Top 10 Grootste Beursgenoteerde Bedrijven Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Grootste

Grote bedrijven runnen de wereld. Ze hebben een grote invloed op economische trends die het leven van miljoenen mensen beïnvloeden en ze kunnen soms macht hebben op politiek en sociaal gebied. Bepaalde bedrijven kunnen zoveel bekendheid krijgen dat ze een begrip worden, dat ze permanent in de hoofden van mensen over de hele wereld worden geprikkeld. Maar zelfs binnen de zakenwereld zijn er bedrijven die naar de top stijgen, terwijl anderen aan de kant blijven staan. Een manier om het succes van een bedrijf te meten is door het berekenen van de beurswaarde, die de koers van het aandeel neemt en vermenigvuldigt met het totale aantal uitstaande aandelen. Hier zijn de top 10 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

10. Meta Platforms, Inc. (Facebook)

 

Meta Platforms, Inc. (Facebook)
Petar Adžaga - CC BY-SA 4.0

Meta Platforms, Inc., handelend onder de naam Meta en voorheen Facebook, Inc. en TheFacebook, Inc. genaamd, is een Amerikaans multinationaal technologieconglomeraat dat is gevestigd in Menlo Park, Californië. Het bedrijf is onder meer eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp.

Per augustus 2022 heeft Meta Platforms (Facebook) een market cap van $451,40 Miljard. Dit maakt Meta Platforms (Facebook) 's werelds 10e meest waardevolle bedrijf op basis van marktkapitalisatie volgens onze gegevens. De marktkapitalisatie, ook wel market cap genoemd, is de totale marktwaarde van de uitstaande aandelen van een beursgenoteerd bedrijf en wordt vaak gebruikt om te meten hoeveel een bedrijf waard is.

9. TSMC

 

TSMC
李 季霖 - CC BY-SA 2.0

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited is 's werelds op twee na grootste halfgeleiderproducent, na Intel en Samsung, en 's werelds grootste onafhankelijke contractproducent van halfgeleiderproducten. De onderneming werd opgericht in 1987. Het hoofdkantoor en de belangrijkste onderdelen van de onderneming zijn gevestigd in Hsinchu, Taiwan.

Per augustus 2022 heeft TSMC een marktkapitalisatie van $452,22 Miljard. Daarmee is TSMC volgens onze gegevens 's werelds 9e meest waardevolle bedrijf naar marktkapitalisatie.

8. UnitedHealth Group

UnitedHealth Group
UnitedHealth Group - Public Domain

UnitedHealth Group Incorporated is een Amerikaanse multinational die gezondheidszorg en verzekeringen beheert en is gevestigd in Minnetonka, Minnesota. Zij biedt gezondheidszorgproducten en verzekeringsdiensten aan.

Per augustus 2022 heeft UnitedHealth een marktkapitalisatie van $512,88 Miljard. Daarmee is UnitedHealth volgens onze gegevens 's werelds 8e meest waardevolle bedrijf naar marktkapitalisatie.

7. Berkshire Hathaway

 

Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway, Inc. - Public Domain

Berkshire Hathaway Inc. is een Amerikaanse holding, waarvan het conglomeraat meer dan 80 ondernemingen omvat met activiteiten in een groot aantal sectoren, waaronder verzekeringen en herverzekeringen, goederenvervoer per spoor, energievoorziening, financiële diensten, be- en verwerkende industrie en groot- en detailhandel. De voorzitter is de grote Amerikaanse investeerder en multimiljardair Warren Buffett.

Per augustus 2022 heeft Berkshire Hathaway een marktkapitalisatie van $655,05 Miljard. Daarmee is Berkshire Hathaway volgens onze gegevens 's werelds 7e meest waardevolle onderneming naar marktkapitalisatie.

6. Tesla

 

Tesla
Tesla - Public Domain

Tesla, Inc. is een Amerikaanse onderneming die elektrische auto's produceert en verkoopt, alsook energieopslag- en fotovoltaïsche systemen. Het doel van de onderneming is om "de overgang naar duurzame energie te versnellen". De bedrijfsnaam is gebaseerd op de natuurkundige en uitvinder Nikola Tesla.

Per augustus 2022 heeft Tesla een marktkapitalisatie van $929,59 Miljard. Daarmee is Tesla volgens onze gegevens 's werelds 6e meest waardevolle onderneming naar marktkapitalisatie.

5. Amazon

 

Amazon
Amazon.com, Inc. - Public Domain

Amazon.com, Inc. is een Amerikaanse online detailhandelaar met een breed assortiment producten. Volgens eigen informatie heeft Amazon als marktleider in de internethandel het grootste assortiment boeken, cd's en video's ter wereld. Via het geïntegreerde verkoopplatform Marketplace kunnen ook particulieren of andere bedrijven in het kader van de onlinehandel nieuwe en gebruikte producten aanbieden. De Amazon Kindle wordt onder eigen merk verkocht als lezer voor elektronische boeken, de Amazon Fire HD-tabletcomputer, de Fire TV-settopbox, de Fire TV Stick HDMI-stick en het spraakherkenningssysteem Echo.

Met een omzet van 280 miljard dollar in 2019, een winst van 11,6 miljard dollar en een marktwaarde van 1,32 biljoen dollar (juni 2020), was het de op twee na waardevolste onderneming na Apple en Microsoft, en zelfs vóór het Amerikaanse bedrijf Google.

Per augustus 2022 heeft Amazon een marktkapitalisatie van 1,408 triljoen dollar. Daarmee is Amazon volgens onze gegevens 's werelds 5e meest waardevolle bedrijf naar marktkapitalisatie.

4. Alphabet (Google)

 

Alphabet (Google)
Alphabet Inc. - Public Domain

Alphabet Inc. is een beursgenoteerde houdstermaatschappij in de VS van het vroegere Google LLC, dat als dochteronderneming blijft bestaan. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View in Silicon Valley. Het bedrijf wordt geleid door Sundar Pichai als CEO.

Met een omzet van $137 miljard, een winst van $30,7 miljard en een marktwaarde van $ 863,2 miljard staat Alphabet Inc. op de 17e plaats van 's werelds grootste bedrijven volgens Forbes Global 2000 (per 4 november 2019). Het bedrijf had begin 2018 een market cap van 766,4 miljard dollar. In 2019 had Alphabet een jaaromzet van 161,9 miljard dollar en een jaarwinst van 34,3 miljard dollar.

Per augustus 2022 heeft Alphabet (Google) een marktkapitalisatie van $ 1,534 triljoen. Daarmee is Alphabet (Google) volgens onze gegevens 's werelds op drie na meest waardevolle onderneming naar marktkapitalisatie.

3. Microsoft

Microsoft
Microsoft Corporation - Public Domain

Microsoft is een Amerikaans bedrijf dat software en diensten ontwikkelt en verdeelt, zoals: een zoekmachine (Bing), cloud-oplossingen en het computerbesturingssysteem Windows.

Per augustus 2022 heeft Microsoft een marktkapitalisatie van 2,134 triljoen dollar. Daarmee is Microsoft volgens onze gegevens 's werelds op twee na meest waardevolle onderneming naar marktkapitalisatie.

2. Saudi Aramco

 

Saudi Aramco is de nationale aardolie- en aardgasmaatschappij van Saudi-Arabië. Vanaf 2020 is het de grootste olieproducerende onderneming ter wereld en heeft het de op één na grootste bewezen ruwe-oliereserves ter wereld.

Per augustus 2022 heeft Saudi Aramco een marktkapitalisatie van $2,270 triljoen. Daarmee is Saudi Aramco volgens onze gegevens 's werelds op één na waardevolste onderneming naar marktkapitalisatie.

1. Apple

 

Apple
Rob Janoff - Public Domain

Apple Inc. is een Amerikaans hardware- en softwareontwikkelings- en technologiebedrijf dat computers, smartphones en consumentenelektronica, alsook besturingssystemen en applicatiesoftware ontwikkelt en verkoopt. Apple exploiteert ook internetverkoopsportalen voor muziek, films en software.

Per augustus 2022 heeft Apple een marktkapitalisatie van 2,756 triljoen dollar. Daarmee is Apple volgens onze gegevens 's werelds meest waardevolle bedrijf op basis van marktkapitalisatie.