Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld

De fascinatie van de mens voor haaien komt voort uit veel van hun eigenschappen. Eerst en vooral is van grote, vleesetende haaien bekend dat ze mensen doden en opeten, wat de gebruikelijke situatie van mensen die vissen doden en opeten op zijn kop zet. Een andere fascinerende eigenschap van deze vissen is dat hun skeletten niet van been zijn, zoals die van andere vissen, maar van kraakbeen. Omdat kraakbeen lichter is dan bot, hebben haaien de neiging minder te wegen dan een dier van vergelijkbare grootte met een benig skelet.

Ze hebben vijf tot zeven kieuwopeningen, en hun borstvinnen worden ondersteund door borstgordels in plaats van met hun kop vergroeid te zijn zoals bij andere vissen. Mannetjes hebben ook klemmetjes aan elk van hun buikvinnen om hen te helpen de eitjes van vrouwtjes inwendig te bevruchten. Haaien hebben ook geen zwemblaas. Velen hebben enorme, met olie gevulde levers of vullen hun maag met lucht om ze drijfvermogen te geven. Omdat sommige van deze dieren in beweging moeten blijven, anders zinken ze, hebben ze het vermogen ontwikkeld om te zwemmen, zelfs als ze slapen.

Nog iets fascinerends aan haaien is dat hun huid, in feite, gemaakt is uit tanden die dermale denticles genoemd worden. Deze taaie huid fungeert niet alleen als een soort uitwendig skelet, want de spieren die hen helpen zwemmen zitten eraan vast, maar maakt de vis ook meer hydrodynamisch als hij zwemt. Wat hun echte tanden betreft, die evolueerden naar gelang de prooi die het dier verkiest, en ze worden steeds vervangen. Haaien kunnen ook tot enorme afmetingen uitgroeien, zoals nog besproken zal worden. Ondanks al deze voordelen worden veel soorten bedreigd, dankzij het ruimen, overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. In de onderstaande lijst staan de 10 grootste haaien in wereld.

10. Grootste haai: Langvinmakreelhaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld


Dit schepsel, met buitenproportioneel lange borstvinnen, kan tot ongeveer 4 meter lang worden. Zijn lange vinnen maken hem een minder wendbare zwemmer dan zijn verwant, de kortvinmakreelhaai. Hij eet vis, inktvis, octopus en inktvis, en kan misschien zijn lichaamstemperatuur verhogen. Langvinmakreelhaai baby’s komen uit eieren terwijl ze nog in hun moeder zitten en die laat hen onbevruchte eieren eten terwijl ze nog in de baarmoeder zitten. Hoewel langvinmakreelhaaien niet lekker zijn om te eten en niet gezocht worden door commerciële vissers, zijn ze nog steeds bedreigd. Ze komen over de hele wereld voor in gematigde en tropische zeeën.

9. Grootste haai: Stompsnuitzeskieuwshaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
Deze haai, die ook over de hele wereld in tropische en gematigde zeeën voorkomt, wordt gemiddeld 4,8 meter lang, maar er is bekend dat hij wel 6 meter lang kan worden. Hij wordt ook wel de grauwe haai genoemd, komt diep in de oceaan voor en eet alles wat hij met zijn vooruitstekende kaken te pakken kan krijgen, waaronder reuzenoctopussen. Als grauwe haai is het een tamelijk primitief dier, met een stompe kop, kleine ogen die een beschermend knipvlies missen (membrana nictitans), en een enkele rugvin. De stompsnuitzeskieuwshaai is niet gevaarlijk voor de mens, tenzij hij bedreigd wordt, en zijn beschermingsstatus is bijna bedreigd.

  10 Jachtluipaard Weetjes

8. Grootste haai: Voshaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
De voshaai kan ongeveer 5,7 meter lang worden, en een groot deel van die lengte wordt in beslag genomen door zijn staart, waaraan het dier zijn naam ontleent en die gebruikt wordt om zijn prooi te verdoven. Er zijn drie soorten, en de beschermingsstatus van al deze soorten is kwetsbaar. Toch jagen de mensen op ze voor de sport, voor haaienvinnensoep, voor hun vlees, en voor de olie die in hun levers zit. Van hun huid wordt zelfs leer gemaakt.

Voshaaien komen vooral in de open oceaan voor, ook al wagen er zich af en toe een dicht bij de kust, vooral als de kust boven een continentaal plat ligt. Dat betekent het plat van de noordelijke Stille Oceaan rond Azië en het Noord-Amerikaanse continentaal plat.

7. Grootste Haai: Grote Hamerhaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
De grote hamerhaai is de grootste van de hamerhaaien en wordt ernstig bedreigd. Hij komt wereldwijd voor in tropische en gematigde wateren, maar het meest waarschijnlijk is hij in de buurt van de kust op continentale platten. Hij is niet alleen groter dan andere hamerhaaien, maar zijn hamer verschilt ook van die van hen doordat hij bijna recht doorsneden is, en de eerste vin op zijn rug of dorsale vin lang en gebogen is. Wetenschappers geloven dat de vis zijn hamer, of cephalofoil ontwikkelde om pijlstaartroggen te bedwelmen, wat zijn lievelingsmaal is.

De grootte van de grote hamerhaai, tot wel 6 meter, maakt hem intimiderend, maar hij valt zelden mensen aan. Helaas is het omgekeerde niet waar, want zijn lange vinnen worden gegeerd voor haaienvinnensoep.

Grote hamerhaaien zijn ongeveer 11 maanden zwanger, daarna kunnen ze wel 55 jongen baren. De randen van hun hamers zijn ronder dan die van de volwassen dieren. Als ze de volwassenheid overleven, kunnen grote hamerhaaien wel 50 jaar oud worden.

6. Grootste Haai: Witte Haai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
Deze reusachtige carnivoor, die meestal 6 meter lang wordt en twee en een halve ton weegt, heeft een geduchte reputatie. Die reputatie is verdiend, want als iemand door een haai wordt aangevallen, is het hoogst waarschijnlijk een witte haai. Zijn beschermingsstatus is kwetsbaar, en hij wordt in veel gebieden beschermd.

  10 Walgelijke Weetjes Over kakkerlakken

Het dier wordt zelden in aquaria gehouden omdat het een trekvis is die gewend is duizenden kilometers te zwemmen. Hij heeft ook een dieet dat de meeste aquaria niet op regelmatige basis kunnen bieden. Daaronder vallen vinpotigen, bruinvissen, dolfijnen, zeeschildpadden, zeevogels, tonijnen en andere haaien. De mensenhaai heeft er ook geen moeite mee brokken uit grotere walvissen te nemen.

De vis komt voor in wateren over de hele wereld, behalve bij de Polen, met concentraties rond Japan, Oceanië, Chili, het noordoosten van de Verenigde Staten, en Californië, en de Middellandse Zee. Groepen schijnen elkaar bij voorkeur te ontmoeten in de Noord-Atlantische Oceaan, vanwege de wervelingen van warm water die daar voorkomen.

5. Grootste Haai: Groenlandse Haai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
Deze 7,3 meter lange vis is een van de langstlevende wezens op aarde. Biologen geloven dat hij wel 500 jaar kan leven. Hij begint zich zelfs pas voort te planten als hij tussen de 100 en 150 jaar oud is. Omdat hij zo lang leeft en zich zo langzaam voortplant, worden er pogingen ondernomen om dit dier, waarvan de beschermingsstatus kwetsbaar is, te beschermen.

De Groenlandse haai eet vis en inktvis die in de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en het Noordpoolgebied voorkomt. De vis komt eigenlijk op zijn prooi af terwijl de prooi slaapt en zuigt hem eenvoudig in zijn geheel in zijn bek. Er zijn ook resten van zoogdieren in zijn maag gevonden, maar wetenschappers geloven dat dit van aasetende dieren komt.

Omdat er veel trimethylamine N-oxide in zit, is het vlees van de Groenlandse haai giftig voor de mens.

4. Grootste Haai: Tijgerhaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
De tijgerhaai, die 7,4 meter lang kan worden, dankt zijn naam aan de strepen die op zijn lichaam te vinden zijn en waarschijnlijk niet aan zijn woestheid. Toch heeft alleen de witte haai meer mensen gedood.

De tijgerhaai is er beroemd om dat hij alles eet waar hij zijn indrukwekkende kaken omheen kan krijgen. Het maakt niet uit of het voorwerp eetbaar is. Eetbare prooien zijn zeehonden, inktvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, vissen, kwallen, kreeftachtigen, andere haaien, en gewonde walvissen zo groot als bultruggen. Hij wordt het meest aangetroffen bij de kust in warmere wateren, en blijft het liefst dicht bij de evenaar, hoewel hij tot in het noorden van Japan gezien is.

3. Grootste Haai: Reuzenbekhaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
De drie grootste haaien ter wereld zijn planktoneters en volkomen ongevaarlijk voor de mens. De “kleinste” van deze haaien is de reuzenbekhaai van 7,6 meter lang. Deze vis leeft in diepe wateren en is ongrijpbaar, met een enorme kop, een slap lichaam, een dorsmachine-achtige staart, en opvallende lippen. Hij is waargenomen bij Japan, Hawaii, en Californië en kan duiken tot een diepte van 1000 meter. Hoewel zijn mond enorm is, zijn zijn tanden klein en nutteloos. Hij houdt zijn bek open als hij zwemt om plankton en andere kleine prooien zoals kwallen naar binnen te trekken.

  10 Giraffen Weetjes

2. Grootste haai: Reuzenhaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
Met zijn bijna 15,2 meter lengte is de reuzenhaai de op één na grootste haai in de zeeën. Hij komt over de hele wereld voor in gematigd water en beweegt zich langzaam, zijn bek gapend om plankton op te nemen. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak etend aan het wateroppervlak wordt aangetroffen, terwijl hij zich lijkt te koesteren in het zonlicht. Hij heeft honderden tanden, maar ze zijn klein, gebogen, en doen niet veel. De vis is afhankelijk van zijn kieuwzeef om het plankton op te vangen dat samen met het zeewater in de bek wordt getrokken. Het is niet verwonderlijk dat de kieuwzeef versleten raken en voortdurend vervangen en opnieuw gekweekt worden.

Dit dier is overbevist voor zijn vlees, zijn vinnen, zijn leverolie, en voor dierlijk voedsel. Zijn beschermingsstatus is bedreigd. Reuzenhaaien zwemmen duizenden kilometers in de zomer en de winter op zoek naar rijke voedselgebieden.

1. Grootste Haai: Walvishaai

Top 10 Grootste Haaien Ter Wereld
De walvishaai is niet alleen de grootste haai met zijn ongeveer 16,9 meter lengte, maar hij is ook de grootste vis ter wereld. Hij wordt beschouwd als een tapijthaai vanwege het mooie patroon op zijn huid, die donkergrijs is met witte strepen en wat lijkt op stippen. Deze dieren hebben ook twee rugvinnen en vijf kieuwopeningen. Ze hebben meestal een kleine bek. Dit geldt niet helemaal voor de walvishaai, hoewel zijn bek kleiner is dan die van de reuzenhaai of de reuzenbekhaai. De walvishaai opent eenvoudig zijn bek en zwemt naar voren, waardoor voedsel en zeewater in zijn bek komen, of hij zuigt de prooi naar binnen. Dit omvat niet alleen plankton, maar ook viseieren, kleine visjes, kleine inktvisjes en krill. Men heeft ook gezien dat de vis hoest om zijn keel vrij te maken van brokstukken.

De walvishaai heeft taaie “schubben” (dermale denticles), niet alleen op zijn lichaam maar ook op zijn ogen. Net als die op het lichaam zijn ze er ter bescherming. Het dier kan zijn ogen ook helemaal in zijn lichaam intrekken. Hij komt voor in warmere wateren in de open oceaan en bij de kust en is bedreigd.