Top 10 Helderste Sterren Aan De Hemel

Top 10 Helderste Sterren Aan De Hemel

De sterrenhemel heeft veel heldere sterren, waarvan sommige dicht bij de zon staan en andere heel ver weg. Echter, met het blote oog lijken alle sterren bijna allemaal op elkaar, maar de werkelijkheid is dat er sterren zijn in verschillende maten, kleuren, massa's, spectra en compositie. Een magnitude is een waarde die aan de helderheid van een ster wordt toegekend. Hoe lager de waarde van de magnitude, hoe helderder de ster er uit ziet. Hoewel sommige van de helderste sterren aan de hemel van de Aarde bekend staan als meervoudige sterrenstelsels, lijken ze bij observatie met het blote oog als afzonderlijke sterren te verschijnen. Hieronder staan de tien helderste sterren aan de hemel.

10. Rigel

 

Rigel
theilr

Rigel (beta Orionis) is een ster in het sterrenbeeld Orion, waarvan de helderheid licht varieert. Deze ster heeft een visuele magnitude van +0,18 en is een meervoudig sterrenstelsel bestaande uit een heldere ster die bekend staat als superreus A en een iets zwakkere metgezelster. De metgezelster bestaat uit drie sterren, namelijk Rigel Ba, Bb en C. Rigel ligt op zo'n 860 lichtjaren van het zonnestelsel. Het is geclassificeerd als Type B8 en is voornamelijk zichtbaar tussen oktober en maart.

9. Procyon

 

Procyon
Hubble European Space Agency

Procyon is een van de belangrijkste sterren in het sterrenbeeld Kleine Hond (Canis Minor, afkorting CMi). Met een schijnbare visuele magnitude van +0,34 is het de 8e helderste ster aan de nachtelijke hemel. Procyon is een dubbelster, bestaande uit een geelwitte hoofdreeksster, Procyon A en een witte dwerg, Procyon B. Het stelsel is zichtbaar als de helderste ster in het sterrenbeeld Kleine Hond.Het is geclassificeerd als Type F5-ster, wat betekent dat het iets koeler is dan de zon. De ster ligt ongeveer 11 lichtjaren van onze planeet en is twee keer zo groot als de zon.

8. Capella

 

Capella
Till Credner

Capella (alpha Aurigae) is een dubbelster en de helderste ster van het sterrenbeeld Voerman (Auriga). Capella is een van de helderste sterren die aan de hemel te zien zijn. De ster is ook bekend onder de naam Alhajoth. De naam Capella betekent "geitje". De ster is circumpolair en te vinden in de buurt van de poolster. Hoewel Capella met het blote oog als één ster verschijnt, bestaat het uit vier sterren, gegroepeerd in twee binaire paren: Capella L, Capella H, Capella Aa en Capella Ab. Capella Aa en Ab zijn beide reuzensterren en meer dan twee keer zo groot als de zon.

7. Wega

 

Wega
Till Credner

Wega (alpha Lyrae) of Vega is de helderste ster in het sterrenbeeld Lier (Lyra) en een van de helderste van de noordelijke hemel. Het is een van de drie sterren van de zomerdriehoek. De ster staat ook bekend als Fidis en 'de harpster'. Wega is slechts 25 lichtjaren van de zon verwijderd en behoort tot de meest lichtgevende sterren naast de zon. Het is ongeveer drie keer zo groot als de zon en door astronomen geclassificeerd als een type A-ster, wat betekent dat het jonger maar heter is dan de zon. Wega is uitgebreid bestudeerd en wordt door astronomen beschouwd als de op een na belangrijkste ster aan de hemel na de zon. Als gevolg van de verbranding is de ster nog steeds bezig zijn waterstofgehalte om te zetten in helium.

6. Achernar

 

Achernar
Merikanto

Achernar (alpha Eridani) is de helderste ster in het sterrenbeeld Eridanus (Rivier Eridanus) en een van de helderste aan de hemel. De ster is een type B hoofdreeksster. De ster heeft ongeveer 7 zonsmassa's en draait zo snel om haar as dat de diameter om de evenaar meer dan 50% groter is dan die om de polen gemeten. De ster maakt deel uit van de Pleiadengroep. Achernar is vanuit de breedte van de Benelux niet te zien.

5. Arcturus

 

Arcturus
Mikulski Archive for Space Telescopes (MAST), STScI, and NASA

Arcturus (alfa Bootis), de 'berenhoeder', is de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) met een schijnbare magnitude van -0,04. Arcturus is een oranje reus, een van de helderste sterren aan de hemel en is in juni rond middernacht boven de zuidelijke hemel te zien, zelfs in grote steden. Van alle heldere sterren heeft Arcturus de grootste eigenbeweging. Arcturus is relatief koel en straalt een groot deel van zijn energie in het infrarood uit.

4. Alpha Centauri-stelsel

 

Alpha Centauri-stelsel
Skatebiker

Alpha Centauri is de helderste ster in het sterrenbeeld Centaur (Centaurus). De ster staat op 4,32 lichtjaar van de zon en heeft een schijnbare magnitude van +0,01. De ster staat ook bekend als Toliman, Rigil Kentaurus en Rigil Kent. Vanaf de geografische breedtegraad van de Benelux is Alpha Centauri nooit te zien. Van Centaurus komen alleen de meest noordelijke sterren net boven de horizon en daarom is het sterrenbeeld niet of nauwelijks zichtbaar. De dubbelster Alpha Centauri vormt hoogstwaarschijnlijk samen met de veel zwakkere Proxima Centauri een drievoudig stelsel. Met een afstand van 4,32 lichtjaar is het na de Zon het dichtstbijzijnde stersysteem.

3. Canopus

 

Canopus
NASA

Canopus (alpha Carinae) is de helderste ster in het sterrenbeeld Carina en na Sirius de op een na helderste ster in de nachtelijke hemel. Canopus is een type F heldere reus. De naam is afgeleid van het griekse Κάνωβος (Kanôbos). De ster staat ook bekend als Suhel en Suhail. De ster is wit-geel van kleur. Canopus is na Sirius de helderste ster aan de hemel en was een paar honderdduizend jaar geleden zelfs de allerhelderste ster aan de hemel. De ster is op noordelijke breedten niet zichtbaar. Ruimtevaartuigen gebruiken deze ster geregeld als volgster voor hun oriëntatiesysteem.

2. Sirius

 

Sirius
NASA, ESA, H. Bond (STScI), en M. Barstow (Universiteit van Leicester)

Sirius (alpha Canis Majoris) is de helderste ster van de nachtelijke sterrenhemel. Met een helderheid van −1,46 is hij bijna dubbel zo helder als Canopus, de helderste ster na hem. Omdat Sirius de helderste ster is van het sterrenbeeld Grote Hond staat hij ook bekend als de Hondsster. Andere namen zijn Canicula en Aschere. Met een afstand van 8,6 lichtjaar is Sirius na de Zon het op zes na dichtstbijzijnde stersysteem. Deze ster maakt deel uit van de Winterzeshoek.

1. Zon

 

Zon
NASA/SDO (AIA)

De zon wordt beschouwd als de helderste ster aan de hemel met een schijnbare magnitude van -26,74. De zon is de belangrijkste bron van energie en licht voor het leven op aarde. De zon bevindt zich in het midden van het zonnestelsel en heeft een diameter van ongeveer 1,393 miljoen km met een onzekerheid van 130 km en is goed voor meer dan 99% van de massa van het zonnestelsel. Deze ster bestaat voornamelijk uit waterstof (73%) en helium (25%). De zon wordt gekenmerkt door een witte kleur als hij hoog aan de hemel staat en geel, oranje of rood als hij laag aan de hemel staat. Het is een G2V-ster die aangeeft dat het een hoofdreeksster is met een oppervlaktetemperatuur van ongeveer 5.500 graden Celsius.