Top 10 Grootste Spinnen

We delen de wereld met veel verschillende spinnensoorten, sommige van deze spinnen zijn zelfs zo ongelooflijk groot dat je bijna het idee zou krijgen dat ze uit een horrorfilm komen. Vele mensen zijn doodsbang voor spinnen, ongeacht hoe groot of klein, terwijl anderen alleen maar fascinatie kunnen opbrengen voor de spinachtigen. Spinnen vindt je wereldwijd op iedere continent, behalve op Antarctica. Ze kunnen overal leven, met uitzondering in het water en in de lucht. Alle spinnen hebben acht poten, gifklieren en giftanden, behalve de zweepspin die heeft 4 poten die eveneens  geheel ongevaarlijk zijn. Heb jij je al eens afgevraagd hoe de grootste spin ter wereld eruitziet? Dit kom je snel te weten wanneer je door deze top 10 lijst van de grootste spinnen ter wereld gaat. Laten we snel kennismaken met de grootste spinnen ter wereld.

Top Tien Grootste Spinnen

Top 10 Grootste Spinnen

1. Goliathvogelspin (Theraphosa blondi) – 28 cm
2. Braziliaanse zalmroze vogelspin (Lasiodora parahybana) – 27.8 cm
3. Giant huntsman spider (Heteropoda maxima) – 30 cm
4. Xenesthis immanis – 22 cm
5. Brazilian Giant Tawny Red Tarantula (Grammostola mollicoma) – 26 cm
6. Poecilotheria rajaei – 20 cm
7. Colombian giant tarantula (Megaphobema robustum) – 20 cm
8. King baboon spider (Pelinobius muticus)
9. Giant baboon spider (Hysterocrates gigas) – 20 cm
10. Golden silk orb-weavers (Nephila) – 15 cm

10. Golden silk orb-weavers (Nephila) – 15 cm

Top 10 Grootste SpinnenDe lengte van de zijden spinnen kan oplopen tot 6,9 cm, afhankelijk van de soort kan de spanwijdte van de poten oplopen tot 15 cm. Vrouwtjes zijn meestal 4,8 tot 5,1 cm en mannetjes kleiner dan 2,5 cm. Hun leefgebied is beperkt tot de tropen en subtropen. Een 165 miljoen jaar oud vrouwelijk exemplaar van de zijden spin werd recent ontdekt in China. De zijdespin (Nephila jurassica) heeft een spanwijdte van 15 cm en is daarmee een van de grootste fossiele spinnen die tot nu toe ontdekt zijn. Andere namen voor zijdespinnen zijn: Gouden bol-Wever spin, Reuze hout spin, bananenspin.

  Top 10 Grootste Spinnen Ter Wereld

9. Giant baboon spider (Hysterocrates gigas) – 20 cmTop 10 Grootste Spinnen

De Hysterocrates gigas is een van de vogelspin soorten die leeft in Afrika, Kameroen. De spin leeft in tropische beboste gebieden met een hoge luchtvochtigheid in de grond. Het is een relatief grote tarantula en bereikt een lichaamslengte van ongeveer 8 tot 10 cm. De spanwijdte van de poten van de vrouwtjes gaan tot 20 cm lang en van de mannetjes tot 13 cm. Een andere benaming voor deze spin is de: Baviaanspin.

8. King baboon spider (Pelinobius muticus) – 20 cmTop 10 Grootste Spinnen

Deze zeldzame spin is een tarantula die inheems is in Oost-Afrika. Hij bereikt een lichaamslengte van 10 a 13 cm. De spanwijdte van de poten is ook ongeveer 20 cm. De kleur van de spin varieert van roodbruin tot goudbruin. Bij de geringste verstoring gaat ze in een verdedigende positie staan en slaat deze tarantula met haar poten op de grond. Vaak bijten deze spinnen ook wanneer ze zich bedreigd voelen.

7. Colombian giant tarantula (Megaphobema robustum) – 20 cm

Top 10 Grootste SpinnenMegafobema robustum is ook wel bekend als de Colombiaanse reuzentarantula heeft een spanwijdte van 6 tot 8 centimeter. Deze spin is te vinden in de tropische regenwouden van Colombia en Brazilië vooral in de nabkjheid van boomstammen. De spin eet krekels, andere grote insecten, kleine hagedissen en diverse muizen. Hij staat bekend om zijn defensief gedrag. Een andere benaming voor de Megafobema robustum is de: Colombiaanse rode reuzenspin

  10 Vreemde Dieren Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Bestonden

6. Poecilotheria rajaei – 20 cm

Top 10 Grootste SpinnenDeze spin heeft een spanwijdte tot 20 centimeter, heeft levendige gele en grijze biezen op de eerste en vierde poot met een roze buikband. Hij leeft het liefst in oerbosbomen, maar wordt als zeldzaam beschouwd vanwege de ontbossing in zijn door oorlog verscheurde habitat en heeft zich in oude gebouwen gevestigd. Het gif van de Poecilotheria rajaei is niet dodelijk voor mensen, maar kan kleine knaagdieren, vogels, hagedissen en slangen doden.

5. Brazilian Giant Tawny Red Tarantula (Grammostola mollicoma) – 26 cm

Top 10 Grootste SpinnenDeze spinnen zijn middelgroot tot groot van formaat en meestal bruin van kleur, met rozeachtige of oranjerode haren.

4. Xenesthis immanis – 22 cm

Top 10 Grootste SpinnenDe volgende spin leeft in tropisch regenwoud gebieden in zelfgemaakte grotten. Hij bereikt een lichaamslengte van 6 tot 7 cm met een spanwijdte van ongeveer 17 tot 22 cm. In geval van gevaar kan zij haar irriterende haren gebruiken. De irriteerbare haren kunnen jeuk en verbranding van de huid en de luchtwegen veroorzaken. De spin kan ook hard bijten. De giftige beet zelf is niet zo gevaarlijk als de infectie door bacteriën. Daarom moet de wond onmiddellijk gedesinfecteerd worden.

3. Giant huntsman spider (Heteropoda maxima) – 30 cm

Top 10 Grootste SpinnenHeteropoda maxima is een spinnensoort dat behoort tot de jachkrabspinnen die in de tropen en subtropen van Laos voorkomt. Deze spin wordt beschouwd als de grootste spin ter wereld qua pootspanwijdte. Hij bouwt geen web, maar ligt op de loer voor zijn prooi. Hij voedt zich met insecten en andere ongewervelde dieren. Het buitdier wordt met de vier voorpoten gegrepen en er wordt een gif met de gifklieren ingespoten. De gedode buit wordt er dan uit gezogen. De Heteropoda maxima is zeer groot in verhouding tot de maximale beenspanne van 30 cm . Maar het lichaam is relatief klein met een maximum van 4,6 cm. Daarom staat de Heteropoda maxima op de derde plaats in deze lijst van de grootste spinnen ter wereld.

  Top 10 Grootste En Zwaarste Hagedissen

2. Braziliaanse zalmroze vogelspin (Lasiodora parahybana) – 27.8 cm

Top 10 Grootste SpinnenDeze tarantula heeft ook een maximale beenspanwijdte van 28 cm. Maar dankzij een lengte van 9-10 cm bezet hij de 2e plaats van de grootste spinnen ter wereld. De spin heeft een ruig uiterlijk met lang en dicht haar. Hij heeft een zwarte basiskleur, die een beetje grijzig is. Hij leeft in droge bossen en steppen in Oost-Brazilië. Als hij cocons produceert, bevatten ze tot 2000 eieren. Echter, de pas uitgekomen jonge dieren zijn meestal erg klein in vergelijking met andere vogelspinnen. Vrouwtjes kunnen meer dan 100 gram wegen.

1. Goliathvogelspin (Theraphosa blondi) – 28 cm

Top 10 Grootste SpinnenDe Goliathvogelspin is de grootste spin ter wereld. Met een lichaamslengte tot 11,9 cm en een beenspanne tot 28 cm  cm is de Goliath tarantula op de eerste plaats gekomen van de top 10 grootste spinnen ter wereld. De spin is zeer behaard en de kleur is roestbruin tot kastanjebruin. Vrouwtjes kunnen een gewicht tot 175 gram bereiken. De bijtende klauwen van de reuze tarantula bereiken een lengte van ongeveer 2,5 centimeter. Het achterlijf kan in gevangenschap de grootte van een tennisbal bereiken met overmatige voeding. Deze spinnen leven in het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika, het noorden van Brazilië, Suriname en Frans Guyana. Het wordt ook wel de Goliath-vogel etende spin genoemd. Vrouwtjes hebben een levensduur van 15 tot 25 jaar. Mannetjes sterven al snel na volwassenheid en hebben een levensduur van 3 tot 6 jaar.