Top 10 Grootste Steden Ter Wereld (Op Basis Van Bevolking)

Stedelijke centra zijn over de hele wereld in opmars als grote bevolkingen zich in steden vestigen om te profiteren van betere economische kansen, moderne infrastructuur en andere voorzieningen. Aziatische steden hebben met name een uitstekende groei laten zien en de meeste van de grootste steden bevinden zich momenteel op het continent, zoals Shanghai, Peking, Dhaka, Tokio, Delhi, Mumbai, Karachi en Guangzhou. De hier verstrekte gegevens zijn afkomstig van de bevolkingsprognoses van de Verenigde Naties voor 2020, die zijn gebaseerd op het World Cities Report van de Verenigde Naties voor 2018. Dit onderzoek levert uitgebreide gegevensinzichten op en is samengesteld door het Departement van Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties, Afdeling Bevolking.

Voor het definiëren van een stad zijn er drie basismethoden volgens het VN-wereldstedenrapport. Deze omvatten stadspropellers, grootstedelijke gebieden en stedelijke agglomeraties. De bevolkingscijfers voor elk van deze definities kunnen sterk verschillen, omdat ze betrekking hebben op inconsistente landoppervlakken.

Zo bestaan stadspropellers bijvoorbeeld uit het landoppervlak dat wordt gecontroleerd door een of andere vorm van lokale overheidsadministratie. Dit sluit vaak voorsteden uit die dit aantal sterk kunnen scheeftrekken. Bovendien kunnen de verschillende overheidspraktijken van de verschillende landen leiden tot een zekere mate van ongelijkheid.

Metropolitane gebieden daarentegen richten zich meer op de arbeidsmarkt van het gebied. Dit gegevenspunt omvat dus ook het gebied dat onder het vooroordeel van de lokale overheid valt, maar houdt ook rekening met kleinere gemeenschappen die naast elkaar bestaan. Kortom, dit cijfer omvat de stad zelf en haar voorsteden, aangezien veel mensen die in die gebieden wonen, pendelaars zijn naar de stad voor hun werk.

Tot slot hebben stedelijke agglomeraties de breedste grenzen. Dit type stad wordt afgebakend door wat als "stedelijk" wordt beschouwd. De betekenis van dit woord is echter voortdurend in ontwikkeling en verschilt per wereld. Het kan afhankelijk zijn van een aantal kenmerken zoals politieke grenzen, de economie, een minimale bevolkingsomvang, infrastructuur of bevolkingsdichtheid.

De Verenigde Naties hebben in hun rapport van 2018 getracht de meest nauwkeurige bevolkingsramingen te geven voor de grootste steden ter wereld. Daarom moesten ze elk van deze definities voor verschillende gebieden gebruiken. Met dat in het achterhoofd bestaat deze lijst voornamelijk uit steden die worden gedefinieerd door grootstedelijke gebieden, hoewel Peking wordt beschouwd als een stedelijke agglomeratie en Sjanghai als een stad in eigenlijke zin wordt beschouwd.

10. Osaka, Japan - Bevolking: 19,281,000

 

Osaka is de op één na grootste stad van Japan wat betreft de stedelijke bevolking. Dankzij de schilderachtige ligging aan de oceaan is Osaka een favoriet onder zowel binnenlandse als internationale reizigers. Andere toeristische attracties in de buurt zijn Universal Studios Japan. Ooit was Osaka een belangrijke economische hotspot, maar de rol van Osaka is meer veranderd in die van een financieel centrum.

9. Dhaka, Bangladesh - Bevolking: 19,578,000

 

De stad die nu bekend staat als Dhaka is sinds de 17e eeuw een prominent commercieel centrum en was de hoofdstad van verschillende rijken en landen voordat ze in 1971 de hoofdstad werd van het pas onafhankelijk geworden Bangladesh. Met een bevolking van 19,6 miljoen mensen is het de grootste stad van Bangladesh en een van de grootste steden van Zuid-Azië. De bevolking van de stad is de afgelopen decennia enorm gegroeid en is in de 21e eeuw uitgegroeid tot een megastad. Het is het belangrijkste financiële, politieke en culturele centrum van de regio.

8. Peking, China - Bevolking: 19,618,000

 

Peking is de hoofdstad van China en ligt op de Noord-Chinese vlakte in het noorden en het midden van het land. De stad, ook wel Peking genoemd, heeft een bewogen geschiedenis van een van de vier grote oude hoofdsteden van China tot de buitenlandse bezetting en burgeroorlog in de 20e eeuw. Peking heeft zich als industriële sector gevestigd in de nasleep van de communistische revolutie van 1949. Auto's, textiel, petrochemie, lucht- en ruimtevaartapparatuur en halfgeleiders zijn enkele van de producten die door de industriële sector van de stad worden geproduceerd. In Beijing wonen meer dan 20 miljoen mensen. Als cultureel centrum beschikt Beijing over zeven werelderfgoed plaatsen die op de UNESCO-lijst staan.

7. Mumbai, India - Bevolking: 19,980,000

 

Mumbai ligt aan de westkust van het Indiase subcontinent en heeft ongeveer 20 miljoen inwoners. Mumbai ontwikkelde zich rond een fort dat in de 17e eeuw door de Britten werd opgericht. De natuurlijke haven vergemakkelijkte de groei van Mumbai en in de 18e eeuw was Mumbai de thuisbasis van een bloeiende productiesector. De grootste bevolking van miljardairs en miljonairs voor een Indiase stad woont in Mumbai. Mumbai herbergt belangrijke financiële instellingen zoals de Bombay Stock Exchange en de Reserve Bank of India. Als kunstcentrum herbergt Mumbai zowel de Bollywood industrie als de Marathi-bioscoopindustrie.

6. Caïro, Egypte - Bevolking: 20,076,000

 

Caïro is de hoofdstad en grootste stad van Egypte, evenals het meest bevolkte stedelijke gebied in Afrika en de Arabische wereld. De stad ligt aan de legendarische rivier de Nijl en heeft een zeer heet woestijnklimaat. Caïro ligt ook in de nabijheid van een van de meest gekoesterde oude wereldwonderen, de Grote Piramiden van Gizeh. Er is een sterk toeristisch potentieel in Caïro dat niet ontsloten is door overbevolking en andere stedelijke problemen.

5. Mexico-Stad, Mexico - Bevolking: 21,581,000

 

Mexico-Stad is de grootste stad in Noord-Amerika, en de vijfde grootste stad ter wereld volgens de Verenigde Naties. Mensen, met name de Azteken, wonen al duizenden jaren in het gebied dat nu Mexico-Stad is. De stad is een stad van uitersten en staat bekend om zijn kleurrijke en unieke architectuur, prachtige kerken en pleinen, het bruisende culturele leven en, helaas, de mate van vervuiling. Een van de redenen hiervoor is dat de stad omgeven is door bergen, die de lucht binnenin opsluiten.

4. São Paulo, Brazilië - Bevolking: 21,650,000

 

São Paulo is de grootste stad van Brazilië. Het is een enorme, uitgestrekte stad vol wolkenkrabbers, met meer dan 21 miljoen mensen die in het stedelijke gebied wonen. De inwoners, die bekend staan als paulistanos, profiteren van duizenden restaurants in de hele stad en van een bloeiend kunstleven. São Paulo heeft de liefdevolle alternatieve naam van Sampa en is de grootste stad op het zuidelijk halfrond.

3. Shanghai, China - Bevolking: 25,582,000

 

Met 25,6 miljoen inwoners is Shanghai de grootste stad van China en de op twee na grootste van Azië en de wereld. Shanghai ligt strategisch gezien in de delta van de Yangtze-rivier en de haven van de stad wordt gerangschikt als 's werelds drukste haven, met 37 miljoen TEU in 2016. Qinglong Town, opgericht in 746, ging aan Shanghai vooraf en groeide als handelshaven in het keizerlijke China. Het economische potentieel van Shanghai maakte het een centrum van conflict in de 19e eeuw, toen de Britten en Fransen vochten om de stad te controleren. De Japanners vielen ook Shanghai binnen tijdens de 2e wereldoorlog. Shanghai is een economisch en handelsknooppunt in het hedendaagse China, en het heeft sinds 1992 een tweecijferige groei gerapporteerd, exclusief de wereldwijde recessie van 2008 en 2009. De top drie dienstensectoren van Shanghai zijn vastgoed, financiële diensten en de detailhandel, terwijl de industrie ongeveer 40% van de totale productie voor haar rekening neemt. In Shanghai bevinden zich tal van industriegebieden, zoals de Hongqiao Economic and Technological Development Zone van Shanghai. Shanghai trekt zowel lokale immigranten als buitenlandse kolonisten uit Japan, de VS en Korea aan.

2. Delhi, India - Bevolking: 28,514,000

 

Delhi is de grootste stad in India qua inwoneraantal, met 28,5 miljoen inwoners. Het is een bruisende, levendige stad die altijd in beweging is. Het is verwarrend dat de stad Delhi New Delhi, die de caoïstische stad van India is, overstijgt. Volgens de Verenigde Naties is Delhi het op één na grootste stedelijke gebied ter wereld. Delhi is een stad van uitersten: het is ook een van de meest vervuilde steden van India, en een van de rijkste.

1. Tokio, Japan - Bevolking: 37,468,000

 

Tokio ligt aan de oostkust van Honshu, het grootste van de vier eilanden die samen Japan vormen. De stad is de Japanse hoofdstad en een van de zevenenveertig Japanse prefecturen. De stad heette aanvankelijk Edo, maar werd in 1868 hernoemd toen de Japanse keizerlijke familie er vanuit Kyoto naartoe verhuisde. De metropool van Tokio heeft naar schatting 13.617.445 inwoners. Tokio is de thuisbasis van eenenvijftig van de Fortune Global 500-firma's en staat op de 4e plaats van de Global Cities Index. De inwoners van Tokio zijn bijna allemaal Japans met gemeenschappen van Chinezen en Koreanen. Tokio is de thuisbasis van hoofdkantoren van grote bedrijven en financiële instellingen, terwijl de productiesector vooral geconcentreerd is in Yokohama, Chiba en Kawasaki.