Top 10 Kerstfilms
506967 - Pixabay

Top 10 Beste Kerstfilms Aller Tijden

De feestdagen staan synoniem voor gezellig samenzijn en klassieke kerstfilms kijken. Of je nu fan bent van hartverwarmende verhalen of avonturen vol actie, er is een film voor iedereen. Volgens verschillende bronnen bevat de top 10 van kerstfilms tijdloze klassiekers zoals "It's a Wonderful Life" en moderne favorieten zoals "Elf" en "Die Hard". Lees hieronder verder om de volledige lijst te bekijken en ontdek de populairste kerstfilms.

10. The Polar Express (2004)

 

"The Polar Express" is een Amerikaanse geanimeerde avonturenfantasiefilm uit 2004, geregisseerd door Robert Zemeckis en gebaseerd op het gelijknamige kinderboek uit 1985 van Chris Van Allsburg. De film speelt zich af op kerstavond in de jaren 1950 en vertelt het verhaal van een jongetje dat op een magisch avontuur gaat naar de Noordpool met de Polar Express. Het wordt beschouwd als een goede kerstfilm vanwege de nostalgische band met het geliefde boek, het uitstekende stemacteerwerk van Tom Hanks, de unieke animatiestijl, de betoverende muzikale score en de hartverwarmende boodschap van geloof en de magie van Kerstmis.

9. Love Actually (2003)

 

"Love Actually" is een Britse romantische komedie-dramafilm uit 2003, geschreven en geregisseerd door Richard Curtis. De film verkent het thema liefde door middel van tien afzonderlijke verhalen over een grote verscheidenheid aan individuen, van wie velen met elkaar verbonden zijn naarmate hun verhalen vorderen. De film speelt zich af in de weken voor Kerstmis en wordt beschouwd als een goede kerstfilm omdat hij verschillende soorten liefde laat zien, sympathieke personages heeft, voor humor zorgt, de pijn van onbeantwoorde liefde behandelt en een briljante soundtrack bevat die bijdraagt aan de feestvreugde. Opvallende scènes zijn de dansscène van Hugh Grant en het huwelijksaanzoek van Colin Firth, die iconische momenten in de film zijn geworden.

8. The Holiday (2006)

 

"The Holiday" is een Amerikaanse romantische komediefilm uit 2006, geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Nancy Meyers. De film is gezellig en charmant en vertelt het verhaal van twee vrouwen, gespeeld door Cameron Diaz en Kate Winslet, die van huis ruilen in een poging tijdens de feestdagen aan hun romantische problemen te ontsnappen. In hun nieuwe omgeving ontmoeten ze elk een plaatselijke jongen en vallen ze voor hem, maar het naderende einde van hun vakantie bedreigt hun ontluikende relaties. De film wordt beschouwd als een goede kerstfilm vanwege de hartverwarmende en toegankelijke verhaallijn, de chemie tussen de personages, de prachtige vakantie-instellingen en de opbeurende boodschap over liefde en zelfontdekking. Het is een film die de magie van de feestdagen weet te vangen en de kijkers achterlaat met een warme, feestelijke gloed.

7. The Santa Clause (1994)

 

"The Santa Clause" (1994) is een charmante kerstkomedie geregisseerd door John Pasquin. In de film speelt Tim Allen de rol van Scott Calvin, een gewone man die er per ongeluk voor zorgt dat de kerstman van zijn dak valt op kerstavond. Wanneer hij en zijn zoontje klaar zijn met de bezorging van de Kerstman, worden ze naar de Noordpool getransporteerd, waar Scott leert dat hij de nieuwe Kerstman moet worden en zijn dierbaren ervan moet overtuigen dat hij inderdaad de Kerstman is. Deze film is een geliefde kerstklassieker omdat hij de magie en het wonder van de feestdagen samenvat in zijn fantasierijke uitgangspunt. De transformatie van Scott Calvin in de Kerstman symboliseert de geest van het geven en het belang van geloof, centrale thema's van Kerstmis. Bovendien benadrukt de film de waarde van familie en liefde, wat het publiek van alle leeftijden aanspreekt. De mix van humor, sentiment en kerstvreugde maakt het een goede keuze voor de kerstfilmavonden.

6. Home Alone (1990)

 

"Home Alone" is een Amerikaanse kerstkomediefilm uit 1990 geregisseerd door Chris Columbus. In de film speelt Macaulay Culkin de rol van Kevin McCallister, een achtjarige jongen die per ongeluk wordt achtergelaten wanneer zijn familie vertrekt voor een kerstvakantie. Wanneer twee inbrekers proberen in te breken in zijn huis, zet Kevin slimme boobytraps in het huis om hun pogingen te dwarsbomen. "Home Alone" wordt beschouwd als een goede kerstfilm omdat het de vakantiegeest van kattenkwaad, avontuur en familie belichaamt. De humor, memorabele citaten en iconische scènes van de film, gecombineerd met het hartverwarmende besef van het belang van familie tijdens de feestdagen, maken het een blijvende favoriet.

5. Bad Santa (2003)

 

"Bad Santa" is een Amerikaanse zwarte kerstkomedie misdaadfilm uit 2003 geregisseerd door Terry Zwigoff, geschreven door Glenn Ficarra en John Requa, met Billy Bob Thornton in de titelrol en een bijrol van Tony Cox, Lauren Graham, Brett Kelly, Lauren Tom, John Ritter en Bernie Mac. De film volgt een ellendige oplichter en zijn partner die zich voordoen als de kerstman en zijn kleine helper om warenhuizen te beroven op kerstavond, maar ze komen in de problemen wanneer de oplichter bevriend raakt met een probleemkind. Ondanks de grove humor en het beledigende taalgebruik, wordt "Bad Santa" beschouwd als een goede kerstfilm omdat het erin slaagt om de ware geest van Kerstmis te vangen op zijn eigen unieke manier. De donkere humor van de film en de bijtende satire op de commercialisering van Kerstmis maken het een verfrissend alternatief voor de suikerzoete kerstfilms die het genre domineren. Daarnaast voegt het portretteren van verlossing en de kracht van menselijke verbondenheid, zoals te zien is in de relatie tussen de oplichter en het probleemkind, een hartverwarmend element toe aan het verhaal.

4. Elf (2003)

 

"Elf" is een Amerikaanse kerstkomediefilm uit 2003, geregisseerd door Jon Favreau en geschreven door David Berenbaum. De hoofdrol wordt gespeeld door Will Ferrell als Buddy, een mens die is opgevoed door de elfen van de Kerstman op de Noordpool. De film volgt Buddy's reis naar New York City om zijn biologische vader te ontmoeten en kerstvreugde te verspreiden. Onderweg ervaart hij de geneugten van de stad en leert hij de ware betekenis van familie en Kerstmis. "Elf" wordt beschouwd als een goede kerstfilm omdat het humor, hartverwarmende momenten en een feestelijke sfeer combineert. Het is geprezen als een moderne klassieker en wordt vaak genoemd als een van de beste kerstfilms aller tijden. De film heeft een tijdloos karakter en spreekt publiek van alle leeftijden aan, waardoor het een perfecte keuze is voor de feestdagen.

3. Gremlins (1984)

 

"Gremlins" is een komedie-horrorfilm uit 1984 geregisseerd door Joe Dante, geschreven door Chris Columbus en geproduceerd door Steven Spielberg. Het verhaal draait om een jonge man genaamd Billy die een vreemd wezen genaamd een Mogwai als kerstcadeau krijgt. Hij breekt echter per ongeluk de drie belangrijke regels om voor de Mogwai te zorgen, wat leidt tot de creatie van ondeugende gremlins die een ravage aanrichten in het stadje Kingston Falls. De film wordt om verschillende redenen beschouwd als een kerstklassieker. Ten eerste maakt de kerstsetting integraal deel uit van de plot en is hij helder verwerkt in het productieontwerp. Ten tweede herinneren het verhaal, de personages en de moraal van de film de kijkers aan de waarden die geassocieerd worden met de feestdagen, zoals het belang van familie en de gevaren van hebzucht en materialisme. Daarnaast bevat de film iconische kerstscènes, zoals Gizmo met een kerstmuts op en de gremlins verkleed als kerstliedjes, die bijdragen aan de aantrekkingskracht voor de feestdagen. De juxtapositie van horror en kerstelementen maakt "Gremlins" een unieke en geliefde film om tijdens de feestdagen te bekijken.

2. Die Hard (1988)

 

"Die Hard" (1988) is een film boordevol actie die zich afspeelt op kerstavond en het verhaal vertelt van John McClane, een agent die onder absurd moeilijke omstandigheden weer contact probeert te maken met zijn vervreemde vrouw Holly en hun gezin. Ondanks de actie-attributen wordt de film beschouwd als een kerstklassieker omdat het de essentie van de kerstgedachte weergeeft. De film zit vol kerstfantasieën, zoals bomen, versieringen, cadeautjes inpakken en feestjes op kantoor, en heeft een kerstsoundtrack, met herhaaldelijk gebruik van "Ode to Joy" en "Let It Snow". De film gaat over familie, geliefden en de waarde van menselijke connecties, wat veelvoorkomende thema's zijn in kerstfilms. Het is een oprecht verhaal over thuiskomen voor de feestdagen, waardoor het een goede kerstfilm is ondanks de intense actiescènes.

1. It's a Wonderful Life (1946)

 

"It's a Wonderful Life" is een film uit 1946 geregisseerd door Frank Capra. In de film speelt James Stewart de rol van George Bailey, een man die zijn persoonlijke dromen heeft opgegeven om anderen in zijn gemeenschap te helpen. Op kerstavond krijgt George van een engel uit de hemel te zien hoe het leven zou zijn geweest als hij nooit had bestaan. De film wordt beschouwd als een van de beste films aller tijden en als een van de beste kerstfilms. De film is door het American Film Institute erkend als een van de 100 beste Amerikaanse films ooit gemaakt en wordt vaak bekeken tijdens de feestdagen. De thema's van de film over onbaatzuchtigheid, gemeenschap en het belang van familie en vrienden maken het een hartverwarmende en opbeurende kerstfilm.

Samengevat bieden de top 10 kerstfilms een gevarieerd aanbod van hartverwarmende, komische en actievolle verhalen die voor velen geliefde kersttradities zijn geworden. Of je nu een fan bent van klassieke films zoals "It's a Wonderful Life" of van moderne favorieten zoals "Elf" en "Die Hard", deze films zijn het bekijken waard omdat ze de sfeer van het seizoen weten te vangen en entertainment bieden voor het hele gezin. Dus, pak wat warme chocolademelk, knus bij het vuur en geniet van deze tijdloze verhalen die de feestdagen zeker zullen veraangenamen.