Top 10 Grootste Oceanen En Zeeën

Meer dan 70 procent van het aardoppervlak is bedekt met water, en onze oceanen maken daar een groot deel van uit. Misschien heb je oceaan of zee wel eens door elkaar horen gebruiken, maar een zee is kleiner dan een oceaan en wordt vaak gedeeltelijk door land omsloten. De oceanen zijn met elkaar verbonden; alle oceanen van de planeet vormen samen de Wereldoceaan.

De grootste oceaan op Aarde neemt een derde van de oppervlakte van de planeet in beslag, maar kun je opnoemen welke dat is? Hieronder splitsen we de 10 grootste oceanen en zeeën ter wereld op.

10. Middellandse Zee - Oppervlakte: 2.500.000 km²

 

De Middellandse Zee is één van de grootste zeeën ter wereld en maakt ongeveer 0,7% van het oceaanoppervlak uit. Ze ligt ten zuiden van Italië en Griekenland en ten noorden van Afrika. De zee is bijna geheel door land ingesloten, maar staat in het westen in verbinding met de Atlantische Oceaan door de Straat van Gibraltar. Ze staat ook in verbinding met de Zwarte Zee. De zee heeft een gemiddelde diepte van 1500 meter, en het diepste punt is het Calypso Deep dat 5267 meter diep reikt.

9. Caribische Zee - Oppervlakte: 2.754.000 km²

 

De Caribische Zee ligt in het westen en zuidwesten rond Mexico en Midden-Amerika. In het noorden liggen de Grotere Antillen, en in het oosten de Kleine Antillen. Het diepste punt van de zee is de Kaaimantrog, die een diepte van 7686 meter onder de zeespiegel bereikt. De Caraïbische Zee maakt deel uit van een gebied in de wereld dat globaal bekend staat als het "Caraïbisch gebied". Het omvat de eilanden de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden.

8. Zuid-Chinese Zee - Oppervlakte: 3.500.000 km²

 

De Zuid-Chinese Zee wordt aan twee kanten begrensd door Zuid-China en door het Indochinese schiereiland in het westen. Taiwan ligt in het oosten. Zowel de Golf van Thailand als de Golf van Tonkin maken deel uit van de Zuid-Chinese Zee. Het is een ongelooflijk belangrijk economisch gebied waar jaarlijks minstens 1/3de van de wereldscheepvaart passeert. Het bevat ook een aantal belangrijke visserijtakken. Wetenschappers schatten dat de zee zo'n 45 miljoen jaar geleden ontstond. Tegenwoordig bevat ze ongeveer 250 kleine eilanden, waarvan er bij vloed vele onder water staan.

7. Arabische Zee - Oppervlakte: 3.862.000 km²

 

De Arabische Zee is door de geschiedenis heen de thuishaven geweest van talrijke belangrijke handelsroutes en vitale zeehavens. Ze staat in verbinding met de Golf van Aden en de Rode Zee, en ook met de Perzische Golf. Haar maximum diepte is ongeveer 5000 meter. Rond de kust van de Arabische Zee liggen o.a. Jemen, Oman, Iran en de Maldiven. Er liggen ook verschillende eilanden in de zee. Hiertoe behoren de eilanden Laccadiven, Socotra, Masirah, en Astola eiland.

6. Koraalzee - Oppervlakte: 4.791.000 km²

 

De Koraalzee is een waterlichaam dat rijk is aan biodiversiteit. Het bevat het Groot Barrièrerif, dat op de Werelderfgoedlijst staat. De zee is een bekende toeristische bestemming. Ze wordt begrensd door Queensland, Vanuatu, en Nieuw-Caledonië. De Koraalzee is warm, stabiel, en vaak het toneel van cyclonen.

5. Arctische oceaan - Oppervlakte: 14.060.000 km²

 

De Noordelijke IJszee is 's werelds kleinste en ondiepste oceaan. Hij omvat de Noordpool en is erkend als de koudste van alle oceanen met het laagste zoutgehalte. Het zeeleven is er aanzienlijk moeilijker dan in andere oceanen. Onderzoekers moeten door het ijs duiken in de donkere oceaanwateren. De oceaan is meestal bedekt met zee-ijs, maar is vooral in de wintermaanden begrensd. Elk jaar, sinds de metingen in 1979 begonnen, is de oceaanijsbedekking kleiner geworden. Wetenschappers onderzoeken voortdurend wat de gevolgen van deze inkrimping zullen zijn en wat er gedaan kan worden om het proces te keren.

4. Antarctische Oceaan - Oppervlakte: 20.330.000 km²

 

De Antarctische Oceaan, ook bekend als de Zuidelijke Oceaan of Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee genoemd, is de op drie na grootste oceaan ter wereld. Wetenschappers discussiëren voortdurend over de grenzen ervan. Sommigen herkennen de oceaan helemaal niet. Beroemd is dat James Cook in de jaren 1770 rond de Zuidelijke Oceaan vaarde en bewees dat men in zijn wateren rond de zuidelijke breedtegraden kon varen. Het diepste punt van de oceaan is 7434 meter. Het ecosysteem ervan is de laatste jaren snel aan het veranderen als gevolg van de klimaatverandering.

3. Indische Oceaan - Oppervlakte: 70.560.000 km²

 

De Indische Oceaan is de op twee na grootste oceaan. Hij beslaat ongeveer 1/5de van het aardoppervlak en omvat talrijke tropische eilanden. De oceaan wordt begrensd door Afrika in het noordwesten, Antarctica in het zuiden, India en Azië in het noorden, en Australië in het oosten. Hij omvat de Arabische Zee en de Zee van Laccadive. De Indische Oceaan is de warmste ter wereld. Dit betekent dat veel soorten zeeleven niet in zijn warmere wateren kunnen leven. Interessant is dat de zee een paar van 's werelds belangrijkste havens herbergt, zoals die in Mumbai en Kolkata.

2. Atlantische Oceaan - Oppervlakte: 106.500.000 km²

 

De Atlantische Oceaan is de op één na grootste oceaan ter wereld, na de Stille Oceaan. De oceaan bedekt ongeveer 20% van het aardoppervlak en zou in de Jura-periode ontstaan zijn. Hij staat ook in verbinding met de Stille, de Noordelijke, de Indische en de Zuidelijke Oceaan. De evenaar verdeelt de oceaan in twee delen, de Noordelijke Atlantische en de Zuidelijke Atlantische. Binnen de Atlantische Oceaan liggen de Sargassozee, de Caraïbische Zee en de Middellandse Zee.

1. Stille Oceaan - Oppervlakte: 165.200.000 km²

 

De Grote Oceaan of Stille Oceaan informeel: Stille Zuidzee, soms ook Pacifische Oceaan of kortweg Pacífico, is de grootste oceaan ter wereld, die ongeveer 28% van het wereldoppervlak beslaat en bijna het dubbele daarvan in wateroppervlak. Hij is ook de thuisbasis van de diepste geul op aarde, de Marianentrog, waar het Challenger Deep zich bevindt. Hij is 11 kilometer diep, veel dieper dan de Mount Everest hoog is. De geul ligt tussen twee tektonische platen, wat zijn ongelooflijke diepte verklaart.

De oceaan kreeg zijn naam van Ferdinand Magellan. Hij koos "pacific" om "vredige zee" te betekenen. De Stille Oceaan is de thuisbasis van de Pacifische Ring van Vuur, een keten van 450 vulkanen in een u-vorm. Ze reiken van Zuid-Amerika, langs de kust van Japan, het westen van de Verenigde Staten, helemaal tot in Nieuw-Zeeland.