Woman in the World'. Om dit in de juiste context te plaatsen, Madge Bester, op drieënvijftigjarige leeftijd, is kleiner dan een gemiddelde baby van een jaar oud. Bester lijdt, net als Lin Yü-chih, aan osteogenesis imperfecta en is als gevolg van haar aandoening beperkt tot een rolstoel. Als activiste voor de rechten van gehandicapten heeft Bester samen met Lin Yü-chih gesproken op conferenties over het onderwerp osteogenesis imperfecta.

6. Lucia Zarate - 61,0 cm

 

Lucia Zarate, die in 1864 in Mexico werd geboren, werd op zeventienjarige leeftijd opgenomen in het Guinness Book of Records als de lichtste persoon die ooit heeft geleefd, en zou op slechts één jaar oud haar volledige lengte 61 cm hebben bereikt. De eerste persoon die ooit werd gediagnosticeerd met de zeldzame Majewski osteodysplastische osteodysplastische dwerggroei type II ziekte die resulteert in hersen- en skeletafwijkingen, Zarate bereikte enige schijn van roem in haar korte leven, toen ze werd tentoongesteld in de Verenigde Staten. De Washington Post doopte Zarate de 'Marvelous Mexican Midget', maar aan haar kortstondige roem kwam een einde toen, in 1890, haar circustrein ingebed raakte in de sneeuw, wat resulteerde in Zarate's dood door onderkoeling.

5. Junrey Balawing - 60 cm

 

De kortste levende man ter wereld, de Filippijnse Junrey Balawing, is naar verluidt een paar maanden na zijn geboorte in 1993 gestopt met groeien. Met een lengte van 60 centimeter lijdt Balawing aan een aantal aandoeningen, waaronder zwakke knieën en andere mobiliteitsproblemen, maar een officiële diagnose van zijn toestand is nooit openbaar gemaakt.

4. Jyoti Amge - 58,4 cm

 

Ster van American Horror Story en de huidige houder van het Guinness World Record voor 'World's Shortest Woman' Jyoti Amge staat op slechts 58,4 cm hoog. Geboren in India in 1993, is Amge's gestagneerde groei het gevolg van een aandoening genaamd Achondroplasia, die een veel voorkomende oorzaak van dwerggroei is. Het is Amge's droom om een Oscar te winnen, en ze is goed op weg naar Hollywood-roem, met een ster in een seizoen van American Horror Story in 2014.

3. Pauline Musters - 58 cm

 

Pauline Musters, die in het Guinness Book of World Records wordt erkend als de kortste vrouw ooit, werd in 1876 in Nederland geboren en stierf op negentienjarige leeftijd aan een dodelijke combinatie van longontsteking en hersenvliesontsteking.

2. Gul Mohammed - 57,0 cm

 

Een voormalige kortste man ter wereld, Gul Mohammed uit New Delhi, India, stond op slechts 57 cm hoog. Geboren in 1957, Mohammed stierf op zijn veertigste aan ademhalingscomplicaties na meerdere gezondheidsproblemen, die allemaal het gevolg waren van een leven lang zwaar roken.

1. Chandra Bahadur Dangi - 54,6 cm

 

Het breken van het record van Gul Mohammed, de Nepalese Chandra Bahadur Dangi, was de kortste man ter wereld, tot zijn dood in 2015. Met een lengte van slechts 54,6 cm was Dangi een primordiale dwerg. Voordat hij werd erkend door het Guinness Book of World Records, had Dangi nooit het afgelegen Nepalese dorp van zijn geboorte verlaten. Hij gebruikte zijn pas ontdekte status als 's werelds kortste man om de wereld rond te reizen en om de aandacht te vestigen op zijn geboorteland.