Top 10 Heetste Plekken Op Aarde

Zomer betekent voor de mensen op het noordelijk halfrond aangenaam en warm weer, maar de zomer op deze extreem hete plaatsen is ronduit wreed. Dit zijn de 10 heetste plekken op aarde.

10. Bandar-e Mahshahr, Iran

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde


Deze brandende stad heeft de op één na hoogste warmte-index ooit bereikt – de warmte-index combineert de luchttemperatuur met de relatieve luchtvochtigheid. Bandar-e Mahshahr registreerde een hitte-index van 74 graden in juli 2015. De heetste geregistreerde temperatuur is er 51 graden.

9. Ghadames, Libië

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Deze oase in het midden van de woestijn is nu een Unesco-werelderfgoedlocatie dankzij de iconische hutten van modder, die helpen de 7000 inwoners te beschermen tegen de intense hitte. Bekend als ‘De Parel van de Woestijn’, bereikt het een gemiddelde hoogte van 40 graden en er werd ooit een temperatuur van 55 graden gemeten.

8. Kébili, Tunesië

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Dit woestijnstadje staat bekend om zijn kwaliteitsdata, die uiteraard geen bezwaar hebben tegen de gemiddelde temperaturen van 40+ graden in de zomer. De hoogste temperatuur ooit is maar liefst 55 graden.

  Top 10 Breedste Rivier Ter Wereld

7. Timboektoe, Mali

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Deze stad aan de zuidrand van de Sahara is in de winter zelfs heet en bereikt in januari een gemiddelde temperatuur van 30 graden. De heetste temperatuur ooit gemeten was 49 graden.

6. Tirat Zvi, Israël

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
De kleine kibboets van Tirat Zvi heeft de heetste temperatuur ooit in Azië – in juni 1942 was het 54 graden. Het record is sindsdien in twijfel genomen door Christopher C Burt (een van de onderzoekers van het inmiddels gediskwalificeerde wereldrecord Aziziyah), die beweert dat de thermografische aflezing onjuist was en 53 graden had moeten zijn. Maar zelfs op een slecht jaar, bereikt het gemiddelde temperaturen van 37 graden.

5. Dasht-e Lut, Iran

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Deze woestijnvlakte heeft de heetste grondtemperaturen van de planeet – satellietmetingen tussen 2003 en 2009 hebben een maximumtemperatuur van maar liefst 70,7 graden aan het licht gebracht. Het spreekt voor zich dat de regio onbewoond is.

  Top 10 Beroemde Zwarte Stranden In De Wereld

4. Wadi Halfa, Soedan

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Gedurende het jaar valt er vrijwel geen regen in Wadi Halfa, dit is een broeierige stad aan de oevers van het Nubia-meer in Soedan. Juni is de warmste maand van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van 41 graden – de warmste temperatuur die er ooit is geregistreerd 53 graden in april 1967.

3. Dallol, Ethiopië

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Dit hydrothermale veld met zoutformaties, zure warmwaterbronnen en gasgeisers had van 1960 tot 1966 dagelijks een gemiddelde maximumtemperatuur van 41 graden. Deze stijgende waarden betekenen dat het de hoogste gemiddelde temperatuur heeft van alle bewoonde plaatsen op aarde.

2. Aziziyah, Libië

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
De voormalige hoofdstad van het Jafara district, 40 kilometer ten zuiden van Tripoli, werd gebruikt om de titel van heetste plaats op aarde op te eisen – in 1922 werd de temperatuur geregistreerd met 58 graden. Echter, het werd ontdaan van de titel in 2012 toen meteorologen dit ongeldig verklaarde als gevolg van een aantal factoren, waaronder het feit dat de persoon die de temperatuur registreerde onervaren was. De stad ervaart echter nog steeds regelmatig temperaturen van meer dan 48 graden halverwege de zomer.

  Top 10 Hoogste Bomen Ter Wereld

1. Death Valley, Californië, Verenigde Staten

Top 10 Heetste Plekken Op Aarde
Death Valley heeft op dit moment het record voor de heetste luchttemperatuur ooit gemeten. Death Valley bereikte in de zomer van 1913 een hoogtepunt van 56,7 graden, wat blijkbaar de grenzen van het menselijk overleven zou verleggen. De gemiddelde temperatuur bereikt vandaag de dag 47 graden in de zomer, en het is tevens de droogste plek in de Verenigde Staten.