Top 10 Hoogste Watervallen In De Wereld
Lars Nissen - Pixabay

Top 10 Hoogste Watervallen In De Wereld

Watervallen zijn een waar spektakel, een bewijs van de krachten van de natuur, en een wonderbaarlijk wonder van moeder natuur. Een waterval is een van de meest verbazingwekkende creaties die de natuur te bieden heeft. Er zijn zoveel mooie, geweldige, grootse, en verbazingwekkende buitengewone watervallen over de hele wereld waar te nemen. Hieronder volgt de lijst van de 10 hoogste watervallen ter wereld.

10. Browne Falls - Nieuw-Zeeland - 836 meter

Browne Falls - Nieuw-Zeeland - 836 meter
Wikipedia - Public Domain

Browne Falls is een waterval boven Doubtful Sound, gelegen in het Nationaal park Fiordland, Nieuw-Zeeland. Met een hoogte van 836 meter is Browne Falls de tiende hoogste waterval ter wereld. In een gematigd regenwoud dalen de watervallen af naar het fiord bij Hall Arm. Hun bron is een bergmeer genaamd Lake Browne (836 m boven de zeespiegel) dat, wanneer het vol is, overloopt langs de kant van de bergrug. De beek maakt 836 m hoogteverschil over 1130 m horizontaal verschil, waardoor de gemiddelde helling van de beek 42 graden is. Deze relatief lage hoek maakt de valpartijen minder indrukwekkend.

9. James Bruce Falls - Canada - 840 meter

James Bruce Falls - Canada - 840 meter
Klaus Johansson - CC BY-SA 4.0

James Bruce Falls is de hoogst gemeten waterval op het continent Noord-Amerika en de negende in de wereld. Gelegen in Princess Louisa Marine Provincial Park in Brits-Columbia, Canada, is de waterval James Bruce Falls afkomstig van een klein sneeuwveld dat trapsgewijs van een hoogte van 840 m naar beneden stort tot aan Prinses Louisa Inlet

8. Pu'uka'oku Falls - Verenigde Staten - 840 meter

Pu'uka'oku Falls is een waterval in Hawaï, de hoogste in de Verenigde Staten en de achtste in de wereld. Het bestaat uit verschillende watervallen. In totaal is de waterval 840 meter hoog.

7. Balaifossen - Noorwegen - 850 meter

Balaifossen - Noorwegen - 850 meter
Falk2 - CC BY-SA 4.0

Gelegen in Hordaland, Noorwegen, heeft Balåifossen een totaal hoogteverschil van 850 meter en is daarmee volgens de World Waterfall Database de op een na hoogste waterval in Noorwegen en Europa, en de zevende hoogste waterval ter wereld.

6. Vinnufossen - Noorwegen - 860 meter

Vinnufossen - Noorwegen - 860 meter
Carl S Bj - CC BY-SA 3.0

Gelegen in het oosten van het dorp Sunndalsøra in de gemeente Sunndal in het district Møre og Romsdal, Noorwegen, is Vinnufossen de hoogste waterval van Europa en de zesde hoogste ter wereld met een hoogte van 860 meter. De watervallen maken deel uit van de rivier Vinnu die van de Vinnufjellet berg naar beneden stroomt en wordt gevoed door de Vinnufonna gletsjer.

5. Yumbilla Falls - Peru - 896 meter

Yumbilla Falls - Peru - 896 meter
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Gelegen in Peru, Amazonas regio de Yumbilla Falls is de vijfde hoogste waterval ter wereld. Hoewel de waterval prachtig is door zijn hoogte, is het volume van het water niet al te groot. De hoogte van de waterval is 896 meter.

4. Oloʻupena Falls - Verenigde Staten - 900 meter

Oloʻupena Falls - Verenigde Staten - 900 meter
Wikipedia - CC BY-SA 3.0

Gelegen in het noordoostelijke deel van het Hawaiiaanse eiland Molokai; Oloupena Falls, wordt beschouwd als de vierde hoogste waterval ter wereld met een hoogte van 900 meter. De watervallen worden gevormd op een korte, seizoensgebonden stroom en vallen over de rand van een van de hoogste kliffen ter wereld, gelegen tussen de Pelekunu en Wailau valleien. Ze hebben een groef in de rotswand geknabbeld en kunnen alleen vanuit de oceaan of vanuit de lucht worden waargenomen.

3. Tres Hermanas Falls - Peru - 914 meter

Tres Hermanas Falls - Peru - 914 meter
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

Locatie: Ayacucho, Peru. De waterval Tres Hermanas Falls heeft geen bijzonder grote afloop, maar het valt niet te ontkennen dat de watervallen hoog zijn. Google Earth hoogteprofielen ondersteunen de schatting van de hoogte 914 m, waardoor de Tres Hermanas Falls op de derde plaats staat in de lijst van de hoogste watervallen in de wereld.

2. Tugela Falls - Zuid-Afrika - 948 meter

Tugela Falls - Zuid-Afrika - 948 meter
Wikipedia - CC BY-SA 4.0

De Tugelawaterval is de tweede hoogste waterval ter wereld. De totale daling in vijf trapsgewijze watervallen is 948 m. Ze bevinden zich in de Drakensberg in het Royal Natal National Park in de provincie KwaZoeloe-Natal, Republiek Zuid-Afrika. Ze zijn gemakkelijk te zien na een zware regenval vanaf de hoofdroute naar het park, die glinstert door de weerspiegeling van de late namiddagzon.

1. Angel Falls - Venezuela - 979 meter

Angel Falls - Venezuela - 979 meter
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

Angel Falls is een waterval in Venezuela. Het is de hoogste ononderbroken waterval ter wereld, met een hoogte van 979 m en een duik van 807 m. De waterval valt over de rand van de Auyantepui berg in het Nationaal park Canaima in de Gran Sabana regio van de staat Bolívar.