Top 10 Grootste Katachtigen

Top 10 Grootste Katachtigen

Top 10 Lijstjes Dieren

Een ongelooflijk wijdverspreid dier, katachtigen ontwikkeld in verschillende vormen en maten. Van gedomesticeerde huiskatten tot woeste jungledieren, deze carnivoren passen zich aan om te overleven in bijna elke omgeving, en ondanks hun esthetische aantrekkingskracht, zijn de meeste meedogenloze moordmachines. Welke katten zijn de grootste? Vandaag tellen we de 10 grootste niet-uitgestorven katachtigen ter wereld af! Om de dingen te diversifiëren, sluiten we hybriden uit en nemen we alleen het zwaarste ras van elke soort. Dit is de top 10 grootste wilde katachtigen.

10. Nevelpanter

Nevelpanter
Bron: PublicDomainPictures

We starten de lijst van grootste katachtigen met de Nevelpanter. De Nevelpanter is een wilde kat die in dichte wouden leeft van de uitlopers van de Himalaya via het vasteland van Zuidoost-Azië tot in Zuid-China.

 

De nevelpanter heeft grote donkergrijze vlekken en onregelmatige vlekken en strepen die aan wolken doen denken. Hij gebruikt zijn staart om zich in evenwicht te houden wanneer hij zich in bomen voortbeweegt en is in staat om met zijn kop langs verticale boomstammen naar beneden te klimmen. Overdag rust hij in bomen en 's nachts jaagt hij op de bosbodem.

 

De nevelpanter heeft vrij korte ledematen in vergelijking met de andere grote katten. Zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten om beter te kunnen springen. Zijn ellepijpen en spaakbeenderen zijn niet vergroeid, wat ook bijdraagt tot een grotere bewegingsvrijheid bij het klimmen in bomen en het besluipen van prooien. De nevelpanter weegt tussen 11.5 en 23 kg. De lengte van de vrouwtjes varieert van 68.6 tot 94 cm, met een staart van 61 tot 82 cm. De mannetjes zijn groter, 81 tot 108 cm, met een staart van 74 tot 91 cm. Zijn schouderhoogte varieert van 50 tot 55 cm.

 

De nevelpanter wordt vaak een "moderne sabeltand" genoemd, omdat hij in verhouding tot zijn lichaamsgrootte de grootste hoektanden heeft.

 

De nevelpanter is een solitaire kat. Vroege verslagen beschrijven hem als een zeldzame, geheimzinnige, boombewonende en nachtelijke bewoner van dicht oerbos.

 

Het is een van de meest getalenteerde klimmers onder de katten. Er is waargenomen dat nevelpanters in gevangenschap met hun kop eerst langs verticale boomstammen naar beneden klimmen, en zich met hun achterpoten om de takken van boomstammen heen buigen.

 

Tijdens de jacht besluipt de wolluipaard zijn prooi of wacht hij tot de prooi nadert. Na een prooi gedood en gegeten te hebben, trekt hij zich meestal terug in bomen om te verteren en te rusten. Zijn prooi omvat zowel gewervelde dieren in de bomen als op het land.

9. Borneose nevelpanter

Sunda clouded leopard
Bron: Spencer Wright

Op de 9e plaats van grootste katachtigen staat de Borneose nevelpanter die samen met de nevelpanter de enige soort van het geslacht Neofelis is.

De Borneose nevelpanter is een middelgrote wilde kat die inheems is in Borneo en Sumatra. Hij staat sinds 2015 op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar, omdat de totale effectieve populatie waarschijnlijk uit minder dan 10.000 volwassen individuen bestaat, met een afnemende populatietrend. Op beide Sunda-eilanden wordt hij bedreigd door ontbossing.

 

Het Borneose nevelpanter is over het algemeen grijsgeel of grijs getint. Hij heeft een dubbele middellijn op de rug en is op de schouders getekend met kleine onregelmatige wolkachtige patronen. Deze wolkentekeningen hebben binnenin frequente vlekken en vormen twee of meer rijen die verticaal van de rug op de flanken zijn gerangschikt.

 

Hij heeft een stevige bouw en weegt ongeveer 12 tot 26 kg. Zijn hoektanden zijn 5.1 cm lang, die in verhouding tot de lengte van de schedel langer zijn dan die van alle andere levende katten. Zijn staart kan even lang worden als zijn lichaam, wat zijn evenwicht bevordert.

 

De Borneose nevelpanter is beperkt tot de eilanden Borneo en Sumatra. Op Borneo komt hij voor in laaglandregenwoud, en in geringere dichtheid in gekapt bos onder 1.500 m. Op Sumatra lijkt hij overvloediger voor te komen in heuvelachtige, bergachtige gebieden. Het is onbekend of hij nog voorkomt op de Batu-eilanden nabij Sumatra.

 

De gewoonten van de Borneose nevelpanter zijn grotendeels onbekend wegens het geheimzinnige karakter van het dier. Aangenomen wordt dat het over het algemeen solitair is. Hij jaagt hoofdzakelijk op de grond en gebruikt zijn klimvaardigheden om zich voor gevaren te verbergen.

8. Euraziatische lynx

Euraziatische lynx
Bron: Tambako The Jaguar

De Euraziatische lynx staat op de is een middelgrote wilde kat die wijd verspreid is van Noord-, Midden- en Oost-Europa tot Centraal-Azië en Siberië, het Tibetaans Plateau en de Himalaya. Hij leeft in gematigde en boreale wouden tot op een hoogte van 5.500 m. Ondanks zijn grote verspreiding wordt hij bedreigd door habitatverlies en -versnippering, stroperij en uitputting van de prooidieren.

 

De Euraziatische lynx heeft een vrij korte, roodachtige of bruine vacht met zwarte vlekken; hun aantal en patroon zijn zeer variabel. De onderdelen, hals en kin zijn witachtig. De pels is feller gekleurd en vertoont meer vlekken bij dieren die in het zuidelijke deel van zijn verspreidingsgebied leven. In de winter is de pels veel dikker en varieert van zilvergrijs tot grijsbruin. Sommige dieren hebben donkerbruine strepen op het voorhoofd en de rug. Hij heeft krachtige, relatief lange poten, met grote poten met zwemvliezen en een vacht die als sneeuwschoenen werken. Hij heeft ook een korte staart met een geheel zwarte punt, zwarte plukjes haar op zijn oren, en een lange grijs-witte kraag.

 

Het is de grootste van de vier lynxsoorten, variërend in lichaamslengte van 76-106 cm bij mannetjes; 73-99 cm bij vrouwtjes; en 55-75 cm staand op de schouder. De staart is 11-24.5 cm lang en kan bij de grootste mannetjes een totale lengte tot 130 cm bereiken. Het gewicht van beide geslachten in Rusland varieert van 12 tot 32 kg, maar meer dan 30 kg wordt zeer zelden bereikt en is mogelijk overdreven.

 

De Euraziatische lynx leeft in een ruig gebied met talrijke schuilplaatsen en mogelijkheden tot besluipen. Afhankelijk van de locatie kan het gaan om rotsachtige steppe, gemengde bos-steppe, boreale bossen en ecosystemen van montaan bos. In de meer bergachtige delen van zijn verspreidingsgebied daalt de Euraziatische lynx in de winter af naar het laagland om zijn prooidieren te volgen en diepe sneeuw te vermijden. Ondanks zijn aanpassingen om zich in de sneeuw te kunnen voortbewegen, kan hij moeilijk overweg met losse, diepe sneeuw en kan hij niet overleven in gebieden met een sneeuwhoogte van meer dan 100 cm. Hij komt minder vaak voor waar de grijze wolf (Canis lupus) overvloedig aanwezig is, en er is gemeld dat wolven de lynx aanvallen en zelfs opeten.

 

De Euraziatische lynx was ooit wijdverspreid over het grootste deel van het Europese vasteland. Aan het begin van de 19e eeuw was hij in het laagland van West- en Zuid-Europa plaatselijk tot uitsterven gedoemd, maar hij overleefde alleen nog in bergachtige gebieden en Scandinavische bossen. Tegen de jaren 1950 was hij uitgestorven in het grootste deel van West- en Midden-Europa, waar vandaag alleen nog verspreide en geïsoleerde populaties bestaan.

 

Hoewel hij overdag kan jagen wanneer er weinig voedsel is, is de Euraziatische lynx voornamelijk nacht- of crepusculair actief en brengt hij de dag slapend door in dicht struikgewas of op andere plaatsen waar hij zich kan verbergen. Als volwassen dier leeft hij solitair. Het jachtgebied van de Euraziatische lynx kan variëren van 20 tot 450 km2, afhankelijk van de lokale beschikbaarheid van prooidieren. Mannetjes jagen in veel grotere gebieden dan vrouwtjes, die eerder exclusieve dan overlappende jachtgebieden bezetten. De Euraziatische lynx kan in één nacht tot 20 km afleggen, hoewel ongeveer de helft van deze afstand gebruikelijker is. Hij patrouilleert regelmatig in alle delen van zijn jachtgebied en gebruikt daarbij geursporen om zijn aanwezigheid aan andere individuen kenbaar te maken. Zoals bij andere katten kunnen de geursporen bestaan uit uitwerpselen, urine of schraapsporen, waarbij de eerste vaak worden achtergelaten op opvallende plaatsen langs de grens van het jachtgebied. De Euraziatische lynx laat een hele reeks geluiden horen, maar is over het algemeen stil buiten het broedseizoen. Er is waargenomen dat ze miauwen, sissen, grommen en spinnen, en net als huiskatten "kletsen" op prooien die zich net buiten hun bereik bevinden. De paringsroepen zijn veel luider en bestaan uit diepe grommen bij het mannetje en luide "miauwachtige" geluiden bij het vrouwtje. De Euraziatische lynx is een geheimzinnig dier, en omdat de geluiden die hij maakt zeer zacht zijn en zelden worden gehoord, kan zijn aanwezigheid in een gebied jarenlang onopgemerkt blijven. Resten van prooien of sporen op sneeuw worden meestal lang voordat het dier wordt gezien waargenomen.

 

De Euraziatische lynx in Europa jaagt vooral op kleine tot vrij grote zoogdieren en vogels. Tot de geregistreerde prooidieren van de soort behoren hazen, konijnen, marmotten, eekhoorns, slaapmuizen, andere knaagdieren, marterachtigen, korhoenders, rode vossen, everzwijnen, gemzen, jonge elanden, reeën, edelherten, rendieren en andere hoefdieren.

 

In de mediterrane gemengde bos-steppe- en subalpiene ecosystemen van Anatolië is de belangrijkste en meest geprefereerde prooi van de Euraziatische lynx de Europese haas, die 79% tot 99% van de gegeten prooibiomassa uitmaakt. Hoewel de lynx in deze ecosystemen samenleeft met wilde hoefdieren, zoals wilde geit, gems, edelhert en wild zwijn, bedraagt de biomassa van hoefdieren in het dieet van de lynx niet meer dan 10%.

 

De belangrijkste jachtmethode is het besluipen, besluipen en bespringen van de prooi, hoewel het ook een hinderlaagroofdier is als de omstandigheden geschikt zijn. In de winter wordt dit bemoeilijkt door bepaalde sneeuwcondities en kan het dier gedwongen zijn over te schakelen op grotere prooien in Europa. De Euraziatische lynx jaagt zowel met zijn zicht als met zijn gehoor, en klimt vaak op hoge rotsen of omgevallen bomen om de omgeving af te speuren. Als zeer krachtig roofdier hebben deze lynxen met succes volwassen herten gedood met een gewicht tot ten minste 150 kg.

7. Sneeuwpanter

Sneeuwpanter
Bron: Marcel Langthim

De sneeuwpanter is een katachtige van het geslacht Panthera die oorspronkelijk voorkomt in de bergketens van Centraal- en Zuid-Azië. Hij staat op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar, omdat de wereldpopulatie naar schatting minder dan 10.000 volwassen exemplaren telt en tegen 2040 naar verwachting met ongeveer 10% zal zijn afgenomen. Hij wordt bedreigd door stroperij en vernietiging van habitats als gevolg van infrastructurele ontwikkelingen. Hij leeft in alpiene en subalpiene gebieden op een hoogte van 3.000-4.500 m, van Oost-Afghanistan, de Himalaya en het Tibetaanse Plateau tot Zuid-Siberië, Mongolië en West-China. In het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied leeft hij ook op lagere hoogten.

 

De vacht van de sneeuwpanter is witachtig tot grijs met zwarte vlekken op kop en nek, met grotere rozetten op de rug, flanken en borstelige staart. De buik is witachtig. Zijn ogen zijn lichtgroen of grijs van kleur. Zijn snuit is kort en zijn voorhoofd gewelfd. Zijn neusholten zijn groot. De vacht is dik en de haren zijn tussen 5 en 12 cm lang. Zijn lichaam is gedrongen, kortbenig en iets kleiner dan dat van de andere katten van het geslacht Panthera, met een schouderhoogte van 56 cm en een kop-romphoogte die varieert van 75 tot 150 cm. Zijn staart is 80 tot 105 cm lang. Hij weegt tussen 22 en 55 kg, met af en toe een groot mannetje van 75 kg, en een klein vrouwtje van minder dan 25 kg. Zijn hoektanden zijn 28.6 mm lang en zijn slanker dan die van de andere Panthera-soorten. In verhouding tot de lengte van zijn schedel en de breedte van zijn gehemelte heeft hij grote neusopeningen, die het mogelijk maken het volume van de bij elke ademhaling ingeademde lucht te vergroten en tegelijkertijd koude, droge lucht te verwarmen en te bevochtigen. Hij is niet speciaal aangepast aan hypoxie op grote hoogte.

 

Het sneeuwpanter komt voor van ten westen van het Baikalmeer via zuidelijk Siberië, in het Kunlungebergte, het Altaigebergte, het Sayangebergte en het Tannu-Olagebergte, in de Tian Shan, via Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan en Kazachstan naar de Hindoekoesj in Oost-Afghanistan, de Karakoram in Noord-Pakistan, in het Pamirgebergte, het Tibetaans Plateau en in de hoogvlakten van de Himalaya in India, Nepal en Bhutan. In Mongolië komt hij voor in het Mongoolse en Gobi Altai gebergte en het Khangai gebergte. In Tibet komt hij voor tot aan de Altyn-Tagh in het noorden. Hij leeft in alpiene en subalpiene gebieden op een hoogte van 3.000 tot 4.500 m, maar leeft ook op lagere hoogten in het noordelijke deel van zijn verspreidingsgebied. Het potentiële leefgebied van de sneeuwluipaard in de Indische Himalaya wordt geschat op minder dan 90.000 km2 in Jammu en Kasjmir, Ladakh, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Sikkim en Arunachal Pradesh, waarvan ongeveer 34.000 km2 als goed leefgebied wordt beschouwd, en 14.4% beschermd is. In het begin van de jaren negentig werd de Indiase sneeuwluipaardpopulatie geschat op 200-600 individuen die verspreid over ongeveer 25 beschermde gebieden leven.

 

In de zomer leeft het sneeuwluipaard meestal boven de boomgrens op alpenweiden en in rotsachtige gebieden op hoogtes van 2.700 tot 6.000 m. In de winter daalt hij af naar hoogten tussen 1.200 en 2.000 m. Hij geeft de voorkeur aan rotsachtig, gebroken terrein, en kan zich verplaatsen in 85 cm (33 in) diepe sneeuw, maar geeft er de voorkeur aan om bestaande paden te gebruiken die door andere dieren zijn gemaakt.

 

De vocalisaties van het sneeuwluipaard omvatten miauwen, knorren, prusten en kreunen. Hij kan spinnen bij het uitademen.

 

Hij is solitair en is vooral actief bij zonsopgang tot in de vroege ochtend, en opnieuw in de namiddag en vroege avond. Hij rust meestal in de buurt van kliffen en bergkammen die uitkijkpunten en schaduw bieden.

 

sneeuwpanters achtervolgen prooien actief langs steile berghellingen, gebruikmakend van het momentum van hun initiële sprong om dieren tot 300 m te achtervolgen. Ze slepen de prooi naar een veilige plaats en verorberen alle eetbare delen van het karkas. Ze kunnen twee weken overleven op een enkel blauw schaap voordat ze weer gaan jagen, en een volwassen individu heeft blijkbaar 20-30 volwassen blauwe schapen per jaar nodig.

6. Jachtluipaard

Jachtluipaard
Bron: DrZoltan

Het jachtluipaard is een grote kat die oorspronkelijk voorkomt in Afrika en Centraal-Iran. Het is het snelste landdier, dat naar schatting kan rennen met een snelheid van 80 tot 128 km/u, waarbij de snelste betrouwbaar geregistreerde snelheden 93 en 98 km/u bedragen, en als zodanig beschikt over verschillende aanpassingen voor snelheid, waaronder een lichte lichaamsbouw, lange dunne poten en een lange staart. Hij bereikt gewoonlijk een schouderhoogte van 67-94 cm en de lengte van kop en lichaam bedraagt tussen 1.1 en 1.5 m. Volwassen dieren wegen tussen 21 en 72 kg. Zijn kop is klein en rond, en heeft een korte snuit en zwarte traanachtige gezichtsstrepen. De vacht is meestal tanig tot crèmewit of lichtbruin en is meestal bedekt met gelijkmatig verdeelde, effen zwarte vlekken.

 

Het jachtluipaard leeft in drie grote sociale groepen: wijfjes en hun welpen, mannelijke "coalities", en solitaire mannetjes. Terwijl de vrouwtjes een nomadisch leven leiden op zoek naar prooi in grote leefgebieden, zijn de mannetjes meer sedentair en vestigen in plaats daarvan veel kleinere territoria in gebieden met overvloedige prooi en toegang tot vrouwtjes. Het jachtluipaard is overdag actief, met pieken bij dageraad en in de schemering. Hij voedt zich met kleine tot middelgrote prooien, die meestal minder dan 40 kg wegen, en geeft de voorkeur aan middelgrote hoefdieren zoals impala's, springbokken en Thomson's gazellen. Het jachtluipaard besluipt zijn prooi meestal tot op een afstand van 60-70 m, valt hem aan, laat hem struikelen tijdens de achtervolging en bijt hem in de keel om hem te verstikken. Hij broedt het hele jaar door. Na een draagtijd van bijna drie maanden wordt een nest van meestal drie of vier welpen geboren. Cheetah welpen zijn zeer kwetsbaar voor predatie door andere grote carnivoren zoals hyena's en leeuwen. Ze worden gespeend als ze ongeveer vier maanden oud zijn en zijn onafhankelijk als ze ongeveer 20 maanden oud zijn.

 

Het jachtluipaard komt voor in verschillende habitats, zoals savannen in de Serengeti, dorre bergketens in de Sahara en heuvelachtig woestijngebied in Iran. Het jachtluipaard wordt bedreigd door verschillende factoren, zoals het verlies van habitats, conflicten met de mens, stroperij en een grote vatbaarheid voor ziekten. Van oudsher kwam de cheeta voor in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara en in oostelijke richting in het Midden-Oosten en Centraal-India, maar nu komt hij vooral voor in kleine, gefragmenteerde populaties in Centraal-Iran en zuidelijk, oostelijk en noordwestelijk Afrika. In 2016 werd de wereldwijde cheeta populatie geschat op ongeveer 7.100 individuen in het wild; hij staat op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar. In het verleden werden jachtluipaarden getemd en getraind voor de jacht op hoefdieren. Ze worden veelvuldig afgebeeld in kunst, literatuur, reclame en animatie.

5. Luipaard

Luipaard
Bron: Michael Siebert

Halfweg de lijst van grootste katachtigen komen we uit bij het luipaard dat nog een van de vijf bestaande soorten in het geslacht Panthera, een lid van de kattenfamilie, Felidae is. Het komt voor in een groot gebied in Afrika ten zuiden van de Sahara, in sommige delen van West- en Centraal-Azië, Zuid-Rusland, en op het Indiase subcontinent tot in Zuidoost- en Oost-Azië. Hij staat op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar, omdat luipaardpopulaties worden bedreigd door habitatverlies en versnippering, en in grote delen van het mondiale verspreidingsgebied in aantal afnemen. Het luipaard wordt als plaatselijk uitgestorven beschouwd in Hongkong, Singapore, Zuid-Korea, Jordanië, Marokko, Togo, de Verenigde Arabische Emiraten, Oezbekistan, Libanon, Mauritanië, Koeweit, Syrië, Libië, Tunesië en hoogstwaarschijnlijk in Noord-Korea, Gambia, Laos, Lesotho, Tadzjikistan, Vietnam en Israël.[3] Hedendaagse gegevens suggereren dat het luipaard in slechts 25% van zijn historische mondiale verspreidingsgebied voorkomt.

 

Vergeleken met andere wilde katten heeft de luipaard relatief korte poten en een lang lichaam met een grote schedel. Zijn pels is gemarkeerd met rozetten. Hij lijkt op de jaguar, maar heeft een kleinere, lichtere lichaamsbouw, en zijn rozetten zijn over het algemeen kleiner, dichter opeengepakt en zonder centrale vlekken. Zowel luipaarden als jaguars die melanistisch zijn, staan bekend als zwarte panters. Het luipaard onderscheidt zich door zijn goed gecamoufleerde pels, zijn opportunistisch jachtgedrag, zijn brede dieet, zijn kracht en zijn vermogen zich aan te passen aan een verscheidenheid van habitats, gaande van regenwoud tot steppe, met inbegrip van dorre en bergachtige gebieden. Hij kan snelheden tot 58 km/u halen.

 

Het luipaard is een solitair en territoriaal dier. Hij is gewoonlijk schuw en alert bij het oversteken van wegen en het tegenkomen van voertuigen, maar kan moedig zijn om mensen of andere dieren aan te vallen wanneer hij wordt bedreigd. Volwassen dieren gaan alleen in de paartijd met elkaar om. Vrouwtjes blijven met hun jongen omgaan, zelfs nadat ze zijn gespeend en er is waargenomen dat ze prooien met hun jongen delen als ze geen prooi kunnen bemachtigen. Ze produceren een aantal vocalisaties, waaronder grommen, snauwen, miauwen en spinnen. De brulsequentie bij luipaarden bestaat voornamelijk uit knorren, ook wel "zagen" genoemd, omdat het lijkt op het geluid van het zagen van hout. Welpen roepen hun moeder met een urr-urr geluid.

 

De witachtige vlekken op de achterkant van de oren zouden een rol spelen in de communicatie. Er is verondersteld dat de witte punten van hun staarten kunnen fungeren als een "volg-me" signaal in de intraspecifieke communicatie. Er is echter geen significant verband gevonden tussen een opvallende kleur van staartflarden en gedragsvariabelen bij carnivoren.

 

Luipaarden zijn vooral actief van zonsondergang tot zonsopgang en rusten het grootste deel van de dag en enkele uren 's nachts in struikgewas, tussen rotsen of over boomtakken. Luipaarden zijn waargenomen terwijl ze 's nachts 1-25 km door hun verspreidingsgebied liepen; ze kunnen zelfs tot 75 km afleggen als ze worden gestoord. In sommige streken zijn ze nachtactief. In West-Afrikaanse bossen is waargenomen dat ze grotendeels overdag actief zijn en tijdens de schemering jagen, wanneer hun prooidieren actief zijn; de activiteitspatronen variëren tussen de seizoenen.

 

Luipaarden kunnen zeer behendig in bomen klimmen, rusten vaak op boomtakken en dalen hoofd voor hoofd uit bomen af. Ze kunnen rennen met een snelheid van meer dan 58 km/u, horizontaal meer dan 6 m springen, en verticaal tot 3 m springen.

 

Het luipaard is een carnivoor die de voorkeur geeft aan middelgrote prooidieren met een lichaamsgewicht tussen 10-40 kg. Prooisoorten in deze gewichtsklasse komen meestal voor in dichte habitats en vormen kleine kuddes. Soorten die de voorkeur geven aan open gebieden en goed ontwikkelde anti-predator strategieën hebben, genieten minder voorkeur. Er zijn meer dan 100 prooisoorten geregistreerd. De meest geliefde soorten zijn hoefdieren, zoals de impala, de bosbok, duikerbok en de axishert.

4. Poema

Poema
Bron: Corinna Stoeffl

De poemais een grote kat die inheems is in Amerika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit van het Canadese Yukon tot de zuidelijke Andes in Zuid-Amerika en is het meest verspreide van alle grote in het wild levende landzoogdieren op het westelijk halfrond. Het is een algemene soort die zich gemakkelijk aanpast en in de meeste Amerikaanse habitattypes voorkomt.

 

De kop van de poema is rond en de oren staan rechtop. Zijn krachtige voorvoeten, hals en kaak dienen om grote prooien te grijpen en vast te houden. Hij heeft vier intrekbare klauwen aan zijn achterpoten en vijf aan zijn voorpoten, waarvan één een Hubertusklauw is. De grotere voorpoten en klauwen zijn aanpassingen voor het vastgrijpen van een prooi.

 

Poema's zijn slanke en behendige leden van de Felidae. Zij zijn de op drie na grootste kattensoort ter wereld; volwassenen zijn ongeveer 60 tot 90 cm hoog bij de schouders. Volwassen mannetjes zijn ongeveer 2.4 m lang van neus tot staartpunt, en vrouwtjes gemiddeld 2.05 m, met een totale lengte tussen 1.50 en 2.75 m. Van deze lengte neemt de staart 63 tot 95 cm in beslag. De mannetjes wegen over het algemeen 53 tot 100 kg, met een gemiddelde van 68 kg. Vrouwtjes wegen gewoonlijk tussen 29 en 64 kg, met een gemiddelde van 55 kg. De grootte van poema's is het kleinst dicht bij de evenaar en groter naar de polen toe.

 

De kleur van poema's is effen, maar kan sterk variëren tussen individuen, en zelfs broers en zussen. De vacht is meestal tanig, maar varieert van zilvergrijs tot roodachtig met lichtere vlekken op de onderzijde, inclusief de kaken, kin en keel. Zuigelingen zijn gevlekt en worden geboren met blauwe ogen en ringen op hun staart; juvenielen zijn bleek en donkere vlekken blijven op hun flanken.

 

De poema is een hinderlaagroofdier dat een grote verscheidenheid van prooien achtervolgt. Zijn voornaamste voedselbronnen zijn hoefdieren, vooral herten, maar hij jaagt ook op kleinere prooien zoals knaagdieren. Hij geeft de voorkeur aan habitats met dichte struiken en rotsachtige gebieden om te besluipen, maar leeft ook in open gebieden. De poema is territoriaal en leeft in lage populatiedichtheden. De individuele leefgebieden zijn afhankelijk van het terrein, de vegetatie en de overvloed aan prooidieren.

3. Jaguar

Jaguar
Bron: Ian Lindsay

De jaguar is een grote katachtige en het enige levende lid van het geslacht Panthera dat inheems is in Amerika. Met een lichaamslengte tot 1.85 m en een gewicht tot 158 kg) is hij de grootste katachtige van Amerika en de op twee na grootste ter wereld. Zijn opvallende vacht is lichtgeel tot bruingekleurd en bedekt met vlekken die overgaan in rozetten aan de zijkanten, hoewel sommige exemplaren een melanistische zwarte vacht hebben. Met zijn krachtige beet kan de jaguar het schild van schildpadden doorboren en een ongebruikelijke dodingsmethode toepassen: hij bijt de schedel van een zoogdierprooi tussen de oren door om de hersenen een fatale klap toe te dienen.

 

De voorouders van de moderne jaguar zijn waarschijnlijk tijdens het Vroeg-Pleistoceen vanuit Eurazië het Amerikaanse continent binnengekomen via de landbrug die ooit de Beringstraat overspande. Tegenwoordig strekt het verspreidingsgebied van de jaguar zich uit van het zuidwesten van de Verenigde Staten over Mexico en een groot deel van Midden-Amerika, het regenwoud van de Amazone en in het zuiden tot Paraguay en Noord-Argentinië. Hij leeft in een verscheidenheid van beboste en open gebieden, maar zijn voorkeur gaat uit naar tropische en subtropische vochtige loofbossen, wetlands en beboste gebieden. Hij kan goed zwemmen en is grotendeels een solitair, opportunistisch, stengel-en-struik roofdier. Als belangrijke soort speelt hij een belangrijke rol bij het stabiliseren van ecosystemen en bij het reguleren van prooipopulaties.

 

De jaguar wordt bedreigd door het verlies van habitats, habitatversnippering, stroperij voor de handel in zijn lichaamsdelen en het doden van dieren in conflicten tussen mens en dier, vooral met veeboeren in Centraal- en Zuid-Amerika. Sinds 2002 staat hij op de Rode Lijst van de IUCN als bijna bedreigd. Aangenomen wordt dat de wilde populatie sinds eind jaren negentig is afgenomen.

 

De jaguar speelt een belangrijke rol in de mythologie van de inheemse volkeren van Amerika, waaronder die van de Azteekse en Maya-beschavingen.

 

De jaguar is een compact en goed gespierd dier. Het is de grootste kat die inheems is in Amerika en de op twee na grootste ter wereld, alleen overtroffen door de tijger en de leeuw. Hij is 68 tot 75 cm hoog bij de schouders. Zijn grootte en gewicht variëren aanzienlijk: het gewicht ligt gewoonlijk tussen 56-96 kg. De kleinste vrouwtjes wegen ongeveer 36 kg. Uitzonderlijk grote mannetjes wegen tot 158 kg. De kleinste vrouwtjes wegen ongeveer 36 kg. Hij is seksueel dimorf, waarbij de vrouwtjes gewoonlijk 10-20% kleiner zijn dan de mannetjes. De lengte van de neus tot de basis van de staart varieert van 1.12 tot 1.85 m. De staart is 45 tot 75 cm lang en de kortste van alle grote katten. Zijn gespierde poten zijn korter dan de poten van andere Panthera-soorten met een vergelijkbaar lichaamsgewicht.

 

De jaguar is vooral 's nachts en in de schemering actief. Jaguars die in dichtbeboste gebieden van het Amazoneregenwoud en de Pantanal leven, zijn echter vooral overdag actief, terwijl jaguars in het Atlantische Woud vooral 's nachts actief zijn. Het activiteitenpatroon van de jaguar valt samen met de activiteit van zijn belangrijkste prooisoorten. Jaguars zijn goede zwemmers en spelen en jagen in het water, mogelijk meer dan tijgers. Er is vastgesteld dat ze zich verplaatsen tussen eilanden en de kust. Jaguars kunnen ook goed in bomen klimmen, maar doen dit minder vaak dan poema's.

 

De jaguar is een obligate carnivoor en is voor zijn voedingsbehoeften uitsluitend afhankelijk van vlees. Uit een analyse van 53 studies over het dieet van de jaguar blijkt dat zijn prooien in gewicht variëren van 1 tot 130 kg; hij geeft de voorkeur aan prooien van 45 tot 85 kg, waarbij capibara's en reuzenmiereneters de grootste voorkeur genieten.

2. Leeuw

Leeuw
Bron: Alexa

De leeuw is een grote kat van het geslacht Panthera, die inheems is in Afrika en India. Hij heeft een gespierd, breedgebouwd lichaam, een korte, afgeronde kop, ronde oren en een harige pluim aan het uiteinde van zijn staart. Hij is seksueel dimorf; volwassen mannetjesleeuwen zijn groter dan vrouwtjes en hebben een opvallende manen. Het is een sociale soort, die groepen vormt die troepen worden genoemd. De troep van een leeuw bestaat uit enkele volwassen mannetjes, verwante vrouwtjes en welpen. Groepen leeuwinnen jagen meestal samen en jagen vooral op grote hoefdieren. De leeuw is een apex en sleutelpredator; hoewel sommige leeuwen azen wanneer de gelegenheid zich voordoet en er bekend is dat ze op mensen jagen, zoekt de soort doorgaans niet actief naar mensen en jaagt daar niet op.

 

De leeuw leeft in graslanden, savannes en struikgewas. Hij is gewoonlijk overdag actief dan andere wilde katten, maar wanneer hij wordt vervolgd, past hij zich aan om 's nachts en in de schemering actief te zijn. Tijdens het neolithicum kwam de leeuw voor in Afrika, Zuidoost-Europa, de Kaukasus, West-Azië en noordelijke delen van India, maar hij is teruggedrongen tot gefragmenteerde populaties in Afrika ten zuiden van de Sahara en één populatie in West-India. Sinds 1996 staat hij op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar, omdat de populaties in Afrikaanse landen sinds het begin van de jaren negentig met ongeveer 43% zijn afgenomen. De leeuwenpopulaties zijn onhoudbaar buiten de aangewezen beschermde gebieden. Hoewel de oorzaak van de achteruitgang niet volledig wordt begrepen, zijn het verlies van habitats en conflicten met de mens de grootste redenen tot bezorgdheid.

 

De leeuw, een van de meest erkende dierensymbolen in de menselijke cultuur, is uitgebreid afgebeeld op beeldhouwwerken en schilderijen, op nationale vlaggen, en in hedendaagse films en literatuur. Leeuwen worden al sinds de tijd van het Romeinse Rijk in menagerieën gehouden en zijn sinds het einde van de 18e eeuw een diersoort die in zoölogische tuinen over de hele wereld wordt tentoongesteld. Culturele afbeeldingen van leeuwen waren prominent in het Oude Egypte, en afbeeldingen komen voor in vrijwel alle oude en middeleeuwse culturen in het historische en huidige verspreidingsgebied van de leeuw.

 

De leeuw is een gespierde, breedgebouwde kat met een korte, afgeronde kop, een gereduceerde hals en ronde oren. De kleur van zijn vacht varieert van licht buff tot zilvergrijs, geelachtig rood en donkerbruin. De kleuren van de onderpoten zijn over het algemeen lichter. Een pasgeboren leeuw heeft donkere vlekken, die vervagen naarmate het welpje volwassener wordt, hoewel vaak nog vage vlekken te zien zijn op de poten en de onderdelen. De leeuw is het enige lid van de kattenfamilie dat duidelijk sexueel dimorfisme vertoont. Mannetjes hebben een bredere kop en een opvallende manen die naar beneden en naar achteren groeien en het grootste deel van de kop, hals, schouders en borst bedekken. De manen zijn typisch bruinachtig en getint met gele, roestkleurige en zwarte haren.

 

De staart van alle leeuwen eindigt in een donkere, harige pluk die bij sommige leeuwen een ongeveer 5 mm lange, harde "stekel" of "uitloper" verbergt, die wordt gevormd uit de laatste, vergroeide delen van het staartbeen. De functie van de uitloper is onbekend. De uitloper is afwezig bij de geboorte en ontwikkelt zich op de leeftijd van ongeveer 5+1⁄2 maanden. Het is gemakkelijk te herkennen op de leeftijd van zeven maanden.

 

Van de levende katachtigen wordt de leeuw alleen door de tijger geëvenaard in lengte, gewicht en schouderhoogte. Zijn schedel lijkt sterk op die van de tijger, hoewel het frontale gebied gewoonlijk meer depressief en afgeplat is, en een iets korter postorbitaal gebied en bredere neusopeningen heeft dan die van de tijger. Door de hoeveelheid schedelvariatie bij de twee soorten kan meestal alleen de structuur van de onderkaak als betrouwbare indicator voor de soort worden gebruikt.

 

De skeletspieren van de leeuw maken 58,8% van zijn lichaamsgewicht uit en vertegenwoordigen het hoogste percentage spieren onder de zoogdieren.

 

De grootte en het gewicht van volwassen leeuwen varieert over het wereldwijde verspreidingsgebied en habitats. Er bestaan verslagen van enkele individuen die groter waren dan gemiddeld, afkomstig uit Afrika en India.

 

De leeuw is een generalistische hypercarnivoor en wordt beschouwd als een apex en keystone roofdier vanwege zijn brede prooispectrum. Zijn prooi bestaat voornamelijk uit zoogdieren, met name hoefdieren met een gewicht van 190-550 kg met een voorkeur voor blauwe gnoe, vlaktes zebra, Afrikaanse buffel, gemsbok en giraffen.

 

De leeuw is een generalistische hypercarnivoor en wordt beschouwd als een apex en keystone roofdier vanwege zijn brede prooispectrum. Zijn prooi bestaat voornamelijk uit zoogdieren, met name hoefdieren met een gewicht van 190-550 kg met een voorkeur voor blauwe gnoe, steppezebra, kafferbuffel, gemsbok en giraffe.

1. Tijger

Tijger
Bron: Marcel Langthim

De tijger is de grootste katachtige ter wereld. De tijger is de grootste nog levende kattensoort en een lid van het geslacht Panthera. Hij is het meest herkenbaar aan zijn donkere verticale strepen op een oranje vacht met een witte onderzijde. Hij is een roofdier en jaagt vooral op hoefdieren, zoals herten en everzwijnen. Hij is territoriaal en over het algemeen een solitair maar sociaal roofdier, dat grote aaneengesloten gebieden nodig heeft om te voorzien in zijn behoefte aan prooi en het grootbrengen van zijn jongen. Tijgerwelpen blijven ongeveer twee jaar bij hun moeder en worden dan onafhankelijk; zij verlaten het leefgebied van hun moeder om hun eigen leefgebied te stichten.

 

De tijger werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven in 1758. Ooit was hij wijd verbreid van Oost-Anatolië in het westen tot het stroomgebied van de Amoer in het oosten, en in het zuiden van de uitlopers van de Himalaya tot Bali op de Sunda-eilanden. Sinds het begin van de 20e eeuw hebben tijgerpopulaties ten minste 93% van hun historische verspreidingsgebied verloren en zijn zij uitgeroeid uit West- en Centraal-Azië, de eilanden Java en Bali, en in grote delen van Zuidoost- en Zuid-Azië en China. Vandaag is het verspreidingsgebied van de tijger gefragmenteerd en strekt het zich uit van gematigde Siberische wouden tot subtropische en tropische wouden op het Indische subcontinent, Indochina en Sumatra.

 

De tijger staat op de rode lijst van de IUCN als bedreigd. In 2015 werd het aantal volwassen tijgerpopulaties wereldwijd tussen 3.062 en 3.948 geschat, waarbij de meeste populaties in kleine geïsoleerde gebieden leven. India herbergt momenteel de grootste tijgerpopulatie. De belangrijkste redenen voor de afname van de populatie zijn habitatvernietiging, habitatversnippering en stroperij. Tijgers zijn ook het slachtoffer van conflicten tussen mens en dier, vooral in landen met een hoge bevolkingsdichtheid.

 

De tijger is een van de meest herkenbare en populaire charismatische megafauna ter wereld. Hij was prominent aanwezig in de oude mythologie en folklore van culturen in zijn historische verspreidingsgebied en wordt nog steeds afgebeeld in moderne films en literatuur, en verschijnt op vele vlaggen, wapenschilden en als mascotte voor sportteams. De tijger is het nationale dier van India, Bangladesh, Maleisië en Zuid-Korea.

 

De tijger heeft een gespierd lichaam met sterke voorpoten, een grote kop en een staart die ongeveer half zo lang is als zijn lichaam. De kleur van zijn bekken varieert tussen oranje tinten met een witte onderzijde en kenmerkende verticale zwarte strepen; de patronen hiervan zijn uniek bij elk individu. Strepen zijn waarschijnlijk voordelig voor camouflage in vegetatie zoals lang gras met sterke verticale patronen van licht en schaduw. De tijger is een van de weinige gestreepte kattensoorten; het is niet bekend waarom gevlekte patronen en rozetten het meer gebruikelijke camouflagepatroon onder katachtigen zijn. De oranje kleur kan ook helpen bij de camouflage, aangezien de prooien van de tijger dichromaten zijn, en de kat dus kunnen waarnemen als groen en opgaan in de vegetatie.

 

Het vachtpatroon van een tijger is nog steeds zichtbaar wanneer hij geschoren is. Dit is niet te wijten aan huidpigmentatie, maar aan de stoppels en haarfollikels die in de huid zijn ingebed. Hij heeft een manachtige zware vachtgroei rond de hals en de kaken en lange snorharen, vooral bij mannetjes. De pupillen zijn rond met gele irissen. De kleine, afgeronde oren hebben een prominente witte vlek op de rug, omgeven door zwart.Men denkt dat deze vlekken een belangrijke rol spelen in de intraspecifieke communicatie.

 

De schedel van de tijger lijkt op de schedel van een leeuw, met de frontale regio meestal minder ingedrukt of afgeplat, en een iets langere postorbitale regio. De schedel van de leeuw vertoont bredere neusopeningen. Door de variatie in schedelgrootte van de twee soorten, is de structuur van de onderkaak een betrouwbare indicator voor hun identificatie. De tijger heeft tamelijk stevige tanden; zijn enigszins gebogen hoektanden zijn de langste onder de levende katachtigen met een kruinhoogte tot 90 mm.

 

Er is een opmerkelijk seksueel dimorfisme tussen mannelijke en vrouwelijke tijgers, waarbij de laatste steeds kleiner zijn. Het verschil in grootte is verhoudingsgewijs groter bij de grote tijgerondersoorten, waarbij de mannetjes tot 1.7 maal meer wegen dan de wijfjes. Mannetjes hebben ook bredere voorpootkussentjes, waardoor het geslacht aan de hand van sporen kan worden vastgesteld. Er is verondersteld dat de lichaamsgrootte van verschillende tijgerpopulaties gecorreleerd kan zijn met het klimaat en verklaard kan worden door thermoregulatie en Bergmann's regel, of door de verspreiding en grootte van beschikbare prooisoorten.

 

Over het algemeen variëren de mannetjes in totale lengte van 250 tot 390 cm en wegen zij tussen 90 en 300 kg, waarbij de schedellengte varieert van 316 tot 383 mm. De totale lengte van de vrouwtjes varieert van 200 tot 275 cm, ze wegen 65 tot 167 kg en de schedellengte varieert van 268 tot 318 mm. Bij beide geslachten maakt de staart ongeveer 0.6 tot 1.1 m van de totale lengte uit.

 

In het wild voeden tijgers zich meestal met grote en middelgrote zoogdieren, vooral hoefdieren van 60-250 kg. De meest geliefde soorten zijn sambarherten, wapiti's, barasingahert en everzwijnen.