Top 10 Grootste Vulkanen Ter Wereld

Top 10 grootste vulkanen in de wereld.

Vulkanen worden gevormd wanneer magma van binnenuit de bovenmantel van de aarde zich een weg naar het oppervlak baant. Aan het oppervlak barst het uit en vormt het lavastromen en asafzettingen. Naarmate de vulkaan verder uitbarst, wordt hij steeds groter en groter. De onderstaande lijst omvat de top 10 grootste vulkanen ter wereld.

10. De Maelifell-vulkaan, IJsland

Maelifell-vulkaan
Bron: PeterRYV | CC BY-SA 4.0 International

Mælifell, IJsland.

De Maelifell-vulkaan ligt aan de rand van de Myrdalsjökull-gletsjer in IJsland. Het heeft een perfecte kegel en een groen oppervlak, bedekt met mos. Het is 539 meter hoog en is een uitgestorven stratovulkaan. De laatste uitbarsting die Maelifell overkwam was meer dan 10.000 jaar geleden. Het is gemaakt van basaltische en picriet Maelifell rotsen. Deze vulkaan ligt tussen de Euraziatische plaat en de Noord-Amerikaanse plaat.

9. Arenal Vulkaan, Costa Rica

Arenal-VolcanoBron: wikipedia | CC BY-SA 4.0 International
De Arenal Vulkaan is een actieve andesitische stratovulkaan in het noordwesten van Costa Rica. Het is 1669 meter hoog.De laatste uitbarsting was in 2010 en is een toeristische attractie voor Costa Rica en ligt op slechts ongeveer 90 km ten noordwesten van San José. Het ligt op de Caribische plaat.

8. Mayon Vulkaan, Albay, Filippijnen

Mayon VulkaanBron: Marisa Mercado | CC BY-SA 4.0 International

Mayon vulkaan in maart 2020.

De Mayon vulkaan is een actieve stratovulkaan in de Filippijnen. Het heeft steile hellingen die een symmetrische klassieke vulkaan vormen. Hij is 2463 meter hoog. Het ligt op een convergerende grens tussen de Euraziatische en Filipijnse plaat. De lava van de Mayon-vulkaan is pyroclastisch.

  Top 10 Natste Plekken Op Aarde

7. Etna, Catania, Sicilië, Italië

EtnaBron: BenAveling | CC BY-SA 4.0 International

De Etna, met Catania op de voorgrond.

De Etna is de hoogste en meest populaire vulkaan van Europa. De Romeinse dichter Virgil zei dat het een huis is van een mythologische god Hephaestus en een eenogig monster Cyclops. De Etna is een actieve stratovulkaan die aan de oostkust van Sicilië, Italië, in de Metropolitane stad Catania ligt. Het is 3350 meter hoog. Het rust op de subductie grens waar de Afrikaanse tektonische plaat onder de Euraziatische plaat wordt geduwd. Hij is al 500.000 jaar actief en veroorzaakt uitbarstingen van basaltlava.

6. Fuji (vulkaan), Tokio, Japan

Fuji (vulkaan)Bron: Mocchy

De berg Fuji gezien vanaf Fuji, Shizuoka.

De berg Fuji heeft een symmetrische kegel en de top is een paar maanden lang bedekt met sneeuw. Het is een actieve vulkaan. De berg Fuji is een stratovulkaan. Hij is 3776 meter hoog. Het is de hoogste top van Japan. Hij ligt op de tektonische plaat van Eurazië. De lava van de uitbarsting van de berg Fuji is basaltisch.

5. Kilimanjaro (berg), Kilimanjaro Nationaal Park, Tanzania

KilimanjaroBron: Takashi Muramatsu | CC BY-ND 2.0 Generic

Luchtfoto van de Kilimanjaro in de avond.

  Top 10 Diepste Canyons

De Kilimanjaro is een slapende vulkaan in Tanzania. Het is de hoogste berg van Afrika met een hoogte van 5895 meter. Het is een grote wandelberg. De Kilimanjaro is gemaakt van ryoliet, of verouderd lipariet gesteente. De Kilimanjaro ligt vlakbij de Afrikaanse plaatgrens, de Arabische plaatgrens en de Indiase plaatgrens.

4. De berg Bromo en de berg Semeru, Oost-Java, Indonesië

Met de klok mee De Hindutempel Poten, de stoomkrater van Bromo, de rokende Semeru, en Batok.Bron: Jani Patokallio | CC BY-SA 3.0 Unported

Met de klok mee De Hindutempel Poten, de stoomkrater van Bromo, de rokende Semeru, en Batok.

Beide vulkanen zijn actief en bevinden zich in het Nationaal park Bromo Tengger Semeru, waardoor een landschap van een andere planeet ontstaat. Semeru is groter en verspreidt rook, terwijl Bromo constant dampt. De berg Bromo is 2328 meter hoog en de berg Semeru is 3675 meter hoog. De berg Bromo is een kleine maar actieve vulkanische sintel en de berg Semeru is een actieve stratovulkaan. Ze liggen allebei op de Euraziatische plaat. Berg Semeru bestaat uit lagen van andesitische afzettingen. Berg Bromo is een kleine pyroclastische kegel en alle recente lavastromen zijn andesitisch.

3. Popocatépetl Vulkaan, Mexico

Popocatépetl VulkaanBron: Jakub Hejtmánek | CC BY-SA 3.0 Unported

Vulkaan Popocatépetl, noordzijde, uitzicht vanaf Paso de Cortez.

Popocatépetl is een van de meest actieve vulkanen in Mexico. In Nahuatl betekent Popocatépetl een rokende berg. Het is een actieve stratovulkaan en is 5426 meter hoog. Het ligt op de Noord-Amerikaanse plaat. Deze vulkaan bestaat uit andesiet magma.

  Top 10 Grootste Woestijnen

2. Mount Saint Helens, Washington, USA

Mount Saint HelensBron: Lyn Topinka | Public Domain Mark 1.0

Pluimen van stoom, gas en as kwamen in het begin van de jaren tachtig vaak voor bij Mount St. Helens. Op heldere dagen waren ze te zien vanuit Portland, Oregon, 80 km naar het zuiden. De hier gefotografeerde pluim steeg bijna 910 m boven de vulkaanrand uit. Het uitzicht is vanaf Harrys Ridge, 8 km ten noorden van de berg.

Mount St. Helens barstte in 1980 uit en was een van de meest verwoestende uitbarstingen in de VS. Het is een actieve stratovulkaan in Skamania County, Washington. Mount St. Helens maakt deel uit van het Cascadegebergte. Het is 2549 meter hoog. Het bestaat uit lavasteen met as, puimsteen en andere afzettingen. De berg bestaat uit lagen basalt en andesiet waardoor verschillende koepels van dacietlava zijn uitgebarsten. De berg St. Helens ligt op de grens tussen de Juan de Fucaplaat en de Noord-Amerikaanse Plaat.

1. Mauna Loa, Hawaï

Mauna Loa VulkaanBron: J.D. Griggs | Public Domain Mark 1.0

Mauna Loa, de grootste subantenne vulkaan in zowel massa als volume, wordt van oudsher beschouwd als de grootste vulkaan op aarde,

Mauna Loa is de grootste vulkaan op aarde. Hij is 9170 meter hoog ten opzichte van de zeebodem. Het is een schildvulkaan. Mauna Loa deelt is een hot spot in de Stille Oceaan plaat.