Top 10 Grootste Voetbalstadions In Nederland

In Nederland zijn er vele voetbalstadions. Denk bijvoorbeeld aan het Philips stadion of aan Abe Lenstra stadion, weliswaar niet zo groot in omvang en capaciteit als de grootste voetbalstations ter wereld. Maar welk voetbalstadion is nu het grootste voetbalstadion van Nederland? In Nederland zijn de mogelijkheden oneindig. Zo worden er niet alleen voetbal wedstrijden gehouden maar ook beurzen en concerten. We hebben het voor je nagekeken en hebben een top 10 lijst samengesteld met de top 10 grootste voetbalstations in Nederland.

10. Rat Verlegh Stadion (NAC)

Plaats: Breda
Opening: 1996 als Fujifilm stadion sinds 2006 Rat Verlegh Stadion
Capaciteit: 19.000 plaatsen

 

De thuishaven van voetbalclub NAC Breda, en een fantastisch stadion. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld op 16 augustus 1996 tussen NAC en Dordrecht 90. Stanley MacDonald is de voetballer die de eer had om het eerste doelpunt te maken in het toenmalige Fujifilm stadion. Dit moet een heerlijk gevoel geweest zijn. Wist je dat er onder het G vak een NAC museum is? De moeite waard dus om te bezoeken.

9. Parkstad Limburg Stadion (Roda JC)

Plaats: Kerkrade
Opening: 2000
Capaciteit:19.979 zitplaatsen, 2.500 business-seats en 24 skyboxen

 

Een mooi stadion in Limburg dat voor komt uit een samenwerking tussen 7 Limburgse gemeenten. De eerste wedstrijd was op 15 Augustus 2000 tussen NAC Breda en het Spaanse Real Zaragoza. Een grand opening die live op de regionale tv te zien was. De opening werd voorzien met muziek van de Limburgse band Rowwen Heze, die de eer hadden om dit geheel te openen. Het eerste doelpunt in deze openingswedstrijd werd gemaakt door Marcos Vales van Real Zaragoza.

8. Euroborg (FC Groningen)

Plaats: Groningen
Opening: 2006
Capaciteit: 22.500

 

Vroeger hete dit stadion het Euroborg Stadion. Dit is het stadion van de Groningse voetbalclub FC Groningen. Ook hete het stadion NoordLease Stadion van 2006 tot 2016. Tegenwoordig heet het stadion tijdelijk het Hitachi Mobility Stadion. De fans hebben een eigen naam bedacht voor het stadion, deze noemen het de Groene Hel of de Groene Kathedraal. De eerste wedstrijd in dit stadion was een Nederlandse. FC Groningen tegen SC Heerenveen.

7. Stadion Galgenwaard (FC Utrecht)

Plaats: Utrecht
Opening: 2004
Capaciteit: 24.500

 

Luchtfoto van Stadion Galgenwaard. Het voetbalpaleis van FC Utrecht. Anno nu gaat het er op deze plek iets vriendelijker er aan toe dan in 1600. Toen was er op deze plek een galgenveld waar de lijken van geëxecuteerden werden opgehangen. Nouja... laten we het maar op voetbal houden. De eerste wedstrijd gespeeld in dit stadion was FC Utrecht tegen RBC Roosendaal. De wedstrijd eindigde in een 5-1 tussenstand. Een fantastische openingswedstrijd voor FC Utrecht dus.

6. GelreDome (Vitesse)

Plaats: Arnhem
Opening: 1998
Capaciteit: 25.000

 

Een zowel voetbal als concert paleis. Jaarlijks worden er meer dan 60 evenementen georganiseerd. Het is dan ook een heus evenementencomplex. De thuisplek van voetbalclub Vitesse. Het stadion werd geopend in 1998 met de wedstrijd Vitesse tegen NAC Breda, Vitesse won met 4-1. Vele artiesten traden op met een uitverkocht Gelredome. Marco Borsato, André Rieu en vele andere. Ook evenementen als het mega piratenfestijn en night of the proms trekt jaarlijks vele bezoekers. Het stadion van Vitesse heeft dus meer te bieden dan voetbal alleen.

5. Abe Lenstra Stadion (SC Heerenveen)

Plaats: Heerenveen
Opening: 1994
Capaciteit: 26.100

 

Het stadion in Heerenveen dat vernoemd is naar de legendarische voetballer Abe Lenstra. De eerste openingswedstrijd was SC Heerenveen tegen PSV en de aftrap werd gedaan door niemand minder dan de koning Willem Alexander, die toen nog prins was. De eerste officiële wedstrijd was op 26 Augustus 1994 tussen SC Heerenveen en FC Groningen (2-0).

4. De Grolsch Veste (FC Twente)

Plaats: Enschede
Opening: 1998
Capaciteit: 30.000

 

Vroeger hete dit stadion van FC Twente Arke Stadion maar in 2008 werd het geheel omgebouwd en kreeg het een nieuwe naam namenlijk Grolsche Veste. Later is het stadion weer verbouwd om uiteindelijk de capaciteit te hebben dat het nu heeft. Echter zijn er plannen om het wederom uit te gaan breiden. Een mooi stadion, Maar (nog) niet groot genoeg voor de top 3. De eerste wedstrijd die hier gespeeld werd was FC Twente tegen PSV. FC Twente won dan ook met 3-0.

3. Philips Stadion (PSV en Jong PSV)

Plaats: Eindhoven
Opening: 1911
Capaciteit: 35.000

 

Het oudste stadion in deze top 10 is de thuishaven van PSV Eindhoven, en werd geopend in 1911. Niet alleen de het stadion van PSV, maar ook van Guus Meeuwis die hier altijd zijn concert geeft, Groots met een zachte g. Wist je dat bij een volgeboekt Philips stadion 1 stoel leeg is? Dit is de stoel van het PSV boegbeeld Frits Philips. Toen deze overleden was in 2005 besloot PSV deze stoel altijd leeg te laten. vak D, rij 22, stoel 43. Een speciale plek in het Philips Stadion en een speciale plek voor PSV.

2. Stadion Feijenoord de kuip (Feyenoord)

Plaats: Rotterdam
Opening: 1937
Capaciteit: 51.117

 

Het Stadion van Feyenoord dat ook wel De Kuip genoemd word. Maar is het nu Feyenoord of Feijenoord? Het mag beide. In het stadion word beide namen gebruikt. Wellicht heeft dit te maken met oude en nieuwe spelling. Een zeer mooi stadion in Rotterdam waar de eerste wedstrijd gespeeld door Feyenoord en Beerschot VAC, met de uitslag 5-2. Een ander hoogtepunt is de open dag van Feyenoord. Elk jaar worden dan de eventueel nieuwe spelers het stadion ingevlogen met de Feyenoord Helikopter. Erg gaaf.

1. Johan Cruijff ArenA (AFC Ajax)

Plaats: Amsterdam
Opening: 1996
Capaciteit: 53.748

 

De nummer 1 in onze top 10 is de Johan Cruijff ArenA. Voorheen ook wel Amsterdam Arena genoemd. Deze is dan ook vernoemd naar Legende en voetbalkoning Johan Cruijff. Deze arena is dan ook het clublokaal van voetbalclub Ajax, al zijn er jaarlijks vele evenementen en concerten. Artiesten zoals Robby Williams, Bon Jovi, Rolling Stones en vele vele anderen hebben dit stadion tot de nok toe gevuld met fans. Maar dat heeft Ajax natuurlijk ook gedaan. Een bijzondere was natuurlijk de uitvaart van Andre Hazes die in de toen nog Amsterdam Arena werd gehouden. Met de kist op de middenstip en 50.000 fans in de arena was dit een van de meest bizarre, indrukwekkende en unieke begrafenissen in de wereld. Een kippenvel moment voor vele wat dan ook live op tv werd uitgezonden. De Johan Cruijff ArenA, een echt evenementen complex waar veel te beleven valt. En met een capaciteit van ruim 54.990 bezoekers, het grootste voetbalstadion in Nederland.