Top 10 Grootste Wilde Katten

Een ongelooflijk wijdverspreid dier, katachtigen ontwikkeld in verschillende vormen en maten. Van gedomesticeerde huiskatten tot woeste jungledieren, deze carnivoren passen zich aan om te overleven in bijna elke omgeving, en ondanks hun esthetische aantrekkingskracht, zijn de meeste meedogenloze moordmachines. Welke zijn de grootste? Vandaag tellen we de tien grootste niet-uitgestorven katachtigen wereldwijd af! Om de dingen te diversifiëren, sluiten we hybriden uit en nemen we alleen het zwaarste ras van elke soort. Dit is de top 10 grootste wilde katachtigen.

10. Jaguarundi

Top 10 Grootste Wilde Katten

Niet te verwarren met jaguars, jaguarundis zijn nieuwsgierige wezens die enigszins lijken op wezels. Jaguarundis zijn een aanpasbare carnivoor die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt en die bijna alle prooien eet, waaronder knaagdieren, kikkers, vissen en kleine reptielen. De korte vacht en het ongewone uiterlijk van een jaguarundi houden hem relatief veilig voor jagers, die de voorkeur geven aan meer prestigieuze doelen.

9. Ocelot

Top 10 Grootste Wilde Katten

Een solitaire kat die het meest actief is in de schemering, de ocelots wonen in Zuid-Amerika. Ze zijn klein genoeg om voldoende energie te krijgen van kleinere prooien zoals gordeldieren, opossums en knaagdieren. Abstracte kunstenaar Salvador Dali had een ocelot met de naam Babou.

  Top 10 Gevaarlijke Hondenrassen

8. Caracal

Top 10 Grootste Wilde Katten

Een middelgrote kat die in het hele Midden-Oosten wordt gevonden, zijn de karakallen een ongrijpbaar stelletje. Ze prooien vaak op vogels en knaagdieren, maar zijn wreed genoeg om een prooi te overwinnen die groter is dan zijzelf. Karakalen worden niet geadviseerd als huisdier, maar zijn in het verleden getemd en gebruikt om te jagen.

7. Lynx

Top 10 Grootste Wilde Katten

De term lynx verwijst eigenlijk naar vier soorten binnen het lynxgenus, waaronder bobcats. De lynxen, die in Noord-Amerika en Azië leven, zijn gemakkelijk te herkennen aan de plukjes haar op hun oren. Het grootste type is de Euraziatische lynx, het derde grootste roofdier in Europa na de bruine beer en de grijze wolf.

6. Jachtluipaard

Top 10 Grootste Wilde Katten

Jachtluipaarden zijn het snelste landdier ter wereld en verschillen van andere grote katachtigen. Ze hebben kleinere schedels, zijn overdag actiever en vormen sociale groepen die coalities worden genoemd. Jachtluipaarden hebben niet het uithoudingsvermogen om hun snelle snelheid lang vol te houden, maar ze slagen meestal bij achtervolgingen dankzij hun snelle acceleratie.

5. Luipaard

Top 10 Grootste Wilde Katten

De luipaard, die in Zuid-Azië en Afrika woont, is de kleinste ‘grote kat’ van het geslacht Panthera. Er zijn verschillende ondersoorten en varianten, waaronder zwarte panters en sneeuwluipaarden; de grootste is de Perzische panter. Luipaarden zijn het meest voorkomende lid van de Panthera vanwege het hoge aanpassingsvermogen, ze gedijen in omgevingen die variëren van savannes tot regenwouden en graslanden.

  Top 10 Meest Stinkende Dieren

4. Poema

Top 10 Grootste Wilde Katten

Poema’s hebben een verscheidenheid aan soortgenoten, waaronder poema’s, bergleeuwen en panters. Ze leven in heel Noord- en Zuid-Amerika, en vertonen nachtelijke en eenzame neigingen, die zelden in contact komen met andere poema’s, behalve om te paren. De meeste poema’s geven de voorkeur aan smakelijke herten, maar ze consumeren een verscheidenheid aan prooien, sommige zo klein als insecten of knaagdieren.

3. Jaguar

Top 10 Grootste Wilde Katten

De grootste katachtigen van Midden- en Zuid-Amerika, jaguars kunnen bijna 158 kilogram wegen. De goed gespierde bouw van een jaguar helpt bij het zwemmen en klimmen, en zijn enorme kracht kan schildpadschelpen doorboren. Jaguars lijken sterk op luipaarden, maar zijn groter en hun rozetten (vlekken) onderscheiden de twee: de rozetten van een jaguar zijn groter en minder in aantal dan die van een luipaard. Biologen geloven momenteel dat er geen jaguar-ondersoorten bestaan.

  Top 10 Ongewenst Gedrag Bij Honden

2. Leeuw

Top 10 Grootste Wilde Katten

De koning van de jungle woont eigenlijk in de savannes van Afrika. Barbarije, of Atlas, leeuwen zijn de grootste ondersoort en worden in het wild uitgestorven geacht, maar sommige overleven in gevangenschap. Bekend om hun weelderige, donkere manen, werden de Barbarijse leeuwen tot het punt van uitsterven bejaagd. Leeuwen zijn ongewoon sociale katten, die trots zijn en vaak samen jagen en spelen. Desalniettemin vertonen ze wrede trekjes, waarbij ze vaak de welpen van rivaliserende families vermoorden. Leeuwen kunnen een lang leven leiden in gevangenschap (tot 20 jaar), en werden door de Romeinen in coliseums gebruikt om de dapperheid van een krijger te testen.

1. Tijger

Top 10 Grootste Wilde Katten
De heerser van alle grote katten, tijgers zijn apex roofdieren in elk ecosysteem dat ze bewonen. Deze gigantische moordenaars zijn zelfverzekerd genoeg in hun kracht om volwassen bruine beren uit te dagen, en terecht – ze winnen meestal. Siberische tijgers zijn de grootste van alle ondersoorten, sommige met een gewicht van maar liefst 300 kilogram.