Top 10 Grootste Luchthavens Ter Wereld

Heb je je ooit afgevraagd wat de grootste luchthaven ter wereld is? Vandaag analyseren we de vraag vanuit verschillende invalshoeken: de grootste luchthaven qua oppervlakte, de drukste luchthaven qua jaarlijks passagiersverkeer, en tot slot de grootste luchthaven per continent. Zet je schrap, want we gaan vertrekken! Dit zijn de top 10 grootste luchthavens in de wereld.

Of je nu op vakantie gaat of op zakenreis, het begint allemaal op één plaats: de luchthaven.

De alsmaar groeiende vraag naar vluchten heeft ertoe geleid dat steden supergrote luchthavens hebben gecreëerd die eigenlijk als steden aanvoelen. Meer dan 4 miljard mensen reizen elk jaar met het vliegtuig en met zulke aantallen zijn luchthavens een van de drukste plaatsen op aarde geworden.

Naarmate de luchthavens zich uitbreiden en ontwikkelen, nemen ook hun design en voorzieningen toe. Tegenwoordig kan men er niet alleen een vlucht nemen, maar ook winkelen in designermerken, eten in spectaculaire restaurants, kuuroorden bezoeken en nog veel meer. Sommige hebben zelfs ijsbanen, zwembaden en aquaria!

Om je een idee te geven van 's werelds grootste luchthavens, hebben we de top 10 grootste luchthavens ter wereld naar grootte samengesteld.

10. Internationale Luchthaven Suvarnabhumi (BKK) - 32.4 km²

De laatste luchthaven in de top 10 van grootste luchthavens ter wereld is Suvarnabhumi Airport in Bangkok, Thailand.

Met een oppervlakte van 32.4 km² is de luchthaven BKK een van de grootste luchthavens in Zuidoost-Azië en dankt zijn naam, Suvarnabhumi, aan het Sanskriet woord voor 'gouden schiereiland' of 'gouden land'.

De luchthaven werd volledig geopend in 2006 en de 95 luchtvaartmaatschappijen die er opereren brengen elk jaar meer dan 50 miljoen passagiers binnen.

Of je nu vliegt om de Hangover na te spelen of gewoon om de prachtige Thaise cultuur te aanschouwen, je zult landen op een van de 2 start- en landingsbanen van de luchthaven voordat je je een weg baant door een van de 3 terminals van BKK.

9. Internationale luchthaven van Caïro (CAI) - 37.0 km²

 

Internationale luchthaven van Caïro in de hoofdstad van Egypte is de drukste luchthaven van het land en heeft een oppervlakte van 37.0 km².

De luchthaven werd geopend in 1963 en heeft nu 3 hoofdterminals en een seizoensgebonden terminal voor de 15 miljoen passagiers die CAI in- en uitvliegen.

8. Luchthaven Shanghai Pudong (PVG) - 40 km²

 

De tweede luchthaven van China die op de lijst staat is de Luchthaven Shanghai Pudong, in Shanghai.

De PVG-luchthaven is een van de twee grote luchthavens in de stad Shanghai, die zich uitstrekt over 40 km², en beschikt over 6 start- en landingsbanen en 3 passagiersterminals.

Luchthaven Shanghai Pudong is de drukste internationale toegangspoort van China en verwelkomt meer dan 35 miljoen passagiers per jaar. PVG staat ook op de exclusieve lijst van luchthavens die naar meer dan 200 bestemmingen wereldwijd vliegen.

7. George Bush Intercontinental Airport (IAH) - 40.5 km²

 

De laatste van de 5 Amerikaanse luchthavens die op de lijst van grootste luchthavens ter wereld is geplaatst, is de George Bush Intercontinental Airport in Houston, Texas.

De luchthaven werd genoemd naar de 41e president van de Verenigde Staten, George H.W. Bush, en de terminal en 5 start- en landingsbanen beslaan bijna 40.5 km² aan land.

Een metro en een skyway helpen jaarlijks 45 miljoen mensen om door de 5 terminals van de luchthaven IAH te reizen.

6. Daxing International Airport (PKX) - 46.6 km²

 

Hoewel de Daxing International Airport van Beijing de grootste luchthaventerminal met één gebouw heeft, staat de grond waarop de terminal zich bevindt op de 6e plaats van 's werelds grootste luchthavens qua oppervlakte.

De terminal met zeesterrenontwerp neemt meer dan 46.6 km² grond in beslag en kostte 11 miljard dollar om te bouwen!

Toen de PKX-luchthaven in 2019 werd geopend, werd het de tweede internationale luchthaven van Beijing en naar verwachting zal het in de nabije toekomst een van 's werelds drukste luchthavens zijn, met vluchten naar 120 bestemmingen.

Het zeesterrenontwerp van de terminal is gebouwd om passagiers in staat te stellen in 8 minuten of minder van de check-in naar hun toegewezen gate te lopen - over gemak gesproken.

Een andere interessante eigenschap van de Daxing International Airport is de aandacht die is besteed aan het zo milieuvriendelijk mogelijk houden van de luchthaven. Systemen voor waterbeheer, zonnepanelen en systemen voor de terugwinning van afvalwarmte werden allemaal ingezet om de impact van de luchthaven op het milieu te beperken.

5. Orlando International Airport (MCO) - 51.0 km²

 

Op 10 km van het centrum van Orlando, Florida, ligt de internationale luchthaven van Orlando, waar elk jaar meer dan 50 miljoen passagiers aankomen, waarvan de meesten waarschijnlijk naar Disney World gaan.

De MCO luchthaven beslaat 51.0 km² en heeft 44 luchtvaartmaatschappijen die naar 135 binnenlandse en internationale bestemmingen vliegen.

Wil je wat tijd doden voor je vlucht? MCO heeft 50 restaurants en 60 winkels waar je last-minute souvenirs kunt kopen en een snelle maaltijd kunt nuttigen voordat je vlucht vertrekt.

4. Internationale luchthaven Washington Dulles (IAD) - 52.6 km²

 

De op drie na grootste luchthaven ter wereld is de Internationale luchthaven Washington Dulles, die 52.6 km² grond in beslag neemt in Virginia.

De luchthaven werd in 1962 geopend en werd genoemd naar de 52e minister van Buitenlandse Zaken van de VS, John Foster Dulles. 139 terminal gates zien dagelijks 60.000 passagiers vliegen naar meer dan 125 bestemmingen over de hele wereld.

3. Dallas/Fort Worth International Airport (DFW) - 69.6 km²

 

Een andere luchthaven in Amerika die groter is dan het eiland Manhattan is de Dallas/Fort Worth International Airport. DFW heeft zelfs zijn eigen postcode en hulpdiensten, dus het wordt in feite als een stad beschouwd. Gek, toch?

De 69.6 km² DFW luchthaven werd gebouwd halverwege tussen de grote steden Dallas en Fort Worth (vandaar de naam) en heeft 26 luchtvaartmaatschappijen die naar 260 bestemmingen vliegen, waardoor het een van de weinige luchthavens wereldwijd is die naar meer dan 200 bestemmingen vliegt.

De Dallas/Fort Worth International Airport opende in 1973 en is sindsdien uitgegroeid tot de 4e drukste luchthaven ter wereld, die in 2019 meer dan 75 miljoen passagiers verwelkomde.

Vliegen vanaf de luchthaven DFW is een mini-vakantie op zich. Je kunt een bezoek brengen aan de spa, yoga beoefenen in de speciale yogaruimte en zelfs een dutje doen in hun onlangs geïntroduceerde slaapcapsules met betaling per uur.

2. Internationale luchthaven Denver (DEN) - 135.7 km²

 

De Denver International Airport in Denver, Colorado meet ongeveer 135.7 km².

Hoewel het aanzienlijk kleiner is dan de King Fahd International Airport (ongeveer 5,5 keer kleiner), is de Denver International Airport nog steeds 1,5 keer zo groot als het eiland Manhattan! Het heeft ook de langste landingsbaan voor openbaar gebruik in Noord-Amerika, die zelf meer dan 5 km lang is.

Momenteel kan je van de Denver International Airport naar 215 bestemmingen wereldwijd reizen, en reizen tussen de 3 terminals van de luchthaven vereist het gebruik van het geautomatiseerde treinsysteem van de luchthaven.

Omdat de DEN luchthaven in de buurt van de Rocky Mountains ligt, kun je ongelofelijke uitzichten op de bergen krijgen vanaf de westkant van alle 3 de terminals.

1. King Fahd International Airport (DMM) - 776.0 km²

 

Sinds november 1999 staat de King Fahd luchthaven in Dammam, Saudi-Arabië, bovenaan de lijst van grootste luchthavens ter wereld.

De luchthaven werd genoemd naar de voormalige koning van Saoedi-Arabië, Fahd Ibn Abdulaziz, en strekt zich uit over maar liefst 776.0 km²!

King Fahd International Airport ziet jaarlijks meer dan 10 miljoen passagiers aankomen en vertrekken vanuit de terminals, met 37 luchtvaartmaatschappijen die vluchten in en uit voeren naar 43 bestemmingen.

De luchthaven bestaat uit 3 terminalgebouwen:

Een zes verdiepingen tellende terminal voor passagiers; Een ander voor particuliere luchtvaartmaatschappijen; en De derde en laatste terminal voor de koninklijke familie van Saudi-Arabië.

De DMM luchthaven heeft een plantenkwekerij die planten levert voor de tuinen van de luchthaven, een aparte winkelzone, en een moskee op het dak die plaats biedt aan 2.000 gelovigen tegelijk.