Top 10 Grootste Landen Ter Wereld

Weet jij wat het grootste land ter wereld is? En weet je ook hoe groot dit land is? Het is bijna onvoorstelbaar hoe groot sommige landen zijn. Ons eigen ‘Kikkerlandje’ (Nederland) heeft een oppervlakte van 42.508 km2 en komt daarmee op plek 133 in de lijst van landen naar oppervlakte. Het kleinste land ter wereld ken je waarschijnlijk wel, dat is Vaticaanstad met een oppervlakte van 0,44 km2. Zoals je niet zal doen verrassen, houden wij van lijstjes en zochten de top 10 grootste landen ter wereld voor je uit.

10. Algerije, 2.381.741 km2

Algerije
De nummer 10 op onze lijst van grootste landen ter wereld is Algerije.
Algerije grenst o.a. aan Marokko en Tunesië en is samen met deze landen de Maghreb; het Noord-Westelijke deel van Afrika. Met haar oppervlakte is dit land maar liefst 57 keer zo groot als Nederland. Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan is Algerije het grootste land van Afrika. De meeste bewoners wonen in het Noordelijke deel, hier ligt ook de hoofdstad Algiers. Dit is tevens de grootste stad van het land. De bevolking van Algerije is voornamelijk islamitisch en een klein deel is Christen.

9. Kazachstan, 2.724.900 km2

Kazachstan
Kazachstan is een land in Centraal-Azië en grenst niet aan een zee. Het landschap van Kazachstan is bijna overal vlak en bestaat uit woestijn of steppe, behalve bij de Noordelijke grens van het land. Hier vind je hoge bergtoppen met eeuwige sneeuw. Kenmerkend voor Kazachstan zijn deze hoogteverschillen. Naast hoogteverschillen zijn er ook grote verschillen in temperatuur. Zo heeft het land hete zomers en koude winters. De hoofdstad van Kazachstan is Astana. Dit is hoofdstad in het Kazachs. Nummer 9 van onze lijst is wel 80 keer zo groot als Nederland!

8. Argentinië, 2.780.400 km2

Argentinië
Argentinië is, op Brazilië na, het grootste land van Zuid-Amerika en is het grootste Spaans-talige land ter wereld. Dit land heeft ruim 41 miljoen inwoners en is vooral bekend vanwege de tango, wereldberoemde voetballers en bij ons Nederlanders natuurlijk vanwege Prinses Máxima. Er leven veel runderen in Argentinië en dit rundvlees is zeer mals. Er is geen betere biefstuk dan Argentijnse biefstuk. De hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires en met haar 3 miljoen inwoners is dit de grootste stad van het land. De meeste inwoners van Argentinië zijn Katholiek.

7. India, 3.287.263 km2

India
India staat op nummer 7 van onze lijst. Dit land in het Zuiden van Azië is niet alleen erg groot, er wonen ook enorm veel mensen in India. Het bevolkingsaantal staat momenteel op meer dan 1 miljard inwoners. Verwacht wordt dat India tussen 2020 en 2030 het land is met de meeste inwoners ter wereld. Voorlopig is dat China, maar daar komen we later op terug. In India is men voornamelijk Hindoeïstisch of Islamitisch. Er leven veel verschillende dieren in het land en vanuit het Hindoeïsme zijn er een aantal dieren heilig, waaronder koeien, slangen en apen. Een bijzonder bouwwerk in India is de welbekende Taj Mahal.

6. Australië, 7.693.024 km2

Australië
The Land Down Under! Australië is een land in het werelddeel Oceanië en wordt gezien als het grootste eiland ter wereld. Het bestaat uit het vasteland en een aantal kleine eilandjes waar Tasmanië er een van is. Als je aan Australië denkt, denk je wellicht aan surfen en duiken, kangoeroes en prachtige autoroutes. Australië is een zeer geliefde bestemming voor backpackers. Het land is zo groot dat je hier gemakkelijk een aantal maanden rond kunt reizen. In Australië leven zo’n 23 miljoen mensen, waarvan het meerendeel in de steden leeft. Vergeleken met India is Australië dus zeer dunbevolkt. Je kunt hier ook uren rondrijden zonder een mens tegen te komen.

5. Brazilië, 8.514.877 km2

Brazilië
Brazilië is een land gelegen in Zuid-Amerika en tevens het grootste land van dit werelddeel. Er wonen zo’n 209 miljoen mensen in Brazilië en de officiële taal is Portugees. De hoofdstad is Brasilia, voor 1960 was dit Rio de Janeiro. De grootste rivier ter wereld, de Amazone, loopt grotendeels door Brazilië. Door de vruchtbare grond is er gigantisch veel bebossing. Deze groene wereld is het ideale leefgebied voor allerlei vissen, vogels en zoogdieren. Behalve de Amazone heeft Brazilië nog veel meer natuurschoon zoals moerassen en savannes. Dit land is dan ook erg populair bij natuurliefhebbers.

4. China, 9.596.961 km2

China
China, ook wel bekend als de Volksrepubliek China, is een groot land in Oost-Azië. Met haar gigantische oppervlakte is China bijna 240 keer zo groot als Nederland. Dit is lastig voor te stellen. China is verdeeld in 23 provincies. De hoofdstad van China is Peking en hier wonen ruim 20 miljoen mensen. Dat is meer dan in heel Nederland! Zoals we al aangaven, is China het land met de meeste inwoners ter wereld, namelijk 1,3 miljard. Denk je aan China dan denk je waarschijnlijk aan de Chinese muur, het terracotta leger en misschien ook aan de eenkindpolitiek. Sinds 2015 is deze politiek afgeschaft en mogen mensen in China twee kinderen krijgen. Deze wet is ingevoerd om te voorkomen dat er te veel mensen in China komen te leven. 1 op de 5 mensen ter wereld is van Chinese afkomst!

3. Amerika, 9.826.675 km2

Amerika
Inmiddels zijn we aangekomen bij de top 3 grootste landen ter wereld. Op nummer 3 staat Amerika. Hiermee bedoelen we de Verenigde Staten (VS). De VS bestaat uit 50 staten en het District of Columbia. Bijna alle 50 staten liggen in Noord-Amerika maar ook de eilanden rondom Hawaï behoren tot de VS. De grootste staat van de VS is Alaska en de kleinste staat is Rhode Island. De meeste mensen wonen in de staat Californië. Amerika staat bekend om zeer diverse landschappen, zoals bijvoorbeeld de Grand Canyon en Death Valley. Ook vind je in het hele land uitgestrekte wegen en de welbekende fastfood ketens. Nederland past zeker 250 keer in Amerika.

2. Canada, 9.970.670 km2

Canada
Nummer 2 op de lijst van grootste landen ter wereld is Canada. Het land met de rood/witte vlag met een esdoorn blad telt zeker 36 miljoen inwoners. Canada is bijna even groot als heel Europa samen. Het land ligt boven de VS en grenst bijna aan Groenland. De hoofdstad van Canada is Ottawa. In Canada spreekt men Engels en Frans. Canada staat vooral bekend om haar prachtige natuur en bijzondere dieren. Zo is dit het thuisland van veel beren, elanden, walvissen en orka’s. Houd je van wintersport dan is Canada zeker een bijzondere bestemming. De pistes zijn erg breed en het is er zeker minder druk dan in de Europese ski bestemmingen.

1. Rusland, 17.098.246 km2

Rusland
Last but definitely not least… Rusland. Dit immense land staat met stipt op nummer 1 in de lijst van grootste landen ter wereld. Het is zo groot dat een deel van Rusland in Europa ligt en een ander deel in Azië. Hoewel het qua oppervlakte het grootste land ter wereld is, is het niet het land met de meeste inwoners. Er wonen zo’n 145 miljoen mensen in Rusland. Rusland is bijna twee keer zo groot als onze nummer twee, Canada. Net als Amerika en China is ook Rusland een wereldmacht. Gezien het formaat van deze landen is dit ook niet zo lastig voor te stellen. Toeristen die naar Rusland gaan, bezoeken vooral de steden. Dit komt omdat niet het hele land goed bereikbaar is vanwege een tekort aan spoorwegen en de ondoordringbaarheid van sommige gebieden. Rusland staat vooral bekend om wodka, opera, bontmutsen en het rode plein in de hoofdstad Moskou.

LEES  Top 10 Grootste Steden Ter Wereld (Op Basis Van Bevolking)
Loading...