Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Dieren

De fascinatie van de mens voor haaien komt voort uit veel van hun eigenschappen. Eerst en vooral is van grote, vleesetende haaien bekend dat ze mensen doden en opeten, wat de gebruikelijke situatie van mensen die vissen doden en opeten op zijn kop zet. Een andere fascinerende eigenschap van deze vissen is dat hun skeletten niet van been zijn, zoals die van andere vissen, maar van kraakbeen. Omdat kraakbeen lichter is dan bot, hebben haaien de neiging minder te wegen dan een dier van vergelijkbare grootte met een benig skelet.

 

Ze hebben vijf tot zeven kieuwopeningen, en hun borstvinnen worden ondersteund door borstgordels in plaats van met hun kop vergroeid te zijn zoals bij andere vissen. Mannetjes hebben ook klemmetjes aan elk van hun buikvinnen om hen te helpen de eitjes van vrouwtjes inwendig te bevruchten. Haaien hebben ook geen zwemblaas. Velen hebben enorme, met olie gevulde levers of vullen hun maag met lucht om ze drijfvermogen te geven. Omdat sommige van deze dieren in beweging moeten blijven, anders zinken ze, hebben ze het vermogen ontwikkeld om te zwemmen, zelfs als ze slapen.

 

Nog iets fascinerends aan haaien is dat hun huid, in feite, gemaakt is uit tanden die dermale denticles genoemd worden. Deze taaie huid fungeert niet alleen als een soort uitwendig skelet, want de spieren die hen helpen zwemmen zitten eraan vast, maar maakt de vis ook meer hydrodynamisch als hij zwemt. Wat hun echte tanden betreft, die evolueerden naar gelang de prooi die het dier verkiest, en ze worden steeds vervangen. Haaien kunnen ook tot enorme afmetingen uitgroeien, zoals nog besproken zal worden. Ondanks al deze voordelen worden veel soorten bedreigd, dankzij het ruimen, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. In de onderstaande lijst staan de 10 grootste haaien in wereld.

10. Pacifische Sluimerhaai (Somniosus pacificus) - 4,4 m

Pacifische Sluimerhaai
Bron: National Oceanic and Atmospheric Administration

Deze haai uit het noorden van de Stille Oceaan voedt zich met bodemdieren. Ze staan bekend om het eten van reuzenoctopussen. Ze zijn tamelijk productief en hun worpgrootte wordt geschat op ongeveer 300. Ze zijn vaak een prooi voor orka's.

9. Bluntnose Sixgill Shark (Hexanchus griseus) - 4.8 m

Bluntnose Sixgill Shark
Bron: NOAA Ocean Explorer

Deze diepzeehaai komt over de hele wereld voor in tropische en gematigde wateren. Hij brengt het grootste deel van zijn leven in diep water door, waar hij zich voedt met alles wat hij kan vinden, van krabben tot andere haaien. Vrouwtjes kunnen meer dan 100 jongen tegelijk baren.

8. Voshaai (Alopias vulpinus) - 5.73 m

Voshaai
Bron: Thomas Alexander

De voshaai heeft een van de grootste verspreidingsgebieden van alle haaien. Hij komt overal voor behalve in poolwateren. Ongeveer de helft van zijn lengte heeft hij te danken aan zijn enorme staart, die hij gebruikt om tijdens het zwemmen grote kracht op te wekken.

7. Grote Hamerhaai (Sphyrna mokarran) - 6,1 m

Grote Hamerhaai
Bron: Albert kok

De grote hamerhaai is de grootste hamerhaaisoort. Hij komt voor in warme wateren over de hele wereld. Door hun grootte zijn ze potentieel gevaarlijk voor duikers, maar er zijn geen bevestigde aanvallen bekend. Helaas neemt hun aantal af als gevolg van de handel in haaienvinnen.

6. Witte Haai (Carcharodon carcharias) - 6.1 m

Witte Haai
Bron: Terry Goss

Het grootste roofdier op aarde, de witte haai, ook wel omschreven als mensenhaai, is wereldwijd beroemd om zijn jachtvermogen. Hij voedt zich vooral met zoogdieren zoals zeehonden, dolfijnen en bruinvissen, maar ook met vissen zoals haaien en roggen. Van alle haaien hebben ze het record voor de meeste beten in mensen, maar de meeste zijn verkennende beten, waarbij de haai probeert uit te vinden of hij eetbaar is. In de meeste gevallen zijn grote haaien meer geïnteresseerd in vettere prooien, zoals zeehonden.

5. Groenlandse Haai (Somniosus microcephalus) - 7.3 m

Groenlandse Haai
Bron: NOAA Okeanos Explorer Program

De Groenlandse haai komt voor in de Noord-Atlantische Oceaan. Hij is een van de weinige filtrerende haaien en eet voornamelijk plankton. Hij leeft extreem lang: sommige exemplaren zouden meer dan 300 jaar oud zijn. Hij is geslachtsrijp als hij ongeveer 100 jaar oud is. Deze haai is volkomen ongevaarlijk voor duikers, maar zijn vlees is giftig.

4. Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) - 7.5 m

Tijgerhaai
Bron: Albert kok

Tijgerhaaien zijn zeer treklustig en komen voor in de meeste gematigde en tropische wateren van de wereld. Het zijn nachtelijke opportunistische eters die alles eten, van schildpadden tot andere haaien. Ze zijn ook zeer productief en kunnen meer dan 80 jongen per worp krijgen. Hun meest opvallende kenmerk zijn de strepen op hun flanken. Deze soort heeft de op één na meeste geregistreerde aanvallen op mensen. Maar ondanks hun wreedheid worden ze vaak gegrepen door groepen orka's.

3. Reuzenbekhaai (Megachasma pelagios) - 7.6 meter

Reuzenbekhaai
Bron: opencage

Deze reus is een planktoneter die in alle oceanen voorkomt, maar het vaakst wordt gespot in de Stille Oceaan. Het grootste exemplaar dat ooit werd gevonden, werd gevangen en vrijgelaten in Californië.

2. Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) - 15.2 m

Reuzenhaai
Bron: Greg Skomal

Als filtervoeder is de reuzenhaai groot genoeg om je in je geheel te verzwelgen, maar hij is volkomen ongevaarlijk voor de mens. Zijn dieet bestaat hoofdzakelijk uit plankton, dat hij met zijn enorme bek, die meer dan 1 m breed kan zijn, per pond opeet. Deze haaien zijn zeer treklustig en leggen per jaar afstanden af van meer dan 9.000 km.

1. Walvishaai (Rhincodon typus) - 17 m

Walvishaai
Bron: Abe Khao Lak

De grootste vis ter wereld, de walvishaai, is een bedreigde soort die in het grootste deel van de tropische wateren van de wereld voorkomt. Net als de megamouthaaien en de reuzenhaai zijn walvishaaien filtervoeders en bestaat hun dieet bijna uitsluitend uit plankton. Hierdoor zijn ze volkomen ongevaarlijk voor de mens, en is het duiken met walvishaaien in verschillende landen een populaire attractie voor ecotoerisme geworden. Tijdens hun zoektocht naar voedsel bewegen walvishaaien hun kop van opzij en openen en sluiten ze hun kieuwen om het overtollige water kwijt te raken. De grootste individuen kunnen meer dan 30 ton wegen en 300 jongen baren.