Top 10 Grootste Mediabedrijven Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Grootste

Mediabedrijven maken een groot deel uit van het moderne entertainmentlandschap. Omdat ze verantwoordelijk zijn voor massamediaproducties op platforms als televisie, radio, uitgeverij, films en het internet, komen de meeste mensen dagelijks in aanraking met hun werk, of ze het nu beseffen of niet. In de steeds meer gemonopoliseerde wereld van vandaag komen massamediaconglomeraten steeds vaker voor. Deze groepen zijn typisch massale bedrijven die eigenaar zijn van tal van andere bedrijven die betrokken zijn bij de mediaproductie. Veel van de meest populaire werken die er vandaag de dag zijn, hebben hun bestaan te danken aan deze media-instellingen. Deze lijst zal een nadere blik werpen op de tien grootste van deze mediaconcerns, op basis van de inkomstencijfers van 2018.

10. Sony Entertainment

 

Dit wereldwijde entertainmentbedrijf is een dochteronderneming van de grotere Japanse Sony Corporation. Haar focus ligt vooral op de televisie-, film- en muziekbedrijven van Sony. Het enorme bedrijf heeft 18.000 mensen in dienst en de bedrijven die deel uitmaken van de grote spanwijdte zijn onder andere Columbia Pictures, Califon Productions en Epic Records. De huidige voorzitter is Kaz Hirai. Onder zijn leiding lijkt het bedrijf niet snel te vertragen.

9. Apple Inc.

 

De volgende op de lijst is het Amerikaanse multinationale technologiebedrijf Apple Inc. Hun betrokkenheid bij de media is niet hun belangrijkste focus, maar omdat ze een streaming TV-dienst hebben, vallen ze, samen met de enorme hoeveelheden inkomsten die ze binnenhalen, technisch gezien onder de paraplu van een mediabedrijf. Meer in het algemeen wordt Apple beschouwd als een van de vier grote technologiebedrijven, die samen met Amazon, Google en Microsoft het voortouw nemen.

8. 21st Century Fox

 

Dit bedrijf was oorspronkelijk een enkel massamediabedrijf dat eigendom was van en gerund werd door mediameester Rupert Murdoch. In 2013 is het echter opgesplitst in twee bedrijven, waarvan het ene zich richtte op de media en het andere op de uitgeverij. In het kader van deze lijst is het bedrijf dat zich richt op de 21ste Century Fox, dat bestond uit de talrijke mediakanalen die voorheen in handen waren van News Corp. In totaal heeft het bedrijf in 2018 meer dan 37 miljard dollar aan inkomsten verdiend. Murdoch verkocht de 21e eeuwse Fox aan Disney in 2017 voor 71,3 miljard dollar.

7. Charter Communications, Inc.

 

Charter Communications is een beursgenoteerd bedrijf dat in 1993 werd opgericht door Barry Babcock, Jerald Kent en Howard Wood. Het bedient 41 staten in de VS en levert diensten zoals breedband, kabeltelevisie en internetvoorzieningen. Het gaat technisch gezien onder de merknaam Spectrum en levert zijn producten aan meer dan 26 miljoen klanten, waardoor het de op één na grootste kabelexploitant in de VS is.

6. Tencent Holdings Limited

 

Dit Chinese conglomeraat omvat werk op het gebied van sociale media, zoekmachines en massamedia, onder de vele industrieën waar het bij betrokken is. Zijn diensten zijn gericht op zowel China als op het internationale landschap als geheel, en het heeft een enorm commercieel succes gekend, met een ranking als 's werelds grootste videogamebedrijf en een van 's werelds meest waardevolle technologiebedrijven.

5. Facebook, Inc.

 

Facebook is een social media site die zowat iedereen in de wereld kent. Deze juggernaut van een technologiebedrijf omvat tal van takken in de wereld van de media, zoals de nieuwsprogrammering en de vele stukjes media die via de sociale kanalen worden gefilterd. Het is ook een bedrijf dat onder vuur ligt vanwege zijn betrokkenheid bij de verspreiding van misleidende informatie, maar toch lijkt het niet snel te verdwijnen.

4. The Walt Disney Company

 

Dit is nog zo'n groot bedrijf dat in veel regio's van de wereld een begrip is. De naam Disney zelf roept beelden op van themaparken, liedjes en prinsessen in alle vormen en kleuren. Het bedrijf blijft ook groeien omdat het talrijke andere gerenommeerde filmstudio's zoals Marvel en Pixar verwerft. Het is ook een van de langstlopende bedrijven op de lijst, met een oorspronkelijke oprichtingsdatum helemaal terug in 1923.

3. Comcast

 

Naarmate deze lijst vordert, worden de bedrijven natuurlijk steeds groter. Comcast is geen uitzondering, want dit 57-jarige bedrijf heeft zijn vingers in allerlei soorten werk. Als telecomconglomeraat levert het onder andere kabeltelevisie en breedbanddiensten aan miljoenen mensen. Daarnaast bezit en exploiteert het verschillende televisiekanalen zoals NBC en MSNBC, en de filmstudio Universal Pictures.

2. Alphabet Inc.

 

Alphabet Inc. is beter bekend als het moederbedrijf van de wereldwijde technologiegigant Google. Dit multinationale conglomeraat stelt Google in staat om zich meer te richten op zijn zoekmachine en software en tegelijkertijd op te treden als een overkoepelend bedrijf voor diverse andere voormalige Google-dochterondernemingen. Terwijl de groep zich vooral blijft richten op software- en technologieontwikkeling, zorgt de voortdurend groeiende advertentie-inkomsten van YouTube voor een diversificatie in de media.

1. AT&T

 

AT&T is een andere gigantische business force die zich bezighoudt met de sectoren telecommunicatie, technologie, massamedia en amusement. Het is een Amerikaanse multinational met het hoofdkantoor in de opdoemende Whitacre Tower in Dallas, Texas, en zijn reputatie is net zo groot als 's werelds grootste telecommunicatiebedrijf. Belangrijk is dat het als moedermaatschappij van WarnerMedia zijn plaats verdient als 's werelds grootste media- en entertainmentbedrijf, gebaseerd op inkomsten.